Pavlova met karamel, chocolade en kletskoppen

4 december 2019
Pavlova met karamel, chocolade en kletskoppen
101

De pavlova’s die ik meestal maak zijn voorzien van fruit. Heerlijk vind ik ze. Ik maakte wel al eens Sinterklaas pavlova’s. Zonder fruit en perfect voor het najaar. Die waren in het mini, nu was het de beurt aan een grote variant zonder fruit. Het werd uiteindelijk deze pavlova met karamel, chocolade en kletskoppen. Lian en ik hebben hem met zijn tweetjes helemaal opgegeten. Echt hoor, het maken van deze advent was niet goed voor de lijn. Het is maar goed dat we er zo van hebben genoten. Als je trouwens liever mini pavlova’s maakt om iedere gast een eigen gebakje of dessert te geven: dat kan natuurlijk ook!

Pavlova met karamel, chocolade en kletskoppen

Deze pavlova is zo ontzettend lekker. De verschillende smaken van karamel, kletskoppen, chocolade en meringue passen ontzettend goed bij elkaar. Het perfecte kerstdessert.
Porties: 8 personen

Ingrediënten

Voor de pavlova

  • 3 eiwitten
  • 150 gram suiker
  • 1 tl citroensap
  • 2 tl maïzena

Voor de vulling

  • 125 ml slagroom
  • 2 el vanille suiker
  • 250 gram mascarpone

Voor de topping

Instructies

Voor de pavlova

  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met de suiker, citroensap en maïzena stijf.
  • Teken een cirkel van 20 centimeter doorsnede op een vel bakpapier. Draai het vel om en verdeel het schuim binnen de lijntjes. De randen mogen iets hoger zijn dan het midden.
  • Bak de pavlova in ongeveer 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte)
  • De pavlova is goed gebakken als het bakpapier loslaat van de pavlova. Doe dit voorzichtig, want het midden zal altijd zacht blijven, je wilt niet dat de pavlova breekt.

Voor de vulling

  • Doe de mascarpone in een kom en mix romig. Voeg de slagroom met de suiker toe en mix tot een stevige room.
  • Zodra de pavlova volledig is afgekoeld en je het dessert gaat serveren, doe je vulling op de bodem van meringue.
  • Verdeel met een theelepel de dulce de leche over de room en trek met een prikker of vork door het room als een swirl. Verdeel naar smaak extra dulce de leche over de room.
  • Decoreer je pavlova met de kletskoppen, chocoladekrullen en karamelblokjes.

Tips

  • Eenmaal af, kun je de pavlova het best zo snel mogelijk serveren. Het vocht uit de vulling gaat in het schuim trekken en maakt de pavlova zacht. Bewaren voor serveren doe je in de koelkast, maar niet langer dan 1 á 2 uur.
  • Je kunt eenvoudig chocoladekrullen maken door de gladde achterkant van een chocoladereep naar boven te leggen, en vmet een kaasschaaf de chocolade schaven. Zo ontstaan er een soort grove krullen.
Bewaren

De losse pavlova(‘s) kun je 3-4 dagen van tevoren maken, bewaar ze in een luchtdichte en droge verpakking. De vulling kun je het beste vers maken.

Restjes pavlova bewaar je in de koelkast, niet langer dan 1-2 dagen. Houd er rekening mee dat de meringue langzaam zal oplossen (zachter worden) door het vocht in de koelkast en het vocht van de room.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

17 reacties

  1. Karin schreef:

    helemaal opgegeten meteen :):) ik wil niet nadenken hoe misselijk jullie waren :), maar ziet er fantastisch uit. Staat op kerstlijst nu

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha inderdaad. We hebben er een maaltijd voor laten schieten.

  2. Jolien schreef:

    Als je kleine pavlova’s maakt, hoe lang bak je ze dan in de oven?? Groetjes Jolien

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt echt van de grootte af. Deze mini pavlova’s die ik eerder maakte moesten 2 uur in de oven op 100 graden. https://www.laurasbakery.nl/mini-pavlovas-met-citroenroom-en-rood-fruit/

  3. Anne schreef:

    Hoi, dit is zoo lekker! Leuk eindelijk een recept hiervoor te hebben.

    Maar wat bedoel je precies met het volgende: ‘Zodra de pavlova volledig is afgekoeld en je het dessert gaat serveren, doe je vulling op de bodem van meringue.’?

    Wat moet ik precies met de vulling doen?

    Groeten, Anne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik bedoel ermee dat je de kale meringue pas op het laatste moment gaat beleggen met de vulling en topping. Zie het ingrediëntenlijstje wat ik daar allemaal mee bedoel. Succes met bakken!

  4. Willemijn schreef:

    Ik wil hier kleine pavlova’s van maken, maar de ingrediënten/samenstelling van deze grote en van de andere kleine die op de site staan verschillen. Wat kan ik het beste aanhouden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou ongeveer de verhoudingen van de kleinere aanhouden, maar dan met deze ingrediënten.

  5. Marita schreef:

    Wat een leuk idee. Ik denk dat ik deze ga maken voor kerst. Bedankt voor de inspiratie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Perfect voor Kerst inderdaad, geniet ervan.

  6. Emma schreef:

    Zou je ook I.p.v mascarpone room Zwitserse room kunnen gebruiken als topping?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet zeker hoe goed ik dat erbij zou vinden smaken, maar je kunt het altijd proberen.

  7. Jolanda schreef:

    Hoi Laura, de slagroom met suiker klop je eerst stijf voordat het door de mascarpone gaat denk ik?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, dat mag in één keer bij elkaar als de mascarpone losgeklopt is.

  8. Esther schreef:

    Heerlijk recept! Ik heb 8 kleintjes gemaakt. Helaas ging bij ons de mascarpone met de slagroom in de schift..
    Mascarpone was wel eerst los geklopt.
    Gelukkig had iemand nog een kant en klare slagroombus en hebben we die gebruikt..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohnee wat rot! Dat gebeurt meestal wanneer de ingrediënten niet dezelfde temperatuur hebben. https://www.laurasbakery.nl/hoe-kun-je-schiften-voorkomen/

  9. Willeke schreef:

    Wat een heerlijk en feestelijk dessert! Om je vingers bij af te likken. Het ging niet helemaal in een keer op maar de volgende dag was het ook nog heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *