Pavlova met karamel, chocolade en kletskoppen

Gepost: 4 december 2019 Laatst bewerkt: 24 november 2023
Pavlova met karamel, chocolade en kletskoppen
126

De pavlova’s die ik meestal maak zijn voorzien van fruit. Heerlijk vind ik ze. Ik maakte wel al eens Sinterklaas pavlova’s. Zonder fruit en perfect voor het najaar. Die waren in het mini, nu was het de beurt aan een grote variant zonder fruit. Het werd uiteindelijk deze pavlova met karamel, chocolade en kletskoppen. Lian en ik hebben hem met zijn tweetjes helemaal opgegeten. Echt hoor, het maken van deze advent was niet goed voor de lijn. Het is maar goed dat we er zo van hebben genoten. Als je trouwens liever mini pavlova’s maakt om iedere gast een eigen gebakje of dessert te geven: dat kan natuurlijk ook!

BAKTIP: Om pavlova te maken is het erg belangrijk om je eiwitten goed te scheiden van het eigeel. In dit artikel geef ik meerdere tips, maar je kan ook voor kiezen om een eierscheider kopen.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Pavlova met karamel, chocolade en kletskoppen-2a

 

Recept afdrukken

3.88 van 8 stemmen

Pavlova met karamel, chocolade en kletskoppen

Deze pavlova is zo ontzettend lekker. De verschillende smaken van karamel, kletskoppen, chocolade en meringue passen ontzettend goed bij elkaar. Het perfecte kerstdessert.
Porties: 8 personen

Ingrediënten

Voor de pavlova

  • 3 eiwitten
  • 150 gram suiker
  • 1 tl citroensap
  • 2 tl maïzena

Voor de vulling

  • 150 ml slagroom
  • 1 el vanille suiker
  • 200 gram mascarpone

Voor de topping

Instructies

Voor de pavlova

  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met de suiker, citroensap en maïzena stijf.
  • Teken een cirkel van 20 centimeter doorsnede op een vel bakpapier. Draai het vel om en verdeel het schuim binnen de lijntjes. De randen mogen iets hoger zijn dan het midden.
  • Bak de pavlova in ongeveer 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte)
  • De pavlova is goed gebakken als het bakpapier loslaat van de pavlova. Doe dit voorzichtig, want het midden zal altijd zacht blijven, je wilt niet dat de pavlova breekt.

Voor de vulling

  • Doe de mascarpone in een kom en mix romig. Voeg de slagroom met de suiker toe en mix tot een stevige room.
  • Zodra de pavlova volledig is afgekoeld en je het dessert gaat serveren, doe je vulling op de bodem van meringue.
  • Verdeel met een theelepel de dulce de leche over de room en trek met een prikker of vork door het room als een swirl. Verdeel naar smaak extra dulce de leche over de room.
  • Decoreer je pavlova met de kletskoppen, chocoladekrullen en karamelblokjes.

Tips

  • Eenmaal af, kun je de pavlova het best zo snel mogelijk serveren. Het vocht uit de vulling gaat in het schuim trekken en maakt de pavlova zacht. Bewaren voor serveren doe je in de koelkast, maar niet langer dan 1 á 2 uur.
  • Je kunt eenvoudig chocoladekrullen maken door de gladde achterkant van een chocoladereep naar boven te leggen, en vmet een kaasschaaf de chocolade schaven. Zo ontstaan er een soort grove krullen.
Bewaren

De losse pavlova(‘s) kun je 3-4 dagen van tevoren maken, bewaar ze in een luchtdichte en droge verpakking. De vulling kun je het beste vers maken.

Restjes pavlova bewaar je in de koelkast, niet langer dan 1-2 dagen. Houd er rekening mee dat de meringue langzaam zal oplossen (zachter worden) door het vocht in de koelkast en het vocht van de room.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

23 reacties

  1. Karin schreef:

    helemaal opgegeten meteen :):) ik wil niet nadenken hoe misselijk jullie waren :), maar ziet er fantastisch uit. Staat op kerstlijst nu

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha inderdaad. We hebben er een maaltijd voor laten schieten.

  2. Jolien schreef:

    Als je kleine pavlova’s maakt, hoe lang bak je ze dan in de oven?? Groetjes Jolien

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt echt van de grootte af. Deze mini pavlova’s die ik eerder maakte moesten 2 uur in de oven op 100 graden. https://www.laurasbakery.nl/mini-pavlovas-met-citroenroom-en-rood-fruit/

  3. Anne schreef:

    Hoi, dit is zoo lekker! Leuk eindelijk een recept hiervoor te hebben.

    Maar wat bedoel je precies met het volgende: ‘Zodra de pavlova volledig is afgekoeld en je het dessert gaat serveren, doe je vulling op de bodem van meringue.’?

    Wat moet ik precies met de vulling doen?

    Groeten, Anne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik bedoel ermee dat je de kale meringue pas op het laatste moment gaat beleggen met de vulling en topping. Zie het ingrediëntenlijstje wat ik daar allemaal mee bedoel. Succes met bakken!

  4. Willemijn schreef:

    Ik wil hier kleine pavlova’s van maken, maar de ingrediënten/samenstelling van deze grote en van de andere kleine die op de site staan verschillen. Wat kan ik het beste aanhouden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou ongeveer de verhoudingen van de kleinere aanhouden, maar dan met deze ingrediënten.

  5. Marita schreef:

    Wat een leuk idee. Ik denk dat ik deze ga maken voor kerst. Bedankt voor de inspiratie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Perfect voor Kerst inderdaad, geniet ervan.

  6. Emma schreef:

    Zou je ook I.p.v mascarpone room Zwitserse room kunnen gebruiken als topping?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet zeker hoe goed ik dat erbij zou vinden smaken, maar je kunt het altijd proberen.

  7. Jolanda schreef:

    Hoi Laura, de slagroom met suiker klop je eerst stijf voordat het door de mascarpone gaat denk ik?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, dat mag in één keer bij elkaar als de mascarpone losgeklopt is.

  8. Esther schreef:

    Heerlijk recept! Ik heb 8 kleintjes gemaakt. Helaas ging bij ons de mascarpone met de slagroom in de schift..
    Mascarpone was wel eerst los geklopt.
    Gelukkig had iemand nog een kant en klare slagroombus en hebben we die gebruikt..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohnee wat rot! Dat gebeurt meestal wanneer de ingrediënten niet dezelfde temperatuur hebben. https://www.laurasbakery.nl/hoe-kun-je-schiften-voorkomen/

  9. Willeke schreef:

    Wat een heerlijk en feestelijk dessert! Om je vingers bij af te likken. Het ging niet helemaal in een keer op maar de volgende dag was het ook nog heerlijk.

  10. AJH schreef:

    Kun je hierbij ook ijs serveren? Bijvoorbeeld gewoon vanille-ijs?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jazeker!

  11. Inge schreef:

    Hey Laura, ik wil dit graag met kerst maken. Je gaf al aan dat je de slagroom er opgeklopt bij kunt gooien. Hoe lang moet het dan nog gemixt worden? En gebruik je hiervoor een bisschop of garde? Bedankt!
    Groetjes Inge

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je het er opgeklopt aan toevoegt dan mix je het er niet door, maar dan spatel je het erdoor tot het volledig gemengd is.

  12. Inge schreef:

    *opgeklopt = ongeklopt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik lees nu deze reactie. Ongeklopt mix je het erdoor zoals in het recept omschreven staat, tot er een steviger room is ontstaan. Waarschijnlijk enkele minuten. Daarvoor gebruik je een garde (opzetstuk), anders krijg je de slagroom niet opgeklopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *