Meer Hollandse recepten
Ik maak graag Hollandse recepten en heb er inmiddels al heel wat online staan. Uiteraard zijn er al meer Friese recepten zoals de Friese dumkes en suikerbrood. Beide ben ik echt gek op en kan ik jullie allemaal aanraden om dit eens te maken. Wil je met Hollandse recepten uit andere streken aan de slag gaan, dat kan natuurlijk ook:
En als afsluiter nog twee Hollandse koekjes waar ik echt gek op ben: Jan Hagel koekjes en krakelingen!
Zelf Friese oranjekoek bakken
Het deeg voor oranjekoek maak je lekker kruidig met specerijen. Je gebruikt hiervoor anijszaad en nootmuskaat. Ook gaat er sinaasappelrasp door het deeg, het ingrediënt waaraan deze Friese koek zijn naam te danken heeft. Tussen twee lagen deeg gaat een laagje amandelspijs, dit maakt de koek extra smeuïg.
Na het bakken kun je de koek decoreren. Maak een glazuur van poedersuiker, sinaasappelsap en kleurstof. Je hebt maar heel weinig kleurstof nodig voor de klassieke roze kleur. Mijn glazuur was al snel donkerder roze dan ik van tevoren had bedacht, maar stiekem vind ik hem zo ook heel erg mooi.
Oranjekoek maak je af met een toefje slagroom bovenop en een vers stukje fruit. Ik gebruikte hier mandarijnpartjes voor, maar er wordt ook vaak ananas gebruikt voor de decoratie. Je ziet zelfs oranjekoek met stukjes aardbei, kersen en ander soort fruit bovenop. Of een chocolaatje natuurlijk.
Hoi, kun je oranje koek ook invriezen?
Absoluut, zonder slagroom en mandarijnpartje kun je Friese oranjekoek wel drie maanden in de vriezer bewaren mits goed luchtdicht verpakt.
Is 30 gr roomboter voldoende?
Ja! Ik begrijp dat dit weinig lijkt, maar het is de juiste hoeveelheid.
Ik ga dit zeker eens proberen! Maar dan wel met crème in plaats van slagroom zoals het traditioneel gemaakt wordt.
(moet je tegenwoordig speciaal om vragen bij de bakker helaas)
Bedankt voor het recept!
Oeh, deze staat al een tijdje oo mn lijstje. Ik ga m binnenkort maar eens snel proberen 😋
Het viel mij alleen op dat je glazuur van je oranjekoek zo mooi en dik is. Ik ben zelf dól op een dikke glazuurlaag. Ik vroeg mij daarom af of het zo kan zijn dat je (gesmolten) fondant o.i.d. gebruikt hebt in plaats van een poedersuikermengsel. Dan weet ik straks namelijk wat ik moet halen bij de winkel 🙂 Het is mij namelijk nog nooit gelukt om zo’n massa te krijgen van een glazuur obv poedersuiker. Maar ik bak dan ook lang niet zo vaak als jij dat doet 😉
beste Laura,
ik ben bezig met de tweede versie van het huisblad van kringloop het Lichtpunt
en zou je willen vragen of ik toestemming mag hebben om af en toe een recept van je site te mogen gebruiken, uiteraard onder vermelding van jouw website
mvg
kees holleman
redacteur van de Lichtbode
06 1613 5515
Hi Kees, dit soort vragen kun je het beste even mailen naar info@laurasbakery.nl
Wellicht een idee om de amandelspijs te vervangen door abrikozenspijs?
Ik moet nog de juiste verhouding vinden, maar kom aardig in de richting met volgende ingrediënten.
120 Gr gedroogde ontpitte abrikozen
35 Gr vijgen
1/2 Eetl. sinaasappelrasp
1/4 Ei formaat M
Bloem (om werkvlak te bestuiven voor het uitrollen van de spijs)
Maal de abrikozen, vijgen, sinaasappelrasp en het ei tot een soepele spijs.
Rol deze uit op de bloem bestuifde ondergrond tot het formaat van de oranjekoek.
Hoeveelheden variëren i.v.m. smaak en structuur/soepelheid van de spijs die jij wilt.