Friese oranjekoek

Gepost: 26 augustus 2022 Laatst bewerkt: 13 februari 2025
Friese oranjekoek

Tijd voor weer een lekker Hollands recept uit het noorden: Friesland om precies te zijn. Vandaag deel ik namelijk het recept voor Friese oranjekoek met jullie. Ik at zelf een aantal jaar geleden voor het eerst oranjekoek in Friesland toen ik op bezoek was bij een reisgenootje. Heerlijk vond ik het!

Het heeft nog even geduurd voordat ik zelf een oranjekoek ging maken, maar dat krijg je als je een veel te lange baklijst hebt met allemaal lekkere ideeën. Toen ik mij ging verdiepen in oranjekoek recepten kwam ik erachter dat het helemaal niet zo moeilijk is. Dus ik ging in de keuken aan de slag om het te testen en het resultaat deel ik vandaag met jullie!

Waarom is oranjekoek roze?

Hoewel ik in mijn Feestdagen Bakboek een oranjekoek heb staan die ook echt oranje is (voor het Koningsdag hoofdstuk uiteraard), heeft Friese oranjekoek eigenlijk een mooi roze laagje bovenop. De naam is dan ook niet gebaseerd op de kleur van de koek, maar op de sinaasappelrasp die in het deeg verwerkt is.

Friese oranjekoek-3a

Meer Hollandse recepten

Ik maak graag Hollandse recepten en heb er inmiddels al heel wat online staan. Uiteraard zijn er al meer Friese recepten zoals de Friese dumkes en suikerbrood. Beide ben ik echt gek op en kan ik jullie allemaal aanraden om dit eens te maken. Wil je met Hollandse recepten uit andere streken aan de slag gaan, dat kan natuurlijk ook:

En als afsluiter nog twee Hollandse koekjes waar ik echt gek op ben: Jan Hagel koekjes en krakelingen!

Zelf Friese oranjekoek bakken

Het deeg voor oranjekoek maak je lekker kruidig met specerijen. Je gebruikt hiervoor anijszaad en nootmuskaat. Ook gaat er sinaasappelrasp door het deeg, het ingrediënt waaraan deze Friese koek zijn naam te danken heeft. Tussen twee lagen deeg gaat een laagje amandelspijs, dit maakt de koek extra smeuïg.

Na het bakken kun je de koek decoreren. Maak een glazuur van poedersuiker, sinaasappelsap en kleurstof. Je hebt maar heel weinig kleurstof nodig voor de klassieke roze kleur. Mijn glazuur was al snel donkerder roze dan ik van tevoren had bedacht, maar stiekem vind ik hem zo ook heel erg mooi.

Oranjekoek maak je af met een toefje slagroom bovenop en een vers stukje fruit. Ik gebruikte hier mandarijnpartjes voor, maar er wordt ook vaak ananas gebruikt voor de decoratie. Je ziet zelfs oranjekoek met stukjes aardbei, kersen en ander soort fruit bovenop. Of een chocolaatje natuurlijk.

50X Koekjes 

Ben jij net als ik een echte koekjesfanaat? Van chocolate chip cookies tot gingerbread koekjes en van bokkenpootjes tot kano’s en kaneelvlinders. 50x Koekjes staat vol met heerlijke koekjesrecepten met stap-voor-stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Een perfect koek voor alle koekenbakkers! 

Bestel hier!

 

Afbeelding
Friese oranjekoek-2a

Veel gestelde vragen over oranjekoek

Kan ik oranjekoek zonder spijs maken?

Hoewel amandelspijs wel echt hoort bij oranjekoek, kun je het ook achterwege laten als je dit lekkerder vindt. In het geval het om de noten gaat: dan kun je ook kokosspijs gebruiken als vervanger. Geeft natuurlijk wel een hele andere smaak aan de oranjekoek, maar kokosliefhebbers zullen het heerlijk vinden.

Welke kleurstof moet ik gebruiken?

Ik heb een roze kleurstof op gelbasis gebruikt van het merk Wilton. Je kunt ook een klein beetje bietensap gebruiken om het glazuur roze te kleuren.

Mijn oranjekoek kleurt bijna niet in de oven, klopt dat?

Ja dat klopt, de koek kleurt in de oven niet tot nauwelijks. Je hoeft hem dus niet langer in de oven te laten tot hij wel kleur heeft. Dat zal namelijk als resultaat hebben dat de oranjekoek te droog is.

 

Friese oranjekoek recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.82 van 16 stemmen

Friese oranjekoek

Met dit recept voor Friese oranjekoek maak je zelf een typisch Hollandse lekkernij uit Friesland. Daar zal iedereen van smullen!
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 50-75 ml water
  • 350 gram bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei M
  • 2 tl anijszaad
  • 1 tl nootmuskaat
  • rasp van 1 sinaasappel
  • snuf zout

Vulling en topping

  • 250 gram amandelspijs
  • half ei
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 el sinaasappelsap
  • roze kleurstof
  • 250 ml slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • mandarijnpartjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom (begin met 50 ml water) en meng goed door elkaar. Als het deeg nog erg droog is, voeg je wat extra water toe. Kneed tot een stevig en samenhangend deeg.
  • Verdeel het deeg in 2 delen. Rol uit tot ongeveer 20 x 20 cm en leg op de bodem van een met bakpapier beklede bakvorm.
  • Meng amandelspijs en het ei door elkaar, dan is het makkelijker te verwerken. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over het deeg dat al in de vorm zit. Rol het resterende deeg ook uit en leg dit in de vorm op de laag spijs.
  • Bak de Friese oranjekoek in 30 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte). Laat volledig afkoelen in de vorm.
  • Maak het glazuur van poedersuiker, sinaasappelsap en kleurstof. Verspreid dit gelijkmatig over de koek heen. Laat het glazuur even drogen en snijd de koek daarna in stukken.
  • Klop slagroom en suiker stijf en doe in een spuitzak met kartelvormige spuitmond. Spuit op ieder stukje koek een rozet en plaats hier een mandarijnpartje op.
Tips

Is de bovenkant van je koek niet helemaal glad? Draai de koek dan om zodat de onderkant de bovenkant wordt.
Bewaren

Afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar.

Heb jij deze Friese oranjekoek of een ander recept van Laura’s Bakery gemaakt? Deel het resultaat vooral met mij via Instagram, vind ik leuk om te zien!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Marja schreef:

    Hoi, kun je oranje koek ook invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Absoluut, zonder slagroom en mandarijnpartje kun je Friese oranjekoek wel drie maanden in de vriezer bewaren mits goed luchtdicht verpakt.

  2. Marlies schreef:

    Is 30 gr roomboter voldoende?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja! Ik begrijp dat dit weinig lijkt, maar het is de juiste hoeveelheid.

  3. Tietsje schreef:

    Ik ga dit zeker eens proberen! Maar dan wel met crème in plaats van slagroom zoals het traditioneel gemaakt wordt.
    (moet je tegenwoordig speciaal om vragen bij de bakker helaas)
    Bedankt voor het recept!

  4. Anne schreef:

    Oeh, deze staat al een tijdje oo mn lijstje. Ik ga m binnenkort maar eens snel proberen 😋
    Het viel mij alleen op dat je glazuur van je oranjekoek zo mooi en dik is. Ik ben zelf dól op een dikke glazuurlaag. Ik vroeg mij daarom af of het zo kan zijn dat je (gesmolten) fondant o.i.d. gebruikt hebt in plaats van een poedersuikermengsel. Dan weet ik straks namelijk wat ik moet halen bij de winkel 🙂 Het is mij namelijk nog nooit gelukt om zo’n massa te krijgen van een glazuur obv poedersuiker. Maar ik bak dan ook lang niet zo vaak als jij dat doet 😉

  5. kees schreef:

    beste Laura,

    ik ben bezig met de tweede versie van het huisblad van kringloop het Lichtpunt

    en zou je willen vragen of ik toestemming mag hebben om af en toe een recept van je site te mogen gebruiken, uiteraard onder vermelding van jouw website

    mvg
    kees holleman
    redacteur van de Lichtbode

    06 1613 5515

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Kees, dit soort vragen kun je het beste even mailen naar info@laurasbakery.nl

  6. Angela Erkelens-Koopman schreef:

    5 sterren
    Wellicht een idee om de amandelspijs te vervangen door abrikozenspijs?
    Ik moet nog de juiste verhouding vinden, maar kom aardig in de richting met volgende ingrediënten.

    120 Gr gedroogde ontpitte abrikozen
    35 Gr vijgen
    1/2 Eetl. sinaasappelrasp
    1/4 Ei formaat M
    Bloem (om werkvlak te bestuiven voor het uitrollen van de spijs)

    Maal de abrikozen, vijgen, sinaasappelrasp en het ei tot een soepele spijs.

    Rol deze uit op de bloem bestuifde ondergrond tot het formaat van de oranjekoek.

    Hoeveelheden variëren i.v.m. smaak en structuur/soepelheid van de spijs die jij wilt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept