Je houdt ervan of niet: de combinatie sinaasappel en chocolade. Ik vind het zalig! En daarom kon ik niet wachten om met deze luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade aan de slag te gaan. Nu zul je je misschien afvragen waarom ik het ‘luxe’ madeleines heb genoemd. Los van de sinaasappel en pure chocolade combinatie (die ik al aardig delicaat kan noemen 😉 ), zit er ook amandelmeel in de madeleines verwerkt. Dit was een wens van Mariette, die blijkbaar gek is op madeleines die gedeeltelijk met amandelmeel zijn gemaakt. En inderdaad, de combinatie van deze ingrediënten maakt de madeleines net even wat meer bijzonder qua smaak en structuur, maar vooral heel erg lekker. Echt een luxe madeleine als je het mij vraagt. Makkelijk om te maken en heerlijk bij de koffie tijdens de feestdagen.
BAKTIP: Ik vind deze madeleinevorm erg gebruiksvriendelijk en hij gaat al een langere tijd mee.
In de meeste madeleinerecepten kom ik als rijsmiddel bakpoeder tegen, is er een reden waarom dat hier niet bij zit? Mijn madeleines waren sowieso mislukt, niet alleen gebrek aan buikje, maar ook bitter, echt niet lekker. Ik wil ze nog een keer op herhaling doen, want ik deed vast iets fout, maar dan wel even zeker weten of een rijsmiddel niet ontbreekt in het recept.
Oh wat vervelend dat ze mislukt zijn, want deze zijn echt zo lekker. Als je madeleines bitter waren dan heb je waarschijnlijk het witte deel van de sinaasappelschil meegeraspt. Als je citrusschil toevoegt aan een baksel is het heel belangrijk dat je nooit het witte deel van de schil raspt, dat is ontzettend bitter en niet lekker. Verder gebruik ik in geen van mijn madeleine recepten bakpoeder inderdaad, ik vind dat de eieren voldoende luchtigheid aan het madeleine beslag geven. Wil je grotere buikjes op je madeleines? Dan kun je een tl bakpoeder aan het beslag toevoegen samen met de bloem. – ik heb deze tips ook even toegevoegd aan het recept.
Ik denk dat het kwam omdat ik de pure chocolade had geraspt ipv stukjes. Het werd teveel chocolade en pure chocola is vrij bitter. Ik heb de sinaasappels vrij licht geraspt, er zat nog een oranje gloed op, dus dat kan t haast niet zijn geweest. Maar dank voor de tip, ik ga t proberen! En met echt stukjes chocolade.
Kan je het amandelmeel vervangen door iets anders?
Door bloem! Of door hazelnotenmeel bijvoorbeeld.
Dag Laura, Ik heb het recept exact gevolgd, maar na 3u in de koelkast is het deeg zo hard dat ik het niet kan spuiten uit de zak. Wat doe ik verkeerd?
Dat is gek, ik zou eigenlijk niet zo goed weten hoe dat kan. Ik vermoed dat er dan toch iets niet helemaal goed is gegaan tijdens het bereiden.
Uiteindelijk heb ik het deeg terug naar kamertemperatuur laten komen en dan ging het wel. Ze zijn goed uit de oven gekomen en absoluut heerlijk!
Hoi Laura. Ik wil deze voor kerst bakken maar liefst even van te voren. Kun je ze invriezen, of gaat de smaak dan erg achteruit? Alvast bedankt!