Luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade

Gepost: 12 december 2021 Laatst bewerkt: 30 april 2023
Luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade

Je houdt ervan of niet: de combinatie sinaasappel en chocolade. Ik vind het zalig! En daarom kon ik niet wachten om met deze luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade aan de slag te gaan. Nu zul je je misschien afvragen waarom ik het ‘luxe’ madeleines heb genoemd. Los van de sinaasappel en pure chocolade combinatie (die ik al aardig delicaat kan noemen 😉 ), zit er ook amandelmeel in de madeleines verwerkt. Dit was een wens van Mariette, die blijkbaar gek is op madeleines die gedeeltelijk met amandelmeel zijn gemaakt. En inderdaad, de combinatie van deze ingrediënten maakt de madeleines net even wat meer bijzonder qua smaak en structuur, maar vooral heel erg lekker. Echt een luxe madeleine als je het mij vraagt. Makkelijk om te maken en heerlijk bij de koffie tijdens de feestdagen.

BAKTIP: Ik vind deze madeleinevorm erg gebruiksvriendelijk en hij gaat al een langere tijd mee.

Luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade
Luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade

 

Luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade

In deze luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade zit een geheim ingrediënt dat ze extra lekker maakt. Smullen geblazen!
Porties: 24 stuks
Madeleines bakvorm

Ingrediënten

  • 2 eieren L
  • 125 gram ongezouten roomboter gesmolten en afgekoeld
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 75 gram bloem gezeefd
  • 75 gram amandelmeel
  • snuf zout
  • 70 gram pure chocolade fijngehakt
  • 2 sinaasappels gewassen

Instructies

  • Mix de eieren en suiker schuimig tot het drie keer in volume is toegenomen. Ga uit van minstens vijf minuten mixen.
  • Spatel de gesmolten boter, bloem en amandelmeel in delen door het beslag. Voeg ook het vanille-extract en zout toe.
  • Rasp het oranje deel van de schil van de twee sinaasappels boven het beslag en voeg ook de fijngehakte pure chocolade eraan toe. Spatel door het beslag.
  • Vul een grote spuitzak, of twee kleinere, met het beslag. Laat minstens 2 uur in de koelkast rusten voordat je verder gaat.
  • Vet een madeleine bakvorm in en bestuif deze met bloem. Spuit het beslag in de vormpjes.
  • Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Tips

  • Geen spuitzak in huis? Het beslag kan ook met twee theelepels in de vorm geschept worden, maar een spuitzak werkt iets netter.
  • In plaats van pure chocolade kun je natuurlijk ook melk chocolade gebruiken.
  • Let op dat je alleen het oranje deel van de sinaasappelschil gebruikt en niet het witte deel. Het witte van de sinaasappelschil is erg bitter.
  • Wil je graag een flink buikje op je madeleines? Voeg dan 1 tl bakpoeder toe aan het beslag, samen met de bloem.
Bewaren

In een afgesloten (koek)trommel blijven de madeleines 3-4 dagen goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Aline schreef:

    In de meeste madeleinerecepten kom ik als rijsmiddel bakpoeder tegen, is er een reden waarom dat hier niet bij zit? Mijn madeleines waren sowieso mislukt, niet alleen gebrek aan buikje, maar ook bitter, echt niet lekker. Ik wil ze nog een keer op herhaling doen, want ik deed vast iets fout, maar dan wel even zeker weten of een rijsmiddel niet ontbreekt in het recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat vervelend dat ze mislukt zijn, want deze zijn echt zo lekker. Als je madeleines bitter waren dan heb je waarschijnlijk het witte deel van de sinaasappelschil meegeraspt. Als je citrusschil toevoegt aan een baksel is het heel belangrijk dat je nooit het witte deel van de schil raspt, dat is ontzettend bitter en niet lekker. Verder gebruik ik in geen van mijn madeleine recepten bakpoeder inderdaad, ik vind dat de eieren voldoende luchtigheid aan het madeleine beslag geven. Wil je grotere buikjes op je madeleines? Dan kun je een tl bakpoeder aan het beslag toevoegen samen met de bloem. – ik heb deze tips ook even toegevoegd aan het recept.

  2. Aline schreef:

    Ik denk dat het kwam omdat ik de pure chocolade had geraspt ipv stukjes. Het werd teveel chocolade en pure chocola is vrij bitter. Ik heb de sinaasappels vrij licht geraspt, er zat nog een oranje gloed op, dus dat kan t haast niet zijn geweest. Maar dank voor de tip, ik ga t proberen! En met echt stukjes chocolade.

  3. Lieve schreef:

    Kan je het amandelmeel vervangen door iets anders?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Door bloem! Of door hazelnotenmeel bijvoorbeeld.

  4. Karen schreef:

    Dag Laura, Ik heb het recept exact gevolgd, maar na 3u in de koelkast is het deeg zo hard dat ik het niet kan spuiten uit de zak. Wat doe ik verkeerd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is gek, ik zou eigenlijk niet zo goed weten hoe dat kan. Ik vermoed dat er dan toch iets niet helemaal goed is gegaan tijdens het bereiden.

  5. Karen Beets schreef:

    Uiteindelijk heb ik het deeg terug naar kamertemperatuur laten komen en dan ging het wel. Ze zijn goed uit de oven gekomen en absoluut heerlijk!

  6. Koekenbakker schreef:

    Hoi Laura. Ik wil deze voor kerst bakken maar liefst even van te voren. Kun je ze invriezen, of gaat de smaak dan erg achteruit? Alvast bedankt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept