Mini viennetta ijstaartjes

Gepost: 17 december 2018 Laatst bewerkt: 26 april 2024

Al een paar jaar staat het zelf maken van een viennetta ijstaart op mijn lijst voor de kerstdagen. Ieder jaar weer schoof hij op naar het volgende jaar. Ook dit jaar stonden ze weer op mijn planning, samen met het idee om mini ijstaartjes te maken. Om de vienetta niet weer een jaar uit te stellen besloot ik mijn twee ideetjes te combineren en zo ontstonden deze mini viennetta ijstaartjes. Heerlijk romig vanille-ijs met knapperige laagjes chocolade. Het handige van deze mini ijstaartjes is dat je niet moeilijk hoeft te doen om een grote ijstaart aan te snijden, iedereen krijgt gewoon zijn of haar eigen portie. Laat je gewoon ieder voor zich klungelen op zijn of haar bordje om door de laagjes chocola te komen 😉 . Zo in het klein zien ze er ook gelijk veel leuker en feestelijker uit als je het mij vraagt. Zeker met de chocolade drizzle en gouden parels bovenop!

BAKTIP: Voor deze ijstaartjes heb je geen speciale ijsvorm nodig, maar kan je eenvoudig een bakvorm voor muffins gebruiken. Een kleinere bakvorm kan handig zijn, wanneer de vriezer vol zit met andere feestelijke lekkernijen.

Opslaan Recept afdrukken
5 van 1 stem

Mini Viennetta ijstaartjes

Je kan Viennetta natuurlijk kopen in de supermarkt, maar veel leuker is om zelf viennetta ijstaartjes te maken! En ook nog eens veel lekkerder.
8-10 stuks

Ingrediënten

  • 250-300 gram melkchocolade (of een andere smaak die je lekker vindt)
  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 3 tl vanillepasta (of extract)

Ter decoratie

  • 75 gram melkchocolade (of overgebleven chocolade van de chocoladeschijfjes)
  • gouden parels/sprinkles

Instructies

  • Smelt twee derde van de chocolade au bain marie, haal de kom van de pan en voeg de rest van de chocolade toe. Blijf rustig roeren tot de chocolade helemaal is gesmolten.
  • Neem een vel bakpapier, hier ga je chocoladeschijfjes op maken. Uiteindelijk maak je de ijstaartjes in een muffinvorm, de chocoladeschijfjes moeten net iets kleiner zijn dan deze vormpjes. Gebruik ongeveer een theelepel chocolade per schijfje. Gebruik diezelfde theelepel om elk hoopje chocolade uit te smeren tot een schijfje van chocolade. Laat de chocolade uitharden voordat je verder gaat.
  • Klop de slagroom stijf in een kom. Voeg hier de gecondenseerde melk en vanillepasta aan toe, spatel het rustig door elkaar tot een egaal mengsel.
  • Om te zorgen dat je de kleine ijstaartjes straks makkelijk uit een metalen muffinvorm kunt krijgen, bekleed je elk vakje met vershoudfolie. Je zou ook stukjes bakpapier kunnen gebruiken als je die eerst verkreukelt.
  • Begin met een laagje ijs in ieder vakje, gevolgd door een schijfje chocolade. Zo wissel je deze lagen af tot de vormpjes vol zitten, eindig met een laagje ijs. Zet de vorm in de vriezer en laat hem hier minimaal 4 uur staan.
  • Voordat je de kleine ijstaarten gaat serveren, smelt je de chocolade. Je kunt overgebleven chocolade gebruiken van de schijfjes, of gebruik wat nieuwe chocolade. Smelt de chocolade au bain marie en schep het dan in een spuitzakje.
  • Haal de ijstaartjes uit de vriezer, haal het folie eraf en plaats op een schoteltje. Knip een kleine puntje van het spuitzakje met chocolade af en drizzle deze over het ijstaartje, maak het af met wat parels en/of sprinkles.
  • Serveer de viennetta ijstaartjes gelijk.

Tips

  • Bewaren: In de vriezer tot wel 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

28 reacties

  1. Caroline schreef:

    Wat een leuk recept!! Die ga ik zeker maken. Dank je wel!

    1. Madelon schreef:

      Het ziet er super lekker uit ik ga het proberen te maken

  2. Marja schreef:

    wat leuk! deze ga ik zeker een keer maken…en kun je dit niet met chocolade drizzels invriezen? op het laatste moment nog chocolade smelten en opspuiten tijdens het diner als er gasten zitten te wachten vind ik wat onhandig

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan ook prima hoor.

  3. Ilse schreef:

    Is de vanillepasta voor de smaak, of heeft ook belangrijke functie in structuur van het ijs? Kan ik ook wat anders gebruiken (bijvoorbeeld stokje vanille)?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is voor de smaak, dus een andere vanille smaakstof kan ook.

      1. Ilse schreef:

        Top! Dankjewel! Ik ben eruit wat t dessert wordt deze kerst ??

  4. Sanne schreef:

    Mag ik vragen waar je de vanillepasta koopt of hoe je het maakt?
    Ik heb nl alleen maar vanille extract.

    Groetjes Sanne

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is in (online) kookwinkels verkrijgbaar, maar extract kan ook hoor.

  5. Emma schreef:

    Leuk, ik ga het maken!

  6. Michelle schreef:

    Ik heb een cupcake vorm, of bedoel je dat met muffin vorm??

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is inderdaad hetzelfde.

  7. Metsje schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Moeten de taartjes afgedekt in de vriezer of kan het zo?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hoeft niet per se, kan wel natuurlijk.

  8. Lisa schreef:

    Je geeft aan dat je het ijs steeds moet afwisselen met een laagje chocolade. Maar bedoel je dan het egale mengsel van de slagroom, melk en vannilepasta? Of is het de bedoeling dat je dit eerst invriest?

  9. Addy schreef:

    Heb ze gisteren gemaakt, zijn erg lekkeren o zo makkelijk te maken. Ben blij met je recepten, maak regelmatig recepten van je.

  10. Jiska schreef:

    Wij hebben met kerst genoten van dit heerlijke nagerecht!
    Ik heb een portie in een metalen muffinvorm (met vershoudfolie) en een portie in een siliconenvorm (zonder vershoudfolie) gemaakt. De ijsjes komen heel mooi strak uit de siliconenvorm! De volgende keer gebruik ik die weer.

  11. Lisa schreef:

    Heyy, misschien een gekke vraag maar hoe heb je de chocolade schijfjes gemaakt?
    Mvg

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat staat in het recept 😉

  12. Michelle schreef:

    Hoi Laura, ik vind deze zo leuk en ga ze voor tweede kerstdag maken voor bij de high tea/borrel. Het dessertje dan uiteraard! En de chocolate chip cookie truffels ga ik ook maken. Maar hoeveel schijfjes moet je ongeveer maken van de vienetta?? Ik ga ze denk al iets eerder maken, ze gaan toch in de vriezer. Heb er al zin in..

    Groetjes Michelle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat lekker zeg! Ik heb vier schijfjes chocolade gebruikt per mini viennetta

      1. Michelle schreef:

        Zo de schijfjes zijn gemaakt, nu wachten tot ze uitgehard zijn. Maar hoe doe je die vershoudfolie makkelijk in de muffinvorm? Heb het net geprobeerd, maar is wel echt een werk om ze er netjes in te krijgen..

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het is een beetje prutsen met vershoudfolie inderdaad. Je kunt de vorm zelf invetten, dan blijft het folie beter plakken.

  13. Patricia schreef:

    Hi! Dat ziet er zeker leuker uit dan de kant en klare Viennetta! Maak je de laagjes met bevroren of vloeibaar ijsmengsel?

  14. Naomi schreef:

    Hoi, wat ziet dat er lekker uit!
    Vraagje: kun je zoiets ook in kleine tulband vormpjes maken?

  15. Sanne schreef:

    Dag Laura

    Dit ziet er lekker uit! Ik zou dit ook graag maken voor de verjaardag van ons dochtertje, maar dan met frambozensmaak. Hoe pak ik dat het beste aan? Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Frambozen jam gebruiken bijvoorbeeld!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept