Limoncello tiramisu

Gepost: 2 september 2022 Laatst bewerkt: 16 februari 2024
Limoncello tiramisu

Ik vind deze limoncello tiramisu ronduit verrukkelijk. Dankzij de lemon curd is het een lekker zoet en fris toetje en leent deze tiramisu zich perfect als afsluiter na een Italiaans diner. Met een (extra) glaasje limoncello ernaast.

Zo maak je limoncello tiramisu

Ik hou nu eenmaal van snelle en makkelijke recepten, dus dat was ook het uitgangspunt voor deze limoncello tiramisu. Ik gebruikte mijn basisrecept voor snelle tiramisu en verving hierin de koffie door limoncello en het cacaopoeder door lemon curd. De limoncello en lemon curd zijn hierdoor echt de smaakmakers van dit dessert.

Als je de gekonfijte citroenschijfjes en de lemon curd al hebt voorbereid, zul je in totaal niet langer dan een half uur bezig zijn met het maken van deze tiramisu. En het komt de smaak alleen maar ten goede als je de tiramisu al een dag van tevoren maakt, dan zijn de smaken de volgende dag extra goed ingetrokken.

BAKTIP: Wanneer je de lemon curd zelf maakt, houd je waarschijnlijk genoeg over voor een ander recept. Ik bewaar de overige lemon curd meestal in deze glazen inmaakpotten met deksels.

Tiramisu zonder ei

Al mijn recepten voor tiramisu zijn zonder eieren gemaakt. Als het even kan dan vermijd ik het om rauw ei in recepten te verwerken. Daarom bestaat de basis voor mijn tiramisu uit een mengsel van mascarpone en slagroom. Naar mijn mening mis je de eieren absoluut niet.

Zo maak je limoncello tiramisu

Gekonfijte citroenschijfjes

Zoals je kunt zien heb ik voor dit recept gekonfijte citroenschijfjes gemaakt. Ik vind dat persoonlijk een heel gaaf gezicht qua decoratie en daarnaast zijn ze eetbaar. Gekonfijte citroenschijfjes zijn in de basis niet moeilijk om te maken (erg makkelijk zelfs), maar je hebt er wel voldoende tijd voor nodig.

Het maken van gekonfijte citroenschillen is net even wat sneller. Hoe je dat moet doen omschrijf ik in het recept voor gekonfijte citroenschijfjes, bij de veelgestelde vragen. Het is aan jou waar je voor kiest, misschien wil je ze zelfs helemaal weglaten. Dat kan ook prima.

Welke citroenen moet ik gebruiken?

Als je voor een recept de schil van een citroen gaat gebruiken, koop dan het liefst biologische citroenen. In de schil van niet-biologische citroenen bevinden zich pesticiden om de houdbaarheid van de citroenen te verlengen en daarnaast wordt er nog een laag was aan toegevoegd om de citroenen mooi te laten glanzen. Helaas krijg je dit er met stevig boenen en wassen niet vanaf, dus is er één oplossing: biologische citroenen.

Limoncello tiramisu met frambozen

Misschien besluit je om de gekonfijte citroenschijfjes achterwege te laten, dan heb ik nog een smakelijke tip voor je. Vervang ze door frambozen! Dat staat ontzettend vrolijk en daarnaast gaat deze limoncello tiramisu onwijs goed samen met de smaak van frambozen.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Gekonfijte citroenschijfjes

Tiramisu recepten zonder alcohol

Hou je niet van limoncello en vraag je je af of je dit weg kunt laten in dit recept? In principe zou dat kunnen, maar ik raad het je aan om dan gewoon voor een ander tiramisu recept te kiezen. Ik heb namelijk genoeg recepten voor tiramisu zonder alcohol online staan.

In alle eerlijkheid ben ik zelf niet zo’n fan van alcohol in zoete gerechten, maar het Laura’s Bakery team denkt daar anders over en werd érg gelukkig van deze limoncello tiramisu.

Enkele recept tips voor tiramisu zonder alcohol:

Vind je het leuk om video’s van Laura’s Bakery te zien? Wekelijks delen we een toffe how-to video of inspirerende receptreels op het Instagram account van Laura’s Bakery. Via de link kun je alle video’s bekijken!

Tiramisu met limoncello

Tiramisu met limoncello

Tiramisu met limoncello

Hoe lang kun je limoncello tiramisu bewaren?

In de koelkast kun je limoncello tiramisu maximaal 4 dagen bewaren. Zorg er wel voor dat alle losse ingrediënten die je gebruikt ook nog lang genoeg houdbaar zijn.

Kan ik de tiramisu ook al langer van tevoren voorbereiden?

Dat kan zeker en dat is zelfs aan te raden. Tiramisu hoort immers lekker zacht en smeuïg te zijn. Als je de limoncello tiramisu een dag van tevoren maakt, dan is het op z’n lekkerst.

Kan ik de limoncello tiramisu ook in kleine glaasjes maken?

Natuurlijk, ook dat is erg leuk. Bijvoorbeeld deze glaasjes of een drinkglas zijn hier geschikt voor, maar je kan ook de glaasjes van de kant-en-klare desserts uit de supermarkt hergebruiken. Hier zie je bijvoorbeeld hoe je de tiramisu in een glaasje kunt opbouwen. Geen glaasjes in huis? Hier zie je een leuk voorbeeld op een bord.

Kan ik dit recept voor limoncello tiramisu ook lactosevrij maken?

Dat kan absoluut. Let even op bij de verpakking van de lange vingers of er geen boter of andere melkproducten gebruikt worden, maak ze anders zelf met het recept voor lange vingers. De mascarpone en de slagroom kun je vervangen door een lactosevrije variant, die zijn tegenwoordig in elke supermarkt te vinden. Tot slot vervang je de roomboter in de lemon curd door harde margarine. En zo heb je een lactosevrije limoncello tiramisu!

Tiramisu zonder ei

 

Limoncello tiramisu

Opslaan
Recept afdrukken

4.63 van 35 stemmen

Limoncello tiramisu

Deze limoncello tiramisu is een heerlijk fris toetje met lemon curd en limoncello. Een geweldige afsluiter van een Italiaans diner.
Porties: 6 personen
voor een ovenschaal van 20 x 20 cm

Ingrediënten

Instructies

  • Bereid de gekonfijte citroenschijfjes voor volgens het recept. Let op: doe dit enkele dagen van tevoren, want het is een tijdsintensief klusje. Bereid ook de lemon curd voor volgens het recept.
  • Doe de slagroom met de mascarpone en de fijne kristalsuiker in een kom en mix zo’n 3-5 minuten tot er een romig, stevig en glad geheel ontstaat.
  • In een platte schaal schenk je 200 ml limoncello. Dip de helft van de lange vingers (ongeveer 14 stuks) hier voor een aantal seconden in. Leg de lange vingers in een rechthoekige schaal als bodem. Verdeel hier iets minder dan de helft van het mascarpone mengsel overheen.
  • Dip de overige lange vingers in de limoncello en plaats op de laag van het mascarpone mengsel. Strijk je tiramisu af met de resterende mascarpone en smeer daarna een laag lemon curd over de schaal limoncello tiramisu.
  • Voor het lekkerste effect zet je de tiramisu een nacht in de koelkast voordat je deze serveert, maar in het geval van tijdsnood kun je de tiramisu ook sneller al serveren.
  • Haal de tiramisu uit de koelkast en snijd in 6 gelijke stukken. Plaats de stukjes tiramisu op een gebaksbord en decoreer met de gekonfijte citroenschijfjes.

Tips

  • Deze tiramisu kun je natuurlijk ook opbouwen in kleine glaasjes of individueel op een bordje zoals we hier en hier hebben gedaan.
  • Je kunt de gekonfijte citroenschijfjes ook weglaten of vervangen door verse frambozen.
Bewaren

Deze tiramisu kun je tot 4 dagen in de koelkast bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Yvonne schreef:

    Voor een alcoholvrije variant kun je ipv limoncello ook citroensiroop gebruiken. Heb wel iets minder (onverdunde) siroop gebruikt dan de 200ml limoncello. Maar werkt perfect voor als er kids mee eten.

  2. M.E. Lourijsen-Tesselaar schreef:

    Hoeveel lange vingers gebruik je totaal? 2keer 7

    1. Laura's Bakery schreef:

      1 pak in totaal. Twee keer 14.

  3. Jessica schreef:

    Hoe lang moet hij in de koelkast?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah ik zie dat deze stap ontbreekt, heb het gelijk even aangepast. In principe een nacht, maar kan ook wat eerder.

  4. Petri Vink schreef:

    Wat een heerlijk recept! Misschien een domme vraag maar moet je de slagroom eerst kloppen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er bestaan geen domme vragen. Je hoeft de slagroom niet eerst te kloppen, bij stap 2 klop je het samen met de andere ingrediënten stevig.

  5. Nikita Roels schreef:

    Zou je dit ook kunnen maken met lemon curd uit de winkel? Of is dat te moeilijk om er bovenop te smeren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan prima!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept