Basisrecept: schuimpjes (Franse meringue)

Gepost: 2 januari 2014 Laatst bewerkt: 24 februari 2024
Basisrecept: schuimpjes (Franse meringue)
171

Dit is een basisrecept voor schuimpjes (op basis van Franse meringue) dat dankzij alle handige tips die ik je geef niet kan mislukken! En ik geef je tal van leuke en lekkere recept tips om mee aan de slag te gaan zodra je dit recept onder de knie hebt.

Franse meringue

In dit recept ga ik aan de slag met Franse meringue, dat wordt ook wel Hollands schuim of rauw schuim genoemd. Dat komt doordat het niet wordt verhit tijdens het opkloppen, in tegenstelling tot Italiaans schuim dat met een hete suikersiroop wordt bereid. Uiteindelijk bak je dit rauwe schuim natuurlijk wel af, met overheerlijke schuimpjes als resultaat.

Er zijn verschillende manieren om eiwitschuim te bereiden. Naast Franse meringue heb je dus Italiaanse meringue, maar ook nog Zwitserse meringue. Elke vorm van meringue heeft een eigen toepassing die het beste bij die soort past. Je kunt er hier meer over lezen.

zo maak je schuimpjes

Het verschil tussen schuimpjes en meringues

Schuim en meringue zijn twee verschillende benamingen voor hetzelfde: stevig opgeklopt eiwitschuim met suiker. Je kunt dit schuim afbakken in de oven tot er knapperige meringues zijn ontstaan. Bakkers noemen het meestal ‘drogen’, omdat de oventemperatuur relatief laag staat tijdens dit bakproces (niet warmer dan 100 °C).

Op Laura’s Bakery noem ik de afgebakken variant eigenlijk altijd schuimpjes en de niet-afgebakken variant noem ik meringue. Bijvoorbeeld Italiaanse meringue die je op een lemon meringue pie spuit.

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding

Zelf schuimpjes maken

Het is een erg populair baksel, maar toch gaat het regelmatig mis bij thuisbakkers. Daarom deel ik in dit artikel mijn basisrecept met een uitgebreide uitleg en handige tips. Met deze uitleg en alle extra tips is het voor niemand meer een probleem om de mooiste en lekkerste schuimpjes te maken.

Meer schuimpjes recepten maken

Door de jaren heen heb ik heel wat schuimpjes gebakken. Ik ben er gek op, dus ik zal er vast ook nog veel meer maken. Hieronder som ik een aantal van jullie favorieten op:

Hazelnootschuimpjes

Kerstschuimpjes met room en rood fruit

Zo maak je de beste schuimpjes

Eigeel en eiwit gescheiden houden

Er mag absoluut geen eigeel bij de eiwitten terecht komen. Dit is vet en kan ervoor zorgen dat het schuim mislukt. Neem voor het scheiden van de eieren altijd een apart schaaltje. Het is zonde als de eerste 3 eieren goed gelukt zijn en dat er dan van het laatste eitje toch wat eigeel bij het eiwit komt.

In dit artikel geef ik meerdere tips, maar je kan ook voor kiezen om een eierscheider kopen.

Materialen ontvetten

Ontvet alle materialen die je gaat gebruiken voor het maken van schuim heel grondig. Was alles goed af met sop en daarna nog met citroensap, dat is het beste ontvettingsmiddel.

Maïzena

De lekkerste schuimpjes maak je met maïzena, vind ik. Daardoor worden ze niet 100% knapperig, maar blijven ze een beetje chewy van binnen en van buiten lekker bros.

Fijne kristalsuiker en poedersuiker

Ik gebruik een combinatie van fijne kristalsuiker en poedersuiker; dit geeft het beste resultaat qua structuur. Zorg ervoor dat de fijne kristalsuiker volledig is opgenomen door het schuim. Pas als je dit niet meer tussen je vingers voelt is het schuim goed. Vervolgens spatel je met veel beleid de maïzena en poedersuiker erdoor.

Ik raad het af om de hoeveelheid suiker te verminderen, daar schreef ik hier meer over.

Geef een kleur aan je schuimpjes

Als ik kleurstoffen gebruik kies ik altijd voor een pasta, gel of kleurpoeder. Zo voeg je niet teveel vocht toe wat het schuim kan laten mislukken. Persoonlijk gebruik ik het liefst deze pasta kleurstof.

Ik heb een uitgebreide how-to gemaakt voor gekleurde schuimpjes, hierbij geef ik ze verschillende kleuren. Erg leuk!

Wanneer zijn de schuimpjes klaar?

Als ze goed loslaten van het bakpapier. Als je ze te lang of te heet bakt, zullen de schuimpjes bruin kleuren. Je leest er hier meer over.

Schuimpjes bewaren

Bewaar schuimpjes nooit luchtdicht, daar worden ze zacht en taai van. Eventueel vocht moet namelijk kunnen ontsnappen. Vocht is een ramp voor schuimpjes, daarom kun je ze ook niet in de koelkast bewaren of invriezen. Bij het ontdooien zullen ze (gedeeltelijk) smelten.

Hier vertel ik je nog een handige tips om schuimpjes te bewaren, net zoals onder het recept.

zelf gekleurde schuimpjes maken

roze rozen schuimpjes

 

Verschillende soorten meringue

Recept afdrukken

4.77 van 34 stemmen

Schuimpjes recept

Een schuimpjes recept dat met deze handige tips niet kan mislukken! En ook leuke ideetjes om van schuim te maken zijn er genoeg.
Porties: 20 – 24 stuks

Ingrediënten

 • 4 eiwitten
 • 125 gram kristalsuiker
 • 125 gram poedersuiker (gezeefd)
 • 10 gram maïzena

Benodigdheden

Instructies

Voorbereiding

 • Voordat je begint maak je al je materialen waar je mee werkt vetvrij met citroensap. Je kom dus, maar ook je spatel, garde, schaaltjes en handen. Zodra er maar iets van vet bij komt kan dit je schuim laten mislukken.

Bereiding

 • Doe de eiwitten met de fijne kristalsuiker in de kom en klop tot je stevige pieken kunt trekken van het schuim. Ik heb een elektrische staande mixer, daarbij duurt het ongeveer 4 – 5 minuten tot het goed is. Ik klop niet op de allerhoogste snelheid. Hoe lang je moet mixen verschilt per mixer en per hoeveelheid schuim die je maakt.
 • Als je de de klopper/gardes omhoog trekt moeten de pieken dus stijf zijn en omhoog blijven staan, als het puntje net iets ombuigt maakt dit niet uit. Om extra te controleren of je schuim goed is, houd je de kom op zijn kop boven je hoofd. Het schuim blijft zitten als het goed stijf geklopt is.
 • Voeg de poedersuiker en maïzena toe aan het schuim en spatel dit voorzichtig door het schuim. Het is belangrijk om voorzichtig te spatelen, maar je mag ook niet te lang spatelen. Een goede en snelle techniek is om met je spatel 8-jes te maken. Doe dit met rustige bewegingen en voor je het weet is alles opgenomen.

Je schuim is klaar!

 • Je kunt ervoor kiezen om het schuim wit te laten of je geeft het een mooie kleur (lees in de tips hierboven hoe je dat het beste doet).
 • Doe het schuim in een spuitzak met een spuitmond naar keuze en spuit de vormen die jij wilt maken. Schuimpjes veranderen in de oven niet tot nauwelijks van vorm. Daardoor kun je ook veel schuimpjes kwijt op de bakplaat, je kunt ze redelijk dicht op elkaar spuiten.
 • De schuimpjes bak je af in een voorverwarmde oven van 100 °C (boven- en onderwarmte). Deze kleine toefjes zijn na een uur wel klaar, grotere figuren hebben 2 uur nodig.
Bewaren

In een trommel en vrij van vocht 1-2 weken houdbaar. Ik zet ze altijd in een bakje in de oven om te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

146 reacties

 1. Trudy schreef:

  Hoi Laura, een Vrolijk en Happy 2014!

 2. Lotte schreef:

  hoi laura.
  grappig dat je nu dit artikel schrijft want helaas waren mijn schuimpjes niet gelukt met jouw recept. Ik kreeg de mix niet stevig genoeg terwijl ik altijd schuimpjes maak. Toen maar met mijn eigen recept gemaakt en eerst de eieren geklopt en toen pas de suiker dit lukte gelukkig wel.

 3. Lisa schreef:

  Hoi Laura,
  Als je alles afdoet met citroensap, moet je dit daarna dan afdrogen/laten drogen voor je kan beginnen met het maken van de het schuim?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik laat het altijd even drogen, dat gaat heel erg snel. Je hebt niet veel citroensap nodig, ik doe altijd een beetje in de kom en wrijf dit met een keukenpapiertje door de kom. Met datzelfde papiertje maak ik ook de rest schoon.

   1. Patricia Parewyck schreef:

    Bij mij worden ze niet droog in de oven En plakken ze aan het bakpapier . Help

    1. Laura's Bakery schreef:

     Was je meringue wel goed gelukt? Heb je alle tips goed doorgenomen?

 4. Daphne Coers schreef:

  Hi hi, als je het schuim boven je hoofd uitprobeert of het dik genoeg is en het is het niet………Daar wil jij zeker wel foto’s van zien he?!!!!
  Fijne uitleg, ik maakte vroeger vaak schuimpjes met mijn vader en/of moeder, ik vond het vooral erg leuk om te doen (vond ze geloof ik niet eens zo lekker, maar het bakken was zo leuk)
  De kinderen hebben nog vakantie, dus wie weet gaan we nog wel lekker aan de slag!
  Lieve groetjes, Daphne

  1. Laura's Bakery schreef:

   haha, dat zou zeker leuke foto’s opleveren 😀 Het is mij gelukkig nog nooit gebeurd dat alles naar beneden kwam 😉

   1. lisa schreef:

    ik heb het ook al een keer geproeft en ik vondt het heerlijk

    1. Vera schreef:

     Hi laura ik ga je schuimpjes nu voor het eerst maken het lijkt me echt leuk alleen ze zijn voor cupcakes ik ga namelijk pinguïns op ijsschotsen maken alleen de schuimpjes moeten wel plat zijn dat gaat me wel lukken alleen ik weet niet precies hoelang ze in de oven moeten ik heb een electrische oven dus misschien kan je me helpen ze moeten wel op de cupcakes passen

     Groetjess Vera

     1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas kan ik dat ook niet inschatten want dat hangt van de grootte af. Een elektrische oven heeft in ieder geval ook boven- onderwarmte, net zoals ik gebruik.

 5. Lonneke schreef:

  Hmmm, heerlijk! Dit ga ik zeker een keer uitproberen! <3 🙂

 6. Hilde schreef:

  Hoi Laura,

  Ik zag deze schuimpjes en moest ze maken! Ik had geen kleurstof, maar met discodip zou het ook heel leuk worden….dacht ik!
  Twee uur mijn geduld bewaren: en de schuimpjes waren lichtbruin gekleurd en smaakten daardoor ook beetje “verbrand”! Ook waren ze niet zacht van binnen, maar helemaal bros . Dit laatste vond ik wel fijn.
  Ik heb een gasoven, stand 1 levert denk ik hogere temperatuur dan 100 graden. Zal ik de baktijd de volgende keer aanzienlijk verlagen? En hoe weet ik dan dat ze gaar én klaar zijn?
  Jouw miniquiches heb ik vandaag ook gemaakt, deze waren heeeeerlijk! Mijn over heeft dus flink overuren gemaakt vandaag 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Hilde,
   In dit bericht staat een handige omrekentabel voor gasovenstanden naar graden celsius. Voor 100 graden moet de oven ongeveer op 1/4 staan. De schuimpjes zijn klaar als ze droog aanvoelen en makkelijk loslaten van het bakpapier. Met deze richtlijn moet dat volgende keer dus zeker goedkomen 🙂
   Leuk dat je zo enthousiast aan het bakken bent 🙂
   Liefs, Laura

 7. Desiree schreef:

  Ze staan in de oven. Ik heb er ook een paar met chocolade en kokos gemaakt. Bedankt voor het recept!

  1. Desiree schreef:

   Ze zijn goed gelukt. Ik maakte er een paar met koffie, vanille en witte chocolademet kokos. Die laatste vallen hier het meest in de smaak. Leuk recept.

 8. Esther schreef:

  Hoi Laura,
  Ik heb hele leuke duo schuimpjes gemaakt, ik wil ze graag laten zien.
  Waar moet ik de foto’s dan heen sturen?
  Groetjes Esther

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Esther, ik ben heel benieuwd naar je schuimpjes. Je kunt ze mailen of via Facebook delen. De knoppen hiervoor staan bovenaan de pagina 🙂 (of via de contactpagina)

   1. Esther schreef:

    Ik heb ze op je facebook pagina gezet 😀
    Groetjes Esther

    1. Laura's Bakery schreef:

     ik heb hem gezien 🙂 ze zijn echt heel leuk geworden!

     1. Esther schreef:

      Dankjewel, ik ben er ook heel trots op! 😀

 9. ilse-marie schreef:

  dag laura ik ga de schuimpjes zeker maken maar ik wil ook de recept van mashmallow hebben om op de cup cake te versieren.
  dank je wel

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Ilse-Marie,
   Wat bedoel je precies met een marshmallow recept om cupcakes mee te versieren? Ik heb namelijk geen recept voor marshmallows online staan.
   Liefs, Laura

   1. Couskaas schreef:

    Ik denk dat ze marshmallowfluff bedoeld die je kan opspuiten op een cupcake. Maar italiaanse meringue zal ook voldoen of de meringue botercreme?

  2. Cindy Brugge schreef:

   Hoe kan ik smaakjes
   aan de schuimpjes toevoegen?

   1. Laura Kieft schreef:

    Daar is niet zomaar 1 antwoord op te geven, hangt helemaal af van de smaak die je wilt hebben. Je kunt niet zomaar van alles toevoegen aan meringue namelijk.

 10. joukje schreef:

  hoii! de schuimpjes staan in de oven! !
  Heb je nog een goede tip voor een spuitzak? Ik ben hier al een tijdje naar op zoek.
  Groetjes

  1. Laura's Bakery schreef:

   ik gebruik altijd wegwerp spuitzakken, te koop bij kookwinkels en taartdecoratie winkels 🙂

 11. Mirella schreef:

  Hallo,

  Ik ben de schuimpjes aan het proberen te maken voor de ijshoorntjes.
  Maar moeten deze echt op 100 graden 2 uur in de oven? De mijne staan nu 20 minuten in de hetelucht oven op 100 graden en een klein schuimpje van het overgebleven materiaal was al bruin aan het worden…
  Groetjes

  1. Laura's Bakery schreef:

   Een hetelucht oven moet je altijd lager zetten qua temperatuur, 20% van het aantal voorgeschreven graden. Dat is met alle gerechten zo (tenzij anders vermeld). Nu kleuren kleine schuimpjes altijd sneller. ER is minder schuim dat gaar moet worden, dat gaat dus ook sneller.

   1. Susanna Tiggelaar schreef:

    Ik heb idd ook last van een heteluchtoven, maar ik kan hem niet traploos instellen, het is of 50 graden of 100 graden (of 150 graden, etc). Gevolg: schuimpjes barsten open en er komt in de barst een rij met knapperige belletjes. Of zou dat een probleem in de receptuur zijn? Ik maak redelijk grote schuimpjes (doorsnee 5 cm).

    1. Laura's Bakery schreef:

     Kun je de oven ook op een kiertje zetten tijdens het bakken? Anders kun je 50 graden eens proberen, klinkt alsof de temperatuur te hoog is. En bij hetelucht moet je de temperatuur natuurlijk altijd 20% lager zetten.

    2. Marie schreef:

     Ik heb dit probleem ook. Ik kan mijn heteluchtoven ook niet op de juiste temperatuur zetten, bij mij is het 40 of 100 graden (of hoger). Gezien 100 graden te hoog is voor hetelucht zou ik hem op 40 graden moeten zetten. Zou ik dan 4 uur (dubbele tijd) nodig moeten hebben om schuimpjes te maken? Vind het wel jammer ik heb namelijk echt geen plek voor een andere oven en zou ze heel graag eens willen maken. Dit probleem weerhoudt me er wel van om veel andere dingen te bakken, helaas.
     Je website is trouwens top! Heb al veel lekkere dingen gemaakt van je website en het is elke keer gelukt dankzij jouw goede uitleg en tips en foto’s! Thnx 🙂

     1. Laura Kieft schreef:

      Ik betwijfel of het met 40 graden gaat lukken, al kun je het een keer met een kleine portie uitproberen natuurlijk. Kun je niet de knop gewoon tussen de 40 en de 100 zetten ergens? Ik heb een oven met draaiknop voor de temperatuur en die kan ik ook gewoon zetten op tussenliggende temperaturen.

 12. Carolien schreef:

  Hallo

  Ik heb net geprobeerd de schuimpjes te maken. Ik had het schuim mooi stevig. Kon de kom op de kop houden, maar toen ik de poedersuiker en de maizena erbij deed werd het al behoorlijk dunner. Hoort dit zo? Ik heb niet heel lang gespateld. Zo lang tot dat alles gemixt was.
  Groetjes

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als je de poedersuiker en maïzena door het schuim spatelt wordt het meestal wel iets minder stijf, maar het zou niet veel dunner moeten worden. Heb je de spatel goed ontvet? Verder echt zo min mogelijk en voorzichtig spatelen, anders haal je de lucht eruit.

 13. Tamara schreef:

  Hoi Laura,
  allereerst wat een geweldige site heb je! Zoveel lekkers 🙂
  De schuimpjes staan inmiddels in de oven en wilde van het eigeel proberen om vanillevla of iets dergelijks te maken. Heb je hiervoor tips / recepten?
  Groetjes

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Tamara,
   Van eigeel kun je ook goed banketbakkersroom maken, kijk maar eens bij de vullingen onder zoete recepten op de site 😉
   Hoe smaakten de schuimpjes?

 14. Tamara schreef:

  Hoi Laura,
  Ze waren heerlijk! Mn dochtertje wilde er nog een lading roze met spikkeltjes achteraan haha.
  Ik heb er banketbakkersroom van gemaakt en vandaag maken we daar tompoesjes mee. Hoelang kun je de room bewaren als je deze niet meteen verwerkt?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Tamara,
   Fijn dat ze zo in de smaak vielen! Roze met sprinkles klinkt ook goed 😉
   De room kun je in een afgesloten bak zo’n 2-3 dagen bewaren. Ik zou het persoonlijk niet veel langer bewaren.

 15. kyra schreef:

  heey laura,
  ik ga ze zeker maken vandaag, maar kan je i.p.v. maïzena ook alles binder gebruiekn

  graag hoor ik dit
  mvg ktea

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee, dat is in dit recept niet mogelijk. Als je geen maïzena hebt kun je het er beter uitlaten.

 16. Astrid van der kleij schreef:

  Hallo Laura

  Wat een leuk idee zeg de sneeuw mannetjes
  Hopen dat het bij ons ook gaat lukken en dat ik eet bare stiften kan vinden??
  Dacht zelf eerst aan cupcakes met merigue met een kleurtje er doorheen
  Maar niet hellemaal in kleur hoe doe je dat ? Kan je me dat ook vertellen??

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Astrid, je voegt dan een paar druppels kleurstof toe en spatelt dat er een beetje doorheen. Dan krijg je een gemarmerd beslag als het ware. Spatel niet te lang door!

 17. Shirley schreef:

  Hayy,
  Ik dacht vandaag even leuk schuimpjes te maken maar het is al 2 keer mislukt!
  Ik eb alles zorgvuldig ontvet en heb zoals in het recept staat, de eiwitten met het suiker gemengd, maar na 10 minuten kloppen/mixen was het nog steeds niet stijf wat gaat of doe ik mis? Ik heb toen maar de poeder suiker en de maizena erbij gegooid in de hoop dat het dan wel stijf werd maar nee wat moet ik doen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Kan het zijn dat er iets van het eigeel bij is gekomen? Dan lukt het ook niet om stijf te kloppen.

 18. Renate schreef:

  Hi,
  Waarom moet de poedersuiker er later doorheen gespateld worden? Kan het er niet meteen door geklopt worden?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee, poedersuiker spatel je er altijd pas later doorheen bij Franse meringues.

 19. els schreef:

  Hallo Laura,

  Kun je dit schuim ook als topping op bv cupcakes gebruiken?
  Ik gebruik gepasteuriseerd eiwit.
  Maar als ik bv een recept zie van meringue botercreme, staat er altijd beschreven dat je de suiker en eiwitten au bain marie moet kloppen en daarna in de keukenmachine.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik gebruik zelf altijd Italiaans schuim als ik het niet afbak: http://www.laurasbakery.nl/italiaans-schuim/

 20. Conja schreef:

  Hoi Laura,

  Bij mij waren ze twee keer mislukt maar toen heb ik op internet gevonden dat ik een schaal moest nemen die absoluut geen vet in de kiertjes kon hebben. Ik maakte ze eerst in een plastic beslagen (zoals de meesten waarschijnlijk) maar die krijg je nooit helemaal ontvet. Dus GLAZEN of PORSELEIN of ALUMINIUM schaal!!. Misschien erbij zetten als tip? Nu zijn ze namelijk wel gelukt!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat gek dat het na ontvetten niet lukte, ik heb ook regelmatig (gladde) melamine kommen gebruikt en dat ging prima. RVS en glas is wel het makkelijkst te reinigen.

 21. coby schreef:

  Hallo laura,
  Ik vroeg me af of ik gewoon een druppen kleurstof er aan toe kan voegen om er kleurtje aan te geven. En als dat niet kan hoe ik dan er kleurtje aan krijg.

  Gr coby

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je kunt inderdaad een paar drupjes kleurstof toevoegen.

 22. heidy schreef:

  Hoi Laura,

  Super recept ,ik heb torentjes/rozetten gespoten voor op ijshoorntjes.
  Ik heb ze volgende week nodig,dus bewaar ze in een taartdoos
  Nu waren ze mooi krokant en stevig,maar van binnen nog een klein beetje nattig,kan dit geen kwaad?
  Gr Heidy

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als ze niet té nat zijn niet. Een beetje chewy is niet erg 🙂

 23. Emma schreef:

  Hoi Laura ik heb ze ook gemaakt maar als ik ze uit de oven wel een tijdje laat staan worden ze zacht wat kan ik hieraan doen?

  1. Laura schreef:

   Dan is de luchtvochtigheid bij jou waarschijnlijk erg hoog. Luchtdicht bewaren zal al helpen.

 24. Talitha schreef:

  Ha Laura,

  ik heb de schuimpjes in een versierde glazen pot gedaan om ze cadeau te geven. Nu stinkt de pot als je hem opent :S

  Heb jij een idee hoe ik dit kan voorkomen?

  groet,
  Talitha

  1. Laura schreef:

   Wat vreemd, ik heb ze ook regelmatig in een glazen pot gedaan en heb hier nog nooit last van gehad. Was hij wel goed schoon? En waar was hij mee versierd? Misschien dat het daar iets mee te maken heeft.

 25. yesicca schreef:

  Mijn dochtertje is helemaal weg van schuimpjes dus maak ze vaak.kan niet zo vaak of bijna nooit citroen vinden om te kunnen ontvetten.ik doe dat dan met een beetje witte azijn en veeg af met keuken papier…:-)

 26. Niels schreef:

  Hoi Laura,

  Bedankt voor dit recept, het is heerlijk allemaal, ik heb er citroen en sinaasappel extract bij gedaan en de maizena weg gelaten. Ook heb ik de poedersuiker en suiker met elkaar gemengd en langzaam toegevoegd aan het eiwit tijdens het kloppen, heb hier geen problemen mee ondervonden.

  1. Chantal schreef:

   Tip als de eiwitten op kamertemperatuur zijn kun je ze beter/sneller stijf kloppen. Ik had de eerste keer eieren uit koelkast gebruikt. De tweede keer niet.

 27. Jacqueline schreef:

  Hallo Laura,

  Je geeft aan 4 eiwitten maar hoeveel gram is dat? Ik heb nl een fles eiwitten gehaald om schuimpjes te maken. Met 2 weken vakantie en kerst voor de deur ga ik me weer uitleven op je recepten!

  Groetjes,
  Jacqueline

  1. Laura schreef:

   1 eiwit is gemiddeld 35 gram bij een medium ei. Maar je kunt van je fles eiwitten ook gewoon berekenen hoeveel gram 1 eiwit is, dat doe ik ook altijd bij de flessen 🙂

 28. Annelies schreef:

  Heb je ook een vervanging voor de poedersuiker? Vanillesuiker bijvoorbeeld? Of lost dat niet goed genoeg op.

  1. Laura schreef:

   Voor deze schuimpjes heb je echt poedersuiker nodig.

 29. Elske schreef:

  Hoi Laura
  Ik krijg allemaal belletjes in mijn schuimpjes tijdens het bakken.
  Enig idee hoe dit komt?
  Gr Elske

  1. Laura schreef:

   zou kunnen dat de temperatuur dan iets te hoog staat.

 30. Jolien schreef:

  Hoi laura,
  Ik heb nu mijn eerste lichting schuimpjes erin, de 2e lichting nog niet.
  Moet ik dat mengsel van eiwitten stijf geklopt in de koelkast bewaren of er buiten?
  Ik hoor graag.
  Groetjes Jolien

  1. Laura schreef:

   Niet in de koelkast bewaren. Daar trekt het vocht aan en daar kan schuim niet tegen.

 31. Cora schreef:

  Hoi!!
  Super blij met jou kookboek waaruit ik het recept voor deze schuimpjes heb gebruikt. Heerlijk zijn ze, alleen zijn er heel veel gebarsten of er komt een soort drolletje uit! 🙂
  Hoe kan ik dit voorkomen?

  1. Laura schreef:

   Als ze barsten is de temperatuur waarschijnlijk nog wat te hoog. En als de vorm wegzakt, dan is het net niet stijf genoeg geweest.

 32. Tryntsje schreef:

  Dank voor de tips en het recept! Nu had ik bedacht om te trakteren op witte schuimpjes met roze/witte muisjes ipv beschuit met muisjes. Ben alleen bang dat de muisjes verbranden in de oven. Heb jij daar toevallig ervaring mee of een goede tip voor?

  1. Laura Kieft schreef:

   Muisjes in de oven durf ik niet te zeggen, daar heb ik geen ervaring mee. Ik zou zelf de schuimpjes dopen in witte chocola en dan de muisjes erover strooien (of erin dippen).

 33. Wilke schreef:

  Hoi!
  Op een van de foto’s heb je iets (oranje) in de schuimpjes gedaan. Kun je delen wat dit is?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat is lemon curd 🙂

 34. Aimy schreef:

  Hoi Laura, zijn dese schuimpjes geschikt om te gebruiken als decoratie op een taart die afgesmeerd is met botercreme? Of zouden ze ‘smelten’ of kleur afgeven door het vet en vocht van de creme?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ze zijn ervoor geschikt, maar ik zou ze echt pas vlak voor serveren aanbrengen. De crème heeft er zeker effect op.

   1. Aimy schreef:

    Dank voor je antwoord. Het gaat om een verjaardagstaart op bestelling. Ik kan de schuimpjes uiteraard aanbrengen vlak voor het ophalen. Hoelang blijven ze goed en mooi verwacht je? En heb je wellicht tips voor meringues die wel langer mooi blijven op een taart? Ik zie tegenwoordig regelmatig taarten langskomen die wel met meringues gedecoreerd zijn, het ziet er zo leuk uit.

    1. Laura Kieft schreef:

     vocht heeft al snel invloed op schuimpjes en dan maakt het echt niet uit welke je maakt, ik zou dan de taart dezelfde dag nog aansnijden.

 35. Stan schreef:

  Hoi Laura. Ik heb net de schuimpjes gemaakt en ze zien er van buiten perfect uit maar als ik ze van het bakpapier afhaal is de hele binnenkant uitgehold.
  Ik heb de schuimpjes op 90 graden 1 uur en 40 min in de hetelucht oven gedaan. Weet jij hoe dit komt en wat ik de volgende keer beter kan doen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Uitgehold in de zin van dat de vulling nog op het bakpapier blijft zitten? In dat geval hebben ze nog meer tijd nodig in de oven.

   1. Astrid schreef:

    Ik had dat ook. Dit heeft bij mij geholpen: kom goed ontvetten en eerst eiwit stijf kloppen. Daarna steeds hele kleine beetjes de poedersuiker toevoegen.

 36. Diana schreef:

  Vraagje: heb nu 2x de schuimpjes gemaakt. Beide keren met exact dezelfde ingrediënten maar de 1e keer waren de schuimpjes spierwit en de 2e keer crèmekleurig. Waar zou dat aan kunnen liggen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat moet aan je oventemperatuur hebben gelegen. Te hoog zorgt voor verkleuring (vaak nog wel lekker trouwens).

 37. Diana schreef:

  Oh, dank je wel! Dan weet ik dat voor de volgende keer. 🙂

 38. Jeanine schreef:

  Ik heb vandaag het recept voor schuimpjes uit je boek geprobeerd. Ze zijn goed gelukt netjes wit en niet gebarsten. Wel lagen er bij de meesten een rondje met luchtbelletjes omheen. Deze waren iets licht bruin uiteindelijk. De oven stond op boven onder warmte en 100 graden. Ik vraag me af wat er mis gaat?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het weer heeft helaas ook altijd invloed op de meringues, luchtvochtigheid tast ze aan. Of misschien was de suiker nog niet volledig opgenomen door het schuim, je mag het niet meer voelen tussen je vingers als je klaar bent met mixen.

 39. Olivia schreef:

  Leuk
  Het is zo lekker

 40. Carina schreef:

  Inmiddels dit recept (zonder maïzena want niet in huis) al heel vaak gemaakt en nooit mislukt. Superfijn en makkelijk zoon recept! Altijd leuk om er mensen mee blij te maken ?

 41. Astrid schreef:

  Hoi Laura,

  Ik ben een meringuerol aan het maken en ik kan de kom op zijn kop houden zonder dat het eruit valt en pieken maken, maar als ik de kom scheef houdt glijdt het nog wel. Klopt dat?

  Groetjes Astrid

 42. Lindsey schreef:

  Hoi,
  Ook bij mij zijn is de meringue heel slap. Kan het zijn dat ik ‘m teveel opklop (eiwit+suiker) of mijn stand van mijn kitchenAid te hoog zet?
  Hij smaakt wel super lekker!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dan moet je wel heel flink doorgeklopt hebben, dat het eerst wel goed stijf was maar je vervolgens de stijfheid er weer uitklopt. Misschien was de kom niet goed vetvrij?

 43. Marijke schreef:

  Hoi Laura,
  * Kun je ook een paar druppeltjes smaakstoffen toevoegen, en wanneer?
  * kun je het ontvetten ook doen met citroensap uit zo’n geel flesje?
  * En hoeveel gram moet ik gebruiken als ik een pakje eiwitten gebruik?

  1. Laura's Bakery schreef:

   * Dat moet prima kunnen, op het laatste moment toevoegen.
   * Ja hoor! Citroensap is citroensap.
   * Van een medium ei weegt het eiwit zo’n 35 gram.

 44. Nathalie schreef:

  Hoi Laura,
  Wat nu zo fijn is, is dat t niet uitmaakt wanneer je een recept van jou tegenkomt haha. Ik ben m nu pas tegengekomen (2021!) en moet zeggen, dit is een van t beste recept dat ik ooit heb geprobeerd! Ze zijn perfect gelukt! Dankjewel voor de fijne en duidelijke uitleg, ik ben n grote fan!
  Groetjes, Nathalie

 45. MarciaG schreef:

  Hoi Laura!
  Ik maak regelmatig schuimpjes met jouw recept. Nu heb ik 2 series gemaakt. De eerste waren perfect. De 2e leken ook goed, maar nu blijken ze na een uurtje toch te plakken. Weet jij waar het in het proces ergens fout is gegaan?
  Groetjes!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat kan goed aan luchtvochtigheid in de keuken liggen, of ze waren toch nog niet helemaal klaar met drogen.

 46. Cassandra De vet schreef:

  Ik heb ze van de week gemaakt, ze waren echt lekker, alleen ik was te ongedudig en had niet lang genoeg gemixt, dus me creme liep een beetje uit me spuitzak. Haha, dat is voor de volgende keer natuurlijk, maar ondanks dat smaakte ze echt verrukkelijk! Dit recept ga ik zeker vaker maken ?

 47. Marijke schreef:

  Ik heb geen spuitzakken, wat kan ik dan gebruiken? Ik heb wel een koekjespers of zou het daar te dun voor zijn?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Daar heb ik eigenlijk geen ervaring mee, maar dan moet je de pers wel heel goed vetvrij maken. Je kunt ook schuimpjes met een theelepel op het bakpapier scheppen. Dan heb je geen perfecte vorm maar het idee is hetzelfde

 48. Happy Baking schreef:

  Hi Laura,

  Vraagje ik heb de ei wit los gekocht.. hoeveel gram zou ik uit komen 4x ei wit?

  Groet M

  1. Laura's Bakery schreef:

   Een gemiddeld eiwit (M) is 35 gram.

 49. Gerard schreef:

  Dag Laura,
  1. kun je bij je eiwit, een theelepel vanille toevoegen? het gaat mij om de rauwe geur (smaak) van het geklopte eiwit.

  2. Voeg je ook maizena toe indien je de geklopte eiwit als schuim op je gebak hebt en die daarna met een brander bewerkt?

  Dank voor je reactie…

  1. Laura Kieft schreef:

   1. Heb ik nog nooit geprobeerd, dus durf ik je niet te zeggen.
   2. Voor deze toepassing gebruik ik altijd Italiaanse meringue (kookschuim)

   1. Gerard schreef:

    Dank je Laura, ik zal de Italiaanse versie toepassen !!

 50. Cindy Brugge schreef:

  Hoe kan ik smaakjes
  aan de schuimpjes toevoegen?

 51. Sylvia schreef:

  Hallo Laura,

  Ik probeerde je receptje. Nadat ik de bloemsuiker en maizena toevoegde was het een platte bedoenung. Toch maar op bakplaat gespoten. Ze staan nu 2u al in, maar ik krijg ze moeilijk van papier zonder stuk te zijn. En ze zijn al wat minder witte kleur. Wanneer ik ze vastneem, blijven ze aan mijn vingers kleven. Wat doe/ deed ik verkeerd?

  Groetjes,
  Sylvia

  1. Laura Kieft schreef:

   Het klinkt alsof je basis niet stijf (genoeg) was. Dat maakt het bakken ook een stuk moeilijk. Niet per se onmogelijk, maar het zal wel langer duren (al is dit afhankelijk van hoe stijf het nog is).

 52. Rabia schreef:

  Hallo Laura,
  Alles was Prima tot het in de ging in de oven zijn ze allemaal plat geworden de suiker is eruit gegaan ik vond het heel raar

  1. Rabia schreef:

   İk had boven onder warmte maar ik denk dat het bij mij de graden ietsje lager moest ik heb ze allemaal in de vuilbak gegooit
   Volgende keer beter 🙂

  2. Laura Kieft schreef:

   Het klinkt alsof je meringue niet stijf genoeg was, anders zouden ze niet inzakken/plat worden.

 53. Barbara Heijmen schreef:

  Hoi Laura,

  hoe maak je meringue zoals op de foto met chocolade en sprenkels? Op de foto ziet het er super leuk uit!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Gewoon even dippen in gesmolten chocolade en wat sprinkles overheen strooien 🙂

   1. Barbara Heijmen schreef:

    Dank je. Wist niet of alles dan zou smelten ?

    1. Laura's Bakery schreef:

     De chocolade moet inderdaad niet meer warm zijn! Maar dat geldt eigenlijk altijd.

     1. Barbara schreef:

      ??? maar als de chocolade niet meer warm is dan stolt deze toch? Of moet ik dippen vlak voordat het gestold is?

     2. Laura's Bakery schreef:

      Het stolt zeker niet meteen als het niet meer warm is (dit kun je voelen met je vingertop).

 54. Hulya schreef:

  Hi Laura,

  Ik heb zonet je recept voor Franse meringue geprobeerd. Heb uiteindelijk 2 bakplaten vol gekregen. Kan ik ze beide tegelijk in de voorverwarmde (boven en onderwarmte) doen? Of moet ik ze 1 voor 1 “bakken”?

 55. Willeke schreef:

  Dag Laura,
  Ik lees in verschillende recepten dat ze de oven voorverwarmen op 100 graden, dan de oven uitzetten en de schuimpjes er 2 uur in laten staan. Is dat een goed idee om te voorkomen dat ze bruin worden? En zo ja, moet je de oven dan dicht doen of op een kiertje?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik doe het altijd op deze manier, dus als jij ergens een andere manier vind kun je het proberen. Ik weet niet hoe dat precies in zijn werk gaat.

 56. Chris schreef:

  Hey Laura ik heb wat teveel deeg gemaakt daar ik veel eiwitten had ,is het mogelijk om de dag nadien nog verder te bakken met het eiwit mengsel ? Anders ben ik tot vannacht bezig 🙈🙈.

  1. Laura's Bakery schreef:

   En, is het gelukt? Meestal kun je dit niet goed bewaren omdat vanwege vocht in de koelkast.

 57. Chris schreef:

  Ohhh. Ja en moet ik het eiwit mengsel dan in de koelkast bewaren ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee, want dat gaat niet ivm het vocht in de koelkast.

 58. Chris schreef:

  Hey Laura ,
  Had het toch gedaan en is perfect gelukt ,wou je dit even laten weten.
  Grtj
  Chris

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nou, helemaal super!

 59. henk schreef:

  Tip
  mocht er toch wat eigeel bij het eiwit komen
  dit kun je er uit halen met de schaal van het ei
  dus hoef je het niet weeg te gooien

 60. Siènna Stam schreef:

  Hallo Laura, ik wil deze schuipjes graag een keer maken, maar kan het ook zonder de maïzena? Ik heb geen idee waar ik het moet halen en als het zonder kan is dat net zo makkelijk😊

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat kan, maar dan worden het alleen geen chewy schuimpjes. Elke supermarkt heeft trouwens maizena in het schap staan, gezien het een veelgebruikt bindmiddel is.

 61. Sandra schreef:

  Hey Laura,

  Ik las je recept en wil m graag proberen. Ben echt gek op schuimpjes. Alleen…. Mijn oven (combimagnetron) gaat niet lager als 130 graden…. Zou dat een probleem zijn? Als ik de tijd dan korter instel ofzo? Enige ervaring mee toevallig?

  Groetjes Sandra

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat raad ik helaas af, je schuimpjes zullen dan bruin kleuren.

 62. Bjork schreef:

  Hey,

  Tijdens het drogen in de oven, loopt steeds de suiker uit onze schuimpjes. Hoe komt dit?
  Het eiwit is wel volledig stijf en hard wanneer ze uit de oven komen. Ook voel ik de suiker niet meer in het eiwit na het opkloppen.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat gek, normaliter is de reden dat de suiker niet volledig opgenomen is door het eiwit. Ik kan me alleen voorstellen dat het aan de luchtvochtigheid heeft gelegen (het zijn nogal regenachtige dagen). Een factor waar je helaas weinig invloed op hebt.

 63. Max schreef:

  Hi Laura,bedankt voor de heerlijke recepten.
  Ik bak al een aantal jaren maar deze schuimpjes zijn perfect.
  Ik maak verschillende smaken vanille met vanille stroop,
  Mokka door Nescafé en een suiker te malen heerlijke mokka.
  Het zelfde met cacao. Gewoon gaan proberen.

 64. Michèle schreef:

  Wat is de reden dat je de poedersuiker en maizena er na het kloppen pas doorheen spatelt? Kan je dit niet gelijk mee kloppen?
  Mijn schuim wordt steeds zo dun en slap door het spatelen namelijk, terwijl het wel mooi stevig was. Korter spatelen is geen optie, ik heb nu al dat de poedersuiker maar nèt is opgenomen en soms zitten er nog pockets met poedersuiker tussen.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Deze methode zorgt voor de lekkerste structuur. Heb je de meringue voor het spatelen lang genoeg geklopt? De suikerkristallen moeten dan niet meer te voelen zijn. In principe kan het schuim iets slapper worden door de poedersuiker, maar het zou geen enorm verschil moeten maken. Door voorzichtig te spatelen tot het volledig is opgenomen zou het goed moeten gaan.

 65. Jozephina schreef:

  Hoi Laura,
  Is het mogelijk om met meerdere bakplaten tegelijkertijd te werken ivm grote hoeveelheden meringue bakken?
  Graag hoor ik van je.
  Groet,
  Jozephina

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor lijkt me van wel!

 66. Eva schreef:

  Hi Laura,

  Schuimpjes zijn mega lekker qua smaak.
  Maar 1 vraagje, na een korte tijd in de oven begonnen ze al te scheuren. Enig idee hoe dit komt? Temperatuur stond toch op 100graden met boven-onderverwarming.

  Groetjes!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat kan meerdere oorzaken hebben, hier lees je tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-perfecte-schuimpjes/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *