Eigeel en eiwit gescheiden houden
Er mag absoluut geen eigeel bij de eiwitten terecht komen. Dit is vet en kan ervoor zorgen dat het schuim mislukt. Neem voor het scheiden van de eieren altijd een apart schaaltje. Het is zonde als de eerste 3 eieren goed gelukt zijn en dat er dan van het laatste eitje toch wat eigeel bij het eiwit komt.
In dit artikel geef ik meerdere tips, maar je kan ook voor kiezen om een eierscheider kopen.
Hoi Laura, een Vrolijk en Happy 2014!
hoi laura.
grappig dat je nu dit artikel schrijft want helaas waren mijn schuimpjes niet gelukt met jouw recept. Ik kreeg de mix niet stevig genoeg terwijl ik altijd schuimpjes maak. Toen maar met mijn eigen recept gemaakt en eerst de eieren geklopt en toen pas de suiker dit lukte gelukkig wel.
Hoi Laura,
Als je alles afdoet met citroensap, moet je dit daarna dan afdrogen/laten drogen voor je kan beginnen met het maken van de het schuim?
Ik laat het altijd even drogen, dat gaat heel erg snel. Je hebt niet veel citroensap nodig, ik doe altijd een beetje in de kom en wrijf dit met een keukenpapiertje door de kom. Met datzelfde papiertje maak ik ook de rest schoon.
Bij mij worden ze niet droog in de oven En plakken ze aan het bakpapier . Help
Was je meringue wel goed gelukt? Heb je alle tips goed doorgenomen?
Hi hi, als je het schuim boven je hoofd uitprobeert of het dik genoeg is en het is het niet………Daar wil jij zeker wel foto’s van zien he?!!!!
Fijne uitleg, ik maakte vroeger vaak schuimpjes met mijn vader en/of moeder, ik vond het vooral erg leuk om te doen (vond ze geloof ik niet eens zo lekker, maar het bakken was zo leuk)
De kinderen hebben nog vakantie, dus wie weet gaan we nog wel lekker aan de slag!
Lieve groetjes, Daphne
haha, dat zou zeker leuke foto’s opleveren 😀 Het is mij gelukkig nog nooit gebeurd dat alles naar beneden kwam 😉
ik heb het ook al een keer geproeft en ik vondt het heerlijk
Hi laura ik ga je schuimpjes nu voor het eerst maken het lijkt me echt leuk alleen ze zijn voor cupcakes ik ga namelijk pinguïns op ijsschotsen maken alleen de schuimpjes moeten wel plat zijn dat gaat me wel lukken alleen ik weet niet precies hoelang ze in de oven moeten ik heb een electrische oven dus misschien kan je me helpen ze moeten wel op de cupcakes passen
Groetjess Vera
Helaas kan ik dat ook niet inschatten want dat hangt van de grootte af. Een elektrische oven heeft in ieder geval ook boven- onderwarmte, net zoals ik gebruik.
Hmmm, heerlijk! Dit ga ik zeker een keer uitproberen! <3 🙂
Hoi Laura,
Ik zag deze schuimpjes en moest ze maken! Ik had geen kleurstof, maar met discodip zou het ook heel leuk worden….dacht ik!
Twee uur mijn geduld bewaren: en de schuimpjes waren lichtbruin gekleurd en smaakten daardoor ook beetje “verbrand”! Ook waren ze niet zacht van binnen, maar helemaal bros . Dit laatste vond ik wel fijn.
Ik heb een gasoven, stand 1 levert denk ik hogere temperatuur dan 100 graden. Zal ik de baktijd de volgende keer aanzienlijk verlagen? En hoe weet ik dan dat ze gaar én klaar zijn?
Jouw miniquiches heb ik vandaag ook gemaakt, deze waren heeeeerlijk! Mijn over heeft dus flink overuren gemaakt vandaag 🙂
Hoi Hilde,
In dit bericht staat een handige omrekentabel voor gasovenstanden naar graden celsius. Voor 100 graden moet de oven ongeveer op 1/4 staan. De schuimpjes zijn klaar als ze droog aanvoelen en makkelijk loslaten van het bakpapier. Met deze richtlijn moet dat volgende keer dus zeker goedkomen 🙂
Leuk dat je zo enthousiast aan het bakken bent 🙂
Liefs, Laura
Ze staan in de oven. Ik heb er ook een paar met chocolade en kokos gemaakt. Bedankt voor het recept!
Ze zijn goed gelukt. Ik maakte er een paar met koffie, vanille en witte chocolademet kokos. Die laatste vallen hier het meest in de smaak. Leuk recept.
Hoi Laura,
Ik heb hele leuke duo schuimpjes gemaakt, ik wil ze graag laten zien.
Waar moet ik de foto’s dan heen sturen?
Groetjes Esther
Hoi Esther, ik ben heel benieuwd naar je schuimpjes. Je kunt ze mailen of via Facebook delen. De knoppen hiervoor staan bovenaan de pagina 🙂 (of via de contactpagina)
Ik heb ze op je facebook pagina gezet 😀
Groetjes Esther
ik heb hem gezien 🙂 ze zijn echt heel leuk geworden!
Dankjewel, ik ben er ook heel trots op! 😀
dag laura ik ga de schuimpjes zeker maken maar ik wil ook de recept van mashmallow hebben om op de cup cake te versieren.
dank je wel
Hoi Ilse-Marie,
Wat bedoel je precies met een marshmallow recept om cupcakes mee te versieren? Ik heb namelijk geen recept voor marshmallows online staan.
Liefs, Laura
Ik denk dat ze marshmallowfluff bedoeld die je kan opspuiten op een cupcake. Maar italiaanse meringue zal ook voldoen of de meringue botercreme?
Hoe kan ik smaakjes
aan de schuimpjes toevoegen?
Daar is niet zomaar 1 antwoord op te geven, hangt helemaal af van de smaak die je wilt hebben. Je kunt niet zomaar van alles toevoegen aan meringue namelijk.
hoii! de schuimpjes staan in de oven! !
Heb je nog een goede tip voor een spuitzak? Ik ben hier al een tijdje naar op zoek.
Groetjes
ik gebruik altijd wegwerp spuitzakken, te koop bij kookwinkels en taartdecoratie winkels 🙂
Hallo,
Ik ben de schuimpjes aan het proberen te maken voor de ijshoorntjes.
Maar moeten deze echt op 100 graden 2 uur in de oven? De mijne staan nu 20 minuten in de hetelucht oven op 100 graden en een klein schuimpje van het overgebleven materiaal was al bruin aan het worden…
Groetjes
Een hetelucht oven moet je altijd lager zetten qua temperatuur, 20% van het aantal voorgeschreven graden. Dat is met alle gerechten zo (tenzij anders vermeld). Nu kleuren kleine schuimpjes altijd sneller. ER is minder schuim dat gaar moet worden, dat gaat dus ook sneller.
Ik heb idd ook last van een heteluchtoven, maar ik kan hem niet traploos instellen, het is of 50 graden of 100 graden (of 150 graden, etc). Gevolg: schuimpjes barsten open en er komt in de barst een rij met knapperige belletjes. Of zou dat een probleem in de receptuur zijn? Ik maak redelijk grote schuimpjes (doorsnee 5 cm).
Kun je de oven ook op een kiertje zetten tijdens het bakken? Anders kun je 50 graden eens proberen, klinkt alsof de temperatuur te hoog is. En bij hetelucht moet je de temperatuur natuurlijk altijd 20% lager zetten.
Ik heb dit probleem ook. Ik kan mijn heteluchtoven ook niet op de juiste temperatuur zetten, bij mij is het 40 of 100 graden (of hoger). Gezien 100 graden te hoog is voor hetelucht zou ik hem op 40 graden moeten zetten. Zou ik dan 4 uur (dubbele tijd) nodig moeten hebben om schuimpjes te maken? Vind het wel jammer ik heb namelijk echt geen plek voor een andere oven en zou ze heel graag eens willen maken. Dit probleem weerhoudt me er wel van om veel andere dingen te bakken, helaas.
Je website is trouwens top! Heb al veel lekkere dingen gemaakt van je website en het is elke keer gelukt dankzij jouw goede uitleg en tips en foto’s! Thnx 🙂
Ik betwijfel of het met 40 graden gaat lukken, al kun je het een keer met een kleine portie uitproberen natuurlijk. Kun je niet de knop gewoon tussen de 40 en de 100 zetten ergens? Ik heb een oven met draaiknop voor de temperatuur en die kan ik ook gewoon zetten op tussenliggende temperaturen.
Hallo
Ik heb net geprobeerd de schuimpjes te maken. Ik had het schuim mooi stevig. Kon de kom op de kop houden, maar toen ik de poedersuiker en de maizena erbij deed werd het al behoorlijk dunner. Hoort dit zo? Ik heb niet heel lang gespateld. Zo lang tot dat alles gemixt was.
Groetjes
Als je de poedersuiker en maïzena door het schuim spatelt wordt het meestal wel iets minder stijf, maar het zou niet veel dunner moeten worden. Heb je de spatel goed ontvet? Verder echt zo min mogelijk en voorzichtig spatelen, anders haal je de lucht eruit.
Hoi Laura,
allereerst wat een geweldige site heb je! Zoveel lekkers 🙂
De schuimpjes staan inmiddels in de oven en wilde van het eigeel proberen om vanillevla of iets dergelijks te maken. Heb je hiervoor tips / recepten?
Groetjes
Hoi Tamara,
Van eigeel kun je ook goed banketbakkersroom maken, kijk maar eens bij de vullingen onder zoete recepten op de site 😉
Hoe smaakten de schuimpjes?
Hoi Laura,
Ze waren heerlijk! Mn dochtertje wilde er nog een lading roze met spikkeltjes achteraan haha.
Ik heb er banketbakkersroom van gemaakt en vandaag maken we daar tompoesjes mee. Hoelang kun je de room bewaren als je deze niet meteen verwerkt?
Hoi Tamara,
Fijn dat ze zo in de smaak vielen! Roze met sprinkles klinkt ook goed 😉
De room kun je in een afgesloten bak zo’n 2-3 dagen bewaren. Ik zou het persoonlijk niet veel langer bewaren.
heey laura,
ik ga ze zeker maken vandaag, maar kan je i.p.v. maïzena ook alles binder gebruiekn
graag hoor ik dit
mvg ktea
Nee, dat is in dit recept niet mogelijk. Als je geen maïzena hebt kun je het er beter uitlaten.
Hallo Laura
Wat een leuk idee zeg de sneeuw mannetjes
Hopen dat het bij ons ook gaat lukken en dat ik eet bare stiften kan vinden??
Dacht zelf eerst aan cupcakes met merigue met een kleurtje er doorheen
Maar niet hellemaal in kleur hoe doe je dat ? Kan je me dat ook vertellen??
Hoi Astrid, je voegt dan een paar druppels kleurstof toe en spatelt dat er een beetje doorheen. Dan krijg je een gemarmerd beslag als het ware. Spatel niet te lang door!
Hayy,
Ik dacht vandaag even leuk schuimpjes te maken maar het is al 2 keer mislukt!
Ik eb alles zorgvuldig ontvet en heb zoals in het recept staat, de eiwitten met het suiker gemengd, maar na 10 minuten kloppen/mixen was het nog steeds niet stijf wat gaat of doe ik mis? Ik heb toen maar de poeder suiker en de maizena erbij gegooid in de hoop dat het dan wel stijf werd maar nee wat moet ik doen?
Kan het zijn dat er iets van het eigeel bij is gekomen? Dan lukt het ook niet om stijf te kloppen.
Hi,
Waarom moet de poedersuiker er later doorheen gespateld worden? Kan het er niet meteen door geklopt worden?
Nee, poedersuiker spatel je er altijd pas later doorheen bij Franse meringues.
Hallo Laura,
Kun je dit schuim ook als topping op bv cupcakes gebruiken?
Ik gebruik gepasteuriseerd eiwit.
Maar als ik bv een recept zie van meringue botercreme, staat er altijd beschreven dat je de suiker en eiwitten au bain marie moet kloppen en daarna in de keukenmachine.
Ik gebruik zelf altijd Italiaans schuim als ik het niet afbak: http://www.laurasbakery.nl/italiaans-schuim/
Hoi Laura,
Bij mij waren ze twee keer mislukt maar toen heb ik op internet gevonden dat ik een schaal moest nemen die absoluut geen vet in de kiertjes kon hebben. Ik maakte ze eerst in een plastic beslagen (zoals de meesten waarschijnlijk) maar die krijg je nooit helemaal ontvet. Dus GLAZEN of PORSELEIN of ALUMINIUM schaal!!. Misschien erbij zetten als tip? Nu zijn ze namelijk wel gelukt!
Wat gek dat het na ontvetten niet lukte, ik heb ook regelmatig (gladde) melamine kommen gebruikt en dat ging prima. RVS en glas is wel het makkelijkst te reinigen.
Hallo laura,
Ik vroeg me af of ik gewoon een druppen kleurstof er aan toe kan voegen om er kleurtje aan te geven. En als dat niet kan hoe ik dan er kleurtje aan krijg.
Gr coby
Je kunt inderdaad een paar drupjes kleurstof toevoegen.
Hoi Laura,
Super recept ,ik heb torentjes/rozetten gespoten voor op ijshoorntjes.
Ik heb ze volgende week nodig,dus bewaar ze in een taartdoos
Nu waren ze mooi krokant en stevig,maar van binnen nog een klein beetje nattig,kan dit geen kwaad?
Gr Heidy
Als ze niet té nat zijn niet. Een beetje chewy is niet erg 🙂
Hoi Laura ik heb ze ook gemaakt maar als ik ze uit de oven wel een tijdje laat staan worden ze zacht wat kan ik hieraan doen?
Dan is de luchtvochtigheid bij jou waarschijnlijk erg hoog. Luchtdicht bewaren zal al helpen.
Ha Laura,
ik heb de schuimpjes in een versierde glazen pot gedaan om ze cadeau te geven. Nu stinkt de pot als je hem opent :S
Heb jij een idee hoe ik dit kan voorkomen?
groet,
Talitha
Wat vreemd, ik heb ze ook regelmatig in een glazen pot gedaan en heb hier nog nooit last van gehad. Was hij wel goed schoon? En waar was hij mee versierd? Misschien dat het daar iets mee te maken heeft.
Mijn dochtertje is helemaal weg van schuimpjes dus maak ze vaak.kan niet zo vaak of bijna nooit citroen vinden om te kunnen ontvetten.ik doe dat dan met een beetje witte azijn en veeg af met keuken papier…:-)
Hoi Laura,
Bedankt voor dit recept, het is heerlijk allemaal, ik heb er citroen en sinaasappel extract bij gedaan en de maizena weg gelaten. Ook heb ik de poedersuiker en suiker met elkaar gemengd en langzaam toegevoegd aan het eiwit tijdens het kloppen, heb hier geen problemen mee ondervonden.
Tip als de eiwitten op kamertemperatuur zijn kun je ze beter/sneller stijf kloppen. Ik had de eerste keer eieren uit koelkast gebruikt. De tweede keer niet.
Hallo Laura,
Je geeft aan 4 eiwitten maar hoeveel gram is dat? Ik heb nl een fles eiwitten gehaald om schuimpjes te maken. Met 2 weken vakantie en kerst voor de deur ga ik me weer uitleven op je recepten!
Groetjes,
Jacqueline
1 eiwit is gemiddeld 35 gram bij een medium ei. Maar je kunt van je fles eiwitten ook gewoon berekenen hoeveel gram 1 eiwit is, dat doe ik ook altijd bij de flessen 🙂
Heb je ook een vervanging voor de poedersuiker? Vanillesuiker bijvoorbeeld? Of lost dat niet goed genoeg op.
Voor deze schuimpjes heb je echt poedersuiker nodig.
Hoi Laura
Ik krijg allemaal belletjes in mijn schuimpjes tijdens het bakken.
Enig idee hoe dit komt?
Gr Elske
zou kunnen dat de temperatuur dan iets te hoog staat.
Hoi laura,
Ik heb nu mijn eerste lichting schuimpjes erin, de 2e lichting nog niet.
Moet ik dat mengsel van eiwitten stijf geklopt in de koelkast bewaren of er buiten?
Ik hoor graag.
Groetjes Jolien
Niet in de koelkast bewaren. Daar trekt het vocht aan en daar kan schuim niet tegen.
Hoi!!
Super blij met jou kookboek waaruit ik het recept voor deze schuimpjes heb gebruikt. Heerlijk zijn ze, alleen zijn er heel veel gebarsten of er komt een soort drolletje uit! 🙂
Hoe kan ik dit voorkomen?
Als ze barsten is de temperatuur waarschijnlijk nog wat te hoog. En als de vorm wegzakt, dan is het net niet stijf genoeg geweest.
Dank voor de tips en het recept! Nu had ik bedacht om te trakteren op witte schuimpjes met roze/witte muisjes ipv beschuit met muisjes. Ben alleen bang dat de muisjes verbranden in de oven. Heb jij daar toevallig ervaring mee of een goede tip voor?
Muisjes in de oven durf ik niet te zeggen, daar heb ik geen ervaring mee. Ik zou zelf de schuimpjes dopen in witte chocola en dan de muisjes erover strooien (of erin dippen).
Hoi!
Op een van de foto’s heb je iets (oranje) in de schuimpjes gedaan. Kun je delen wat dit is?
Dat is lemon curd 🙂
Hoi Laura, zijn dese schuimpjes geschikt om te gebruiken als decoratie op een taart die afgesmeerd is met botercreme? Of zouden ze ‘smelten’ of kleur afgeven door het vet en vocht van de creme?
Ze zijn ervoor geschikt, maar ik zou ze echt pas vlak voor serveren aanbrengen. De crème heeft er zeker effect op.
Dank voor je antwoord. Het gaat om een verjaardagstaart op bestelling. Ik kan de schuimpjes uiteraard aanbrengen vlak voor het ophalen. Hoelang blijven ze goed en mooi verwacht je? En heb je wellicht tips voor meringues die wel langer mooi blijven op een taart? Ik zie tegenwoordig regelmatig taarten langskomen die wel met meringues gedecoreerd zijn, het ziet er zo leuk uit.
vocht heeft al snel invloed op schuimpjes en dan maakt het echt niet uit welke je maakt, ik zou dan de taart dezelfde dag nog aansnijden.
Hoi Laura. Ik heb net de schuimpjes gemaakt en ze zien er van buiten perfect uit maar als ik ze van het bakpapier afhaal is de hele binnenkant uitgehold.
Ik heb de schuimpjes op 90 graden 1 uur en 40 min in de hetelucht oven gedaan. Weet jij hoe dit komt en wat ik de volgende keer beter kan doen?
Uitgehold in de zin van dat de vulling nog op het bakpapier blijft zitten? In dat geval hebben ze nog meer tijd nodig in de oven.
Ik had dat ook. Dit heeft bij mij geholpen: kom goed ontvetten en eerst eiwit stijf kloppen. Daarna steeds hele kleine beetjes de poedersuiker toevoegen.
Vraagje: heb nu 2x de schuimpjes gemaakt. Beide keren met exact dezelfde ingrediënten maar de 1e keer waren de schuimpjes spierwit en de 2e keer crèmekleurig. Waar zou dat aan kunnen liggen?
Dat moet aan je oventemperatuur hebben gelegen. Te hoog zorgt voor verkleuring (vaak nog wel lekker trouwens).
Oh, dank je wel! Dan weet ik dat voor de volgende keer. 🙂
Ik heb vandaag het recept voor schuimpjes uit je boek geprobeerd. Ze zijn goed gelukt netjes wit en niet gebarsten. Wel lagen er bij de meesten een rondje met luchtbelletjes omheen. Deze waren iets licht bruin uiteindelijk. De oven stond op boven onder warmte en 100 graden. Ik vraag me af wat er mis gaat?
Het weer heeft helaas ook altijd invloed op de meringues, luchtvochtigheid tast ze aan. Of misschien was de suiker nog niet volledig opgenomen door het schuim, je mag het niet meer voelen tussen je vingers als je klaar bent met mixen.
Leuk
Het is zo lekker
Inmiddels dit recept (zonder maïzena want niet in huis) al heel vaak gemaakt en nooit mislukt. Superfijn en makkelijk zoon recept! Altijd leuk om er mensen mee blij te maken ?
Wat fijn!!
Hoi Laura,
Ik ben een meringuerol aan het maken en ik kan de kom op zijn kop houden zonder dat het eruit valt en pieken maken, maar als ik de kom scheef houdt glijdt het nog wel. Klopt dat?
Groetjes Astrid
Ja.
Hoi,
Ook bij mij zijn is de meringue heel slap. Kan het zijn dat ik ‘m teveel opklop (eiwit+suiker) of mijn stand van mijn kitchenAid te hoog zet?
Hij smaakt wel super lekker!
Dan moet je wel heel flink doorgeklopt hebben, dat het eerst wel goed stijf was maar je vervolgens de stijfheid er weer uitklopt. Misschien was de kom niet goed vetvrij?
Hoi Laura,
* Kun je ook een paar druppeltjes smaakstoffen toevoegen, en wanneer?
* kun je het ontvetten ook doen met citroensap uit zo’n geel flesje?
* En hoeveel gram moet ik gebruiken als ik een pakje eiwitten gebruik?
* Dat moet prima kunnen, op het laatste moment toevoegen.
* Ja hoor! Citroensap is citroensap.
* Van een medium ei weegt het eiwit zo’n 35 gram.
Hoi Laura,
Wat nu zo fijn is, is dat t niet uitmaakt wanneer je een recept van jou tegenkomt haha. Ik ben m nu pas tegengekomen (2021!) en moet zeggen, dit is een van t beste recept dat ik ooit heb geprobeerd! Ze zijn perfect gelukt! Dankjewel voor de fijne en duidelijke uitleg, ik ben n grote fan!
Groetjes, Nathalie
Hoi Laura!
Ik maak regelmatig schuimpjes met jouw recept. Nu heb ik 2 series gemaakt. De eerste waren perfect. De 2e leken ook goed, maar nu blijken ze na een uurtje toch te plakken. Weet jij waar het in het proces ergens fout is gegaan?
Groetjes!
Dat kan goed aan luchtvochtigheid in de keuken liggen, of ze waren toch nog niet helemaal klaar met drogen.
Ik heb ze van de week gemaakt, ze waren echt lekker, alleen ik was te ongedudig en had niet lang genoeg gemixt, dus me creme liep een beetje uit me spuitzak. Haha, dat is voor de volgende keer natuurlijk, maar ondanks dat smaakte ze echt verrukkelijk! Dit recept ga ik zeker vaker maken ?
Ik heb geen spuitzakken, wat kan ik dan gebruiken? Ik heb wel een koekjespers of zou het daar te dun voor zijn?
Daar heb ik eigenlijk geen ervaring mee, maar dan moet je de pers wel heel goed vetvrij maken. Je kunt ook schuimpjes met een theelepel op het bakpapier scheppen. Dan heb je geen perfecte vorm maar het idee is hetzelfde
Hi Laura,
Vraagje ik heb de ei wit los gekocht.. hoeveel gram zou ik uit komen 4x ei wit?
Groet M
Een gemiddeld eiwit (M) is 35 gram.
Dag Laura,
1. kun je bij je eiwit, een theelepel vanille toevoegen? het gaat mij om de rauwe geur (smaak) van het geklopte eiwit.
2. Voeg je ook maizena toe indien je de geklopte eiwit als schuim op je gebak hebt en die daarna met een brander bewerkt?
Dank voor je reactie…
1. Heb ik nog nooit geprobeerd, dus durf ik je niet te zeggen.
2. Voor deze toepassing gebruik ik altijd Italiaanse meringue (kookschuim)
Dank je Laura, ik zal de Italiaanse versie toepassen !!
Hoe kan ik smaakjes
aan de schuimpjes toevoegen?
Hallo Laura,
Ik probeerde je receptje. Nadat ik de bloemsuiker en maizena toevoegde was het een platte bedoenung. Toch maar op bakplaat gespoten. Ze staan nu 2u al in, maar ik krijg ze moeilijk van papier zonder stuk te zijn. En ze zijn al wat minder witte kleur. Wanneer ik ze vastneem, blijven ze aan mijn vingers kleven. Wat doe/ deed ik verkeerd?
Groetjes,
Sylvia
Het klinkt alsof je basis niet stijf (genoeg) was. Dat maakt het bakken ook een stuk moeilijk. Niet per se onmogelijk, maar het zal wel langer duren (al is dit afhankelijk van hoe stijf het nog is).
Hallo Laura,
Alles was Prima tot het in de ging in de oven zijn ze allemaal plat geworden de suiker is eruit gegaan ik vond het heel raar
İk had boven onder warmte maar ik denk dat het bij mij de graden ietsje lager moest ik heb ze allemaal in de vuilbak gegooit
Volgende keer beter 🙂
Het klinkt alsof je meringue niet stijf genoeg was, anders zouden ze niet inzakken/plat worden.
Hoi Laura,
hoe maak je meringue zoals op de foto met chocolade en sprenkels? Op de foto ziet het er super leuk uit!
Gewoon even dippen in gesmolten chocolade en wat sprinkles overheen strooien 🙂
Dank je. Wist niet of alles dan zou smelten ?
De chocolade moet inderdaad niet meer warm zijn! Maar dat geldt eigenlijk altijd.
??? maar als de chocolade niet meer warm is dan stolt deze toch? Of moet ik dippen vlak voordat het gestold is?
Het stolt zeker niet meteen als het niet meer warm is (dit kun je voelen met je vingertop).
Hi Laura,
Ik heb zonet je recept voor Franse meringue geprobeerd. Heb uiteindelijk 2 bakplaten vol gekregen. Kan ik ze beide tegelijk in de voorverwarmde (boven en onderwarmte) doen? Of moet ik ze 1 voor 1 “bakken”?
Dag Laura,
Ik lees in verschillende recepten dat ze de oven voorverwarmen op 100 graden, dan de oven uitzetten en de schuimpjes er 2 uur in laten staan. Is dat een goed idee om te voorkomen dat ze bruin worden? En zo ja, moet je de oven dan dicht doen of op een kiertje?
Ik doe het altijd op deze manier, dus als jij ergens een andere manier vind kun je het proberen. Ik weet niet hoe dat precies in zijn werk gaat.
Hey Laura ik heb wat teveel deeg gemaakt daar ik veel eiwitten had ,is het mogelijk om de dag nadien nog verder te bakken met het eiwit mengsel ? Anders ben ik tot vannacht bezig 🙈🙈.
En, is het gelukt? Meestal kun je dit niet goed bewaren omdat vanwege vocht in de koelkast.
Ohhh. Ja en moet ik het eiwit mengsel dan in de koelkast bewaren ?
Nee, want dat gaat niet ivm het vocht in de koelkast.
Hey Laura ,
Had het toch gedaan en is perfect gelukt ,wou je dit even laten weten.
Grtj
Chris
Nou, helemaal super!
Tip
mocht er toch wat eigeel bij het eiwit komen
dit kun je er uit halen met de schaal van het ei
dus hoef je het niet weeg te gooien
Hallo Laura, ik wil deze schuipjes graag een keer maken, maar kan het ook zonder de maïzena? Ik heb geen idee waar ik het moet halen en als het zonder kan is dat net zo makkelijk😊
Dat kan, maar dan worden het alleen geen chewy schuimpjes. Elke supermarkt heeft trouwens maizena in het schap staan, gezien het een veelgebruikt bindmiddel is.
Hey Laura,
Ik las je recept en wil m graag proberen. Ben echt gek op schuimpjes. Alleen…. Mijn oven (combimagnetron) gaat niet lager als 130 graden…. Zou dat een probleem zijn? Als ik de tijd dan korter instel ofzo? Enige ervaring mee toevallig?
Groetjes Sandra
Dat raad ik helaas af, je schuimpjes zullen dan bruin kleuren.
Hey,
Tijdens het drogen in de oven, loopt steeds de suiker uit onze schuimpjes. Hoe komt dit?
Het eiwit is wel volledig stijf en hard wanneer ze uit de oven komen. Ook voel ik de suiker niet meer in het eiwit na het opkloppen.
Wat gek, normaliter is de reden dat de suiker niet volledig opgenomen is door het eiwit. Ik kan me alleen voorstellen dat het aan de luchtvochtigheid heeft gelegen (het zijn nogal regenachtige dagen). Een factor waar je helaas weinig invloed op hebt.
Hi Laura,bedankt voor de heerlijke recepten.
Ik bak al een aantal jaren maar deze schuimpjes zijn perfect.
Ik maak verschillende smaken vanille met vanille stroop,
Mokka door Nescafé en een suiker te malen heerlijke mokka.
Het zelfde met cacao. Gewoon gaan proberen.
Wat is de reden dat je de poedersuiker en maizena er na het kloppen pas doorheen spatelt? Kan je dit niet gelijk mee kloppen?
Mijn schuim wordt steeds zo dun en slap door het spatelen namelijk, terwijl het wel mooi stevig was. Korter spatelen is geen optie, ik heb nu al dat de poedersuiker maar nèt is opgenomen en soms zitten er nog pockets met poedersuiker tussen.
Deze methode zorgt voor de lekkerste structuur. Heb je de meringue voor het spatelen lang genoeg geklopt? De suikerkristallen moeten dan niet meer te voelen zijn. In principe kan het schuim iets slapper worden door de poedersuiker, maar het zou geen enorm verschil moeten maken. Door voorzichtig te spatelen tot het volledig is opgenomen zou het goed moeten gaan.
Hoi Laura,
Is het mogelijk om met meerdere bakplaten tegelijkertijd te werken ivm grote hoeveelheden meringue bakken?
Graag hoor ik van je.
Groet,
Jozephina
Ja hoor lijkt me van wel!
Hi Laura,
Schuimpjes zijn mega lekker qua smaak.
Maar 1 vraagje, na een korte tijd in de oven begonnen ze al te scheuren. Enig idee hoe dit komt? Temperatuur stond toch op 100graden met boven-onderverwarming.
Groetjes!
Dat kan meerdere oorzaken hebben, hier lees je tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-perfecte-schuimpjes/