Zelf croutons maken is altijd een goed idee! Ze brengen een soep of salade naar het volgende niveau en zijn simpelweg veel lekkerder dan de meeste exemplaren uit de supermarkt.

Croutons maken van oud brood

Deze zelfgemaakte krokante blokjes brood zijn niet te versmaden. Ik zorg altijd dat ik wat extra maak, anders heb ik de helft al opgesnoept voordat ik ze over mijn salade kan strooien. Croutons zijn de ideale oplossing om te voorkomen dat overgebleven stokbrood van de barbecue of ander oud brood de prullenbak in gaat, want dat vind ik doodzonde. En zo verwerk je ze ook nog een tot iets nóg lekkerders.

Croutons in de oven

Een ander bijkomend voordeel is dat dit recept voor croutons doodeenvoudig te bereiden is. Binnen 5 minuten heb je ze gesneden, op smaak gemaakt en in de oven geschoven. Afhankelijk van de grootte van je blokjes brood, hebben ze maximaal een kwartiertje nodig om goudbruin en knapperig uit de oven te komen. En dan is het de kunst om ze onaangeraakt netjes te laten afkoelen voordat je ze over je gerecht kunt strooien. 😉

Croutons in de pan

Je kunt ook croutons maken in een pan, zonder oven. Dit vind ik vooral fijn wanneer ik maar een kleine portie wil maken, voor 1 – 2 personen bijvoorbeeld. Of als ik de oven niet wil aanzetten i.v.m. warme temperaturen. De bereidingswijze is hetzelfde, alleen kun je er in dit geval voor kiezen om wat roomboter in de pan te verhitten en de blokjes brood hierin knapperig te bakken. Ook erg lekker!

Croutons bewaren

Croutons in de oven

Croutons bewaren

Een flinke bakplaat vol met croutons gebakken en komen ze niet allemaal op? Bewaar ze dan in luchtdichte voorraadpotten of vershoudbakjes van Dille en Kamille! De glazen varianten met bamboe deksels zijn mijn favoriet.

Hoelang blijven croutons goed?

In principe blijven croutons enkele weken goed, maar de smaak blijft het meest lekker als je ze maximaal een week bewaart in luchtdichte potten of vershoudbakjes.

Kun je croutons invriezen?

Je kunt croutons luchtdicht invriezen en zo tot drie maanden bewaren. Als de croutons hun knapperigheid een beetje hebben verloren kun je ze als ze volledig ontdooid zijn, kort opbakken in de pan en dan zijn ze weer klaar voor gebruik.

Zo combineer je ze

Croutons combineren in de basis erg goed met een simpele soep of salade. Denk bijvoorbeeld aan een Griekse salade of een Caesar salade. Door het toevoegen van deze knapperig gebakken stukjes oud brood krijgt je gerecht extra smaak, maar ook een krokant accent. Ik gebruikte ze zelfs eens om aan deze lekkere spiesjes te rijgen!

Doordat croutons zo lekker knapperig zijn, geven ze een glad gepureerde soep precies dat beetje extra structuur dat soepen zoals deze kunnen gebruiken:

croutons maken

Zelf croutons maken

Kan ik ook bruin of volkoren brood gebruiken?

Absoluut, het is maar net welk (oude) brood jij nog op de plank hebt liggen of wat jij lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld bruin brood, pistoletjes, spelt brood, zuurdesembrood, kaiserbroodjes, ciabatta, stokbrood of casinobrood gebruiken om croutons te maken. Het smaakt met elke soort brood net even anders, maar dat is juist het leuke eraan.

Kan ik de olie weglaten?

Olie is een essentiële smaakmaker in dit recept en zorgt er daarnaast voor dat peper, zout en andere smaakmakers aan de knapperige blokjes brood blijven plakken. Ik raad af om dit weg te laten, maar eventueel kun je het wel vervangen door gesmolten boter.

Kan ik ook grotere croutons maken?

Uiteraard! Je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wil, maar je moet de baktijd er wel op aanpassen. Grote exemplaren moeten wat langer in de oven voordat ze lekker knapperig en goudbruin zijn. Ook raad ik aan om een bakplaat te vullen met blokjes brood van dezelfde grootte. Op die manier bakken ze gelijkmatig bruin en zijn ze allemaal tegelijk klaar.

Kan ik de smaak aanpassen?

Dat kan, je kunt zelf ontzettend veel verschillende variaties maken. Onderstaand vind je mijn basisrecept en daaronder geef ik al enkele tips voor smaakmakers. Pas dit vooral aan naar het gerecht waarbij je ze wil serveren. Op deze manier kan dezelfde salade toch iedere keer weer anders smaken.

Zelf croutons maken

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Croutons recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Croutons recept

Zelf croutons maken is één van de makkelijkste en lekkerste toevoegingen voor je salade of soep. Met dit recept heb je ze zo gemaakt!
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Croutons maken

  • 5 sneetjes (oud) brood
  • 4 el olijfolie 60 ml
  • grof zeezout naar smaak
  • peper naar smaak

Smaakmakers (kies er max. 2)

  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 0,5 tl chilipoeder
  • 1 tl Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • 1 tl verse rozemarijn of tijm fijngesneden
  • geraspte kaas bijvoorbeeld Parmezaanse

Instructies

  • Snijd de sneetjes brood in vierkante blokjes van 1-2 cm.
  • Meng de olijfolie met het grove zeezout, peper en max. twee smaakmakers naar keuze. Ik combineer meestal 1 tl knoflookpoeder met 1 tl Italiaanse of Provençaalse (gedroogde) kruiden.
  • Giet de op smaak gemaakte olijfolie in een grote kom en voeg de blokjes brood eraan toe. Meng door elkaar en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak in 10 – 15 minuten op 180 °C (onder- en bovenwarmte) totdat alle blokjes een goudbruine kleur hebben. Hussel eventueel nog even om. De precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van je croutons. Laat volledig afkoelen.
Tips

Varieer met smaakmakers, afhankelijk van de soep of salade waar je de croutons bij serveert.
Bewaren

Eenmaal volledig afgekoeld kun je de croutons een week in een luchtdichte doos of pot bewaren, dan zijn ze op z'n lekkerst.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept