Ga terug
+ personen
Aspergesoep recept
Opslaan Recept afdrukken
5 van 1 stem

Aspergesoep recept

Een ontzettend lekker recept voor aspergesoep van schillen, waardoor je de gehele asperges gebruikt. Deze soep met witte asperges serveer je met de klassieke combinatie van ham en gekookt ei.
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 600 gram witte asperges met schil
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram bloem
  • 1 witte ui fijngesneden
  • bouillonblokje of -poeder naar smaak
  • 100 ml kookroom
  • 1,5 liter water
  • 2 eieren gekookt
  • 4 plakjes ham
  • peterselie ik gebruikte krulpeterselie

Benodigdheden

  • staafmixer

Instructies

Aspergesoep van schillen

  • Was de asperges en snijd de kontjes eraf. Schil alle asperges, maar bewaar de schillen. Hier ga je een schillenbouillon van maken.
  • Doe de aspergeschillen en de geschilde asperges samen met het water in een flinke pan en breng aan de kook. Na 10 minuten haal je de asperges eruit (test even met een vork of de asperges zacht genoeg zijn). Laat de schillenbouillon nog 45 minuten op laag vuur met een deksel op de pan pruttelen. Hierna schep je de schillen eruit en voeg je bouillonblokje of -poeder naar smaak toe; je bouillon van aspergeschillen is klaar.

Aspergesoep maken

  • Neem opnieuw een flinke pan en verhit hierin de roomboter. Fruit de ui in de roomboter en voeg daarna de bloem toe. Bak de bloem enkele minuten mee terwijl je roert, zodat er een roux ontstaat. Voeg de schillenbouillon in delen toe aan de roux terwijl je met een garde roert. Zo zal een gebonden soep ontstaan.
  • Snijd de asperges in stukjes, waarbij je de topjes apart houdt. De overige stukjes voeg je toe aan de gebonden soep. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg dan ook de kookroom toe en proef of je de soep nog verder op smaak wil brengen met wat extra bouillonpoeder/blokje.

Aspergesoep serveren

  • Snijd de gekookte eieren in stukjes en snipper de ham.
  • Verdeel de aspergetips over 4 - 6 kommen en schep de hete aspergesoep hier overheen. Maak af met de gesnipperde ham, stukjes ei en wat peterselie.
Tips
Je kunt variëren met de toppings. Je kunt de ham ook vervangen door gerookte zalm of gewoon achterwege laten voor een vegetarische aspergesoep.
Bewaren
Bewaar de aspergesoep maximaal 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer (luchtdicht verpakt).