
Het is nog steeds het geval dat ik thuis bijna nooit koffie drink en buiten de deur zeer regelmatig voor cappuccino kies. Ik zeg het al twee jaar, maar voor thuis zou een melkopschuimer echt een goed idee zijn. Koffie in baksels verwerken doe ik echter nog steeds graag. Net als het smullen van die recepten met koffie. Mijn laatste creatie zijn deze chocolate chip koffiekoeken. Ik nam mijn favoriete recept voor chocolate chip cookies en maakte hier een variant met koffie van. Supersimpel, maar zó lekker. Ga jij ze bakken dit weekend?

Chocolate chip koffiekoeken
Ingrediënten
- 100 gram boter
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 tl vanille-extract
- 200 gram bloem
- snuf zout
- 1,5-2 tl oploskoffie poeder
- 1 tl baking soda
- 100 gram chocolate chips melk of puur
Instructies
- Klop boter en suiker tot een romige massa. Voeg het ei en de vanille-extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
- Bloem, zout, koffiepoeder en baking soda kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een stevig deeg.
- Proef even of je de koffiesmaak goed vindt en voeg indien nodig extra toe. Houd er rekening mee dat de smaak tijdens het bakken nog wat afzwakt.
- Kneed als laatst de chocolate chips gelijkmatig door het deeg en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.
- Verdeel het deeg in 16 stukken en draai hier balletjes van. Leg ze op de bakplaat met voldoende tussenruimte en druk ze eventueel een heel klein beetje platter.
- Bak de koeken in ongeveer 12 minuten op 170 graden (boven- en onderwarmte) of tot de randen goudbruin kleuren. Laat enkele minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst.
Niet dol op koffie? Laat dan het koffiepoeder achterwege, dan heb je gewoon heerlijke chocolate chip koeken.
De koeken zijn 1-2 weken houdbaar in een goed afgesloten verpakking.
Wat zien die er mooi en heerlijk uit!
Wat lief, bedankt Trudy!
Heerlijk!
Ik vind ook alles lekker met koffiesmaak.
En een melkopschuimer is echt een aanrader hoor😀
Haha, goed om te weten!
Ik lees op internet dat je voor backing soda een zuur ingredient nodig hebt, maar die kom ik niet tegen bij de ingredienten voor de koekjes. Ik wil ze nu gaan bakken, neem denk ik maar gewoon bakpoeder.
Wist je dat koffie ook een hoge zuurgraad heeft?
Sorry dat wist ik niet. Ik lust ook geen koffie🙄. Maar deze koeken zijn heerlijk. En goed gelukt met bakpoeder.
Gelukkig maar! Hoeveel bakpoeder heb je uiteindelijk gebruikt?
Een ruime theelepel. De koeken waren knapperig van buiten en chewie van binnen.
Superkoekjes, vol van (koffie)smaak en inderdaad crunchy van buiten en chewy van binnen. Heerlijk. Bedankt voor het recept.
Fijn om te lezen baksmurf!!
Ik heb het normale recept aangehouden en toen ze uit de oven kwamen waren ze lekker een beetje chewy, uurtje later waren ze lekker krokant. Maar een dag later waren alle koeken taai. Hoe kan dit? Ik had ze in een koektrommel, mischien niet lucht dicht genoeg ??
Dat denk ik inderdaad! Wat jammer!
Hey Laura,
Normaal vries ik koekjesdeeg in zodat ik het gewoon uit de vriezer kan nemen wanneer de nood hoog is 😅. Kan ik dat met dit deeg ook doen?
Groetjes
zeker, handig juist!
Deze koekjes van de week gemaakt, zijn bij iets donkerder uitgevallen maar, LEKKER!!!! Deze ga ik zeker vaker maken. Leuk detail ik heb de koffie uit een Starbucks cup gebruikt werkt prima.
Groetjes
Klinkt heerlijk! Maar ik heb geen oploskoffie, wel heerlijke (espresso) koffie van versgemaken bonen. Kan ik ook afgekoelde koffie gebruiken?
Helaas niet, er gaat nl geen daadwerkelijke koffie door de koeken heen, dat zou het deeg te dun maken.