Het gebeurt niet snel dat ik een recept al vaker heb gemaakt, maar dat het nog helemaal niet online staat op Laura’s Bakery. Tijd om daar verandering in te brengen vond ik, want deze aardbeien cupcakes zijn veel te lekker om niet te delen!

Daarom sloeg ik onlangs een hele lading verse en smaakvolle aardbeien in die nu in het seizoen zijn. Veel meer dan ik nodig had voor dit cupcake recept, maar ik ben nu eenmaal dol op aardbeien. Tijdens het aardbeienseizoen eet ik vrijwel dagelijks wel wat van dit rode fruit. Bij het ontbijt, als toetje of gewoon lekker tussendoor.

Aardbeien cupcakes-5a

Aardbeien cupcakes

Als basis bak ik voor dit cupcake recept eenvoudige, maar o-zo-lekkere vanille cupcakes. Gewoon volgens mijn basisrecept voor cupcakes. Daar haal ik met een appelboor wat cake uit om op te vullen met aardbeienjam. Kleine stukjes aardbei kan ook trouwens, maar ik vind zelf de jam erg lekker.

Als je wilt kun je ook kleine stukjes aardbei door het beslag spatelen en deze meebakken. Houd er rekening mee dat de cupcakes misschien wat extra tijd nodig hebben in de oven. Je voegt met dit verse rode fruit namelijk ook extra vocht toe aan het beslag.

TIP: als je je aardbeien schoonmaakt, doe dit dan voordat je de kroontjes verwijderd. Anders zuigen de aardbeien namelijk het water op en dan hebben je aardbeien minder smaak. Vervolgens kan je kroontjes eenvoudig verwijderen met een aardbeien ontkroner.

 

Aardbeien cupcakes

Mascarponeroom met een smaakje

De topping kun je ook op meerdere manieren maken. Ik heb al eens aardbeien cupcakes met botercrème gemaakt, maar tegenwoordig kies ik vaak voor mascarponeroom als toef.

Deze mascarponeroom breng ik in dit geval ook nog op smaak, met aardbeienjam. Dat maakt het niet alleen heel erg lekker, maar geeft ook gelijk een mooi kleurtje. Je kunt ervoor kiezen om de toef meer kleur te geven met wat rode of roze kleurstof. Zelf doe ik dit nooit, ik vind die subtiele kleur juist erg mooi.

Bovenop de toef gaat een halve aardbei. Prachtige cupcake zo toch? Je kunt nog wat verder gaan met de decoratie en ook sprinkles toevoegen, of chocolade rasp. Oeh, nu krijg ik gelijk een idee voor chocolate chip cupcakes met aardbeien. Weet je ook gelijk hoe ik mijn nieuwe recepten bedenk. Heel vaak schieten die zomaar ineens in mijn hoofd. Vanuit het niets, of omdat ik bezig ben met een ander recept.

BAKTIP: Voor het spuiten van toeven, decoratieve randjes en meer gebruik ik dit formaat spuitmondjes van Wilton het meest.

aardbeien cupcakes

Aardbeien met aardbei cupcakes op achtergrond

Nog meer aardbeien recepten

Als je net als ik momenteel altijd aardbeien in huis hebt, wil je er vast ook mee bakken. Gelukkig voor jou heb ik nog veel meer recepten met aardbeien gemaakt, dit zijn een paar favorieten:

Aardbeien cupcakes 5a

Opslaan
Recept afdrukken

4.63 van 16 stemmen

Aardbeien cupcakes

Nu de aardbeien weer helemaal in het seizoen zijn, maak ik er graag allerlei recepten mee. Deze aardbeien cupcakes zijn hier favoriet.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 135 gram fijne kristalsuiker
  • 1 el vanille-extract
  • 4 eieren (M)
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout

Vulling en topping

Instructies

  • Klop boter en suiker tot deze romig zijn. Voeg het vanille-extract en de eieren stuk voor stuk toe. Voeg de volgende pas toe als het eerste ei volledig is opgenomen.
  • Voeg daarna zelfrijzend bakmeel en zout toe, mix tot deze droge ingrediënten opgenomen zijn in het beslag.
  • Neem een muffinvorm en plaats de cupcakepapiertjes in de holtes, verdeel het beslag over de vormpjes. Ik doe dit zelf met een ijslepel. Dat werkt gemakkelijk en je kunt het beslag zo mooi gelijkmatig verdelen.
  • Bak de cupcakes in ongeveer 18 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat ze even in de vorm rusten voordat je de cupcakes op een rooster volledig laat afkoelen.
  • Gebruik een appelboor om uit het midden van elke cupcake wat cake te verwijderen. Maak het gat niet helemaal tot de bodem.
  • Vul elke holte in de cupcakes met aardbeienjam.
  • Maak de mascarponeroom volgens recept en voeg het op het laatst de aardbeienjam aan toe. Je kunt naar smaak ook nog wat meer of juist minder jam toevoegen. Voeg dus niet gelijk alle jam toe, doe dit in delen en proef tussendoor.
  • Vul een spuitzak met gekartelde spuitmond met de aardbeienroom en spuit mooie toeven op de cupcakes.
  • Decoreer elke cupcake met een halve aardbei om je aardbeien cupcakes af te maken.
Bewaren

In een afgesloten verpakking 3-4 dagen houdbaar in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

  1. Marna van Gijzen schreef:

    Hallo Laura!
    Ik lees 1,5 portie Mascarponeroom, maar wat versta je daaronder? Qua hoeveelheid bedoel ik……

    Groetjes Marna

    1. Laura's Bakery schreef:

      1,5 x het recept van de mascarpone room. Dus 1 keer en dan nog een keer de helft van dat recept in totaal 🙂

  2. Jacolien schreef:

    Wat een top recept! Super leuk om met mijn 3-jarige zoon te maken.
    I.p.v. jam hebben wij verse stukjes aardbeien in het gaatje gedaan.
    En ik heb bovenop banketbakkersroom gedaan.
    Maar fijn recept voor cakejes!

  3. sanne schreef:

    vind het nog steeds onduidelijk.. hoeveel gram mascarpone moet ik dus gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat is er onduidelijk? Je gebruikt 1,5 recept van de mascarponeroom: https://www.laurasbakery.nl/mascarpone-room/ Dat is dus 375 gram.

  4. Sandy schreef:

    Hi Laura,

    Ik wil dit recept als basisrecept gebruiken voor de regenboogcupcakes die m’n dochter voor haar verjaardag wil, want ze wil qua smaak graag aardbeiencupcakes. Om wel het mooie regenboogeffect in de cupcakes te houden (ik ga het beslag dan in 6 kleurtjes maken en per vormpje laagjes maken) zat ik er aan te denken zo’n 60gr aardbeien te pureren en door het beslag te doen ipv te vullen met jam. Ik weet alleen niet of ik daarmee (+nog wat kleurstof) de consistentie van het beslag te veel wijzig om goed te bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik je ook niet precies te zeggen, want dat heb ik niet getest. Je kunt het natuurlijk proberen! Ik denk wel dat het roze invloed zal hebben op de kleur (als je echt fel regenboog wil, dan kun je de cake beter niet kleuren).

  5. Lilian schreef:

    Hi Laura,

    Ik wil deze cupcake topping graag een blauwe kleur geven maar wel met een lekkere smaak.. wat raad jij dan aan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmm, dat zou ik eigenlijk niet zo goed weten voor blauw. Dan zou ik zelf voor blauwe kleurstof gaan (de room is alsnog lekker van smaak of je voegt bijvoorbeeld nog wat bosbessenjam toe, al kan dat wel invloed hebben op de kleur).

  6. Danniek schreef:

    Hi Laura,
    Ik heb geprobeerd de mascarpone crème te maken maar hij blijft heel slap. Ik heb mij volledig aan het respect gehouden. Wat kan ik doen om hem steviger te maken zodat ik er ook mooie toeven voor op de cupcakes kan spuiten

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht waren de ingrediënten wat warm? Kan ik me wel voorstellen met dit weer. Het zou gewoon een stevige crème moeten worden zoals je op de foto’s ziet.

  7. Chantal schreef:

    Hoi Laura,
    Zou je de suiker ook in cupcakes kunnen vervangen voor bastard suiker?
    Groetjes Chantal
    Ps: wij genieten van heel veel lekkere recepten op je site

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan wel hoor, maar kan wel invloed hebben, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/soorten-suikers-om-mee-te-bakken/

  8. Ingrid schreef:

    Laura, kan ik hier ook een mini versie van maken in een mini muffin vorm ? Zijn er dan aanpassingen nodig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan! De baktijd zal mogelijk veranderen, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/

  9. Maarten schreef:

    Het recept voor de aardbeien cupcakes verschilt erg van dat voor de frambozen cupcakes. Ik wil graag cupcakes met aardbeien door het beslag, moet ik daarvoor het frambozen recept aanhouden en alle frambozen vervangen door aardbeien?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt gewoon dit recept aanhouden voor de aardbeien cupcakes, of is er een reden dat je het andere recept liever wilt gebruiken?

  10. Maarten schreef:

    Nee hoor. Heb het toch anders gedaan alleen de mixer nam de boter en suiker niet goed mee waardoor dat ging smelten in de cupcakes. Morgen maar iets anders maken voor moederdag

  11. Tineke schreef:

    Zou je de mascarpone ook kunnen vervangen voor monchou? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, je kunt de mascarponeroom ook met monchou maken.

  12. gerben schreef:

    dat kan helemaal niet dan storten ze in

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept