Aardbeien cupcakes

14 juni 2022
Aardbeien cupcakes
42

Het gebeurt niet snel dat ik een recept al vaker heb gemaakt, maar dat het nog helemaal niet online staat op Laura’s Bakery. Tijd om daar verandering in te brengen vond ik, want deze aardbeien cupcakes zijn veel te lekker om niet te delen!

Daarom sloeg ik onlangs een hele lading verse en smaakvolle aardbeien in die nu in het seizoen zijn. Veel meer dan ik nodig had voor dit cupcake recept, maar ik ben nu eenmaal dol op aardbeien. Tijdens het aardbeienseizoen eet ik vrijwel dagelijks wel wat van dit rode fruit. Bij het ontbijt, als toetje of gewoon lekker tussendoor.

Aardbeien cupcakes

Als basis bak ik voor dit cupcake recept eenvoudige, maar o-zo-lekkere vanille cupcakes. Gewoon volgens mijn basisrecept voor cupcakes. Daar haal ik met een appelboor wat cake uit om op te vullen met aardbeienjam. Kleine stukjes aardbei kan ook trouwens, maar ik vind zelf de jam erg lekker.

Als je wilt kun je ook kleine stukjes aardbei door het beslag spatelen en deze meebakken. Houd er rekening mee dat de cupcakes misschien wat extra tijd nodig hebben in de oven. Je voegt met dit verse rode fruit namelijk ook extra vocht toe aan het beslag.

TIP: als je je aardbeien schoonmaakt, doe dit dan voordat je de kroontjes verwijderd. Anders zuigen de aardbeien namelijk het water op en dan hebben je aardbeien minder smaak.

 

Mascarponeroom met een smaakje

De topping kun je ook op meerdere manieren maken. Ik heb al eens aardbeien cupcake met botercrème gemaakt, maar tegenwoordig kies ik vaak voor mascarponeroom als toef.

Deze mascarponeroom breng ik in dit geval ook nog op smaak, met aardbeienjam. Dat maakt het niet alleen heel erg lekker, maar geeft ook gelijk een mooi kleurtje. Je kunt ervoor kiezen om de toef meer kleur te geven met wat rode of roze kleurstof. Zelf doe ik dit nooit, ik vind die subtiele kleur juist erg mooi.

Bovenop de toef gaat een halve aardbei. Prachtige cupcake zo toch? Je kunt nog wat verder gaan met de decoratie en ook sprinkles toevoegen, of chocolade rasp. Oeh, nu krijg ik gelijk een idee voor chocolate chip cupcakes met aardbeien. Weet je ook gelijk hoe ik mijn nieuwe recepten bedenk. Heel vaak schieten die zomaar ineens in mijn hoofd. Vanuit het niets, of omdat ik bezig ben met een ander recept.

Nog meer aardbeien recepten

Als je net als ik momenteel altijd aardbeien in huis hebt, wil je er vast ook mee bakken. Gelukkig voor jou heb ik nog veel meer recepten met aardbeien gemaakt, dit zijn een paar favorieten:

Aardbeien cupcakes

Nu de aardbeien weer helemaal in het seizoen zijn, maak ik er graag allerlei recepten mee. Deze aadbeien cupcakes zijn hier favoriet.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 135 gram fijne kristalsuiker
  • 1 el vanille-extract
  • 4 eieren (M)
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout

Vulling en topping

Instructies

  • Klop boter en suiker tot deze romig zijn. Voeg het vanille-extract en de eieren stuk voor stuk toe. Voeg de volgende pas toe als het eerste ei volledig is opgenomen.
  • Voeg daarna zelfrijzend bakmeel en zout toe, mix tot deze droge ingrediënten opgenomen zijn in het beslag.
  • Neem een muffinvorm en plaats de cupcakepapiertjes in de holtes, verdeel het beslag over de vormpjes. Ik doe dit zelf met een ijslepel. Dat werkt gemakkelijk en je kunt het beslag zo mooi gelijkmatig verdelen.
  • Bak de cupcakes in ongeveer 18 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat ze even in de vorm rusten voordat je de cupcakes op een rooster volledig laat afkoelen.
  • Gebruik een appelboor om uit het midden van elke cupcake wat cake te verwijderen. Maak het gat niet helemaal tot de bodem.
  • Vul elke holte in de cupcakes met aardbeienjam.
  • Maak de mascarponeroom volgens recept en voeg het op het laatst de aardbeienjam aan toe. Je kunt naar smaak ook nog wat meer of juist minder jam toevoegen. Voeg dus niet gelijk alle jam toe, doe dit in delen en proef tussendoor.
  • Vul een spuitzak met gekartelde spuitmond met de aardbeienroom en spuit mooie toeven op de cupcakes.
  • Decoreer elke cupcake met een halve aardbei om je aardbeien cupcakes af te maken.
Bewaren

In een afgesloten verpakking 3-4 dagen houdbaar in de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

3 reacties

  1. Marna van Gijzen schreef:

    Hallo Laura!
    Ik lees 1,5 portie Mascarponeroom, maar wat versta je daaronder? Qua hoeveelheid bedoel ik……

    Groetjes Marna

    1. Laura's Bakery schreef:

      1,5 x het recept van de mascarpone room. Dus 1 keer en dan nog een keer de helft van dat recept in totaal 🙂

  2. Jacolien schreef:

    Wat een top recept! Super leuk om met mijn 3-jarige zoon te maken.
    I.p.v. jam hebben wij verse stukjes aardbeien in het gaatje gedaan.
    En ik heb bovenop banketbakkersroom gedaan.
    Maar fijn recept voor cakejes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *