Dame blanche ijstaart met kerstkransjes

Gepost: 15 december 2022 Laatst bewerkt: 28 november 2023
Dame blanche ijstaart met kerstkransjes

Wil jij deze kerst een waanzinnig kerstdessert op tafel zetten? Ga dan aan de slag met deze dame blanche ijstaart met kerstkransjes. Daar maakt iedereen na het diner ruimte voor!

Een dame blanche ijstaart maken

Het maken van deze ijstaart begint bij de vulling van kerstkransjes roomijs. Vorig jaar december bedacht ik deze heerlijke smaakcombinatie en dit jaar was het tijd om er een gaaf dessert omheen te bouwen.

En wat is toepasselijker dan om het kerstkransjes roomijs samen te laten smelten in een taart met één van de meest klassieke kerstdesserts? Ik heb het natuurlijk over de dame blanche!

Deze dame blanche ijstaart met kerstkransjes is echt zo gemaakt. Je vult een kleine springvorm met het ijs, die je na het opstijven afsmeert met chocoladepasta. Decoreer het geheel met kerstkransjes en klaar is je imposante ijstaart.

Een kerstdiner bereiden is al genoeg werk, dus ik koos er bij dit recept voor om de kerstkransjes en het vanille roomijs kant-en-klaar bij Jumbo te kopen.

Dame blanche ijstaart met kerstkransjes

Dame blanche ijstaart met vanille roomijs

Makkelijke kerstdesserts

Dit recept voor een dame blanche ijstaart met kerstkransjes is gebaseerd op een recept van Jumbo, voor een witte dame blanche ijstaart met bokkenpootjes. Dat leek me zo’n lekker idee!

Wie weet maak jij wel weer een andere variatie op deze dame blanche ijstaart? Je kunt bijvoorbeeld ook chocolade kerstkransjes gebruiken om door het ijs te mengen of de zijkanten van de taart met geschaafde amandelen decoreren.

De mogelijkheden bij het combineren van klassieke kerstdesserts met andere kerstige zoetigheden zijn oneindig! Op de website van Jumbo vind je trouwens nog veel meer van dit soort heerlijke kerstdessert ideeën.

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Dame blanche ijstaart met kerstkransjes

Wat is een dame blanche?

Een dame blanche is net zoals vele andere klassieke en populaire desserts bedacht door de Fransen. Dit lekkere toetje bestaat uit vanille roomijs en warme chocoladesaus.

Maar wist je dat de originele dame blanche vroeger geen chocoladesaus bevatte? Het was helemaal licht van kleur, zoals de naam al doet vermoeden. Het gerecht is bedacht door de Franse chefkok Escoffier en bestond uit ijs gemaakt van amandelmelk, witte perziken en aalbessen met daaromheen citroensorbetijs.

In deze ijstaart komen de amandelen toch nog een beetje terug door het schaafsel op de kerstkransjes. Een kleine knipoog naar het origineel. 😉

Dame blanche ijstaart met kerstkransjes

Dame blanche ijstaart decoratie

Veelgestelde vragen

Kan ik dit recept ook voor een grote groep maken?

Absoluut! Verdubbel het recept en maak de ijstaart in een cakevorm van 25 cm. Op die manier is het voldoende voor 12 tot 16 mensen.

Voor echt grote groepen verdriedubbel je de ingrediënten en maak je het recept in een bakvorm of ovenschaal van 15 x 30 cm of in een ronde bakvorm van 26 cm doorsnee. Zo maak je een extra grote ijstaart waarmee je 18 tot 24 gasten kunt verblijden.

Als je genoeg bakvormen hebt van Ø 15 cm kun je natuurlijk ook gewoon meerdere ijstaarten serveren.

Kan ik ook witte chocoladepasta gebruiken?

Absoluut! Dat werd ook gebruikt in het recept waar ik deze ijstaart op baseerde, dus laat je daar vooral ook door inspireren.

Kan ik dit recept goed voorbereiden?

In principe kun je het grootste deel prima voorbereiden. De decoratie zou ik pas op dezelfde dag en/of last minute eraan toevoegen, omdat de kerstkransjes dan knapperig blijven.

Als je na het diner nog ijstaart over hebt (wat ik betwijfel 😉) dan kun je dit prima invriezen. De decoratie op de taart zou ik verwijderen, omdat dit er niet lekkerder op wordt in de vriezer.

 

Dame blanche ijstaart met kerstkransjes

Opslaan
Recept afdrukken

4.45 van 9 stemmen

Dame blanche ijstaart met kerstkransjes

Wil jij deze kerst een waanzinnig kerstdessert op tafel zetten? Ga dan aan de slag met deze dame blanche ijstaart met kerstkransjes.
Porties: 6 -8 personen
ronde springvorm ø 15 cm

Ingrediënten

  • 1 liter vanille-ijs roomijs of schepijs
  • 300 gram roomboter kerstkransjes inclusief decoratie
  • 150 gram chocoladepasta
  • Extra decoratie

Instructies

Kerstkransjes ijs

  • Haal het vanille roomijs uit de vriezer en laat ongeveer 10 minuten zacht worden. In de tussentijd bekleed je de springvorm met bakpapier.
  • Breek 200 gram kerstkransjes in stukjes en spatel deze door het ijsmengsel heen. Stort het ijs in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Laat het kerstkransjes roomijs minimaal 2 uur opstijven in de vriezer. Verwijder vervolgens de springvorm en het bakpapier.

Decoratie ijstaart

  • Smeer de zijkant en bovenkant van de ijstaart met de chocoladepasta in, zodat het ijs overal bedekt is. Dit hoeft niet netjes (dan gaat het ijs namelijk smelten en de chocoladepasta ‘glijden’).
  • Hak de helft van de overgebleven kerstkransjes in stukjes en druk dit tegen de zijkant van de taart. Zet de taart nu minimaal 1 uur terug in de vriezer.
  • Vlak voor het serveren decoreer je de bovenkant van de ijstaart met de overige kerstkransjes en andere decoratie.
Tips

Voor het decoreren van de dame blanche ijstaart gebruikte ik kerstkransjes, maar ook feestelijke crispy & hazelnoot balletjes en sterrenprikkers. Je kunt natuurlijk ook rood fruit gebruiken, zoals aalbessen, of leuke kerstchocolaatjes.
Bewaren

Je kunt de dame blanche ijstaart tot drie maanden in de vriezer bewaren, maar ik raad aan om de stappen onder het kopje decoratie pas op de dag van serveren uit te voeren.

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Jumbo.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Mellanie schreef:

    Dit klinkt heel goed!!! Vorig jaar al het kerstkransjes roomijs gemaakt en die was heerlijk!!!
    Dus dit kan alleen maar goed zijn!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Superleuk om te lezen 😀

  2. Renate schreef:

    Leuk recept! Ik had alle ingrediënten voor de vienetta ijstaartjes al in huis maar twijfel nu om dit te maken. Je kunt zeker geen gesmolten chocolade eroverheen doen ipv chocopasta? (die chocolade heb ik namelijk al in huis)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Sorry dat ik je aan het twijfelen heb gemaakt 😉 . In antwoord op je beide berichten en vragen:
      – als je het kerstkransjes ijs recept gebruikt, dan is dat precies genoeg.
      – in principe moet dat wel kunnen, aangezien het ook met Magnums etc. kan. Maar ik heb nog niet eerder getest hoe snel dat stolt op zo’n grote ijstaart. De stukjes kerstkransjes er tegenaan drukken lijkt me dan eigenlijk niet haalbaar. Als je i.p.v. chocolade een ganache maakt, is dat bijvoorbeeld wel weer haalbaar.

  3. Renate schreef:

    Oh en als ik het kerstkransjes ijs maak, is dat genoeg voor de vulling? (Vorig jaar gemaakt en die beviel goed). Dan kan ik de slagroom en gecondenseerde melk gebruiken 🙂

  4. Renate schreef:

    Dank voor je reactie! Ik was er al bang voor dat het te snel zou stollen. Dan denk ik dat ik het met duo penotti pasta ga proberen 🙂

  5. Lisa schreef:

    Dit weekend de ijstaart geprobeerd. Heerlijk en makkelijk! Komt op de kindertafel. Beste om snel te werken met de chocopasta zoals Laura al schrijft en niet te lang te smeren om het glad te krijgen.

  6. Jolanda schreef:

    Hoi Laura,

    Leuk recept voor een verjaardagstaart voor m’n zoon! Wat voor koek kan ik gebruiken ipv kerstkransjes? Aangezien deze in mei niet verkrijgbaar zijn….;)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker leuk! Een goed punt natuurlijk. Je kunt ze zelf maken: https://www.laurasbakery.nl/roomboter-kerstkransjes/ en anders zou ik kiezen voor een wat steviger koekje. Bijvoorbeeld Jan Hagel koekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept