Voor de koffieliefhebbers: de koffie kruimelcake! Het recept bakte ik al bijna een jaar geleden waarna het begin dit jaar eerst verscheen in een van mijn columns in Vriendin magazine. Omdat ik baksels met koffie echt bij de herfst en winter vind passen, deel ik hem ook graag met jullie! Ik ben zelf niet een hele grote koffiedrinker, thee daarentegen drink ik de hele dag door. Maar, met een goede cappuccino op zijn tijd maak je me erg blij. Zo’n melkopschuimer staat nog steeds op mijn lijstje zodat ik ze thuis ook kan maken. Heerlijk onder het genot van een stukje koffie kruimelcake.
Ik houd de koffiesmaak in baksels altijd vrij subtiel, maar misschien vind jij het wel lekker als de smaak meer aanwezig is. Daarnaast hangt het ook maar net af van het potje oploskoffie (de poeder) dat je in huis hebt. Proef daarom even van het beslag of je de smaak goed vindt en voeg zonodig meer toe. Onthoud dat de koffiesmaak in de oven iets zal afzwakken.
BAKTIP: Voor deze koffie kruimelcake gebruik ik een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm. De bakvormen van PME zijn erg prettig in gebruik en in meerdere formaten, vormen en hoogtes verkrijgbaar.
Wát héérlijk, heb em direct gemaakt vanmorgen… met als extra een handje fijngehakte pecannoten door de kruimels!! Smullen! Dank voor je recept.
Wat fijn om te lezen! Geniet ervan, als er nog wat over is 😉
Haha, nog 2 stukjes voor vanavond ?
Wat een lekker recept weer om direct te proberen!
Welke oploskoffie heb je gebruikt?
Ik ben hem nu aan het bakken maar na 25 minuten nog bijna vloeibaar. Moet hij na het bakken en prikken met een prikker droog zijn?
Bij mij na 25 minuten is hij ook nog heel vloeibaar. Niet eetbaar. Dus hij gaat nog even terug de oven in. Hopelijk komt het nog goed..
Bij mij is het goedgekomen hij is heerlijk maar wel 15 minuten langer in de oven
Mooi dat het goedgekomen is. Wellicht was de oventemperatuur lager dan het leek.
En is het goedgekomen? Waar het aan zou kunnen liggen: de verkeerde bakvorm (te klein), aanpassing aan de ingrediënten of een verkeerde ovenstand of -temperatuur.
Dat zou inderdaad zo moeten zijn, wat vervelend. Misschien geeft je oven een verkeerde temperatuur aan? Of heb je misschien een kleinere bakvorm gebruikt?
Heerlijk recept, heb er zelf een Grieks tintje aan gegeven door er Nescafé Classic frappè (Griekse oploskoffie) in te doen.
Net een beetje af laten koelen en het smaakt heerlijk. Bedankt voor het recept.
Wat leuk! Thanks voor het delen.
Hier moest het ook veel langer in de oven (net een nieuwe oven, dus dacht dat ik moest wennen). Maar hij is heerlijk.
Fijn dat het uiteindelijk goedgekomen is! Zo is elke oven weer anders.
Mijn vrouw probeert alle recepten van jou en we keken hier op kantoor weer uit naar een lekkere cake! Helaas zijn 2 cakes mislukt. Buitenrand was wel klaar maar binnenin nog alles vloeibaar. Zelfs na 50 minuten in de over (in dunne bakblikken). 10 teleurgestelde mannen hier!
Wat jammer om te horen! We hebben al veel succesvolle koffie kruimelcakes voorbij zien komen, dus we proberen met jullie mee te denken. Waar het aan zou kunnen liggen: de verkeerde bakvorm (qua grootte), aanpassing aan de ingrediënten of een verkeerde ovenstand of -temperatuur.
Misschien heb je geen oploskoffie korrels gebruikt maar oploskoffiekorrels opgelost in water????
Heb wel kruimel gebruikt maar vermalen, ga m deze week nog eens proberen hopelik gaat het dan wel goed. Mannen op kantoor ook weer blij?
Hoi Laura,
Welke oploskoffie heb je gebruikt?
Groetjes Michelle
Elke oploskoffie is prima, wat jouw voorkeur heeft.
Ziet er idd lekker uit. Heeft het echt een sterke koffiesmaak?
Het heeft wel echt een koffiesmaak ja 🙂
Kan het ook in de hetelucht oven? En zo ja, welke temperatuur en tijd moet ik dan aanhouden?
Ja hoor, in een hetelucht oven moet de temperatuur 10-20% lager. Even goed zelf in de gaten houden.
Hoi Laura,
Kan ik ook koffie korrels gebruiken? Bvb nescafe gold instant koffie korrels?
Groetjes
Als deze zich ook goed laten oplossen in het beslag is dat prima.
Echt lekker receptje! Ik doe er graag nog een paar extra kleine schepjes oploskoffie door en doe ik er graag nog wat walnoten overheen. Zelf heb ik het gevoel dat de kruimels vrij zoet zijn dus doe ik daar wat minder suiker in. Wel echt top!
Klinkt goed! Lekker naar je eigen smaak aanpassen inderdaad.
Buitenkant was al helemaal gaar, maar de binnenkant was na 45min nogsteeds vloeibaar. Ik heb verschillende standen en temperaturen gebruikt, maar het wou niet gaar worden..
Wat vervelend! Misschien was er wat mis met je oven? Heb je al een extra temperatuurmeter erin staan?
Hoi Laura, ik wil de cake graag zonder kruimeltopping maken. Is de cake zelf dan wel zoet genoeg? Ik zie dat er alleen 100 gram suiker in de cake zelf gaat. Moet ik dit aanpassen? Zo ja, hoeveel gram suiker moet ik er dan indoen? Alvast bedankt voor je reactie!
De cake zelf is zoet genoeg hoor, het heeft al de normale verhoudingen wat suiker betreft.
Wat is dit lekker zeg!!! Toen dit recept een paar weken geleden als recept van de dag voorbij kwam, had ik meteen dat ik het moest bakken. Gelukkig kreeg ik bezoek en heb ik de cake gemaakt. Het bezoek was zo onder de indruk dat de helft van de cake meegegaan is om thuis ook nog uit te delen!
Op het werk bij vriendlief zijn ze enthousiast over de smeuïge onderste laag en het contrast van de crunch in de bovenste laag.
Ik heb voor de onderste laag koffiekorrels gebruikt die ik een beetje platgedrukt heb. Juist de korreltjes die hier en daar in de cake zaten werden hier als zeer lekker bevonden (koffiejunks unite enzo) Voor de kruimels heb ik wel poeder gebruikt. In beide gevallen gingen er 2 staafjes oploskoffie in. De cake moest er bij mij 5 minuutjes langer in om wel te zijn. Het beslag voor de cake heb je binnen no time klaar, dus binnen een uur heb je zo’n verschrikkelijk lekkere cake op je koelroostertje staan!
De cake is inmiddels een verzoeknummer geworden en ik heb er 5 gebakken in 3 weken tijd en volgende week gaat er weer een in de oven. Super bedankt Laura voor dit recept!!
Hahaha geweldig dit. En wat een lekkere tips, dankjewel!
Oke ik ben niet bepaald een ervaren bakker en dit is de eerste cake die ik eens even probeer, haha. Bij mij werd de kruimeltopping alleen al snel een glad deeg. Las daarna pas dat t echt kruimels moeten zijn. Heb ik te enthousiast doorgekneed of was de samenstelling dan al niet helemaal in orde? Want het is allesbehalve kruimelig… ?
Ik denk dat je te enthousiast hebt doorgekneed of misschien was je boter warm?
Juist het recept gevolgd maar mijn deeg is niet luchtig. Ik heb alles afgewogen zoals beschreven. Ik vind dat de boter echt wel overheerst.
Het beslag zou ook niet enorm luchtig moeten zijn, maar het rijst wel door de eieren en het zelfrijzend bakmeel. De boter zou de koffiesmaak niet moeten overheersen, eet je misschien veel plantaardig? Dan kan de smaak van boter wel opeens opvallen of bij het gebruiken van specifieke soorten boter.
Klinkt superlekker maar ik heb nooit oploskoffie in huis. Lukt het ook met koffie-extract of een minikopje espresso?
Dat heb ik nog niet getest!
Heerlijk, maarrrrr… alle kruimels zijn in het beslag gezakt. Dus geen knapperig laagje. Hoe voorkom ik dat een volgende keer?
Je zou het beslag eerst in de koelkast kunnen zetten
Hi!
Is het mogelijk om deze cake te maken zonder mixer of wordt het dan te zwaar om met de hand te doen?
Alvast bedankt voor de hulp!
Nee hoor dat kan ook prima met een garde.
Bij mij heeft de cake uiteindelijk 20 minuten extra in de oven gestaan (in een 18×18 blik) maar nu is hij heerlijk smeuïg en goed gaar.
Ik heb 2tl espressopoeder gebruikt maar ik doe volgende keer nog wat extra erin :-). Ik vind hem wel iets aan de (te) zoete kant. Maar voor nu een makkelijk mee te nemen traktatie voor op m’n mans werk 😉
Voor de kruimel: is het koffiepoeder, net als voor de cake?
Of is dit echt gezette koffie?
Nee, dat is inderdaad poeder. Ik zal het even verduidelijken in het recept.
Kun je hier ook de eieren vervangen door appelmoes, zoals bij een taart? Of komt de cake dan niet omhoog? Hij klinkt namelijk erg lekker, maar ik mag geen ei!
Helaas kan dat niet zo 1:1, daar moet het hele recept op aangepast worden.
Hoi. Zojuist heb ik deze heerlijke cake gebakken. Hij ruikt ook echt fantastisch.
De kruimels versmelten alleen wat met het cakebeslag tijdens het bakken, hoe kan ik dit voorkomen?
Door te zorgen dat de boter niet te warm is van de kruimeltopping. 🙂
Ik heb al heel wat recepten van deze website geprobeerd en bij de meeste recepten klopt de baktijd perfect met mijn oven. Maar dit recept heeft dubbel zo lang in de oven moeten staan. Hij is uiteindelijk wel gelukt en super lekker! Ik heb een ovenschaal van hetzelfde formaat gebruikt want ik heb geen bakblik, enkel cake- en taartvormen en een ronde springvorm. Waarschijnlijk komt de langere baktijd door het dikkere materiaal van de ovenschaal?
Dat zou zeker kunnen inderdaad.