Tiramisu zonder ei

Gepost: 23 december 2022 Laatst bewerkt: 18 februari 2024
Tiramisu zonder ei

Alle tiramisu recepten op Laura’s Bakery zijn zonder rauw ei (eieren zijn wel een ingrediënt van de lange vingers). Toch ontbrak de klassieke tiramisu, je weet wel: in zo’n grote schaal die voor al je eters genoeg is. Na vandaag gelukkig niet meer. In dit artikel deel ik niet alleen het recept van tiramisu zonder ei met je, maar ook mijn tips om de allerlekkerste en beste tiramisu te maken.

Tiramisu zonder ei maken

Het maken van tiramisu zonder ei is een fluitje van een cent. En met tiramisu zonder ei bedoel ik dat er geen rauwe eieren in het gerecht zelf zitten, maar wel in de lange vingers (dit is altijd het geval bij lange vingers).

Officieel wordt tiramisu met rauw ei gemaakt, dus Italianen zullen niet vrolijk worden van mijn recept. Vroeger scheen tiramisu zelfs met alleen eigeel (zonder eiwit) te worden gemaakt, maar over verloop van tijd is er ook eiwit aan het recept toegevoegd om het geheel luchtig te maken.

Eidooiers zorgen voor vet en romigheid en eiwit voor volume en luchtigheid. Om die reden vind ik slagroom de ideale eivrije-vervanger. Het is vet, romig en kan ontzettend lekker luchtig geklopt worden. In veel recepten lees ik terug dat het toevoegen van opgeklopt eiwit aan het mascarponemengsel nogal een uitdaging kan zijn; ook daar heb je met slagroom geen last van. Voor mij gaat er dan ook niks boven deze versie van tiramisu zonder ei.

Voor deze ‘klassieke’ tiramisu heb ik een ovenschaal van 30×15 cm gebruikt. Ik maakte dit recept al eerder in mini variant, in glaasjes met porties die precies goed zijn voor één persoon. Vandaag is het tijd voor een schaal ei-vrije tiramisu die je aan je hele familie kunt voorschotelen.

 

tiramisu zonder ei maken

Zo maak je de beste tiramisu

Gebruik sterke koffie (afgekoeld)

Eén van de belangrijkste eigenschappen voor tiramisu is goede, sterke koffie. Koffie is de smaakmaker van tiramisu. Dus als je ervoor kiest om dit te gebruiken, doe het dan ook goed. Niet alleen de sterkte van de koffie is van belang, zorg er ook voor dat de koffie volledig is afgekoeld voordat je het gebruikt. Anders worden je lange vingers te zompig, kunnen ze de koffie niet goed vasthouden en bestaat de kans dat je mascarpone mengsel te dun wordt en gaat lopen.

Lange vingers met de suikerkant naar beneden

Dip de lange vingers met de suikervrije kant in de koffie en leg met de suikerkant naar beneden in de schaal. Zo heb je minder kans dat de koekjes breken of dat de suiker in de mascarpone trekt. Dit geldt ook als je zelf de lange vingers bakt. Italianen hebben de voorkeur voor de Italiaanse versie van lange vingers, savoiardi, die je kunt kopen bij delicatessenwinkels.

Strooi cacaopoeder tussen de lagen

Niet alleen de bovenkant van de tiramisu hoor je rijkelijk met cacaopoeder te bestrooien, maar ook tussen de tiramisu hoor je dit te doen. Sommige Italiaanse chefs zweren erbij om in plaats van cacaopoeder chocoladeschaafsel halverwege, tijdens het vullen van de schaal, over het mengsel te verdelen. Probeer gerust eens uit wat jij lekkerder vindt.

Bereid een dag van tevoren

Officieel moet tiramisu minstens drie uur opstijven in de koelkast. Nog veel lekkerder is het als de tiramisu tenminste een nacht in de koelkast heeft gestaan. De smaken en texturen zijn op die manier één geheel geworden en zijn gevormd tot een heerlijk, smeuïg dessert.

Klassieke tiramisu zonder ei (2)

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Tiramisu zonder alcohol

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoort er in een traditioneel tiramisu recept geen alcohol thuis. Ik hou er persoonlijk ook niet van, maar binnen mijn team merkte ik dat de meningen uiteen lopen. Daarom heb ik besloten om in het recept wel de optie te geven, gezien sommigen het een erg lekkere toevoeging vinden.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een koffielikeur, amaretto of marsalawijn (een versterkte Italiaanse wijn met een nootachtige smaak). Dat zijn de voorkeuren van het Laura’s Bakery team, met name Baileys is een grote favoriet en wordt als ‘geheim ingrediënt’ genoemd. Wat is het geheime ingrediënt voor jouw tiramisu?

Tiramisu recepten zonder koffie

Zeg je nu: Laura, ik wil geen alcohol in mijn tiramisu en ook geen koffie! Geen probleem. Ik ben gek op tiramisu en experimenteerde over de jaren heen met veel verschillende soorten recepten. In plaats van koffie probeerde ik verschillende soorten fruit uit en soms verving ik zelfs de lange vingers door een ander soort koek. 😉

Tussen één van deze recepten vind je vast en zeker een tiramisu die je aanspreekt:

Klassieke tiramisu met koffielikeur

Welke koffielikeur smaakt lekker bij tiramisu

 

Klassieke tiramisu zonder ei

Opslaan
Recept afdrukken

4.50 van 60 stemmen

Klassieke tiramisu zonder ei

Al mijn tiramisu recepten zijn zonder ei, maar de klassieke tiramisu in een grote schaal die voor al je eters genoeg is, ontbrak nog. Maar nu niet meer!
Porties: 12 personen
voor een ovenschaal van 28 x 15 cm

Ingrediënten

  • 2 kopjes sterke koffie ca. 280 ml totaal – afgekoeld
  • 250 ml slagroom
  • 500 gram mascarpone
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 2 pakken lange vingers ongeveer 56 koekjes
  • cacaopoeder
  • koffielikeur optioneel

Instructies

  • Let op: er gaat geen rauw ei in deze tiramisu, maar eieren zijn wel een bestandsdeel van de lange vingers.
  • Zet twee sterke kopjes koffie en laat dit afkoelen. Meng hier eventueel de koffielikeur naar smaak doorheen.
  • Doe de slagroom met de mascarpone en de fijne kristalsuiker in een kom en mix zo’n 3-5 minuten tot er een romig, stevig en glad geheel ontstaat.
  • In een platte schaal schenk je de helft van de koffie (en eventueel likeur). Dip de helft van de lange vingers (ongeveer 28 stuks) hier voor een aantal seconden in. Leg de lange vingers in een rechthoekige schaal als bodem.
  • Verdeel hierover de helft van het mascarpone mengsel. Strooi hier vervolgens een dunne laag cacaopoeder overheen.
  • Herhaal de stap hierboven met de lange vingers en de koffie. Leg ze op de laag cacaopoeder. Verdeel het resterende mascarponemengsel er overheen en strijk glad. Maak opnieuw af met wat cacaopoeder.
  • Voor het lekkerste effect zet je de tiramisu een nacht in de koelkast voordat je deze serveert, maar in het geval van tijdnood kun je de tiramisu ook sneller al serveren.
Tips

Eén kopje koffie bevat ongeveer 140 ml. Je kunt dus bijvoorbeeld 280 ml espresso zetten voor dit recept.
Bewaren

Deze tiramisu kun je tot 4 dagen in de koelkast bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. M. B. schreef:

    1 van de ingrediënten van lange vingers is toch gewoon ei? Dan bevat deze Tiramisu dus wel gewoon ei!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb je helemaal gelijk in. Ik bedoelde rauw ei, maar ik ga het direct verduidelijken in het recept. Dankjewel voor je bericht!

  2. M B schreef:

    1 van de ingrediënten van lange vingers is toch gewoon ei? Dan bevat deze Tiramisu dus wel gewoon ei!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt! Ik bedoel in dit geval ook rauwe eieren, dit staat ook in het recept: Het maken van tiramisu zonder ei is een fluitje van een cent. En met tiramisu zonder ei bedoel ik dat er geen rauwe eieren in het gerecht zelf zitten, maar wel in de lange vingers (dit is altijd het geval bij lange vingers).

  3. VL schreef:

    Voor mij was het bericht duidelijk hoor, Laura, een heel fijn recept waarvoor dank!

  4. Marly schreef:

    Dank voor het recept! Precies wat je nodig hebt als je zwanger bent, of borstvoeding geeft of het ook aan je kinderen wilt serveren. Helemaal top!

  5. Maaike van Dijsseldonk schreef:

    Hoi Laura,

    Je klopt de slagroom en de mascarpone dus samen op? Niet eerst de slagroom waar je dan de mascarpone doorheen spatelt?

    Groeten,

    Maaike

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt!

  6. Kay schreef:

    Ha die Laura,
    Dank voor weer een geweldig recept!
    Wat ik mij nog wel afvroeg, als import Nederlandse, is of de 40 ml slaat op de hoeveelheid koffie per kopje, of op de hoeveel likeur die je erbij doet, als je dat doet. Als het slaat op de likeur, hoeveel koffie moet er dan in? Ik heb twee kopjes espresso gemaakt, en dan kom ik op 55 ml.
    De vraag is dus of je bij de ingrediënten zou willen specificeren hoeveel een kopje koffie is 😘

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er komt 40 ml per kopje bij, dus 80 ml in totaal. Als je twee kopjes espresso zet is dat prima. Het aantal ml luistert niet heel erg nauw omdat je altijd wel iets overhoudt na het dippen, je moet hier immers genoeg voor hebben.

  7. Kay schreef:

    Right, mijn excuses. Ik bekeek het recept op mijn telefoon en “Tips” gemist. Zag pas na het printen dat er bij de tip staat dat een kopje koffie 140 ml is. Er staat nu 80 ml bij de koffie, maar dat zou dan over de likeur gaan, toch?
    Ik heb 280 ml koffie gebruikt, en 80ml koffielikeur (Tia Maria in dit geval). Heb maar kort gedipt, en was eigenlijk precies genoeg. Ben heel even vreemd gegaan en heb even andere recepten opgezocht om erachter te komen op welke kant de lange vingers moesten liggen, en heb ze dus met de suikerkant omlaag gedaan.
    Was erg lekker, dankjewel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Aha daar had ik het neergezet, het is al even terug dat ik het gemaakt heb, maar het moet inderdaad 280 zijn. De koffielikeur is naar smaak. Fijn dat het gesmaakt heeft!

  8. Femke schreef:

    De dementerende ouderen waar ik werk mogen geen rauw ei. Met dit gerecht kunnen ze toch tiramisu eten. Ze waren super blij! Bedankt Laura❤️

  9. Lotte schreef:

    Hoi Laura,

    Maakt het nog uit of je de slagroom/mascarpone met de hand (een garde) mixt of met een mixer?

    Groetjes Lotte

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe maakt het niet uit, met een garde duurt het alleen wat langer (en train je je armspieren 😉 ).

  10. Jack schreef:

    ik gebruik altijd Kahlúa coffee liqueur. super lekker, echter de tiramisu minstens een dag laten staan, als dat lukt 🙂 dan is hij minstens een keer zo lekker! wat ik ook altijd doe is de mascarpone 40 sec op 800 Watt in de magnetron en de slagroom half opkloppen dan mengt het zo lekker en wordt het wat luchtiger.

  11. Paulien schreef:

    Omdat iedereen kennelijk Tiramisu wilde maken met Kerst, waren de lange vingers op, in 3 supermarkten! Met Café Noir (koffiekoekjes) wordt het ook héél lekker! Dat ga ik nog een keer doen! Wel een hele nacht laten staan, heerlijk zacht.

  12. Monique schreef:

    Ik heb het idee dat als je de slagroom apart opklopt en daarna de mascarpone erdoor heen spatelt de crème toch nog luchtiger wordt of zou dat niet uit mogen maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen! Zelf vond ik het zo luchtig genoeg en makkelijk.

  13. Saskia schreef:

    Ik heb zoals aangegeven de slagroom met de mascarpone tegelijk gemixt maar het wordt een grote klonter. Al na een halve minuut. Wat doe ik fout? Moet ik gewoon door blijven mixen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zijn de ingrediënten op kamertemperatuur? Dan mixt het wat makkelijker. Anders kan het inderdaad zijn dat het wat langer duurt.

  14. Saskia schreef:

    Nog even doormixen leverde ook geen resultaat. Dus alles in een bak gedaan en ingevroren, wordt misschien wel lekker ijs. Nieuwe mascarpone gehaald en nieuwe slagroom en beiden los geklopt en daarna gemengd.
    Wat me ook nog opviel aan het recept is dat ik met 280 ml koffie (met een scheut drank erin) maar één laag van 12 lange vingers kon maken. Toen was de koffie op. Dus heb de tiramisu met één laag gemaakt. Staat nu in de koelkast, morgen het resultaat. Ben heel benieuwd.

  15. Carla schreef:

    Waarom gaan mijn slagroom en mascarpone schiften?
    Kan ik hier nog iets aan doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat gebeurt meestal door een te groot temperatuurverschil. Je zou kunnen proberen het iets te verwarmen bijv met een föhn, al is dat vooral iets wat goed werkt met botercrème.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept