Deze mini pavlova’s met citroenroom en rood fruit maakte ik al heel erg lang geleden, tegelijkertijd met de Sinterklaas pavlova’s om precies te zijn. Hoewel de basis hetzelfde is, zijn er verder alleen maar verschillen. De vulling heb ik een frisse twist gegeven door lemon curd te gebruiken en het rode fruit bovenop maakt het al helemaal tot een fris gebakje. Wat mij betreft een prima gebakje voor Pasen. De Pavlova bodem kun je al heel goed voorbereiden, net als de vulling. Wanneer je ze nodig hebt, hoef je ze dan alleen nog maar samen te stellen. Zo heb je in een handomdraai een heerlijk dessert of gebakje op tafel staan.
BAKTIP: Mocht je na het maken en gebruiken van de mascarponeroom en lemon curd voor dit recept nog wat overhebben? Beiden zijn geschikt om gekoeld in een afgesloten bak te bewaren. De mascarponeroom is 2-3 dagen houdbaar en de lemon curd maar liefst 2 weken.
Mini pavlova's met citroenroom en rood fruit
Ingrediënten
- 5 eiwitten
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 125 gram poedersuiker
- 1 tl citroensap
- 3 tl maïzena
Vuling en decoratie
- mascarponeroom (volgens recept)
- 4 el lemon curd (volgens recept)
- rood fruit naar keuze
Instructies
- Klop de eiwitten met de suiker en het citroensap stijf. Voeg dan de poedersuiker en maïzena toe en spatel (of mix) deze rustig door het schuim. Niet te hard of lang, want daar wordt je schuim minder luchtig van en is dan niet goed te vormen.
- Verdeel het schuim op een met bakpapier beklede bakplaat in 8 hoopjes. Met een lepel kun je ze eventueel iets ronder maken. Maak er ook een kuiltje in, dat is straks handig met vullen.
- Bak de pavlova’s in 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).
- Ondertussen kun je de mascarponeroom alvast volgens recept maken, voeg hier de lemon curd aan toe om op smaak te brengen. Spatel het er rustig (en niet te lang) doorheen, je wilt voorkomen de de room te dun wordt. Het is niet erg als je nog wat stukjes lemon curd ziet.
- Wanneer de pavlova’s klaar en afgekoeld zijn, kun je verder. Vul ze met de citroen mascarponeroom en smeer een beetje gelijkmatig uit. Daarna hoef je alleen nog maar het fruit over de pavlova’s te verdelen.
Hoi Laura
Hoelang kan je de citroenrool in de koelkast bewaren? Kan je hem eventueel ook invriezen?
Beide kan, in de koelkast een paar dagen, in de vriezer tot wel 3 maanden. Houd er rekening mee dat door ontdooien de structuur wel wat kan veranderen.
Wat ziet het er verrukkelijk uit en wat zalig om dat rode zomerfruit te zien op zo’n ijskoude winterse dag!
Xus,
Car
Hallo Laura
ik wil graag de pavlovas makenmaar ik heb een zoon die niet tegen lactose kan, is de mascarpone ook te vervangen door creme fraiche of roomkaas, deze kan ik hier wel lactosevrij kopen.
Dan zou ik het met roomkaas maken, misschien heb je dan wel iets meer poedersuiker nodig om het op smaak te brengen.
Hoi! Is één keer het recept van de curd en room voldoende voor 8 kleine pavlova’s? Ik heb er eigenlijk 16 nodig. Moet ik dan twee keer de beide recepten maken?
Je hebt 4 eetlepels lemon curd nodig, zelfs bij het dubbele heb je meer dan genoeg aan 1 recept. Voor de pavlova’s verdubbel je het uiteraard wel.
Dankje! En voor de room?
de room verdubbel je ook
ik moest natuurlijk even voorproeven…..: héér-lijk! Zó lekker fris! En de merengue is precies zoals hij moet zijn: knapperig van buiten, chewy (a la marshmallow), van binnen. Heerlijk! Van mijn tweede lichting uit de oven, verloor ik een dun laagje bodem, waardoor de onderkant voor een groot deel zacht en plakkerig was. De eerste lichting is helemaal perfect. Dit ga ik vaker maken!
Hoi Laura,
Ik heb geen lemon curd in huis 🙁 kun je ook iets anders gebruiken, zoals bosbessenjam of citroensap?
Groetjes loes
Citroensap lijkt me niet verstandig, een andere jam lijkt mij een beter idee.
Heej Laura! Ziet er heerlijk uit! Denk dat dit het toetje voor 1e Kerstdag gaat worden, mits…. de gebakjes ook geschikt zijn voor zwangeren? Worden ze gaar genoeg hiervoor? Of kan ik ook gepasteuriseerd eiwit gebruiken of werkt dit niet?
Thanks alvast voor je reactie!
Ze worden genoeg verhit, maar gepasteuriseerd eiwit kan ook prima.
Hoii Laura,
Alle ingrediënten zijn al in huis gehaald maar ik kom er net achter dat onze oven (we hebben een combimagnetron) niet lager kan dan 140 graden. Is dit een probleem?
Dat is wel een probleem ja, want dan gaan ze te hard en zul je ze bruin bakken. Het idee is eigenlijk dat ze ‘drogen’.
Hi Laura,
Van het weekend heb ik de pavlova’s met citroenroom voor het eerst gemaakt. En wat was dit een leuk recept! Niet te moeilijk, goed voor te bereiden en ze smaakten perfect. Ik heb er ook 4 naar mijn ouders gebracht die een pittige week achter de rug hadden. M’n moeder begon spontaan te huilen bij het zien van de gebakjes. In alle opzichten een succes dus.
Super bedankt voor het delen van het recept en de fijne uitleg van jou erbij!! Ik ga ze vast nog vaker maken.
Groetjes Silvia!
Hoe zorg je ervoor dat het pavlova mengsel goed stijd wordt? Ik kan het zéker niet ondersteboven houden. Ik ontvet al mijn gereedschap met citroensap, ook de kom waarin ik het maak, maar echt stijf wordt het nooit. Heb je hier nog tips voor?
Daarvoor kun je het beste al deze tips eens opvolgen: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-perfecte-schuimpjes/
Dankjewel voor je reactie! Ik doe dit helaas allemaal al. Ik kreeg gisteren de tip om eerst het eiwit te kloppen en dan pas de suiker erin te doen, ga ik dat maar eens proberen.
Oke het lijkt toch te lukken!! Toch volgens recept, mega dank! Dan ga ik nu van het eigeel bakkersroom maken en nog even twee uur geduld hebben…
Yes wat fijn! Geniet ervan 😉
Dag Laura,
zou jij 8 kleine pavlova’s even lang in de oven doen als 1 grote?
Groeten Anne-Marieke
Zeker niet! Korter 🙂
Yes! Heb de oven na 1 uur 20 minuten uitgezet: ze waren perfect!
Dag Laura, gisteren je basisrecept voor grote pavlova geprobeerd, heerlijk! Vandaag wilde ik de kleine uitproberen maar het valt me op dat hier geen citroensap in het recept staat, zoals wel in het basisrecept?
Ik vind dat bij kleine varianten niet per se nodig.
Hi Laura,
Morgen wil ik de pavlova maken met mascarpone en lemon curd en fruit.
Het is voor een traktatie op locatie en daar moet ik 25 minuten voor rijden.
Ter plaatse is er geen oven, gas of wat dan ook dus alles moet tzt nog goed (in vorm) zijn. Denk je dat dit lukt? Zonee, dan maak ik liever iets anders, vandaar. Hoop dat je dit vandaag leest 🙂
Lijkt me prima te kunnen, maar ik zou het wel pas op locatie in elkaar zetten/opmaken.
Dankjewel, ik zal alles morgen maken en dan woensdag los mee nemen inderdaad. Spannend!
Heey laura,
Ik heb je pavlova receptje geprobeerd en vond het recept voor de meringue te maken al één van de beste die ik heb geprobeerd heb zelfs als extra nog kleine toefjes kunnen maken. Mijn meringue is wel wat lichtbruin uitgeslagen in de oven dus heb hem er wat vroeger uitgehaald aan wat kan dit liggen? In plaats van suiker heb ik tagatesse (zoetstof) genomen kan dit daar aan liggen?
Super lekker! Goed recept. Alleen zou ik wel zeggen dat er minder van gemaakt kunnen worden dan aangegeven. Ik heb ingrediënten voor 8 personen gebruikt en kon 6 pavlova’s maken.
Misschien waren jouw pavlova’s iets groter dan de mijne?
Hoi Laura,
Kan je ook diepvriesfruit hiervoor gebruiken? Of bevat dat teveel vocht?
Groet, Yvonne
Dat zou ik in dit geval niet aanraden (inderdaad ivm het vocht).