mini pavlova’s met citroenroom en rood fruit

54

Deze mini pavlova’s met citroenroom en rood fruit maakte ik al heel erg lang geleden, tegelijkertijd met de Sinterklaas pavlova’s om precies te zijn. Hoewel de basis hetzelfde is, zijn er verder alleen maar verschillen. De vulling heb ik een frisse twist gegeven door lemon curd te gebruiken en het rode fruit bovenop maakt het al helemaal tot een fris gebakje. Wat mij betreft een prima gebakje voor Pasen. De Pavlova bodem kun je al heel goed voorbereiden, net als de vulling. Wanneer je ze nodig hebt, hoef je ze dan alleen nog maar samen te stellen. Zo heb je in een handomdraai een heerlijk dessert of gebakje op tafel staan.

Mini pavlova's met citroenroom en rood fruit

Met een lekkere pavlova bodem kun je alle kanten op. Wat dacht je van deze frisse mini pavlova's met citroenroom en rood fruit. Heerlijk!
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 4 eiwitten (ongeveer 125 gram)
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram poedersuiker
  • 10 gram maïzena

Vuling en decoratie

Instructies

  • Klop de eiwitten met de suiker stijf. Voeg dan de poedersuiker en maïzena toe en spatel (of mix) deze rustig door het schuim. Niet te hard of lang, want daar wordt je schuim minder luchtig van en is dan niet goed te vormen.
  • Verdeel het schuim op een met bakpapier beklede bakplaat in 8 hoopjes. Met een lepel kun je ze eventueel iets ronder maken. Maak er ook een kuiltje in, dat is straks handig met vullen.
  • Bak de pavlova’s in 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).
  • Ondertussen kun je de mascarponeroom alvast volgens recept maken, voeg hier de lemon curd aan toe om op smaak te brengen. Spatel het er rustig (en niet te lang) doorheen, je wilt voorkomen de de room te dun wordt. Het is niet erg als je nog wat stukjes lemon curd ziet.
  • Wanneer de pavlova’s klaar en afgekoeld zijn, kun je verder. Vul ze met de citroen mascarponeroom en smeer een beetje gelijkmatig uit. Daarna hoef je alleen nog maar het fruit over de pavlova’s te verdelen.
Bewaren

Eenmaal opgemaakt kun je de pavlova’s het best binnen 1-2 uur serveren. Dan zijn ze het lekkerst en wordt je schuim niet helemaal zacht. Bewaar ze dan in de koelkast. Je kunt ze echter ook langer van tevoren voorbereiden. De ‘schuimbakjes’ zelf kun je al enkele dagen eerder maken en bewaren in een trommel. De citroen mascarponeroom kun je ook al een dag eerder maken. Dan hoef je ze op het moment dat je ze nodig hebt alleen nog maar samen te stellen.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

31 reacties

  1. Myranda schreef:

    Hoi Laura
    Hoelang kan je de citroenrool in de koelkast bewaren? Kan je hem eventueel ook invriezen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide kan, in de koelkast een paar dagen, in de vriezer tot wel 3 maanden. Houd er rekening mee dat door ontdooien de structuur wel wat kan veranderen.

  2. Car schreef:

    Wat ziet het er verrukkelijk uit en wat zalig om dat rode zomerfruit te zien op zo’n ijskoude winterse dag!
    Xus,
    Car

  3. Anja schreef:

    Hallo Laura

    ik wil graag de pavlovas makenmaar ik heb een zoon die niet tegen lactose kan, is de mascarpone ook te vervangen door creme fraiche of roomkaas, deze kan ik hier wel lactosevrij kopen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zou ik het met roomkaas maken, misschien heb je dan wel iets meer poedersuiker nodig om het op smaak te brengen.

  4. Annelies schreef:

    Hoi! Is één keer het recept van de curd en room voldoende voor 8 kleine pavlova’s? Ik heb er eigenlijk 16 nodig. Moet ik dan twee keer de beide recepten maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je hebt 4 eetlepels lemon curd nodig, zelfs bij het dubbele heb je meer dan genoeg aan 1 recept. Voor de pavlova’s verdubbel je het uiteraard wel.

      1. Annelies schreef:

        Dankje! En voor de room?

        1. Laura Kieft schreef:

          de room verdubbel je ook

      2. Annelies schreef:

        ik moest natuurlijk even voorproeven…..: héér-lijk! Zó lekker fris! En de merengue is precies zoals hij moet zijn: knapperig van buiten, chewy (a la marshmallow), van binnen. Heerlijk! Van mijn tweede lichting uit de oven, verloor ik een dun laagje bodem, waardoor de onderkant voor een groot deel zacht en plakkerig was. De eerste lichting is helemaal perfect. Dit ga ik vaker maken!

  5. Loes schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb geen lemon curd in huis 🙁 kun je ook iets anders gebruiken, zoals bosbessenjam of citroensap?
    Groetjes loes

    1. Lian van Rens schreef:

      Citroensap lijkt me niet verstandig, een andere jam lijkt mij een beter idee.

  6. Janneke schreef:

    Heej Laura! Ziet er heerlijk uit! Denk dat dit het toetje voor 1e Kerstdag gaat worden, mits…. de gebakjes ook geschikt zijn voor zwangeren? Worden ze gaar genoeg hiervoor? Of kan ik ook gepasteuriseerd eiwit gebruiken of werkt dit niet?
    Thanks alvast voor je reactie!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ze worden genoeg verhit, maar gepasteuriseerd eiwit kan ook prima.

  7. Maike schreef:

    Hoii Laura,
    Alle ingrediënten zijn al in huis gehaald maar ik kom er net achter dat onze oven (we hebben een combimagnetron) niet lager kan dan 140 graden. Is dit een probleem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is wel een probleem ja, want dan gaan ze te hard en zul je ze bruin bakken. Het idee is eigenlijk dat ze ‘drogen’.

  8. Silvia schreef:

    Hi Laura,
    Van het weekend heb ik de pavlova’s met citroenroom voor het eerst gemaakt. En wat was dit een leuk recept! Niet te moeilijk, goed voor te bereiden en ze smaakten perfect. Ik heb er ook 4 naar mijn ouders gebracht die een pittige week achter de rug hadden. M’n moeder begon spontaan te huilen bij het zien van de gebakjes. In alle opzichten een succes dus.
    Super bedankt voor het delen van het recept en de fijne uitleg van jou erbij!! Ik ga ze vast nog vaker maken.

    Groetjes Silvia!

  9. Eva schreef:

    Hoe zorg je ervoor dat het pavlova mengsel goed stijd wordt? Ik kan het zéker niet ondersteboven houden. Ik ontvet al mijn gereedschap met citroensap, ook de kom waarin ik het maak, maar echt stijf wordt het nooit. Heb je hier nog tips voor?

      1. Eva schreef:

        Dankjewel voor je reactie! Ik doe dit helaas allemaal al. Ik kreeg gisteren de tip om eerst het eiwit te kloppen en dan pas de suiker erin te doen, ga ik dat maar eens proberen.

      2. Eva schreef:

        Oke het lijkt toch te lukken!! Toch volgens recept, mega dank! Dan ga ik nu van het eigeel bakkersroom maken en nog even twee uur geduld hebben…

        1. Laura's Bakery schreef:

          Yes wat fijn! Geniet ervan 😉

  10. Anne-Marieke schreef:

    Dag Laura,

    zou jij 8 kleine pavlova’s even lang in de oven doen als 1 grote?

    Groeten Anne-Marieke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker niet! Korter 🙂

      1. Anne-Marieke schreef:

        Yes! Heb de oven na 1 uur 20 minuten uitgezet: ze waren perfect!

  11. Meike schreef:

    Dag Laura, gisteren je basisrecept voor grote pavlova geprobeerd, heerlijk! Vandaag wilde ik de kleine uitproberen maar het valt me op dat hier geen citroensap in het recept staat, zoals wel in het basisrecept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind dat bij kleine varianten niet per se nodig.

  12. Valerie schreef:

    Hi Laura,
    Morgen wil ik de pavlova maken met mascarpone en lemon curd en fruit.
    Het is voor een traktatie op locatie en daar moet ik 25 minuten voor rijden.
    Ter plaatse is er geen oven, gas of wat dan ook dus alles moet tzt nog goed (in vorm) zijn. Denk je dat dit lukt? Zonee, dan maak ik liever iets anders, vandaar. Hoop dat je dit vandaag leest 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lijkt me prima te kunnen, maar ik zou het wel pas op locatie in elkaar zetten/opmaken.

      1. Valerie schreef:

        Dankjewel, ik zal alles morgen maken en dan woensdag los mee nemen inderdaad. Spannend!

  13. Margot schreef:

    Heey laura,
    Ik heb je pavlova receptje geprobeerd en vond het recept voor de meringue te maken al één van de beste die ik heb geprobeerd heb zelfs als extra nog kleine toefjes kunnen maken. Mijn meringue is wel wat lichtbruin uitgeslagen in de oven dus heb hem er wat vroeger uitgehaald aan wat kan dit liggen? In plaats van suiker heb ik tagatesse (zoetstof) genomen kan dit daar aan liggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *