Mini ijstaart met karamel
Dit Baked Alaska dessert is een mini ijstaart en geschikt voor vier tot zes personen. Je maakt twee kleine ijstaarten met dit recept, maar je kunt er natuurlijk ook maar één of juist nog meer mini-Baked Alaska taartjes maken afhankelijk van het aantal personen dat je met dit recept wil verblijden.
Wil je juist een grotere versie van de ijstaart maken? Dan is de Baked Alaska met frambozen een aanrader. Dat is een heel feestelijk dessert geschikt voor 8-10 personen. Deze kan je ook met karamel in een grote variant maken, ook leuk!
Wat is een Baked Alaska?
Waarom noem ik dit nu een Baked Alaska en niet gewoon een ijstaart? Of Bombe Alaska of omelette Siberienne? Al lijkt het op elkaar, het is allemaal op basis van ijs, cake en eiwitschuim, toch zit er verschil tussen.
Zo is een Bombe Alaska met rum en wordt deze nog geflambeerd. Het recept voor deze mini ijstaart bevat geen alcohol en is daardoor geen bombe maar een Baked Alaska.
Dag Laura, ik heb al een hele zoektocht achter de rug om de karamelblokjes te vinden. Het enige wat ik heb kunnen vinden zijn “Fudge Vanille Caramel Mou Vanille” blokjes (AH). Zijn dit de juiste karamelblokjes?
Moeten de blokjes gesmolten worden voor het gebruik in de mini alaska, of gaan deze vanzelf smelten in de taart?
De zachte blokken toffee van Lonka zijn inderdaad heel geschikt om in kleinere karamelblokjes te snijden. Ze hoeven niet gesmolten te worden (dan zou dit beschreven staan in het recept). Het idee is juist dat je af en toe kleine stukjes karamel tegenkomt in het ijs.