Zelf stroopwafels maken is zo leuk om te doen! En bovenal zo ontzettend lekker. Verse, warme stroopwafels zijn nu eenmaal het allerlekkerste. Echt een aanrader om ze eens zelf te maken.

Stroopwafel recept uit 50x Koekjes

Het is niet geheel toevallig dat ik juist nu dit stroopwafel recept met jullie deel. Later deze week komt namelijk mijn nieuwste boek 50x Koekjes uit en uiteraard vind je daar dit stroopwafel recept ook in. Zie het als een voorproefje van mij voor jullie uit het boek!

Naast de stroopwafels vind je nog véél meer koekjes recepten, 49 om precies te zijn, in het boek. Van klassiekers zoals stroopwafels en bokkenpootjes tot ”nieuwe” koekjes zoals brookies en pecan pie cookies. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als jij fan bent van koekjes bakken: je kunt het boek hier reserveren.

stroopwafels bakken

Cover 50x Koekjes

Zelf stroopwafels maken

Voor het boek heb ik logischerwijs heel veel koekjes gebakken en ik zal je eerlijk zeggen, de stroopwafels bewaarde ik voor het laatst. Ik zag er namelijk best wel tegenop om ze te maken. Ik had niet zo’n positieve ervaring met zelf stroopwafels maken en er in mijn hoofd nogal een ding van gemaakt.

Maar wat bleek: dat was totaal niet nodig, ze zijn namelijk stuk voor stuk zonder moeite mega goed gelukt! Nu ik ze heb gemaakt, weet ik zeker dat ik het vaker ga doen. Want alleen al die geur van verse stroopwafels, zoals op de markt, is echt onweerstaanbaar.

Zelf stroopwafels maken

Stroopwafels bakken

Stroopwafels bakken is zeker niet moeilijk. Je maakt het met een gistdeeg en je bakt ze in een speciaal stroopwafelijzer. Daarna snijd je ze door en vul je ze met zelfgemaakte stroop.

Als de stroopwafels net uit het ijzer komen, is het wel belangrijk om even door te werken zodat je ze heet kunt snijden en vullen. Dat werkt het beste, maar is wel een erg heet klusje. Dus extra belangrijk om dan even voorzichtig te zijn zodat je jezelf niet brandt.

Stroopwafel tips

Stroopwafel maker

Ik gebruik een stroopwafelijzer om stroopwafels te maken. Je kunt er verschillende online vinden, deze lijkt erg op die ik zelf heb. Het is zeker wat anders dan een gewoon wafelijzer. Je kunt er ook kniepertjes of zelf ijshoorntjes in maken, dat lijkt me ook leuk!

Stroopwafel benodigdheden

Na het bakken snijd je de wafels direct uit met een ronde uitsteker van 8 tot 9 cm zodat je een mooie ronde vorm krijgt. Je kunt bijvoorbeeld deze set gebruiken. Zorg ook dat je een scherp mes hebt om de stroopwafels door te snijden en een paletmes is extra makkelijk voor het besmeren met de stroop.

Stroopwafels bewaren

Verse stroopwafels bewaar je 1-2 weken in een afgesloten trommel. Als het je lukt om ze zo lang te bewaren dan. Je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze zo’n 3 maanden goed.

stroopwafel recepten

Meer stroopwafel recepten

Die zelfgemaakte stroopwafels zijn heerlijk om zo op te snoepen, maar je kunt ze ook gebruiken in andere baksels. Gehele (mini) stroopwafels óf de stroopwafelkruimels. Die vind ik bijna nog lekkerder dan de gewone stroopwafels, lekker om zo op te eten (net als op de markt) of te gebruiken om mee te bakken. Zeker niet weggooien dus die restjes!

Alle stroopwafel recepten op Laura’s Bakery vind je hier. Een aantal populaire recepten:

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de mateloos populaire en ontzettend lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept. 

Bestel hier

Afbeelding

 

stroopwafels maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.87 van 15 stemmen

Stroopwafels recept

Zelf stroopwafels maken? Jazeker! Met dit recept voor stroopwafels zul je zien dat het echt niet moeilijk is om deze koeken met stroop thuis te bakken.
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

Koekdeeg

  • 15 ml melk
  • 7 gram gedroogde instant gist
  • 250 gram bloem
  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • Snuf zout

Stroop

  • 200 gram schenkstroop
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl kaneel

Benodigdheden

Instructies

  • In een schaaltje roer je melk en gist door elkaar. Laat even staan zodat de gist op kan lossen.
  • In een andere kom voeg je bloem, boter, suiker, ei en zout samen. Giet het gistmengsel erbij en kneed tot een soepel deeg. Dek de kom af en laat het deeg een uur rijzen.
  • Als je deeg bijna klaar is, maak je de stroopvulling. Doe alle ingrediënten in een pan en blijf roeren tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Laat nog even doorkoken. Tijdens het afkoelen dikt de stroop verder in.
  • Maak balletjes van het deeg die ongeveer 35 gram per stuk wegen. Zet je stroopwafelijzer aan op de hoogste stand.
  • Plaats een balletje deeg in het ijzer en sluit het apparaat. Duw de wafel niet te plat, je moet hem nog wel door kunnen snijden. Bak ongeveer 1-2 minuten tot de wafel mooi goudbruin is gekleurd.
  • Als de wafel klaar is, moet je even vlot doorwerken. Haal de wafel uit het ijzer en steek gelijk een mooie cirkel uit met een ronde uitsteker van ongeveer 8 tot 9 cm.
  • Leg de nog hete wafel op een snijplank en snijd horizontaal door met een scherp mes. De stroopwafel is heet, dus houd deze op zijn plek met een ovenwant.
  • Neem een halve wafel en smeer hier de (hete!) stroop op. Leg de andere helft er weer op, druk eventueel zachtjes aan en leg de wafel op een rooster om af te koelen. Herhaal deze stappen voor alle balletjes deeg.
Bewaren

In een koektrommel 1 tot 2 weken houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

34 reacties

  1. Anneke Sintenie schreef:

    Wat zien die stroopwafels er heerlijk uit… krijg er meteen zin in om te maken…
    Helaas mag ik i.v.m. coeliakie geen gewone bloem gebruiken, welke glutenvrije bloem zou ik voor deze stroopwafels het beste kunnen gebruiken?
    Hartelijke groet,
    Anneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik helaas niet weten want dat heb ik niet getest, ben wel erg benieuwd mocht je het zelf uitproberen!

  2. Tirza schreef:

    Hoi Laura, deze lijken mij super leuk om te maken! Welke schenkstroop is het beste om te gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewone schenkstroop kun je gebruiken, bijvoorbeeld van Gilse.

  3. Tirza schreef:

    Dankjewel! ❤️

  4. Loes schreef:

    Moet de stroop er direct tussen of is eerst bakken+doorsnijden en daarna alles van stroop voorzien ook mogelijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou het gelijk ertussen doen zodat de koek nog warm/buigzaam is. Erna kan mogelijk ook, maar dat heb ik zelf niet getest.

  5. Roos schreef:

    Is er iets wat je zou kunnen gebruiken ter vervanging van de ei?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het zelf nog niet geprobeerd met stroopwafels, maar in dit artikel heb ik wat opties: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/

  6. Tirza schreef:

    Onwijs leuk om dit te maken! Even uitvogelen hoe ze het beste te snijden zijn en hoelang ze er precies in moeten maar daarna heb je ook wel wat! Ik vind alleen de van Gilse schenkstroop veel te overheersend, heb je misschien een tip voor een andere soort?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het zelf niet met andere stroop geprobeerd, maar lees in de reacties van anderen wel wat tips.

  7. Elza schreef:

    Ik kan niemand aanraden om de stroop voor stroopwafels met alleen “echte” stroop te maken. Nederlandse stroop heeft een heel kenmerkende smaak, die in veel mindere mate aanwezig is in een stroopwafel.
    Gek genoeg zie ik in alle recepten op het internet alleen keuken- of schenkstroop staan. Daarmee krijg je nooit een stroopwafel die lijkt op eentje uit de kraam.
    Ik vervang 2/3 van de stroop door doorzichtige maisstroop, in het Engels corn syrup (ik koop die bij de Koreaanse afdeling van de Amazing Oriental). En zo komt het al een stuk dichter in de buurt!

  8. Marjanne schreef:

    Hallo Laura,
    Heel erg bedankt voor het recept, heb ze net gemaakt. Eén vraagje heb ik, ik had ontzettend veel stroop over, kan ik dat bewaren en over een paar dagen nog een keer gebruiken ?
    Groetjes vanuit het mooie Ober Bayern.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk van wel! 🙂

  9. Femke Holkenborg schreef:

    Hallo laura,
    Het rijzen….gewoon afdekken met folie en op kamertempratuur? Of juist warm of koelkast of natte doek erover? Ik heb het al op zoveel manieren gedaan. Hoe heb joj het gedaan bij de stroop wafels?
    Groetjes femke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Inderdaad de ‘gewone’ manier afdekken en op kamertemperatuur.

  10. Etiënne schreef:

    Hallo Laura

    Ik lees ” gist bij de melk ” moet de melk niet handwarm zijn? Om de gist op te lossen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad! Tussen de 25 en 30 graden is het beste.

  11. Femke schreef:

    Dank je wel ❤️

  12. Femke schreef:

    Zou het mogelijk zijn om zuurdesem te gebruiken ipv gist?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar ben zeker benieuwd! Dus zou het vooral proberen.

  13. Ans schreef:

    Kan je ook appelstroop gebruiken? Of lijkt die smaak niet op een echte stroopwafel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, maar de smaak is zeker anders.

  14. Rubina schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb geen stroopwafelijzer zou ik de stroopwafels ook ergens anders in kunnen bakken
    Groetjes Rubina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruikte wel een speciaal ijzer (zie linkje in de tekst). Voor zover ik weet krijg je met andere apparaten niet hetzelfde resultaat.

  15. Lilly schreef:

    heb je nog tips voor je dit gaat maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker, die vind je in de tekst boven het recept! 🙂

  16. Peter schreef:

    De stroop van Zeeuwse boerin is zeker beter in dit recept. Verder prima!

  17. Leontine illustrator schreef:

    Goed recept. Ik snij de wafels direct na het bakken, doe er stroop tussen en steek ze daarna pas uit. Dat werkte voor mij goed. Ik zou de volgende keer misschien iets meer boter en iets minder stroop door de vulling doen.

  18. Silvia schreef:

    Hoi Laura,

    Zou je ook halve hoeveelheden per bolletje kunnen gebruiken?
    Zodat je de wafel niet door hoeft te snijden maar 2 dunne wafels bakt en daar de stroop tussen doet.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, geloof zeker dat het mogelijk is, alleen ik betwijfel of je hetzelfde resultaat zult krijgen aangezien je dan 4 gebakken kanten hebt. Maar om dat zeker te weten zou het eerst getest moeten worden. Laat vooral het resultaat weten mocht je dat gaan doen. 🙂

  19. Ilona Bossenbroek schreef:

    Hoe lang kun je het gemaakte deeg bewaren als nog niet alles direct op is?

  20. MvD schreef:

    De smaak was heerlijk maar helaas was het deeg erg plakkerig. Wat kan ik verkeerd gedaan hebben? Melk of boter te koud?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is wat lastig te beoordelen op afstand, maar ik raad sowieso altijd aan om ingrediënten op kamertemperatuur te gebruiken tenzij anders vermeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept