Zelf stroopwafels maken is zo leuk om te doen! En bovenal zo ontzettend lekker. Verse, warme stroopwafels zijn nu eenmaal het allerlekkerste. Echt een aanrader om ze eens zelf te maken.
Stroopwafel recept uit 50x Koekjes
Het is niet geheel toevallig dat ik juist nu dit stroopwafel recept met jullie deel. Later deze week komt namelijk mijn nieuwste boek 50x Koekjes uit en uiteraard vind je daar dit stroopwafel recept ook in. Zie het als een voorproefje van mij voor jullie uit het boek!
Naast de stroopwafels vind je nog véél meer koekjes recepten, 49 om precies te zijn, in het boek. Van klassiekers zoals stroopwafels en bokkenpootjes tot ”nieuwe” koekjes zoals brookies en pecan pie cookies. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Als jij fan bent van koekjes bakken: je kunt het boek hier reserveren.
Wat zien die stroopwafels er heerlijk uit… krijg er meteen zin in om te maken…
Helaas mag ik i.v.m. coeliakie geen gewone bloem gebruiken, welke glutenvrije bloem zou ik voor deze stroopwafels het beste kunnen gebruiken?
Hartelijke groet,
Anneke
Dat zou ik helaas niet weten want dat heb ik niet getest, ben wel erg benieuwd mocht je het zelf uitproberen!
Hoi Laura, deze lijken mij super leuk om te maken! Welke schenkstroop is het beste om te gebruiken?
Gewone schenkstroop kun je gebruiken, bijvoorbeeld van Gilse.
Dankjewel! ❤️
Moet de stroop er direct tussen of is eerst bakken+doorsnijden en daarna alles van stroop voorzien ook mogelijk?
Ik zou het gelijk ertussen doen zodat de koek nog warm/buigzaam is. Erna kan mogelijk ook, maar dat heb ik zelf niet getest.
Is er iets wat je zou kunnen gebruiken ter vervanging van de ei?
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd met stroopwafels, maar in dit artikel heb ik wat opties: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/
Onwijs leuk om dit te maken! Even uitvogelen hoe ze het beste te snijden zijn en hoelang ze er precies in moeten maar daarna heb je ook wel wat! Ik vind alleen de van Gilse schenkstroop veel te overheersend, heb je misschien een tip voor een andere soort?
Ik heb het zelf niet met andere stroop geprobeerd, maar lees in de reacties van anderen wel wat tips.
Ik kan niemand aanraden om de stroop voor stroopwafels met alleen “echte” stroop te maken. Nederlandse stroop heeft een heel kenmerkende smaak, die in veel mindere mate aanwezig is in een stroopwafel.
Gek genoeg zie ik in alle recepten op het internet alleen keuken- of schenkstroop staan. Daarmee krijg je nooit een stroopwafel die lijkt op eentje uit de kraam.
Ik vervang 2/3 van de stroop door doorzichtige maisstroop, in het Engels corn syrup (ik koop die bij de Koreaanse afdeling van de Amazing Oriental). En zo komt het al een stuk dichter in de buurt!
Hallo Laura,
Heel erg bedankt voor het recept, heb ze net gemaakt. Eén vraagje heb ik, ik had ontzettend veel stroop over, kan ik dat bewaren en over een paar dagen nog een keer gebruiken ?
Groetjes vanuit het mooie Ober Bayern.
Ik denk van wel! 🙂
Hallo laura,
Het rijzen….gewoon afdekken met folie en op kamertempratuur? Of juist warm of koelkast of natte doek erover? Ik heb het al op zoveel manieren gedaan. Hoe heb joj het gedaan bij de stroop wafels?
Groetjes femke
Inderdaad de ‘gewone’ manier afdekken en op kamertemperatuur.
Hallo Laura
Ik lees ” gist bij de melk ” moet de melk niet handwarm zijn? Om de gist op te lossen.
Klopt inderdaad! Tussen de 25 en 30 graden is het beste.
Dank je wel ❤️
Zou het mogelijk zijn om zuurdesem te gebruiken ipv gist?
Dat heb ik zelf niet getest, maar ben zeker benieuwd! Dus zou het vooral proberen.
Kan je ook appelstroop gebruiken? Of lijkt die smaak niet op een echte stroopwafel?
Dat kan, maar de smaak is zeker anders.
Hoi Laura
Ik heb geen stroopwafelijzer zou ik de stroopwafels ook ergens anders in kunnen bakken
Groetjes Rubina
Ik gebruikte wel een speciaal ijzer (zie linkje in de tekst). Voor zover ik weet krijg je met andere apparaten niet hetzelfde resultaat.
heb je nog tips voor je dit gaat maken?
Zeker, die vind je in de tekst boven het recept! 🙂
De stroop van Zeeuwse boerin is zeker beter in dit recept. Verder prima!
Goed recept. Ik snij de wafels direct na het bakken, doe er stroop tussen en steek ze daarna pas uit. Dat werkte voor mij goed. Ik zou de volgende keer misschien iets meer boter en iets minder stroop door de vulling doen.
Hoi Laura,
Zou je ook halve hoeveelheden per bolletje kunnen gebruiken?
Zodat je de wafel niet door hoeft te snijden maar 2 dunne wafels bakt en daar de stroop tussen doet.
Dat heb ik zelf niet getest, geloof zeker dat het mogelijk is, alleen ik betwijfel of je hetzelfde resultaat zult krijgen aangezien je dan 4 gebakken kanten hebt. Maar om dat zeker te weten zou het eerst getest moeten worden. Laat vooral het resultaat weten mocht je dat gaan doen. 🙂
Hoe lang kun je het gemaakte deeg bewaren als nog niet alles direct op is?
De smaak was heerlijk maar helaas was het deeg erg plakkerig. Wat kan ik verkeerd gedaan hebben? Melk of boter te koud?
Dat is wat lastig te beoordelen op afstand, maar ik raad sowieso altijd aan om ingrediënten op kamertemperatuur te gebruiken tenzij anders vermeld.