Frambozen-citroen ijstaart

77

Van de simpelste recepten kan ik vaak het meest enthousiast worden. Deze ijstaart is daar een perfect voorbeeld van. Met een hotelcake uit de winkel (die vind ik echt heerlijk), citroen-mascarponeroom en frambozen zet je deze frambozen-citroen ijstaart in een handomdraai in elkaar. En dan is het spannend, want pas wanneer dit dessert uit de vriezer komt kun je zien hoe hij is geworden. Dat pakte gelukkig goed uit en toen ik de ijstaart aansneed deed ik een vreugdedansje. Hij zag er nog mooier uit dan ik had gehoopt en daarbij is deze ijstaart ook nog eens hartstikke fotogeniek. Het zo’n baksel waarmee ik niet kan stoppen met fotograferen en uit alle mogelijke hoeken een plaatje wil schieten. Nu is dat bij een ijstaart wat lastiger, want je wilt de foto’s klaar hebben voordat hij begint te smelten. Maar met flink doorwerken, heb ik toch best nog wel veel foto’s kunnen maken.

Oh en de smaak, daar vergeet ik je bijna over te vertellen. Hij is echt heerlijk! De ijslagen zijn lekker romig en fris door de lemoncurd, een goede combinatie met de frambozen. En dat past weer perfect bij de cake. Ja hoor, ik heb zitten smullen.

Frambozen-citroen ijstaart

Een simpel maar hartstikke lekker toetje: frambozen-citroen ijstaart. De smaak is lekker fris dankzij de lemoncurd en de frambozen.
Porties: 12 plakjes (in 25cm cakevorm)

Ingrediënten

  • 1 hotelcake (die minstens even lang is als je cakevorm)
  • 250 ml slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 3-4 el lemon curd (volgens recept)
  • 125 gram frambozen

Instructies

  • Begin met het maken van de citroen-mascarponeroom. Klop de slagroom stijf met de suiker en roer in een andere kom de mascarpone met de lemon curd een klein beetje los. Voeg de slagroom toe en spatel door elkaar tot het een geheel is.
  • De hotelcake snijd je horizontaal in 4 lagen van gelijke dikte. Van deze lagen gebruik je er 3 voor de ijstaart, de vierde gebruik je om kiertjes op te vullen. Bekleed dan je cakevorm met keukenfolie. Daarna kun je beginnen met opbouwen.
  • Kort de bovenste plak cake eventueel een beetje in en leg deze op zijn kop (dus met de bovenkant naar beneden) in de cakevorm. Snijd uit een andere plak cake eventueel een strook om te zorgen dat echt de hele bodem bedekt is met cake.
  • Verdeel de helft van de mascarponeroom gelijkmatig over de bodem heen. Neem de helft van de frambozen om in de room te duwen. Zoals je ziet scheurde ik de frambozen open zodat ik er een groter oppervlak mee kon bedekken.
  • Op de laag room en frambozen leg je weer een plak cake. Vul wederom de kiertjes op en breng dan op dezelfde manier de room en frambozen aan. Eindig met de laatste plak cake, ook nu vul je de kiertjes op.
  • Vouw de stukken folie over de cake, gebruik eventueel extra keukenfolie als niet de hele ijstaart goed is ingepakt.
  • Zet de ijstaart minimaal 6 uur in de vriezer voordat je hem serveert.
Tips

Haal de frambozen-citroen ijstaart een kwartier voor serveren uit de vriezer, dan zijn de plakjes eenvoudiger te snijden.

Bewaren

De taart blijft in een taartdoos, met een een zak omheen tegen vocht, ongeveer 3 maanden goed in de vriezer.

Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

39 reacties

  1. Lianne schreef:

    Oh dit ziet er mooi en heel erg lekker uit! Het is echt een kunstwerk geworden. Het lijkt me leuk om hier ook nog wat variaties op te maken. 🙂

    1. Anique schreef:

      Hoi Laura, ik zou deze graag willen maken voor mijn verjaardag voor volgende week vrijdag, maar zou ik ook een ander ingrediënt kunnen gebruiken in plaats van de mascarpone? (Niet iedereen bij ons lust dit) Met vriendelijke groet, Anique

      1. Laura Kieft schreef:

        Je zou het 3 ingrediënten roomijs van mijn blog kunnen maken als vulling.

  2. Homemade by Joke schreef:

    Jaaa die was heel erg lekker ?
    Fijn weekend lieverd.
    Kus, mam ❤️

  3. Yolanda schreef:

    Oh, de ijstaart ziet er super lekker uit! Heerlijk voor in de zomer.

    1. melissa schreef:

      Hoi Laura, zou ik ipv hotelcake ook bitterkoekjes kunnen gebruiken? En hoeveel zou je dan adviseren? Groetjes Melissa

      1. Laura's Bakery schreef:

        Niet precies in deze vorm, dat zou er dan eerder doorheen gaan. De hoeveelheden zou je echt zelf even moeten testen.

        1. melissa schreef:

          Dank je wel, dan hou ik voor nu de cake aan. Ik wil hem dit weekend namelijk maken.

  4. van quickelberge martine schreef:

    Dank om steeds je lekkere recepten te delen !
    We staan er soms niet bij stil, hoeveel tijd en soms herbeginnen dit meebrengt.

    Zoete groeten,
    Martine

  5. Margot schreef:

    Dat ziet er zeker mooi uit! En lekker natuurlijk!

  6. Vera schreef:

    Eet je dan bevroren cake? Of blijft de cake zacht in de vriezer? Ziet er wel zalig lekker uit , alleen twijfel ik of de cake lekker blijft

    1. Laura Kieft schreef:

      Cake blijft heerlijk. Ja hij bevriest, maar omdat je hem al even van tevoren uit de vriezer haalt voor je hem aansnijdt is de cake vrij vlot weer zacht en ontdooid.

      1. Vera schreef:

        Dank je wel. Nu vlug naar de winkel om hotelcake te halen. Morgen ijstaart op het menu!!!

  7. Mariska schreef:

    Wauw die zit er lekker uit! Ik snap wel dat je daar foto’s van wil blijven maken. Dit recept moet ik maar eens gaan proberen 🙂

  8. Esmee schreef:

    Hmmmm ijstaart! Deze gaat op het lijstje! Ik ken de term hotelcake alleen niet… is dat op één of andere manier bijzonderder dan een ‘gewone’ cake? Of kun je ook gewone cake gebruiken voor dit recept? Ik ben benieuwd of je ook kunt varieren met bijvoorbeeld een chocoladecake!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zijn van die kleffe/smeuïge cakes die zo net recht en hoekig zijn, eigenlijk de standaard (goedkope) cakes die in de supermarkt liggen. En variëren met smaak kan zeker, een zelfgebakken cake kan ook prima.

  9. Trudy schreef:

    Lijkt me heerlijk, en wat ziet ie er mooi strak uit!

  10. Jannieta schreef:

    Dat ziet er heerlijk uit! Gebruik je hiervoor verse frambozen of diepvriesframbozen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruikte verse frambozen.

      1. Kirsten schreef:

        Blijven deze goed in de vriezer, net nat/klef bedoel ik? Zit er over te denken om dit als taart bij een sweet table te doen, dus een ontdooide variant… Ik hoor graag van je!

        1. Laura Kieft schreef:

          Ja hoor, die blijven goed.

  11. Caroline schreef:

    Hoi Hoi , lijkt mij erg lekker! Ga ik maken voor 20 studenten die naar mijn zoon 21-diner komen!
    Mij benieuwd! Zou je misschienbij de recepten ook kunnen vermelden het bedrag dat je moest betalen voor de ingrediënten?
    Met vrolijke groet,
    Caroline

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik vermeld geen kosten bij recepten omdat dit verschilt per supermarkt.

  12. Elly schreef:

    Dit weekend gemaakt met verse frambozen. Heerlijke smaak met de lemon curd. Maar ik vond het lekkerder nadat de cake was ontdooid omdat de frambozen na een uur uit de vriezer nog steeds bevroren waren. Ga het zeker nog een keer maken maar niet meer invriezen.

    1. Esmee schreef:

      Vind ik ook!!

  13. Brita schreef:

    Wat is een hotelcake?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zo worden de (goedkope) cakes genoemd die je in de supermarkt kunt kopen. Die zijn qua uiterlijk vaak heel erg ‘rechttoe rechtaan’

  14. Vivienne schreef:

    Hoe lang van te voren kan je deze het beste uit de vriezer halen? Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      ik haal hem zelf een kwartiertje van tevoren uit de vriezer.

  15. Marloes schreef:

    Kan je de frambozen en de lemon curd ook vervangen door iets anders? Zou graag een chocolade variant willen maken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, je kunt hier volop mee variëren.

  16. Lieke schreef:

    Hoi het recept ziet er super lekker uit en ik wil hem voor donderdag avond gaan maken. Maar kan ik hem dan woensdag al maken of is hij dan niet lekker meer? En wat is Lemon curd en kan je dat ook vervangen voor iets anders? Ik was bij de jumbo en daar kon ik het niet vinden en ze wisten ook niet wat het was…

    1. Laura Kieft schreef:

      In de supermarkt staat het bij de jam in het schap. Of je maakt het zelf: http://www.laurasbakery.nl/lemon-curd/
      Woensdag maken kan prima.

  17. Laura schreef:

    Goed idee, was lekker fris!

  18. Silvia schreef:

    Hallo ik wil deze dit weekend maken maar pas 1ste kerstdag met het diner serveren kan dat?

  19. Mady Isenia schreef:

    Hoi Laura, ik heb er twee gemaakt. De een met aardbei en de ander heb ik met lemon curd en meringue gedaan. Ze waren voor een bbq vandaag bij vrienden maar nu belde ze net dat ze allemaal verkouden zijn… zouden de taarten nog een weekje goed blijven in de vriezer?

  20. Marja schreef:

    Ik ben benieuwd…. Hij staat nu net in de vriezer voor de verjaardag van mijn dochter morgen. Hopelijk valt hij in de smaak, maar dat zal wel met deze hitte😉.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vast en zeker een aangename verkoelende traktatie!

  21. Eva Moerer schreef:

    Al een paar jaar is deze favoriet tijdens de feestdagen en heel soms tussendoor.
    Wel heb ik sinds het begin af aan de frambozen vervangen voor Amerena Kersen (glazen pot van de Lidl), dit omdat de allereerste keer dat ik het wilde maken mijn frambozen niet meer goed waren en de winkels gesloten toen gezocht voor een alternatief en dat waren de kersen op siroop 😊 wij vinden dat zelfs nog lekkerder omdat de siroop een beetje doorsijpelt in de cake, en met het serveren doen we nog wat kersen erover heen soms zelf warme kersen 🍒

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *