Meringue ijstaart

Gepost: 6 december 2016 Laatst bewerkt: 18 juni 2024
Meringue ijstaart

Schuimpjes maak ik graag, hele platen tegelijk als het even kan. Je zou denken dat ik daarom nooit kant-en-klare meringues koop, maar toch kan ik het niet laten om rond de feestdagen een zak met meringue kransjes te kopen.

Één van de redenen is dat je er een hele lekkere meringue ijstaart van kunt maken. De gekochte kransjes zijn altijd bros, daarin is geen zachte binnenkant te bekennen. Precies goed voor de ijstaart, want zo heb je lekkere knapperige stukjes in het midden. Ik gebruikte witte en roze kransjes, maar je kunt natuurlijk ook een andere kleur en/of smaak kopen. Misschien wel mokka schuimpjes, die doen het ook heel goed in deze ijstaart.

BAKTIP: Voor dit recept heb je geen speciale ijsvorm nodig. Deze heerlijke ijstaart maak je eenvoudig in een cakevorm van 25 cm.

meringue ijstaart 2aa

Meer ijstaart recepten

Op zoek naar andere lekkere ijstaarten als feestelijke afsluiting van een heerlijk diner? Neem dan ook eens een kijkje bij deze recepten:

meringue ijstaart 3a

 

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Meringue ijstaart

Deze meringue is een lust voor het oog én hij smaakt ook heerlijk. De stukjes meringue geven de taart een lekkere bite. Probeer zeker eens uit!
Porties: 12 personen (voor een 25cm cakevorm)

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 16 meringue kransjes
  • 24 lange vingers

Instructies

  • Bekleed een cakevorm met keukenfolie en begin met een laag lange vingers. Om het goed te laten passen wisselde ik de boven- en onderkant van de koekjes af voor de eerste laag.
  • Klop de slagroom stijf met de suiker. In een kommetje roer je de mascarpone wat losser. Voeg de mascarpone toe aan de stijve slagroom en mix op een lage stand tot één geheel.
  • Verkruimel de meringues tot kleine stukjes. De helft voeg je toe aan de mascarpone room. Schep iets minder dan de helft van deze room in de cakevorm. Met een spatel strijk je het oppervlak glad. Maak nu weer een laag van lange vingers. Omdat het blik hier iets breder is, kun je ze allemaal hetzelfde neerleggen.
  • Schep de rest van de mascarpone room in het blik en strijk glad. Strooi de overige meringue kruimels gelijkmatig over de laag room. Druk aan met een spatel.
  • Vouw resterende stukjes folie naar binnen en dek het blik af met een extra stuk folie. Zet de meringue ijstaart minimaal 6 uur in de vriezer.
  • Haal de meringue ijstaart 5-10 minuutjes voor serveren uit de vriezer. Verwijder hem uit de vorm en snij in plakjes met een goed scherp mes.
Bewaren

Ingevroren blijft de taart ongeveer een week lekker.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

33 reacties

  1. Michelle schreef:

    Oooh die ziet er lekker uit!

  2. Iris schreef:

    Oh klinkt heerlijk! Kan je dit ook maken met kant en klaar vanille ijs ofzo?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat zou ook prima kunnen 🙂

  3. Lianne schreef:

    Ziet er superleuk uit! Mokka is inderdaad ook een goed idee, maar deze kleurtjes zijn ook wel heel erg gezellig!

  4. Mmm, wat een heerlijk dessert!

  5. Henk schreef:

    Ziet er zeer smakelijk uit Laura ! Lekker romig met slagroom én mascarpone. En makkelijk te maken bovendien.
    Ik mis als smaak-accent alleen de ‘drank’, maar misschien wordt het geheel dan juist weer te slap ?
    Mooie, duidelijke foto’s trouwens. Erg uitnodigend en gezellig 🙂

    1. Laura schreef:

      Je kunt hier prima mee experimenteren, maar je loopt inderdaad het risico dat het te dun wordt (en door de drank niet goed bevriest).

  6. Anna Marie schreef:

    Goedemorgen, kan ik bij de meringue ijstaart ook koekjes gebruiken ipv lange vingers?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat is ook mogelijk.

  7. Roos | Soitsrose schreef:

    Dat ziet er nou echt heerlijk zoet uit!

  8. Miriam schreef:

    Hallo Laura, ziet er heerlijk uit. Wil hem maken voor kerst. Hoe ver ervoor kan ik deze dan maken. Worden de koekjes niet zacht als ze te lang in de vriezer zitten?

    1. Laura schreef:

      Een paar dagen van tevoren kan prima. Wij hebben er een paar dagen van gesmuld en hadden geen last van zachte koekjes.

  9. Sandra schreef:

    Hoi Laura,. Ik ga de mirenque ijstaart maken met kerst. Ik ben benieuwd!
    Heb je toevallig ook een recept voor de autenthieke engelse christmas cake?

    Dank voor alle leuke recepten die je altijd deelt!

    Groeten,
    Sandra

    1. Laura schreef:

      Nee daar heb ik (nog) geen recept voor. Leuk dat je de ijstaart gaat maken! 😀

  10. Lieke schreef:

    Ook hier komt hij met kers op tafel. Ben ook benieuwd hoe ver van tevoren ik hem al zou kunnen maken ?

    1. Laura schreef:

      Paar dagen van tevoren kan prima!

  11. Karin schreef:

    Ik wil deze ook met kerst maken, ben ook erg benieuwd hoe ver van te voren je deze kan maken 🙂

    1. Laura schreef:

      Je kunt hem prima een paar dagen van tevoren maken.

  12. Mariska schreef:

    Heb hem vandaag gemaakt en samen met man en kinderen als toetje gehad. De lange vingers en stukjes merengue waren nog heerlijk knapperig. Groot succes. Mag van mijn persoonlijk iets minder zoet? maar de kinderen vinden dat geen probleem hahaha

  13. Milou schreef:

    Hallo Laura, zou je ipv langevingers ook cake kunnen gebruiken?
    Groetjes milou

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker!

  14. Aleida schreef:

    Wat een mooie taart! Bedankt voor je recept!
    Ik heb de kransjes zelf gemaakt, maar dan zijn ze wel wit. Kan je er ook iets doorheen doen dat ze wat kleur krijgen, lijkt me mooier staan…

    1. Laura schreef:

      Je kunt kleurstof door de meringue spatelen zodat je zelf gekleurde kransjes maakt.

  15. Miriam schreef:

    Hallo Laura, heb deze ijstaart gemaakt met kerst en toen waren er de kransjes nog. Heb jij nog ander idee om erdoor te doen, want wil deze ook wel maken voor in de zomer. Hij is echt lekker.

    1. Laura Kieft schreef:

      Tegenwoordig kun je vaak het hele jaar door wel schuimpjes kopen, alleen is het niet altijd in de vorm van kransjes 🙂

  16. Renie schreef:

    Hoi Laura,

    Graag zou ik dit gaan maken voor de kerst. Maar nu is mijn zus lactose intollerant en heeft ze een koemelk allergie. De slagroom kan ik vervangen door soja slagroom. Maar heb jij een tip waarvoor ik de mascarpone kan vervangen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou dan lactosevrije roomkaas gebruiken.

  17. Joëlle Smeets - van der Linden schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil het schuimpjes-slagroom-mascarpone-mengsel gebruiken in de vulling van een gewone taart. Kan dat ook of worden de schuimpjes dan zacht omdat het mengsel niet ingevroren wordt? Ik hoor het graag!

    Groetjes Joëlle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat de schuimpjes het vocht dan op zullen nemen ja.

  18. Angelique schreef:

    Hoi, ik wil deze voor aankomend weekend maken. Maar de schuimkransjes zijn nu niet makkelijk te vinden in de winkels. Welk recept kan ik het beste gebruiken om schuimpjes zelf te maken voor dit recept?

    Groetjes Angelique

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept