Ga terug
+ Koeken
sinaasappel spritsen recept
Opslaan Recept afdrukken
4.34 van 3 stemmen

Sinaasappel spritsen recepten

Sinaasappel spritsen; klassieke Oer-hollandse koekjes gecombineerd met appeltjes van oranje. Ontzettend lekker en leuk voor Koningsdag!
Porties: 15 Koeken

Ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter tenminste op kamertemperatuur of nog iets zachter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 25 gram losgeklopt ei
  • 200 gram bloem Zeeuws bloem of tarwebloem
  • snuf zout

Decoratie

  • 50 gram witte chocolade
  • sprinkles naar keuze optioneel

Benodigdheden

  • weegschaal
  • rasp
  • spuitzak
  • spuitmondje

Instructies

  • Voor spritsen maak je een wrijfdeeg. Dit kan met de hand op je aanrecht, maar het kan ook met de mixer met een platte menghaak of vlindergarde. Ik koos voor het laatste.
  • Doe de boter en de basterdsuiker in de kom van een staande mixer en mix tot het geheel wittig is geworden en zalvig aanvoelt, dat duurt zeker 3 minuten, misschien wel langer.
  • Voeg nu de overige ingrediënten toe en mix nogmaals voor enkele minuten tot alles vermengd is en je een samenhangend deeg hebt.
  • Doe het deeg in de spuitzak met gekartelde spuitmond (1M bijvoorbeeld, de spuitmond moet in ieder geval groot genoeg zijn) en spuit jouw gewenste vorm sprits op een met bakpapier beklede bakvorm.
  • Gebruik voor iedere sprits hetzelfde formaat en dezelfde vorm, zodat de baktijd voor ieder koekje gelijk is. Ik spoot twee lijnen van zo’n 8-10 cm tegen elkaar aan. Maar je kunt natuurlijk ook de bekende s-vorm spuiten.
  • Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin op 180 C° (boven- en onderwamte). De baktijd is afhankelijk van het formaat, maar een goed gebakken sprits herken je aan de randjes die mooi goudbruin zijn geworden en het koekje zelf goudgeel is.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen.
  • Hak de witte chocolade fijn, doe de fijngehakte chocolade in een nieuwe spuitzak en zet de spuitzak met de dichte kant in een glas heet water. Hierdoor zal de witte chocolade snel smelten.
  • Knip een klein puntje van de spuitzak en streep de witte chocolade over de sinaasappel spritsen. Decoreer met sprinkles en laat de chocolade uitharden.
Tips
Je kunt i.p.v. losse spritsen ook 3 lange stroken van het deeg zigzaggend op de bakplaat spuiten. Na het bakken moet je de stroken dan meteen met een (palet)mes snijden tot het gewenste formaat koek.
Bewaren
Net zoals de meeste koekjes kun je spritsen 4 - 6 weken bewaren in een afgesloten trommel. Lees alles over het bewaren van koekjes.