Welke olie kan ik het beste gebruiken?
Een neutrale plantaardige olie, zoals zonnebloemolie. Ook maïsolie, arachideolie en koolzaadolie worden regelmatig gebruikt.
Ga je naar een goede snackbar, dan krijg je zelfgemaakte mayonaise bij je friet en dat is toch wel het allerlekkerste dat er is. Met dit makkelijke recept maak je thuis in een handomdraai de lekkerste mayonaise voor bij je patat (of friet 😉 ). In het recept leg ik uit hoe je mayonaise maakt met een staafmixer, maar ook gewoon met een garde.
Pas op mijn 34e maakte ik voor het eerst zelf mayonaise en als ik had geweten hoe makkelijk het was, dan had ik het al veel eerder gedaan! Er wordt vaak gezegd dat iets makkelijk is, maar deze mayonaise stond écht in twee minuten op tafel. En och, wat is dit ongelofelijk lekker!
Een extra voordeel is dat je het helemaal naar jouw smaak kunt maken. Het enige dat je nodig hebt is een theelepel, een mengkom, een garde en natuurlijk deze 5 ingrediënten:
BAKTIP: In het recept omschrijf ik twee methodes: je kunt mayonaise maken met een garde of mixer, of met de staafmixer.
Je kunt het onderstaande basisrecept op allerlei manieren een lekkere twist geven. Voeg bijvoorbeeld een geperste knoflookteen of wat gemalen kruiden zoals paprikapoeder of kerriepoeder toe. Naast de aioli uit het Borrelhapjes Bakboek zijn onderstaande twee varianten hier thuis favoriet.
Sriracha is een pittige chilisaus uit Thailand die op zichzelf al heerlijk is, maar ook om dipjes mee te maken. Zo’n sriracha mayo smaakt erg lekker bij bladerdeeg gehakthapjes of zoete aardappelfrietjes. Je maakt het heel gemakkelijk door deze ingrediënten even door elkaar te roeren:
Eerder deelde ik al met jullie mijn mosterd mayo dip, maar ook de variant met honing is minstens zo lekker. Zalig op een broodje worst (hotdog!) of bij een portie kaas-bacon bitterballen. De honing en de mosterd moet je vooral naar eigen smaak toevoegen, maar deze verhouding vind ik zelf erg lekker:
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.
Mayonaise wordt gemaakt met rauw ei, waardoor de houdbaarheid beperkt is. Zet je pot met zelfgemaakte mayo liever niet op tafel tijdens het eten, maar schep een beetje in een kommetje of op de borden en zet de pot direct terug in de koelkast. Zo geef je bacteriën geen kans.
In een schone en goed afsluitbare pot blijft zelfgemaakte mayonaise maximaal een week houdbaar in de koelkast.
Mayonaise kun je helaas niet invriezen, want bij het ontdooien schiet het in de schift: de ingrediënten scheiden zich.
Een neutrale plantaardige olie, zoals zonnebloemolie. Ook maïsolie, arachideolie en koolzaadolie worden regelmatig gebruikt.
Dat kan, maar olijfolie geeft een meer bittere smaak. Je kunt er altijd mee experimenteren.
oor de binding van de ingrediënten gebruik je azijn of citroensap — en beide geven ook smaak. Maar pas op: te veel azijn maakt je mayonaise al snel te zuur, en hoeveel iemand waardeert, is heel persoonlijk. Voeg eventueel een beetje honing toe om de zurigheid te verzachten.
Voeg een volgende keer minder azijn toe, of probeer eens een mildere soort, zoals appelazijn of citroensap.
Je kunt het maximaal een week in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten pot.
De lente is in volle gang en daar past deze nieuwe, zonnige Laura’s Bakery bakproductencollectie perfect bij! Tijd om de bloemen en de bijen in de keuken te halen. Vanaf volgende week ligt deze collectie bij Kruidvat in de winkel en in onderstaand artikel lees je er alles over.
In deze nieuwe collectie vind je een afwisseling tussen tijdloze bakvormen, praktische bakhulpjes en de allerleukste en unieke bakproducten of accessoires. Op de speciale bakproducten pagina vind je een helder overzicht van alle losse producten, met bij elk product bijpassende recept inspiratie zodat je direct met jouw nieuwe bakspullen aan de slag kan.
Voor een unieke bakvorm maak ik altijd met liefde een plekje vrij in mijn keukenlade. Zo’n item is de luxe bakvorm uit deze collectie, waarin je met een simpel cakebeslag de mooiste cake met bijen- en bloemendetails bakt. De taartvorkjes en de theelepeltjes passen hier perfect bij. Enig om naast die prachtige cake op tafel te zetten, nietwaar?
Een van de leukste items uit deze collectie vind ik wel de siliconen bakvorm met bijen, bloemen, bijenkorfjes en honingraten. Je kunt er bonbons in maken, maar ook mini cakejes. Een andere grote favoriet van mij is de siliconen ijslollyvorm, waar je de mooiste ijsjes in gedraaide vorm in kunt maken. Bij het testen van de ijslollyvorm kwam het schort met het bijenpatroon uit deze collectie goed van pas, toen ik de vorm per ongeluk om stootte. Ook hier gaat wel eens wat mis. 😉
Ook aan tijdloze en praktische bakitems is in deze collectie weer gedacht. Zo ontwikkelde ik twee soorten afkoelrekjes: een rond en een vierkant rek. De rekjes zijn niet te groot en daardoor gemakkelijker op te bergen. Hierop kun je jouw vers gebakken cake, tartelettes of taart op laten afkoelen. Die tartelettes bak je dan uiteraard in de gekartelde vormpjes uit deze collectie, met 12 stuks per verpakking. En dan tot slot de populaire kleine springvorm, terug van weggeweest!
Je vindt de nieuwe Laura’s Bakery bakproducten vanaf dinsdag 27 mei in de winkels bij Kruidvat (zowel in Nederland als in België) en vanaf maandag 26 mei is een deel van de collectie al online te koop in de webshop van Kruidvat. Maar een kleine tip van mij: houd vooral het Kruidvat filiaal bij jou in de buurt in de gaten, want soms liggen de producten al eerder in de schappen. Wees er snel bij, want op is ook écht op.
Ik zet alle producten van de Laura’s Bakery bakproductencollectie bij Kruidvat mei 2025 even voor je op een rij:
De in bovenstaand rijtje dik gedrukte producten zijn ook online verkrijgbaar bij Kruidvat. Vanaf maandag 26 mei 2025 zijn deze in de webshop van Kruidvat te vinden. Ook hier geldt: op = op!
Wil jij volgende week direct aan de slag als je de bakproducten hebt gescoord? Begrijpelijk! Neem dan een kijkje op de bakproductenpagina met een overzicht van alle producten, inclusief mijn persoonlijke tips voor bijpassende recepten. Daar geef ik allerlei inspiratie, baktips en basisrecepten voor cakes of koekjes waar je direct mee aan de slag kan. Je hebt eindeloos veel mogelijkheden met de bakproducten, dus check snel deze pagina.
De folder gaat dinsdag 27 mei in, maar houd ook de winkel bij jou in de buurt in de gaten. Het kan zijn dat het al wat eerder in de schappen ligt.
Ja, ook op dinsdag 27 mei gaat de folder in België in. Helaas is de luxe bakvorm is hier niet verkrijgbaar.
De producten zijn al vanaf maandag 26 mei online verkrijgbaar bij Kruidvat. De afkoelrekjes en de springvorm (12 cm) zullen enkel in de filialen verkrijgbaar zijn.
Nee, voor alle producten geldt op is ook echt op. Dus wees er snel bij!
Alle producten zijn hierop getest en indien van toepassing BPA -vrij. Dit staat overigens ook op de verpakking van de producten vermeld.
Dit staat op de verpakking van de producten vermeld.
Ik ben ontzettend benieuwd naar alle prachtige baksels die ongetwijfeld gemaakt zullen worden met de nieuwe bakproducten. Dus deel je foto met mij of tag @laurasbakery op Instagram erin, dat vind ik heel erg leuk om te zien.
In mei leggen alle vogels een ei – en ik kijk dan reikhalzend uit naar verse rabarber in de supermarkt. Het perfecte moment om dit makkelijke recept voor rabarbercompote maken. Heerlijk in een bakje yoghurt in de ochtend, maar ook zalig om in een dessert te verwerken.
Rabarbercompote is misschien wel een van de populairste toepassingen van rabarber. Het leuke is dat het een zoet gerecht is, terwijl rabarber toch echt een groente is.
Om de compote te maken heb je enkel suiker, water en in stukjes gesneden rabarber nodig, die je samen aan de kook brengt tot de rabarber uit elkaar valt. Dit is je compote! Hartstikke simpel om te maken en vooral erg lekker.
Wacht niet te lang met het maken van je rabarbercompote, want voordat je het weet is deze fijne groente alweer uit het seizoen. Je hebt maar enkele ingrediënten nodig, die ik hieronder wat verder toelicht.
BAKTIP: Als je niet alle compote direct gebruikt, bewaar het dan in gesteriliseerde inmaakpotten.
Ter variatie op dit recept kun je ook eens het recept voor compote van rabarber en aardbeien proberen. Ook een rabarbercake is een echte aanrader en extra lekker met een flinke crumblelaag. Er zijn eindeloos veel lekkere recepten met rabarber te maken:
Rabarbermoes is vergelijkbaar met rabarbercompote. Een compote bevat vaak grovere stukjes, terwijl een moes meestal een fijne structuur heeft. Wat betreft de ingrediënten verschillen ze nauwelijks.
Jam is daarentegen een ander verhaal, omdat er pectine en/of geleisuiker aan wordt toegevoegd. Door het geleermiddel wordt de een rabarberjam lekker stevig en goed smeerbaar. Over het algemeen is jam ook zoeter, omdat er een grotere hoeveelheid suiker nodig is om de jam langer houdbaar te maken.
Deze lekkere frisse rabarbercompote kun je op diverse manieren bewaren. Geopende potjes bewaar je in de koelkast, maar voor de lange termijn kies je het beste voor het inmaken van de compote. Dan kun je tot het volgende rabarberseizoen weer begint nog genieten van de compote.
In de koelkast blijft rabarbercompote enkele dagen goed. In mijn geval wel tot een week (als je schoon werkt en alleen met schone lepels in de pot gaat).
In de vriezer blijft rabarbercompote maximaal drie maanden houdbaar. Vries in dit geval kleine porties in die je na het ontdooien binnen enkele dagen kunt opmaken.
Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.
Er zijn verschillende smaken die goed samengaan met rabarber. Deze kun je naar eigen smaak toevoegen aan de compote of ermee combineren, denk bijvoorbeeld aan:
Ongeopend blijft rabarbercompote in een gesteriliseerde pot tot wel een jaar goed op een donkere, koele plek. Na openen bewaar je de compote in de koelkast, daar blijft het 1-2 weken houdbaar.
Om je compote extra lang te bewaren, is het belangrijk om de inmaakpotten vooraf te steriliseren. Doe de potten in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Droog ze niet af, ze zijn zo heet dat het vocht vanzelf verdampt. Je potten zijn nu gesteriliseerd, waardoor je de compote lang kunt bewaren.
Pistache is altijd een van mijn favoriete smaken bij de ijssalon, dus een zelfgemaakt recept kon niet langer uitblijven. Met dit makkelijke recept maak je in no-time heerlijk roomijs van pistachenoten met slechts vier ingrediënten.
Heb jij mijn vanille roomijs al eens geprobeerd? Dan weet je dat er niet veel voor nodig is om zelf lekker ijs te maken. Onlangs deelde ik mijn recept voor pistachepasta – dé smaakmaker van dit pistache ijs. Ik leg je iets meer uit over de ingrediënten:
Dit recept voor pistache ijs is ontwikkeld zodat je er geen ijsmaker voor nodig hebt. Met een ijsmaker kun je wel sneller van je zelfgemaakte ijs genieten. Deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie.
Zelfgemaakt pistache ijs moet je in een goed afsluitbare diepvriesdoos bewaren. Bij voorkeur in een aparte vriezer en niet in het vriesvak, want daar is de temperatuur constanter. Het kan handig zijn om een ondiepe diepvriesdoos te gebruiken, dan is het ijs sneller op temperatuur als je het wilt serveren. Ik gebruik graag deze glazen diepvriesdozen.
Je kunt pistache ijs tot drie maanden bewaren. Als je het eenmaal (gedeeltelijk) hebt ontdooid, kun je het beter niet opnieuw invriezen.
Ik kan de zomer al bijna ruiken en daarom is het tijd om de lekkerste ijsrecepten weer uit de kast te halen. Ik heb direct een fijne selectie voor je gemaakt:
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Om dit pistache roomijs te maken heb ik mijn zelfgemaakte pistachepasta gebruikt. Ik heb de pasta wat grover gelaten, zodat je kleine stukjes pistachenoot in het ijs proeft. Je kunt de pasta ook heel fijn malen, dan krijgt het ijs nog meer kleur en blijft de structuur helemaal glad.
Je kunt zelfs een beetje pistachepasta door de bovenste laag met ijsmengen voor een mooi swirl-effect (zodra je het in de bak voor de vriezer hebt geschept). Dat is een mooi gezicht en geeft een extra sterke pistachesmaak!
Als je de pistachepasta niet zelf wilt maken, kun je ook een kant-en-klare variant kopen. Die vind je tegenwoordig bij steeds meer supermarkten of online in webshops. De kleur en structuur kunnen per merk verschillen, maar kies bij voorkeur een variant die voor 100% uit pistachenoten bestaat.
Voor dit recept heb je geen ijsmachine nodig — je maakt het gewoon zonder. Wil jij zo snel mogelijk van jouw ijs genieten en liever wel een ijsmachine gebruiken? Dat kan natuurlijk ook! Deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie.
Vanillepasta is te koop bij kookwinkels en webshops, of je kunt het gemakkelijk zelf maken. Je kunt het 1:1 vervangen door vanille-extract, want dat is net zo sterk van smaak. Ik koos dit keer voor pasta, zodat je de vanillepuntjes mooi in het ijs ziet. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een vanillepeul gebruiken, dan heb je genoeg aan één vanillestokje. Lees hier meer over de verschillende vanillesmaakstoffen.
Het pistache ijs is tot drie maanden in de vriezer te bewaren.
Er zijn veel verschillende manieren om je moeder tijdens Moederdag in het zonnetje te zetten. Iets lekkers voor haar maken is daar een van. Speciaal voor iedereen bij wie eten, koken en bakken de love language is, heb ik in dit artikel 15 overheerlijke Moederdag recepten op een rijtje gezet.
Moederdag wordt elk jaar op de tweede zondag van mei gevierd. Om je moeder, oma of partner in het zonnetje te zetten, kun je een lekkere taart voor haar bakken, een heerlijk ontbijt op bed serveren of misschien juist wel een volle brunchtafel voor haar bereiden. Voor al deze momenten heb ik volop receptinspiratie voor je. Ook aan alle mama’s die liever genieten van een high tea of high wine (hallo borrelplank!) heb ik gedacht. Met deze recepten kun je haar de hele dag door lekkernijen voorschotelen.
Bekijk ook eens mijn categorie Moederdag recepten met nog heel veel meer bakinspiratie.
Bak het hele jaar door, maar ook zeker voor Moederdag, de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Begin de dag goed door een heerlijk zondags ontbijt voor Moederdag klaar te maken met vers gebakken croissants, wentelteefjes, warme broodjes, sapjes en vers fruit.
TIP: Bij een ontbijt op bed is een mooi dienblad onmisbaar.
Wil je iets lekkers bakken voor bij de koffie op Moederdag? Bak je de cake in een tulbandvorm, dan wordt het meteen een bijzonder en feestelijk baksel. Kun je niet kiezen tussen boterkoek en cheesecake? Geen probleem. De boterkoek-cheesecake is een taart waar niemand nee tegen zegt. Liever iets eenvoudigers bakken? Ga dan voor een portie onweerstaanbare chocolate chip koeken!
Bij inspiratie voor het Moederdag ontbijt liet ik al een aantal heerlijke zoete recepten zien die ook prima tijdens een brunch op tafel kunnen. Bij een brunch zijn hartige recepten minstens zo belangrijk, zoals hartige wafels, versgebakken brood en eimuffins.
Voor een high tea wil je de perfecte balans tussen zoete en hartige baksels. Kleine taartjes, heerlijke scones en een goede quiche mogen wat mij betreft niet ontbreken, maar er is natuurlijk nog veel meer lekkers mogelijk.
TIP: Voor nog meer inspiratie kijk je tussen deze 20 zoete en hartige high tea recepten.
Om Moederdag in stijl af te sluiten, kun je een goedgevulde borrelplank voor haar samenstellen en haar favoriete drankje in huis halen. Met een borrelplank kun je heel veel kanten op – juist dat maakt het zo leuk. Je leest er alles over in mijn artikel met tips voor het maken van borrelplanken, maar er zijn een aantal recepten die niet mogen ontbreken op Moederdag:
Geen idee wat je moet maken voor Moederdag? Vraag dan gewoon eens aan je moeder wat haar favoriete keuken, lievelingsgebakje of maaltijd van de dag is. Het kan ook handig zijn om te vragen wat ze echt niet lekker vindt. Zo weet je niet alleen waarmee je aan de slag kunt, maar levert het vaak ook een leuk gesprek op — je leert elkaar weer iets beter kennen.
Als je een high tea of brunch wil bereiden voor je moeder, dan moeten er meerdere baksels gemaakt worden. Begin daar liever niet pas op zondagochtend mee. Deze tips helpen je op weg:
Je zelfgebakken lekkers verdient het om zo mooi mogelijk gepresenteerd te worden. Met deze simpele tips maak je er echt iets feestelijks van:
Zelf pistachepasta maken is verrassend eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt zijn pistachenoten en een foodprocessor. In onderstaand artikel en recept deel ik al mijn tips en trucs om de perfecte notenboter van pistachenoten te draaien.
Met pistachepasta kun je ongelofelijk lekkere gebakjes maken, dat wisten ze in de Franse patisserie al lang. Toch werd er door het grote publiek weinig mee gebakken, tot de enorme hype rondom de Dubai-chocoladerepen – gevuld met pistachecrème en knapperige kataifi. Nu is de pistachenoot plotseling het populairste nootje van de klas.
Deze pistachio nut butter, zoals de Amerikanen het zo mooi noemen, kun je heel gemakkelijk zelf maken door ongezouten, gepelde pistachenoten fijn te malen in een krachtige foodprocessor. Je kunt zelf bepalen of je een wat grovere pasta wil, of dat de pistachepasta zo glad mogelijk moet worden. De kwaliteit van je foodprocessor is van belang, omdat de noten zeker 5-10 minuten moeten draaien tot er een smeuïge pasta ontstaat. Ik ben zelf al jaren tevreden met dit exemplaar.
Er zijn eindeloos veel baksels waarin je deze pistachepasta kunt verwerken, zoals een pistache cheesecake, een pistache botercrème of een pistache ganache. Maar ook in het dagelijks gebruik is pistachepasta verrassend veelzijdig:
Als je zelf aan de slag gaat met het maken van deze pasta, dan hoop je waarschijnlijk op een prachtig groen goedje als eindresultaat. Maar pistachenoten zijn lang niet altijd zo mooi groen als je zou denken. Ze neigen zelfs vaker naar het bruingroen, zeker als je ze met velletje en al fijnmaalt, krijgen ze een bruingroene kleur. Enkele tips voor een mooie groene pistachepasta:
Je kunt de pistachenoten ontvellen door ze enkele minuten te weken in kokendheet water. Wrijf ze daarna droog in een schone doek — de velletjes laten dan los. Deze peuter je er vervolgens tussenuit. Een vrij tijdrovend klusje, vond ik. Rooster de nootjes daarna 15–20 minuten op 150 °C (boven- en onderwarmte) en schep ze halverwege om. Je noten zijn nu klaar om tot pasta gemalen te worden.
Deze pasta gemaakt van 100% pistachenoten kun je gemakkelijk een paar weken bewaren. Maar eerlijk is eerlijk: als je eenmaal geproefd hebt hoe lekker het is, is de pot zó leeg.
Bewaar pistachepasta in de koelkast in een goed afgesloten vershouddoos (zelf gebruik ik de kleinste variant uit deze set), dan blijft hij zo’n 2-3 weken goed.
Als je de pistachepasta langer wilt bewaren, kun je die het best invriezen. Luchtdicht verpakt is hij op deze manier tot drie maanden houdbaar
Heb je net zoals ik de smaak van pistachenoten weer helemaal te pakken? Dan zijn deze pistache recepten vast iets voor jou:
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Waarschijnlijk is je foodprocessor te groot voor de hoeveelheid noten die je gebruikt. Idealiter zijn de messen van het apparaat (bijna) niet meer zichtbaar — ze moeten bedekt zijn met noten voordat je begint met malen. Zet het apparaat tussendoor even uit, schraap de pasta van de wanden en maal vervolgens verder.
Lukt het na 10 minuten malen in je foodprocessor of blender nog steeds niet om een romige notenpasta te krijgen? Dan kan dat aan een paar dingen liggen:
Dat kan zeker! Daarvoor voeg je extra ingrediënten toe, zoals witte chocolade en/of gecondenseerde melk, om er een romige crème van te maken. Voor ik tot een exact recept kom die ik met jullie kan delen, moet ik zelf nog experimenteren met de verhoudingen. Deel het vooral in de reacties als je geslaagde tips hebt.
Dat kan absoluut, maar let erop dat je een variant koopt die voor 100% uit pistachenoten bestaat. Check hiervoor de ingrediënten op de verpakking.
Bewaar de pistachepasta in een schone en goed afsluitbare pot tot twee weken in de koelkast. Luchtdicht verpakt kan de notenpasta tot drie maanden in de vriezer bewaard worden.
Zei iemand daar feestje? Zeker als je deze feestkoekjes met chocolade en Smarties op tafel zet! Ze hebben een koekbodem van shortbread, een laag melkchocolade, Smarties en sprinkles. Vrolijk en vooral ontzettend lekker.
Het idee voor deze koekjes is gebaseerd op de feestkoekjes die je ook wel in de winkel ziet. Zelfgemaakt zijn ze alleen nog lekkerder én veel leuker om te maken. Ook leuk om samen met kinderen te maken, want het recept is makkelijk en laagdrempelig.
Het recept komt uit mijn bakboek 50x Koekjes, waarin naast dit recept ook nog 49 andere overheerlijke koekjesrecepten te vinden zijn. En vandaag trakteer ik jullie, want er is iets te vieren: Laura’s Bakery bestaat 15 jaar! De blogverjaardag is officieel op 21 april, maar het is nooit te laat om te trakteren, niet waar? Op deze pagina vertel ik meer over 50x Koekjes en krijg je een inkijkje in het boek.
Ik koos voor Smarties en sprinkles (jimmies, deze zijn langwerpig) als topping, maar je kunt eindeloos variëren. Er zijn ongelofelijk veel soorten sprinkles en die kun je naast Smarties ook combineren met Manna, kleine karamelblokjes of gehakte nootjes. Zo maak je elke keer weer een ander feestkoekje!
Ik bewaar deze koekjes met Smarties graag in deze bewaardozen. Ik heb ze in alle vormen en maten (en ja, ook in aardig wat kleuren) en ze worden hier ontzettend vaak gebruikt.
Eenmaal gebakken en gedecoreerd kun je de koekjes maximaal twee weken bewaren in een goed afgesloten trommel of bewaardoos, buiten de koelkast. Over het bewaren van koekjes lees je hier meer.
Je kunt de koekjes maximaal drie maanden invriezen, maar met het ontdooien kan de kleur van de sprinkles en Smarties verloren gaan. Als je dit wil voorkomen kun je de chocolade, Smarties en sprinkles decoratie het beste pas na het ontdooien aanbrengen.
Smarties, M&M’s, sprinkles en funfetti maken je koekjes stuk voor stuk feestelijk. Niks meer aan doen. Behalve opeten natuurlijk. Bovenal zijn deze recepten érg leuk om uit te delen. Perfect voor verjaardagen of traktaties op school. Met deze koekjesrecepten kun je nog veel meer lekkers uitdelen:
Wil je samen koekjes bakken met kinderen? In dit artikel deel ik handige tips om het gezellig én overzichtelijk te houden, én vind je een handig overzicht met de leukste koekjesrecepten voor kinderen.
Je kunt elke soort chocolade gebruiken, maar ik vind ze persoonlijk het lekkerst met melkchocolade.
Dat kan absoluut. Een 22 of 24 cm bakvorm is hiervoor geschikt. Je kunt ook de ‘recept omrekenen’ knop in de receptkaart gebruiken. Daarmee kun je het recept met één druk op de knop omrekenen van de huidige bakvorm (20 x 20 cm) naar de gewenste ronde of vierkante bakvorm.
In een trommel blijven ze 2 weken goed. In de vriezer tot maximaal 3 maanden.
Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips.
Deze chocolate chip cookies met paaseitjes zijn zo lekker! Als je ze eenmaal hebt geproefd, ga je ze nog heel vaak willen maken. Ideaal voor Pasen én een leuke activiteit tijdens de meivakantie.
Vorig jaar bezocht ik Chicago voor een foodbloggersconferentie. Als ik in het buitenland ben, staat een bezoek aan de plaatselijke supermarkt bovenaan mijn to-do lijst! Het was rond Pasen, dus de winkels lagen vol met allerlei paaslekkernijen, zoals Cadbury Mini Eggs. Omdat ze in Nederland niet verkrijgbaar zijn, ging mijn koffer afgeladen mee terug – klaar om thuis deze lekkere paaskoekjes te bakken!
Het recept is gebaseerd op mijn basisrecept voor chocolate chip cookies, maar de met suiker bedekte paaseitjes geven de koekjes een extra lekkere crunch! De Cadbury Mini Eggs zijn trouwens prima te vervangen door de gespikkelde chocolade paaseitjes van M&M’s. Haal meteen een extra zakje in huis, want dan kun je ook aan de bak met deze paasei-blondies!
BAKTIP: Voor perfect ronde paaskoeken, gebruik je een ronde uitsteker direct nadat ze uit de oven komen. Je zet de uitsteker om het koekje heen en draait deze rond zodat het koekje een mooie vorm krijgt. Daarvoor heb ik deze set ronde metalen uitstekers in huis.
Het maken van deze chocolate chip koekjes met paaseitjes is vrij eenvoudig. Je hebt het volgende nodig:
Deze koekjes met paaseitjes zijn zowel in als buiten de vriezer goed te bewaren, zolang je ze luchtdicht verpakt. Dat doe ik het liefst door ze in bewaardozen te verpakken.
In een luchtdichte trommel kun je chocolate chip cookies met paaseitjes 1 – 2 weken buiten de koelkast bewaren.
Invriezen is ook een prima optie. Op deze manier blijven de koekjes maximaal 3 maanden goed.
Voor de liefhebbers heb ik ook een recept voor extra dikke chocolate chip cookies in de aanbieding. Je kunt de chocolade eitjes in dat recept verwerken, in plaats van de chocolate chips. Op Laura’s Bakery vind je nog veel meer varianten op chocolate chip cookies. Kun je merken dat dit een van mijn lievelingskoekjes is? 😉
Voor dit recept hak je de chocolade eitjes in kleine stukjes, anders zijn ze te groot om in het deeg te verwerken. Nadat ik ze met een scherp mes grof gehakt heb, vouw ik ze door het deeg. Laat het deeg daarna minimaal een uur rusten en verdeel het deeg dan in balletjes.
Ja, dat kan zeker. Houd er wel rekening mee dat niet alles op dezelfde manier smelt. Maar over het algemeen kun je allerlei soorten chocolade gebruiken om in chocolate chip cookies te verwerken. De toevoeging van wat pastelkleurige sprinkles kan ook leuk zijn!
Koekjes zijn altijd nog zacht als ze net uit de oven komen. Pas tijdens het afkoelen worden ze knapperig. Houd bij het bakken dus rekening met de afkoeltijd.
De koekjes blijven 1-2 weken goed in een luchtdichte bewaardoos buiten de koelkast. Maar de kans is groot dat ze dan al op zijn. In de vriezer blijven ze tot 3 maanden goed.
Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips.
Het is bijna Pasen! En ik vind het heerlijk om leuke en verrassende variaties te maken van mijn favoriete recepten. Vandaag deel ik mijn versie van paasei-blondies. Ze zijn niet alleen leuk om te serveren met Pasen, maar ze zijn ook geweldig om overgebleven paaseitjes in te verwerken.
Voor het maken van deze chewy paasei-blondies gebruikte ik Cadbury Mini Eggs. Ze lijken op dragees, maar zijn iets kleiner en daardoor ideaal om in baksels te verwerken.
Toen ik vorig jaar in Chicago was, had mijn koffer nog wat ruimte, dus die vulde ik met allerlei zoete lekkernijen. Ik had deze eitjes al vaak online voorbij zien komen en wilde er altijd al eens mee bakken. Helaas zijn ze in Nederland niet verkrijgbaar, maar de paaseitjes van M&M’s zijn hier net zo geschikt voor!
Met die paaseitjes maakte ik niet alleen deze heerlijke blondies, maar ook mijn nieuwe favoriete chocoladekoekjes. Binnenkort deel ik het recept!
BAKTIP: Blondies bak ik graag in deze vierkante bakvorm. De bakvorm bekleed ik met bakpapier dat aan twee kanten ruim boven de randen uitkomt, op deze manier kan ik de blondies na het bakken (en afkoelen) gemakkelijk uit de vorm tillen.
Het maken van dit blondies recept is hartstikke makkelijk. In tegenstelling tot brownies, hoeft er niet per se chocolade in blondies verwerkt te worden. In dit recept gebruik ik wel chocolade, maar dan in de vorm van paaseitjes.
Het lekkere aan deze toevoeging is dat het zorgt voor een beetje extra crunch. Daarnaast is chocolade, zeker in de vorm van paaseitjes, eigenlijk altijd een goed idee. 😉 Zorg er ook voor dat je wat extra paaseitjes overhoudt voor de decoratie.
Naast de paaseitjes heb je de volgende ingrediënten nodig om de blondies te maken:
Blondies met paaseitjes kunnen prima bewaard worden. Wel zo handig als je de paasbrunch alvast wil voorbereiden, zodat je op de dag zelf minder hoeft te doen. Kijk ook eens tussen mijn andere recepten voor Pasen voor nog meer inspiratie!
Paasei-blondies kunnen 3-4 dagen bewaard worden buiten de koelkast, in een luchtdichte verpakking. Ik gebruik hiervoor graag deze bewaardozen.
Als je de blondies voor langere tijd wil bewaren, dan kun je ze het beste invriezen. Luchtdicht verpakt blijven ze op deze manier tot 3 maanden goed.
Ik vind dragee eitjes de mooiste paaseitjes om te verwerken in mijn recepten. Ze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar (rondom Pasen) en welke je nodig hebt hangt af van het recept. Zelf heb ik al hele diverse recepten met deze paaseitjes gemaakt, waar jij thuis ook mee aan de slag kan:
Dat kan, maar elke soort zorgt voor een net iets ander effect/structuur. Ik gebruikte mini dragee eitjes. De mini paaseitjes van M&M’s zijn hier ook heel geschikt voor.
Niet te lang! De ingrediënten moeten kort met elkaar gemengd worden, waarvoor je prima een spatel kan gebruiken.
Helaas kun je dit niet testen met een caketester, zoals bij cake. Als de blondies gaar zijn, dan voelen de randen stevig en het binnenste nog zacht of zelfs een beetje wiebelig. Op de bovenkant zie je een dunne, krokante laag. Laat ze hierna volledig afkoelen en het liefst een nacht (afgedekt) op een relatief koele plek staan, zodat ze goed opstijven. De volgende dag heb je de allerlekkerste blondies.
Je kunt ze ongeveer 3-4 dagen in een luchtdichte trommel bewaren. Zorg ervoor dat je ze niet in de koelkast zet, want dan drogen de blondies uit. Je kunt ze ook goed luchtdicht verpakt invriezen (max. 3 maanden).
Ben je na deze blondies nog lang niet uitgebakken voor Pasen? Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Mijn basisrecept voor vanille kwarktaart en één van mijn favoriete soorten fruit vormen samen deze overheerlijke zomerse taart: een mango kwarktaart.
Het maken van een kwarktaart is niet moeilijk en je hebt er relatief weinig voor nodig om een ontzettend lekkere taart op tafel te zetten. Je kunt in principe voor alle soorten fruit kiezen, maar een kwarktaart met mango is om je vingers bij af te likken!
Deze overheerlijke mango kwarktaart is afkomstig uit Het complete basisbakboek. In dit boek vind je in totaal 154 recepten, waarvan 40 basisrecepten en 32 vullingen en toppings. In dit boek wil ik je leren dat je met basisrecepten eindeloos kunt variëren en daarom deel ik twee variaties bij elk basisrecept.
Deze kwarktaart met mango is een variatie op het basisrecept voor kwarktaart. Ontzettend makkelijk en heerlijk tegelijk. Op deze pagina lees je nog veel meer over Het complete basisbakboek en geef ik je een inkijkje in het boek.
Vroeger behoorde kwarktaart niet tot mijn favoriete taarten, maar nu kost het me juist moeite om er vanaf te blijven. Dat lijkt ook te gelden voor vrienden en familie, want er blijft zelden een stukje kwarktaart over. Toch kun je deze mango kwarktaart prima bewaren in de koelkast en zelfs in de vriezer.
In de koelkast kun je kwarktaart maximaal 3-4 dagen bewaren, goed luchtdicht verpakt. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht of geuren uit de koelkast bij kunnen komen.
Een kwarktaart met mango kun je prima invriezen. Als je ervoor zorgt dat je de taart(punten) luchtdicht verpakt, dan blijft het op deze manier maximaal 3 maanden goed. Laat de ingevroren kwarktaart een dag van tevoren ontdooien in de koelkast.
Ben je dol op de frisse, zoete smaak van mango? Dan zit je hier goed! Mango is niet alleen heerlijk in taarten of gebak, maar ook in drankjes en desserts. Hieronder vind je een aantal favoriete mango recepten:
Je kunt allerlei soorten koekjes gebruiken om er in combinatie met roomboter een heerlijke koekbodem voor je kwarktaart van te maken. Per koekje verschilt het hoeveel roomboter je nodig hebt. Zo zijn bastognekoeken van zichzelf al vrij vet, waardoor je ze het beste kunt combineren met iets minder boter.
Dat kan zeker. Laat de mango wel eerst volledig ontdooien en laat het vocht uitlekken.
De gelatine zorgt ervoor dat de kwarkvulling opstijft, dus het kan niet simpelweg worden weggelaten. Een goed alternatief is agar-agar. Lees in dit artikel meer over het vervangen van gelatine in recepten.
In onderstaande receptkaart vind je de knop ‘recept omrekenen’. Daarmee kom je in de omrekentool terecht, waarmee je gemakkelijk elk recept omrekent naar een maat bakvorm naar keuze. Je hoeft enkel de huidige maat bakvorm van het recept in te vullen en de maat waar je het naar wil omrekenen.
Goed afgedekt kun je een kwarktaart met mango 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder decoratie en luchtdicht verpakt is het maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Het is zo ver: Het complete basisbakboek is nú verkrijgbaar in alle online winkels en bij de (lokale) boekhandel. Iedereen die het boek had gereserveerd kan het boek vandaag op de deurmat verwachten, of ophalen bij de lokale boekhandel.
In dit artikel zet ik alle informatie over het boek nog een keer op een rij en behandel ik de vragen die de afgelopen maanden het meest gesteld zijn.
Al mijn bakboeken zijn speciaal voor me, maar dit boek is extra speciaal. Al jaren werk ik aan het concept van een basisbakboek dat zó compleet is, dat het over 25 jaar nog steeds wekelijks door jullie wordt gebruikt.
Een bakboek waarvan de pagina’s niet schoon zijn gebleven, maar waaraan te zien is dat het voor eindeloos veel bakplezier heeft gezorgd. Dat concept heb ik doorontwikkeld tot deze bakbijbel met meer dan 150 overheerlijke bakrecepten voor de enthousiaste thuisbakker!
Ik ben er ongelofelijk trots op en kan niet wachten om jullie reacties te lezen en de eerste baksels te zien. Om die reden is het extra leuk als jullie mij via de socials willen taggen via @laurasbakery en/of via #hetcompletebasisbakboek, dan kan ik alle bakavonturen volgen.
Met 15 jaar aan bak- en blogervaring weet ik maar al te goed welke recepten belangrijk zijn voor mijn verschillende lezers. De recepten in Het complete basisbakboek zijn daarom een mix tussen echte bakklassiekers en moderne favorieten.
Van heerlijke ontbijtrecepten en zalige taarten tot Hollandse favorieten en onweerstaanbare toetjes. Met dit boek kun je op elk moment van de dag wat lekkers bakken.
Het boek bevat 300 pagina’s met in totaal 154 recepten, waaronder:
Het complete basisbakboek is via onderstaande buttons te koop voor €37,99. Lees vooral verder als je benieuwd bent naar de antwoorden op de meest gestelde vragen of kijk op deze pagina voor een uitgebreid inkijkje in het boek.
Ondanks dat er een kleine overlap is, zijn de boeken bijna niet te vergelijken. Zo bevat Het complete basisbakboek ruimschoots twee keer zoveel recepten, waarvan meer dan de helft spiksplinternieuw.
Aanvullend op bovenstaand antwoord is er met de meeste Laura’s Bakery bakboeken een hele minimale overlap. Het gaat echt maar om enkele recepten per boek.
De meeste overlap zit logischerwijs in mijn eerste boek: Het Basisbakboek. De 6 basisrecepten komen in dit nieuwe boek terug en ook de vullingen en toppings staan erin. Dit is onvermijdelijk als het gaat om basisrecepten, waar het om draait in dit boek.
Met andere boeken zoals 50x Koekjes is het aantal recepten dat hetzelfde is op 1 hand te tellen. De variaties op de basisrecepten zijn allemaal nieuw!
Het boek heeft inderdaad een hogere prijs dan mijn eerder gepubliceerde boeken. Dit komt omdat het boek een grotere inhoud heeft, zowel in het aantal pagina’s (300), als in het aantal recepten (154). Het boek heeft een tijdloos karakter en ik heb bij het schrijven ervan voor ogen gehad dat dit boek nog tientallen jaren dienst zal doen in jullie keukens. Ik ben er van overtuigd dat het boek deze meerwaarde volledig waard is.
In totaal bevat het boek iets meer dan 80 recepten die speciaal voor dit boek zijn ontwikkeld en nog nergens anders via de kanalen van Laura’s Bakery zijn gepubliceerd.
Het boek is online en offline verkrijgbaar in Nederland en België. Echter heb ik tot dusver van lezers begrepen dat het mogelijk is om het boek via Amazon te bestellen en in Frankrijk en Duitsland te laten bezorgen. Mochten er nog meer van dit soort gouden tips zijn, deel ze vooral in een reactie onder dit artikel met mij (en andere lezers).
Allereerst wil ik iedereen die een pre-order heeft geplaatst onwijs bedanken! Een grotere blijk van vertrouwen kun je niet krijgen en ik ben ontzettend dankbaar voor zo’n lieve en loyale groep lezers.
De drie winnaars van de feestpakketten hebben via de mail bericht van mij gehad. Controleer voor de zekerheid ook even je spambox.
Stel ‘m vooral in de reacties onder dit artikel of kijk op deze pagina voor een uitgebreid inkijkje in het boek.
Via onderstaande buttons kun je het boek bestellen. Heb je het boek al in huis en ga je aan de bak? Dan vind ik het erg leuk om jullie baksels via mijn social media kanalen terug te zien. Dat kan als je mij tagt via @laurasbakery en/of via #hetcompletebasisbakboek.
Veel bakplezier!
Wil jij aan de slag met carrot cake muffins? Met dit makkelijke recept trek je binnen een uur heerlijk kruidige muffins met wortel uit je oven.
Muffins maken is makkelijk én lekker. Dat geldt ook voor deze muffins met wortel, hoewel het raspen van de wortel wellicht het meeste werk is. Dit is overigens echt de moeite waard, want de wortel maakt de muffins heerlijk smeuïg.
Dit recept voor carrot cake muffins is gebaseerd op mijn basisrecept voor muffins, luchtig en niet al te zoet. Door er geraspte wortel en een mengsel van gemalen kaneel, kruidnagel, gember en nootmuskaat aan toe te voegen doen de muffins direct aan worteltjestaart denken.
Als je echt voor het carrot cake gevoel wil gaan, dan kun je de muffins afwerken met een lekkere roomkaas frosting. Er zijn nog veel meer lekkere carrot cake toppings te bedenken die goed bij de muffins smaken:
BAKTIP: Je kunt voorgesneden wortel julienne gebruiken voor de muffins, maar het lekkerste effect krijg je met vers gerapte wortel. Daar gebruik ik het allerliefst deze rasp voor.
Muffins zijn zowel in de vriezer als buiten de koelkast goed te bewaren. Als je hebt gekozen voor een romige topping, doe dit er dan pas op moment van serveren op. Dat maakt het gemakkelijker om ze te bewaren.
Buiten de koelkast kun je carrot cake muffins een week bewaren. Dat kan in een vershouddoos, ziplock zakje of verpakt in vershoudfolie.
Als je de carrot cake muffins langere tijd wil bewaren, dan kun je ze het beste invriezen. Verpak ze luchtdicht, op die manier blijven ze 3 maanden goed. Extra tip van mij: als je ze per stuk invriest dan kun je de porties die je ontdooit makkelijker bepalen.
Carrot cake, ik hou ervan. Gelukkig kun je de smaken van carrot cake heel goed in andere baksels verwerken door er wortel en kruiden in de juiste verhouding aan toe te voegen. Nog een paar heerlijke recepten met een worteltjestaart twist:
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Met dit recept kun je ook 48 mini wortel muffins maken, of 24 stuks als je het recept halveert. Deze mini muffins bak je 12-15 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte) tot de mini muffins gaar en goudbruin zijn. Je hebt hiervoor nodig:
Het formaat muffins op de foto’s, die eigenlijk veel te groot zijn om in één keer op te eten, vind ik het allermooist ogen. Daarvoor gebruikte ik deze klassieke muffin papiertjes, die je gewoon in een normale muffin bakvorm plaatst. Hou er rekening mee dat je in dit geval maar 6 à 7 muffins kunt maken met onderstaand recept. Je bakt dit formaat muffins in 25 minuten gaar.
In de blogpost hierboven omschreef ik al enkele lekkere toppings die je na het bakken op de muffins kunt smeren of spuiten, maar je kunt ze ook met een topping bestrooien voordat ze de oven ingaan. Enkele tips die goed passen bij deze kruidige muffins met wortel:
Wellicht heb je het beslag te lang gemixt, kort spatelen is voldoende. Het kan ook zijn dat de muffins te lang of te heet in de oven hebben gestaan. De muffins worden het meest smeuïg met vers geraspte wortels.
Muffins bewaar je in een afgesloten vershouddoos, ziplock zakje of verpakt in folie buiten de koelkast. Lees hier meer over het bewaren van muffins.