Pistache ijs maken

Pistache is altijd een van mijn favoriete smaken bij de ijssalon, dus een zelfgemaakt recept kon niet langer uitblijven. Met dit makkelijke recept maak je in no-time heerlijk roomijs van pistachenoten met slechts vier ingrediënten.

Zo maak je pistache roomijs

Heb jij mijn vanille roomijs al eens geprobeerd? Dan weet je dat er niet veel voor nodig is om zelf lekker ijs te maken. Onlangs deelde ik mijn recept voor pistachepasta – dé smaakmaker van dit pistache ijs. Ik leg je iets meer uit over de ingrediënten:

  • Slagroom. Gebruik altijd volvette slagroom en geen light-variant. Het vet zorgt ervoor dat er geen ijskristallen ontstaan.
  • Gecondenseerde melk. Omdat dit al gezoet is, hoef je geen extra suiker toe te voegen.
  • Vanillepasta. Dit kan eventueel ook vervangen worden door dezelfde hoeveelheid vanille-extract.
  • Pistachepasta. Als je het niet zelf maakt, gebruik dan bij voorkeur een ongezoete variant (liefst met 100% pistachenoten).

Pistache ijs met ijsmachine

Dit recept voor pistache ijs is ontwikkeld zodat je er geen ijsmaker voor nodig hebt. Met een ijsmaker kun je wel sneller van je zelfgemaakte ijs genieten. Deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie. 

Pistache ijs zonder ijsmachine

Pistache roomijs

Pistache ijs bewaren

Zelfgemaakt pistache ijs moet je in een goed afsluitbare diepvriesdoos bewaren. Bij voorkeur in een aparte vriezer en niet in het vriesvak, want daar is de temperatuur constanter. Het kan handig zijn om een ondiepe diepvriesdoos te gebruiken, dan is het ijs sneller op temperatuur als je het wilt serveren. Ik gebruik graag deze glazen diepvriesdozen.

Hoelang blijft pistache ijs goed?

Je kunt pistache ijs tot drie maanden bewaren. Als je het eenmaal (gedeeltelijk) hebt ontdooid, kun je het beter niet opnieuw invriezen.

Meer makkelijke ijsrecepten

Ik kan de zomer al bijna ruiken en daarom is het tijd om de lekkerste ijsrecepten weer uit de kast te halen. Ik heb direct een fijne selectie voor je gemaakt:

Het complete basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: pistache ijs

Wel of geen stukjes pistachenoten door je ijs

Om dit pistache roomijs te maken heb ik mijn zelfgemaakte pistachepasta gebruikt. Ik heb de pasta wat grover gelaten, zodat je kleine stukjes pistachenoot in het ijs proeft. Je kunt de pasta ook heel fijn malen, dan krijgt het ijs nog meer kleur en blijft de structuur helemaal glad.

Je kunt zelfs een beetje pistachepasta door de bovenste laag met ijsmengen voor een mooi swirl-effect (zodra je het in de bak voor de vriezer hebt geschept). Dat is een mooi gezicht en geeft een extra sterke pistachesmaak!

Waar kan ik pistachepasta kopen?

Als je de pistachepasta niet zelf wilt maken, kun je ook een kant-en-klare variant kopen. Die vind je tegenwoordig bij steeds meer supermarkten of online in webshops. De kleur en structuur kunnen per merk verschillen, maar kies bij voorkeur een variant die voor 100% uit pistachenoten bestaat.

Pistache ijs maken zonder ijsmachine

Voor dit recept heb je geen ijsmachine nodig — je maakt het gewoon zonder. Wil jij zo snel mogelijk van jouw ijs genieten en liever wel een ijsmachine gebruiken? Dat kan natuurlijk ook! Deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie.

Wat is vanillepasta?

Vanillepasta is te koop bij kookwinkels en webshops, of je kunt het gemakkelijk zelf maken. Je kunt het 1:1 vervangen door vanille-extract, want dat is net zo sterk van smaak. Ik koos dit keer voor pasta, zodat je de vanillepuntjes mooi in het ijs ziet. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een vanillepeul gebruiken, dan heb je genoeg aan één vanillestokje. Lees hier meer over de verschillende vanillesmaakstoffen.

Pistache ijs bewaren

Het pistache ijs is tot drie maanden in de vriezer te bewaren.

Pistache ijs maken
Pistache ijs maken
Zelf pistache ijs maken

 

Pistache ijs recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Pistache ijs recept

Voor dit pistache ijsrecept heb je maar vier ingrediënten nodig — en je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Simpel én heerlijk!
Bereidingstijd10 minuten
Koeltijd6 uur
Porties: bak vol (1,4 L)

Ingrediënten

Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Klop de slagroom stijf in een kom. Zet dit even opzij.
  • Neem een schone kom en meng hierin de vanillepasta en pistachepasta door de gecondenseerde melk. Spatel dit mengsel rustig door de opgeklopte slagroom.
  • Giet het mengsel in een afsluitbare bak en plaats de deksel erop. Zet de bak minimaal 6 uur in de vriezer.
  • Dat is het! Nu is het alleen nog wachten tot je ijs hard genoeg is. Haal het ijs 10-15 minuten voor serveren uit de vriezer zodat je er makkelijker bolletjes van kunt scheppen.
15x moederdag recepten

Er zijn veel verschillende manieren om je moeder tijdens Moederdag in het zonnetje te zetten. Iets lekkers voor haar maken is daar een van. Speciaal voor iedereen bij wie eten, koken en bakken de love language is, heb ik in dit artikel 15 overheerlijke Moederdag recepten op een rijtje gezet.

Inspiratie voor Moederdag recepten

Moederdag wordt elk jaar op de tweede zondag van mei gevierd. Om je moeder, oma of partner in het zonnetje te zetten, kun je een lekkere taart voor haar bakken, een heerlijk ontbijt op bed serveren of misschien juist wel een volle brunchtafel voor haar bereiden. Voor al deze momenten heb ik volop receptinspiratie voor je. Ook aan alle mama’s die liever genieten van een high tea of high wine (hallo borrelplank!) heb ik gedacht. Met deze recepten kun je haar de hele dag door lekkernijen voorschotelen.

Bekijk ook eens mijn categorie Moederdag recepten met nog heel veel meer bakinspiratie.

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door, maar ook zeker voor Moederdag, de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Voor bij het Moederdag ontbijt

Begin de dag goed door een heerlijk zondags ontbijt voor Moederdag klaar te maken met vers gebakken croissants, wentelteefjes, warme broodjes, sapjes en vers fruit.

TIP: Bij een ontbijt op bed is een mooi dienblad onmisbaar.

1
Zoete broodjes met room, blauwe bessen en glazuur
Broodjes met banketbakkersroom en blauwe bessen

5 van 2 stemmen

Deze heerlijke zoete broodjes met banketbakkersroom en blauwe bessen passen perfect op het ontbijt of op de brunchtafel.

Naar het recept

2
Suikerbrood wentelteefjes
Suikerbrood wentelteefjes

4.75 van 8 stemmen

Suikerbrood is op zichzelf al ontzettend lekker, laat staan deze suikerbrood wentelteefjes! Een onweerstaanbaar Moederdag ontbijt recept.

Naar het recept

3
Cruffins met amandelspijs
Cruffins met amandelspijs

4.72 van 7 stemmen

Door deze zalige cruffins met amandelspijs zullen alle ochtendhumeurtjes aan de ontbijttafel spontaan verdwijnen.

Naar het recept

Bakken voor Moederdag

Wil je iets lekkers bakken voor bij de koffie op Moederdag? Bak je de cake in een tulbandvorm, dan wordt het meteen een bijzonder en feestelijk baksel. Kun je niet kiezen tussen boterkoek en cheesecake? Geen probleem. De boterkoek-cheesecake is een taart waar niemand nee tegen zegt. Liever iets eenvoudigers bakken? Ga dan voor een portie onweerstaanbare chocolate chip koeken!

4
CITROEN-FRAMBOZEN TULBAND maken
citroen-frambozen tulband

4.13 van 32 stemmen

Met deze tulband kun je net alleen je moeder, maar de hele familie blij maken. Een heerlijk frisse maar ook smeuïge cake.

Naar het recept

5
Lemon meringue boterkoek cheesecak
Lemon meringue boterkoek cheesecake

4.60 van 15 stemmen

Alsof een engeltje op je tong piest, zo lekker is deze taart. Hier zal je moeder enorm van onder de indruk zijn, dat beloof ik je!

Naar het recept

6
chocolate chip cookies recept maken
Basisrecept chocolate chip cookies

4.66 van 323 stemmen

Deze chocolate chip cookies zijn allemansvrienden. Smeuïg, met een knapperig randje en gevuld met stukjes chocolade.

Naar het recept

Moederdag brunch recepten

Bij inspiratie voor het Moederdag ontbijt liet ik al een aantal heerlijke zoete recepten zien die ook prima tijdens een brunch op tafel kunnen. Bij een brunch zijn hartige recepten minstens zo belangrijk, zoals hartige wafels, versgebakken brood en eimuffins.

7
Wafels hartig
Hartige Italiaanse wafels

4.25 van 16 stemmen

Hartige wafels met Italiaanse kruiden, dat is weer eens wat anders dan de zoete variant! Voor alle mama’s die meer van hartig dan van zoet houden.

Naar het recept

8
Vlechtbrood recept
Vlechtbrood recept

5 van 6 stemmen

Dit vlechtbrood is een echte showstopper en staat prachtig op de brunchtafel. Maak er een verse eiersalade bij en je hebt een heerlijk gerecht voor Moederdag.

Naar het recept

9
BACON-EI MUFFINS
Bacon-ei muffins

4.10 van 10 stemmen

Ik heb veel verschillende soorten ei muffins in petto voor je, maar deze bacon-ei muffins zijn heerlijk voor alle moeders die koolhydraatarm eten.

Naar het recept

Stel een Moederdag high tea samen

Voor een high tea wil je de perfecte balans tussen zoete en hartige baksels. Kleine taartjes, heerlijke scones en een goede quiche mogen wat mij betreft niet ontbreken, maar er is natuurlijk nog veel meer lekkers mogelijk.

TIP: Voor nog meer inspiratie kijk je tussen deze 20 zoete en hartige high tea recepten.

10
Scones recept bakken
Zelf scones maken

4.41 van 186 stemmen

Waar een high tea is, zijn scones. Met clotted cream en jam of lemon curd, natuurlijk. Ontzettend makkelijk om te maken en echt genieten!

Naar het recept

11
Aardbeien tartelettes recept
Aardbeien tartelettes recept

4.34 van 3 stemmen
Een echte klassieker en tegelijkertijd één van de lekkerste tartelettes recepten. Ik bedoel natuurlijk aardbeien tartelettes met banketbakkersroom!

Naar het recept

12
Quiche recept met tomaat
Tomaten quiche

4.50 van 10 stemmen

Deze quiche smaakt eigenlijk overal lekker bij. Heerlijk fris door de tomaatjes en perfect voor de hartig trek tijdens een Moederdag high tea.

Naar het recept

Moederdag borrelplank maken

Om Moederdag in stijl af te sluiten, kun je een goedgevulde borrelplank voor haar samenstellen en haar favoriete drankje in huis halen. Met een borrelplank kun je heel veel kanten op – juist dat maakt het zo leuk. Je leest er alles over in mijn artikel met tips voor het maken van borrelplanken, maar er zijn een aantal recepten die niet mogen ontbreken op Moederdag:

13
BLADERDEEG HARTEN MET PARMAHAM
Bladerdeeg harten met parmaham

4.50 van 2 stemmen

Liefde gaat door de maag en dat is precies waar deze bladerdeeghartjes met parmaham voor bedoeld zijn.

Naar het recept

14
oesterzwam bitterballen
Oesterzwam bitterballen

Nog geen beoordeling

Wie borrelplank zegt, zegt bitterballen. En deze variant op basis van oesterzwammen is bij iedereen geliefd. Echt waar!

Naar het recept

15
10X MAKKELIJKE BORRELHAPJES
Pizza bruschetta

Nog geen beoordeling

Zowel pizza als bruschetta zijn een grote favoriet tijdens de borrel. Laat je deze twee nu perfect kunnen combineren.

Naar het recept

Tips bij het maken van recepten voor Moederdag

Favoriete recepten

Geen idee wat je moet maken voor Moederdag? Vraag dan gewoon eens aan je moeder wat haar favoriete keuken, lievelingsgebakje of maaltijd van de dag is. Het kan ook handig zijn om te vragen wat ze echt niet lekker vindt. Zo weet je niet alleen waarmee je aan de slag kunt, maar levert het vaak ook een leuk gesprek op — je leert elkaar weer iets beter kennen.

Voorbereiding

Als je een high tea of brunch wil bereiden voor je moeder, dan moeten er meerdere baksels gemaakt worden. Begin daar liever niet pas op zondagochtend mee. Deze tips helpen je op weg:

  • Kies recepten die je goed kunt voorbereiden.
  • Maak ze eventueel al langer van tevoren en bewaar ze in de vriezer.
  • Schakel het hele gezin in en laat iedereen iets lekkers maken.
  • Of kies ervoor om één of twee recepten zelf te maken en dit aan te vullen met iets bijzonders van een speciaalzaak.

Presentatie

Je zelfgebakken lekkers verdient het om zo mooi mogelijk gepresenteerd te worden. Met deze simpele tips maak je er echt iets feestelijks van:

  • Slagroom toeven en vers fruit zijn makkelijke manieren om zoete baksels te decoreren.
  • Kleed de tafel aan met een vrolijk tafelkleed en servetten. Zet wat kaarsen neer en schenk de drankjes in kannen.
  • Bij een ontbijt op bed is een dienblad onmisbaar. Ook dit kun je gezellig aankleden.
  • Een kaart met een lief gedichtje of persoonlijke woorden maakt het allemaal extra speciaal.
Pistachepasta

Zelf pistachepasta maken is verrassend eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt zijn pistachenoten en een foodprocessor. In onderstaand artikel en recept deel ik al mijn tips en trucs om de perfecte notenboter van pistachenoten te draaien.

Zo maak je jouw eigen pistachepasta

Met pistachepasta kun je ongelofelijk lekkere gebakjes maken, dat wisten ze in de Franse patisserie al lang. Toch werd er door het grote publiek weinig mee gebakken, tot de enorme hype rondom de Dubai-chocoladerepen – gevuld met pistachecrème en knapperige kataifi. Nu is de pistachenoot plotseling het populairste nootje van de klas.

Deze pistachio nut butter, zoals de Amerikanen het zo mooi noemen, kun je heel gemakkelijk zelf maken door ongezouten, gepelde pistachenoten fijn te malen in een krachtige foodprocessor. Je kunt zelf bepalen of je een wat grovere pasta wil, of dat de pistachepasta zo glad mogelijk moet worden. De kwaliteit van je foodprocessor is van belang, omdat de noten zeker 5-10 minuten moeten draaien tot er een smeuïge pasta ontstaat. Ik ben zelf al jaren tevreden met dit exemplaar.

Wat kun je maken met pistachepasta?

Er zijn eindeloos veel baksels waarin je deze pistachepasta kunt verwerken, zoals een pistache cheesecake, een pistache botercrème of een pistache ganache. Maar ook in het dagelijks gebruik is pistachepasta verrassend veelzijdig:

  • Roer wat van de pistachepasta door je yoghurt
  • Smeer het op een cracker
  • Verwerk het door (of over) zelfgemaakt ijs
  • Schep een beetje op je havermoutontbijt
Pistachepasta maken

Groene pistachepasta

Als je zelf aan de slag gaat met het maken van deze pasta, dan hoop je waarschijnlijk op een prachtig groen goedje als eindresultaat. Maar pistachenoten zijn lang niet altijd zo mooi groen als je zou denken. Ze neigen zelfs vaker naar het bruingroen, zeker als je ze met velletje en al fijnmaalt, krijgen ze een bruingroene kleur. Enkele tips voor een mooie groene pistachepasta:

  • Verwijder de velletjes van de pistachenoten. Het velletje beïnvloedt de smaak van je pistachepasta niet, maar wel de kleur.
  • Ga op zoek naar groene pistachenoten bij een (online) speciaalzaak. Ideaal is als de noten al zijn ontveld — dat scheelt tijd en gedoe.

De velletjes van de pistachenoten verwijderen

Je kunt de pistachenoten ontvellen door ze enkele minuten te weken in kokendheet water. Wrijf ze daarna droog in een schone doek — de velletjes laten dan los. Deze peuter je er vervolgens tussenuit. Een vrij tijdrovend klusje, vond ik. Rooster de nootjes daarna 15–20 minuten op 150 °C (boven- en onderwarmte) en schep ze halverwege om. Je noten zijn nu klaar om tot pasta gemalen te worden.

Pistachepasta (2)
Groene pistachepasta

Pistachepasta bewaren

Deze pasta gemaakt van 100% pistachenoten kun je gemakkelijk een paar weken bewaren. Maar eerlijk is eerlijk: als je eenmaal geproefd hebt hoe lekker het is, is de pot zó leeg.

Hoelang blijft pistachepasta goed?

Bewaar pistachepasta in de koelkast in een goed afgesloten vershouddoos (zelf gebruik ik de kleinste variant uit deze set), dan blijft hij zo’n 2-3 weken goed.

Kun je pistachepasta invriezen?

Als je de pistachepasta langer wilt bewaren, kun je die het best invriezen. Luchtdicht verpakt is hij op deze manier tot drie maanden houdbaar

Meer pistache recepten

Heb je net zoals ik de smaak van pistachenoten weer helemaal te pakken? Dan zijn deze pistache recepten vast iets voor jou:

Groene pistachepasta

Het complete basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: pistachepasta

Welke pistachenoten heb ik nodig?

  • Ongezouten
  • Ongeroosterd
  • Liefst gepeld
  • Liefst zonder vel
  • Liefst zo groen mogelijk (puur voor het oog)

Waarom blijven de pistachenoten onderin de foodprocessor vastzitten?

Waarschijnlijk is je foodprocessor te groot voor de hoeveelheid noten die je gebruikt. Idealiter zijn de messen van het apparaat (bijna) niet meer zichtbaar — ze moeten bedekt zijn met noten voordat je begint met malen. Zet het apparaat tussendoor even uit, schraap de pasta van de wanden en maal vervolgens verder.

Het lukt me niet om een pasta van de noten te draaien

Lukt het na 10 minuten malen in je foodprocessor of blender nog steeds niet om een romige notenpasta te krijgen? Dan kan dat aan een paar dingen liggen:

  • De blender of foodprocessor heeft niet genoeg kracht.
  • De noten zijn te lang geroosterd en zijn hierdoor droog geworden. Voeg een lepel neutrale olie toe en maal opnieuw.
  • De noten zijn te kort geroosterd waardoor de oliën niet voldoende vrij hebben kunnen komen. Voeg ook in dit geval een lepel neutrale olie toe en maal opnieuw.

Kan ik hier pistachecrème van maken?

Dat kan zeker! Daarvoor voeg je extra ingrediënten toe, zoals witte chocolade en/of gecondenseerde melk, om er een romige crème van te maken. Voor ik tot een exact recept kom die ik met jullie kan delen, moet ik zelf nog experimenteren met de verhoudingen. Deel het vooral in de reacties als je geslaagde tips hebt.

Kan ik ook pistachepasta kopen?

Dat kan absoluut, maar let erop dat je een variant koopt die voor 100% uit pistachenoten bestaat. Check hiervoor de ingrediënten op de verpakking.

Pistachepasta bewaren

Bewaar de pistachepasta in een schone en goed afsluitbare pot tot twee weken in de koelkast. Luchtdicht verpakt kan de notenpasta tot drie maanden in de vriezer bewaard worden.

 

Pistachepasta recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Pistachepasta recept

Het is super simpel om je eigen pistachepasta te maken. Met dit makkelijke recept wil je nooit meer een kant-en-klare variant kopen.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Koeltijd30 minuten
Porties: pot

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram pistachenoten

Instructies

  • Rooster de pistachenoten 9-10 minuten op 150 graden (onder- en bovenwarmte).
  • Laat de noten volledig afkoelen voordat je verder gaat.
  • Draai de noten in een krachtige foodprocessor tot een gladde pasta. Dit kan zo'n 10 minuten duren. Bewaar in een schone pot.

Notities

  • Het roosteren van de noten voegt smaak toe aan de notenpasta, maar het zorgt er ook voor dat de natuurlijke oliën vrijkomen. Zorg er daarom voor dat je altijd ongeroosterde noten koopt en je deze zelf roostert. ‘Gebrande’ noten zijn meestal gefrituurd (dit geeft niet hetzelfde effect).
  • Heb je jouw pistachenoten geblancheerd en ontveld (zie instructies in de blogpost), dan rooster je ze nog 5-10 minuten langer in de oven.
Feestkoekjes met chocolade maken

Zei iemand daar feestje? Zeker als je deze feestkoekjes met chocolade en Smarties op tafel zet! Ze hebben een koekbodem van shortbread, een laag melkchocolade, Smarties en sprinkles. Vrolijk en vooral ontzettend lekker.

Feestkoekjes met chocolade maken

Het idee voor deze koekjes is gebaseerd op de feestkoekjes die je ook wel in de winkel ziet. Zelfgemaakt zijn ze alleen nog lekkerder én veel leuker om te maken. Ook leuk om samen met kinderen te maken, want het recept is makkelijk en laagdrempelig.

Het recept komt uit mijn bakboek 50x Koekjes, waarin naast dit recept ook nog 49 andere overheerlijke koekjesrecepten te vinden zijn. En vandaag trakteer ik jullie, want er is iets te vieren: Laura’s Bakery bestaat 15 jaar! De blogverjaardag is officieel op 21 april, maar het is nooit te laat om te trakteren, niet waar? Op deze pagina vertel ik meer over 50x Koekjes en krijg je een inkijkje in het boek.

Koekjes met Smarties

Ik koos voor Smarties en sprinkles (jimmies, deze zijn langwerpig) als topping, maar je kunt eindeloos variëren. Er zijn ongelofelijk veel soorten sprinkles en die kun je naast Smarties ook combineren met Manna, kleine karamelblokjes of gehakte nootjes. Zo maak je elke keer weer een ander feestkoekje!

Feestkoekjes met smarties

Feestkoekjes met chocolade bewaren

Ik bewaar deze koekjes met Smarties graag in deze bewaardozen. Ik heb ze in alle vormen en maten (en ja, ook in aardig wat kleuren) en ze worden hier ontzettend vaak gebruikt.

Hoelang blijven feestkoekjes met chocolade goed?

Eenmaal gebakken en gedecoreerd kun je de koekjes maximaal twee weken bewaren in een goed afgesloten trommel of bewaardoos, buiten de koelkast. Over het bewaren van koekjes lees je hier meer.

Kun je feestkoekjes met chocolade invriezen?

Je kunt de koekjes maximaal drie maanden invriezen, maar met het ontdooien kan de kleur van de sprinkles en Smarties verloren gaan. Als je dit wil voorkomen kun je de chocolade, Smarties en sprinkles decoratie het beste pas na het ontdooien aanbrengen.

Meer feestelijke koekjesrecepten

Smarties, M&M’s, sprinkles en funfetti maken je koekjes stuk voor stuk feestelijk. Niks meer aan doen. Behalve opeten natuurlijk. Bovenal zijn deze recepten érg leuk om uit te delen. Perfect voor verjaardagen of traktaties op school. Met deze koekjesrecepten kun je nog veel meer lekkers uitdelen:

Wil je samen koekjes bakken met kinderen? In dit artikel deel ik handige tips om het gezellig én overzichtelijk te houden, én vind je een handig overzicht met de leukste koekjesrecepten voor kinderen.

Tips: feestkoekjes maken

Kan ik ook andere chocolade gebruiken?

Je kunt elke soort chocolade gebruiken, maar ik vind ze persoonlijk het lekkerst met melkchocolade.

Kan ik het ook in een ronde bakvorm maken?

Dat kan absoluut. Een 22 of 24 cm bakvorm is hiervoor geschikt. Je kunt ook de ‘recept omrekenen’ knop in de receptkaart gebruiken. Daarmee kun je het recept met één druk op de knop omrekenen van de huidige bakvorm (20 x 20 cm) naar de gewenste ronde of vierkante bakvorm.

Hoe moet ik de feestkoekjes bewaren?

In een trommel blijven ze 2 weken goed. In de vriezer tot maximaal 3 maanden.

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips. 

Bestel hier!

Afbeelding

 

Feestkoekjes met chocolade recept

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Feestkoekjes met chocolade recept

Met een shortbread-achtige bodem, melkchocolade, Smarties en sprinkles mogen deze koekjes met recht feestkoekjes heten!
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Rusttijd2 uur
Porties: personen

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram bloem
  • 100 gram melkchocolade
  • handje smarties
  • sprinkles

Instructies

  • Klop boter en suiker tot een romig en luchtig mengsel. Mix de vanille-extract door het mengsel heen voeg als laatst bloem toe. Kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat een uur rusten in de koelkast.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk stevig aan.
  • Bak de koekbodem in ongeveer 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) tot hij gaar en goudbruin is. Laat de bodem in de vorm volledig afkoelen voordat je verder gaat.
  • Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Eenmaal gesmolten haal je de kom van de pan af, voeg de rest van de chocolade toe. Roer regelmatig door tot alle chocolade is gesmolten.
  • Giet de gesmolten chocolade over de koekbodem in de bakvorm, spreid gelijkmatig uit. Decoreer met Smarties en sprinkles. Laat de chocolade volledig uitharden.
  • Haal de koek uit de vorm en halveer deze over de lengte. Snijd elke strook in 6 reepjes.
Chocolate chip cookies met paaseitjes (4)

Deze chocolate chip cookies met paaseitjes zijn zo lekker! Als je ze eenmaal hebt geproefd, ga je ze nog heel vaak willen maken. Ideaal voor Pasen én een leuke activiteit tijdens de meivakantie.

Chocolate chip cookies met paaseitjes

Vorig jaar bezocht ik Chicago voor een foodbloggersconferentie. Als ik in het buitenland ben, staat een bezoek aan de plaatselijke supermarkt bovenaan mijn to-do lijst! Het was rond Pasen, dus de winkels lagen vol met allerlei paaslekkernijen, zoals Cadbury Mini Eggs. Omdat ze in Nederland niet verkrijgbaar zijn, ging mijn koffer afgeladen mee terug – klaar om thuis deze lekkere paaskoekjes te bakken!

Het recept is gebaseerd op mijn basisrecept voor chocolate chip cookies, maar de met suiker bedekte paaseitjes geven de koekjes een extra lekkere crunch! De Cadbury Mini Eggs zijn trouwens prima te vervangen door de gespikkelde chocolade paaseitjes van M&M’s. Haal meteen een extra zakje in huis, want dan kun je ook aan de bak met deze paasei-blondies!

BAKTIP: Voor perfect ronde paaskoeken, gebruik je een ronde uitsteker direct nadat ze uit de oven komen. Je zet de uitsteker om het koekje heen en draait deze rond zodat het koekje een mooie vorm krijgt. Daarvoor heb ik deze set ronde metalen uitstekers in huis.

koeken met paaseitjes

Zelf koekjes met paaseitjes maken

Het maken van deze chocolate chip koekjes met paaseitjes is vrij eenvoudig. Je hebt het volgende nodig:

  • Roomboter. Het liefst ongezouten en op kamertemperatuur.
  • Lichtbruine basterdsuiker. Je kunt ook witte basterdsuiker gebruiken, maar de lichtbruine variant geeft meer smaak aan de koekjes.
  • Ei. Voor de juiste textuur (smeuïgheid) en binding van de koekjes.
  • Vanille-extract. Dit kan je ook vervangen door 2 tl vanillesuiker of 1 tl vanillepasta, die kun je zelf maken of kopen bij Dille & Kamille.
  • Bloem. Ik gebruikte tarwebloem voor deze koekjes.
  • Baking soda. Het gebruik van dit rijsmiddel zorgt ervoor dat de koekjes zacht en smeuïg blijven van binnen, maar knapperig zijn aan de randen.
  • Gespikkelde paaseitjes. De paas M&M’s hebben precies het goede formaat voor deze koekjes. Je hebt ook wat extra nodig ter decoratie van de koeken.
Chocolate chip cookies met paaseitjes (1)

Chocolate chip cookies met paaseitjes bewaren

Deze koekjes met paaseitjes zijn zowel in als buiten de vriezer goed te bewaren, zolang je ze luchtdicht verpakt. Dat doe ik het liefst door ze in bewaardozen te verpakken.

Hoe lang blijven koekjes met paaseitjes goed?

In een luchtdichte trommel kun je chocolate chip cookies met paaseitjes 1 – 2 weken buiten de koelkast bewaren.

Kun je chocolate chip cookies met paaseitjes invriezen?

Invriezen is ook een prima optie. Op deze manier blijven de koekjes maximaal 3 maanden goed.

Meer chocolate chip cookies recepten

Voor de liefhebbers heb ik ook een recept voor extra dikke chocolate chip cookies in de aanbieding. Je kunt de chocolade eitjes in dat recept verwerken, in plaats van de chocolate chips. Op Laura’s Bakery vind je nog veel meer varianten op chocolate chip cookies. Kun je merken dat dit een van mijn lievelingskoekjes is? 😉

Chocolate chip cookies met paaseitjes (3)

Tips: chocolate chip cookies met paaseitjes maken

Hoe verwerk ik de paaseitjes in het deeg?

Voor dit recept hak je de chocolade eitjes in kleine stukjes, anders zijn ze te groot om in het deeg te verwerken. Nadat ik ze met een scherp mes grof gehakt heb, vouw ik ze door het deeg. Laat het deeg daarna minimaal een uur rusten en verdeel het deeg dan in balletjes.

Kan ik ook andere paaseitjes gebruiken?

Ja, dat kan zeker. Houd er wel rekening mee dat niet alles op dezelfde manier smelt. Maar over het algemeen kun je allerlei soorten chocolade gebruiken om in chocolate chip cookies te verwerken. De toevoeging van wat pastelkleurige sprinkles kan ook leuk zijn!

Mijn koekjes zijn nog zacht! Wat heb ik verkeerd gedaan?

Koekjes zijn altijd nog zacht als ze net uit de oven komen. Pas tijdens het afkoelen worden ze knapperig. Houd bij het bakken dus rekening met de afkoeltijd.

Hoe lang kan ik de chocolate chip koekjes met paaseitjes bewaren?

De koekjes blijven 1-2 weken goed in een luchtdichte bewaardoos buiten de koelkast. Maar de kans is groot dat ze dan al op zijn. In de vriezer blijven ze tot 3 maanden goed.

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Chocolate chip cookies recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Chocolate chip cookies met paaseitjes recept

Chocolate chip cookies met paaseitjes zijn de ultieme koekjes voor Pasen! Met dit makkelijke recept heb je ze zo gemaakt.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd14 minuten
Totale tijd29 minuten
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 tl baking soda
  • 100 gram mini paaseitjes en extra ter decoratie

Instructies

  • Doe de boter en basterdsuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei en het vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg het bloem, zout en de baking soda toe en zet de mixer uit zodra de bloem is opgenomen. Hak de mini chocolade eitjes in kleinere stukjes en kneed door het deeg.
  • Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast (maar het liefst de hele nacht). Verdeel het deeg daarna in 16 gelijke stukken.
  • Draai balletjes van de stukjes deeg en leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Ik heb meestal 2-3 bakplaten nodig om alle koeken te bakken. Druk nog wat extra stukjes chocolade eitjes in de balletjes deeg.
  • Bak in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte) in 12-14 minuten goudbruin. De koekjes zijn na het bakken nog een beetje zacht. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en verplaats ze daarna naar een rooster waar ze volledig af kunnen koelen.
Blondies met paaseitjes

Het is bijna Pasen! En ik vind het heerlijk om leuke en verrassende variaties te maken van mijn favoriete recepten. Vandaag deel ik mijn versie van paasei-blondies. Ze zijn niet alleen leuk om te serveren met Pasen, maar ze zijn ook geweldig om overgebleven paaseitjes in te verwerken.

Paasei-blondies

Voor het maken van deze chewy paasei-blondies gebruikte ik Cadbury Mini Eggs. Ze lijken op dragees, maar zijn iets kleiner en daardoor ideaal om in baksels te verwerken.

Toen ik vorig jaar in Chicago was, had mijn koffer nog wat ruimte, dus die vulde ik met allerlei zoete lekkernijen. Ik had deze eitjes al vaak online voorbij zien komen en wilde er altijd al eens mee bakken. Helaas zijn ze in Nederland niet verkrijgbaar, maar de paaseitjes van M&M’s zijn hier net zo geschikt voor!

Met die paaseitjes maakte ik niet alleen deze heerlijke blondies, maar ook mijn nieuwe favoriete chocoladekoekjes. Binnenkort deel ik het recept!

BAKTIP: Blondies bak ik graag in deze vierkante bakvorm. De bakvorm bekleed ik met bakpapier dat aan twee kanten ruim boven de randen uitkomt, op deze manier kan ik de blondies na het bakken (en afkoelen) gemakkelijk uit de vorm tillen.

Blondies met paaseitjes maken

Wat heb je nodig voor paasei-blondies

Het maken van dit blondies recept is hartstikke makkelijk. In tegenstelling tot brownies, hoeft er niet per se chocolade in blondies verwerkt te worden. In dit recept gebruik ik wel chocolade, maar dan in de vorm van paaseitjes.

Het lekkere aan deze toevoeging is dat het zorgt voor een beetje extra crunch. Daarnaast is chocolade, zeker in de vorm van paaseitjes, eigenlijk altijd een goed idee. 😉 Zorg er ook voor dat je wat extra paaseitjes overhoudt voor de decoratie.

Ingrediënten

Naast de paaseitjes heb je de volgende ingrediënten nodig om de blondies te maken:

  • Roomboter. Het liefst ongezouten en op kamertemperatuur.
  • Lichtbruine suiker. Kies liever geen donkerbruine basterdsuiker, want dat heeft invloed op het uiterlijk (de kleur) van de blondies.
  • Eieren. Voor binding en smeuïgheid.
  • Vanille-extract. Ik heb altijd een flinke voorraad in huis, omdat ik mijn eigen vanille-extract maak.
  • Bloem. Tenzij anders vermeld gebruik ik altijd tarwebloem in mijn recepten.
  • Zout. Hierdoor komt de smaak van de blondies nog beter naar voren.
Paasei blondies bewaren

Paasei-blondies bewaren

Blondies met paaseitjes kunnen prima bewaard worden. Wel zo handig als je de paasbrunch alvast wil voorbereiden, zodat je op de dag zelf minder hoeft te doen. Kijk ook eens tussen mijn andere recepten voor Pasen voor nog meer inspiratie!

Hoe lang blijven blondies met paaseitjes goed?

Paasei-blondies kunnen 3-4 dagen bewaard worden buiten de koelkast, in een luchtdichte verpakking. Ik gebruik hiervoor graag deze bewaardozen.

Kan ik paasei-blondies invriezen?

Als je de blondies voor langere tijd wil bewaren, dan kun je ze het beste invriezen. Luchtdicht verpakt blijven ze op deze manier tot 3 maanden goed.

Meer recepten met paaseitjes

Ik vind dragee eitjes de mooiste paaseitjes om te verwerken in mijn recepten. Ze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar (rondom Pasen) en welke je nodig hebt hangt af van het recept. Zelf heb ik al hele diverse recepten met deze paaseitjes gemaakt, waar jij thuis ook mee aan de slag kan:

Blondies met paaseitjes

Tips: paasei-blondies maken

Kan ik alle soorten paaseitjes gebruiken?

Dat kan, maar elke soort zorgt voor een net iets ander effect/structuur. Ik gebruikte mini dragee eitjes. De mini paaseitjes van M&M’s zijn hier ook heel geschikt voor.

Hoe lang moet ik het blondie beslag mixen?

Niet te lang! De ingrediënten moeten kort met elkaar gemengd worden, waarvoor je prima een spatel kan gebruiken.

Hoe weet ik wanneer de blondies gaar zijn?

Helaas kun je dit niet testen met een caketester, zoals bij cake. Als de blondies gaar zijn, dan voelen de randen stevig en het binnenste nog zacht of zelfs een beetje wiebelig. Op de bovenkant zie je een dunne, krokante laag. Laat ze hierna volledig afkoelen en het liefst een nacht (afgedekt) op een relatief koele plek staan, zodat ze goed opstijven. De volgende dag heb je de allerlekkerste blondies.

Hoe lang kan ik de paasei-blondies bewaren?

Je kunt ze ongeveer 3-4 dagen in een luchtdichte trommel bewaren. Zorg ervoor dat je ze niet in de koelkast zet, want dan drogen de blondies uit. Je kunt ze ook goed luchtdicht verpakt invriezen (max. 3 maanden).

Het Feestdagen Bakboek

Ben je na deze blondies nog lang niet uitgebakken voor Pasen? Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Paasei blondies recept

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Paasei-blondies recept

Deze schattige paasei-blondies zijn perfect om te serveren tijdens Pasen of om overgebleven paaslekkernijen mee op te maken.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 350 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 1 el vanille extract
  • 275 gram bloem
  • snuf zout
  • 160 gram mini paaseitjes en extra voor decoratie

Instructies

  • Bekleed de bakvorm met een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Smelt de boter in een pan en doe samen met de suiker in de kom van een standmixer. Mix de boter en suiker tot een glad geheel. Voeg de eieren één voor één toe terwijl je tussendoor mixt.
  • Voeg ook het vanille-extract toe en mix even door. Als laatste voeg je de bloem en het zout toe. Mix tot deze volledig zijn opgenomen. Hak de chocolade eitjes in stukjes en spatel deze door het beslag.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Verspreid gelijkmatig. Verdeel over de bovenkant van de blondie nog wat extra (stukjes) chocolade eitjes.
  • Bak de blondie met paaseitjes in 25-30 minuten goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte). De bovenkant moet een dun krokant laagje hebben en de binnenkant mag nog een beetje wiebelig zijn, maar wel stevig aanvoelen.
  • Laat de blondie volledig afkoelen en opstijven. Snijd eventueel de zijkanten eraf en verdeel in 16 stukjes.
Kwarktaart mango

Mijn basisrecept voor vanille kwarktaart en één van mijn favoriete soorten fruit vormen samen deze overheerlijke zomerse taart: een mango kwarktaart.

De lekkerste mango kwarktaart maken

Het maken van een kwarktaart is niet moeilijk en je hebt er relatief weinig voor nodig om een ontzettend lekkere taart op tafel te zetten. Je kunt in principe voor alle soorten fruit kiezen, maar een kwarktaart met mango is om je vingers bij af te likken!

Ingrediënten voor een kwarktaart met mango

  • Koekjes. Voor de koekbodem koos ik voor Digestive koekjes, omdat deze koekjes goed passen bij mango (en veel andere soorten fruit).
  • Roomboter. De roomboter meng je door de gemalen koekjes, hierdoor worden de fijngemalen koekjes weer één geheel als het opstijft.
  • Gelatine. Gelatine zorgt ervoor dat de vulling van de kwarktaart stevig wordt.
  • Mango. Dit is de smaakmaker van deze taart, dus ga op zoek naar smaakvolle (rijpe) exemplaren.
  • Kwark. Het recept werkt met zowel magere als volle kwark, maar er is natuurlijk wel een smaakverschil.
  • Vanillepasta. Dit kan 1:1 vervangen worden door vanille-extract, of andere vanille alternatieven.
  • Slagroom. Een kwarktaart wordt extra romig en luchtig door het gebruik van slagroom.
  • Suiker. Meestal gebruik ik fijne kristalsuiker. Als je het kwarkmengsel zoet genoeg vindt, dan kun je de suiker ook weglaten.
  • Melk. Magere, halfvolle of volle melk, het kan allemaal. Net zoals bij de kwark geldt dat er wel smaakverschil is.

Het complete basisbakboek

Deze overheerlijke mango kwarktaart is afkomstig uit Het complete basisbakboek. In dit boek vind je in totaal 154 recepten, waarvan 40 basisrecepten en 32 vullingen en toppings. In dit boek wil ik je leren dat je met basisrecepten eindeloos kunt variëren en daarom deel ik twee variaties bij elk basisrecept.

Deze kwarktaart met mango is een variatie op het basisrecept voor kwarktaart. Ontzettend makkelijk en heerlijk tegelijk. Op deze pagina lees je nog veel meer over Het complete basisbakboek en geef ik je een inkijkje in het boek.

Kwarktaart met mango maken

Puntje mango kwarktaart

Mango kwarktaart bewaren

Vroeger behoorde kwarktaart niet tot mijn favoriete taarten, maar nu kost het me juist moeite om er vanaf te blijven. Dat lijkt ook te gelden voor vrienden en familie, want er blijft zelden een stukje kwarktaart over. Toch kun je deze mango kwarktaart prima bewaren in de koelkast en zelfs in de vriezer.

Hoe lang blijft mango kwarktaart goed?

In de koelkast kun je kwarktaart maximaal 3-4 dagen bewaren, goed luchtdicht verpakt. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht of geuren uit de koelkast bij kunnen komen.

Kun je mango kwarktaart invriezen?

Een kwarktaart met mango kun je prima invriezen. Als je ervoor zorgt dat je de taart(punten) luchtdicht verpakt, dan blijft het op deze manier maximaal 3 maanden goed. Laat de ingevroren kwarktaart een dag van tevoren ontdooien in de koelkast.

Meer recepten met mango

Mango is niet alleen lekker in kwarktaart, maar ook in smoothies, ijsjes, koekjes en tja, waarin eigenlijk niet? Een aantal favoriete recepten met mango op een rij:

mango kwarktaart

Tips: kwarktaart met mango

Kan ik ook een andere bodem maken?

Je kunt allerlei soorten koekjes gebruiken om er in combinatie met roomboter een heerlijke koekbodem voor je kwarktaart van te maken. Per koekje verschilt het hoeveel roomboter je nodig hebt. Zo zijn bastognekoeken van zichzelf al vrij vet, waardoor je ze het beste kunt combineren met iets minder boter.

Kan de taart met mango uit de vriezer gemaakt worden?

Dat kan zeker. Laat de mango wel eerst volledig ontdooien en laat het vocht uitlekken.

Kan ik de taart zonder gelatine maken?

De gelatine zorgt ervoor dat de kwarkvulling opstijft, dus het kan niet simpelweg worden weggelaten. Een goed alternatief is agar-agar. Lees in dit artikel meer over het vervangen van gelatine in recepten.

Kan ik de taart ook in een andere maat springvorm maken?

In onderstaande receptkaart vind je de knop ‘recept omrekenen’. Daarmee kom je in de omrekentool terecht, waarmee je gemakkelijk elk recept omrekent naar een maat bakvorm naar keuze. Je hoeft enkel de huidige maat bakvorm van het recept in te vullen en de maat waar je het naar wil omrekenen.

Mango kwarktaart bewaren

Goed afgedekt kun je een kwarktaart met mango 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder decoratie en luchtdicht verpakt is het maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren.

Het Complete Basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

 

Kwarktaart mango recept

Recept afdrukken

3 van 1 stem

Mango kwarktaart

Mijn basisrecept voor vanille kwarktaart en één van mijn favoriete soorten fruit vormen samen deze overheerlijke zomerse taart: een mango kwarktaart.
Voorbereidingstijd40 minuten
Koeltijd3 uur
Porties: – 10 personen

Equipment

Ingrediënten

Bodem

  • 150 gram biscuitjes digestive koekjes bijvoorbeeld
  • 80 gram ongezouten roomboter

Vulling

  • 10 blaadjes gelatine
  • 400 gram mango ongeveer 1½ mango
  • 500 gram kwark
  • 2 tl vanillepasta
  • 250 ml slagroom
  • 4 el suiker naar smaak
  • 100 ml melk

Instructies

  • Maal de koekjes tot fijne kruimels. Smelt de boter in een pannetje en voeg de kruimels hieraan toe. Roer door en stort het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm. Verspreid gelijkmatig en druk stevig aan. Zet de bodem even in de koelkast.
  • Leg de gelatineblaadjes in een schaal met koud water, laat ze minimaal 10 minuten weken. Schil de mango, snijd in stukjes en pureer tot een glad mengsel.
  • Doe de kwark, vanillepasta en gepureerde mango in een kom, roer tot een egaal mengsel. In een andere kom klop je de slagroom en suiker stijf.
  • Verwarm de melk in een steelpan tot deze lauwwarm is. Haal de pan van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer door tot ze zijn gesmolten.
  • Giet het melkmengsel bij de kwark en roer door. Voeg de slagroom toe en spatel door het kwarkmengsel tot alles is opgenomen. Stort het mengsel op de koekbodem en strijk de bovenkant glad.
  • Laat de taart minimaal 3 uur in de koelkast staan om op te stijven.
Nu verkrijgbaar: Het complete basisbakboek van Laura's Bakery

Het is zo ver: Het complete basisbakboek is nú verkrijgbaar in alle online winkels en bij de (lokale) boekhandel. Iedereen die het boek had gereserveerd kan het boek vandaag op de deurmat verwachten, of ophalen bij de lokale boekhandel.

In dit artikel zet ik alle informatie over het boek nog een keer op een rij en behandel ik de vragen die de afgelopen maanden het meest gesteld zijn.

Mijn achtste bakboek

Al mijn bakboeken zijn speciaal voor me, maar dit boek is extra speciaal. Al jaren werk ik aan het concept van een basisbakboek dat zó compleet is, dat het over 25 jaar nog steeds wekelijks door jullie wordt gebruikt.

Een bakboek waarvan de pagina’s niet schoon zijn gebleven, maar waaraan te zien is dat het voor eindeloos veel bakplezier heeft gezorgd. Dat concept heb ik doorontwikkeld tot deze bakbijbel met meer dan 150 overheerlijke bakrecepten voor de enthousiaste thuisbakker!

Ik ben er ongelofelijk trots op en kan niet wachten om jullie reacties te lezen en de eerste baksels te zien. Om die reden is het extra leuk als jullie mij via de socials willen taggen via @laurasbakery en/of via #hetcompletebasisbakboek, dan kan ik alle bakavonturen volgen.

COVER Het Complete Basisbakboek van Laura's Bakery

Dit kun je verwachten van Het complete basisbakboek

Met 15 jaar aan bak- en blogervaring weet ik maar al te goed welke recepten belangrijk zijn voor mijn verschillende lezers. De recepten in Het complete basisbakboek zijn daarom een mix tussen echte bakklassiekers en moderne favorieten.

Van heerlijke ontbijtrecepten en zalige taarten tot Hollandse favorieten en onweerstaanbare toetjes. Met dit boek kun je op elk moment van de dag wat lekkers bakken.

Het boek bevat 300 pagina’s met in totaal 154 recepten, waaronder:

  • 40 basisrecepten
  • 80 variaties op de basisrecepten (2 voor elke basis)
  • 34 recepten voor vullingen en toppings
  • Ongeschreven bakregels, handige baktips en slimme bewaaradviezen
  • Twee leeslinten, omdat je het natuurlijk niet bij één recept kunt houden 😉

Het complete basisbakboek is via onderstaande buttons te koop voor €37,99. Lees vooral verder als je benieuwd bent naar de antwoorden op de meest gestelde vragen of kijk op deze pagina voor een uitgebreid inkijkje in het boek.

Het complete basisbakboek - Laura Kieft

Veelgestelde vragen over Het complete basisbakboek

Wat is het verschil tussen Het Basisbakboek uit 2016 en Het complete basisbakboek?

Ondanks dat er een kleine overlap is, zijn de boeken bijna niet te vergelijken. Zo bevat Het complete basisbakboek ruimschoots twee keer zoveel recepten, waarvan meer dan de helft spiksplinternieuw.

  • Het Laura’s Bakery Basisbakboek bevat zes basisrecepten en 10 recepten voor vullingen en toppings; stuk voor stuk fijne recepten voor de beginnende bakker om mee te starten. Daarnaast staan er ook flink wat lekkere variaties op die zes basisrecepten in het boek.
  • Het complete basisbakboek bevat 40 basisrecepten, aangevuld met 34 recepten voor vullingen en toppings. Met elk van de 40 basisrecepten maakte ik twee nieuwe variaties. Dat zijn 80 recepten die in geen enkel Laura’s Bakery bakboek te vinden zijn (en ook niet op het blog).

Heeft het nieuwe boek overlap met recepten uit andere boeken?

Aanvullend op bovenstaand antwoord is er met de meeste Laura’s Bakery bakboeken een hele minimale overlap. Het gaat echt maar om enkele recepten per boek.

De meeste overlap zit logischerwijs in mijn eerste boek: Het Basisbakboek. De 6 basisrecepten komen in dit nieuwe boek terug en ook de vullingen en toppings staan erin. Dit is onvermijdelijk als het gaat om basisrecepten, waar het om draait in dit boek.

Met andere boeken zoals 50x Koekjes is het aantal recepten dat hetzelfde is op 1 hand te tellen. De variaties op de basisrecepten zijn allemaal nieuw!

Waarom is het boek duurder dan je andere boeken?

Het boek heeft inderdaad een hogere prijs dan mijn eerder gepubliceerde boeken. Dit komt omdat het boek een grotere inhoud heeft, zowel in het aantal pagina’s (300), als in het aantal recepten (154). Het boek heeft een tijdloos karakter en ik heb bij het schrijven ervan voor ogen gehad dat dit boek nog tientallen jaren dienst zal doen in jullie keukens. Ik ben er van overtuigd dat het boek deze meerwaarde volledig waard is.

Hoeveel nieuwe recepten staan er in het boek?

In totaal bevat het boek iets meer dan 80 recepten die speciaal voor dit boek zijn ontwikkeld en nog nergens anders via de kanalen van Laura’s Bakery zijn gepubliceerd.

Kan ik het boek ook in het buitenland bestellen?

Het boek is online en offline verkrijgbaar in Nederland en België. Echter heb ik tot dusver van lezers begrepen dat het mogelijk is om het boek via Amazon te bestellen en in Frankrijk en Duitsland te laten bezorgen. Mochten er nog meer van dit soort gouden tips zijn, deel ze vooral in een reactie onder dit artikel met mij (en andere lezers).

Is de winnaar van de pre-order al bekend?

Allereerst wil ik iedereen die een pre-order heeft geplaatst onwijs bedanken! Een grotere blijk van vertrouwen kun je niet krijgen en ik ben ontzettend dankbaar voor zo’n lieve en loyale groep lezers.

De drie winnaars van de feestpakketten hebben via de mail bericht van mij gehad. Controleer voor de zekerheid ook even je spambox.

Toch nog een vraag?

Stel ‘m vooral in de reacties onder dit artikel of kijk op deze pagina voor een uitgebreid inkijkje in het boek.

Via onderstaande buttons kun je het boek bestellen. Heb je het boek al in huis en ga je aan de bak? Dan vind ik het erg leuk om jullie baksels via mijn social media kanalen terug te zien. Dat kan als je mij tagt via @laurasbakery en/of via #hetcompletebasisbakboek.

Veel bakplezier!

Carrot cake muffins

Wil jij aan de slag met carrot cake muffins? Met dit makkelijke recept trek je binnen een uur heerlijk kruidige muffins met wortel uit je oven.

Zelf carrot cake muffins maken

Muffins maken is makkelijk én lekker. Dat geldt ook voor deze muffins met wortel, hoewel het raspen van de wortel wellicht het meeste werk is. Dit is overigens echt de moeite waard, want de wortel maakt de muffins heerlijk smeuïg.

Carrot cake toppings

Dit recept voor carrot cake muffins is gebaseerd op mijn basisrecept voor muffins, luchtig en niet al te zoet. Door er geraspte wortel en een mengsel van gemalen kaneel, kruidnagel, gember en nootmuskaat aan toe te voegen doen de muffins direct aan worteltjestaart denken.

Als je echt voor het carrot cake gevoel wil gaan, dan kun je de muffins afwerken met een lekkere roomkaas frosting. Er zijn nog veel meer lekkere carrot cake toppings te bedenken die goed bij de muffins smaken:

BAKTIP: Je kunt voorgesneden wortel julienne gebruiken voor de muffins, maar het lekkerste effect krijg je met vers gerapte wortel. Daar gebruik ik het allerliefst deze rasp voor.

Carrot cake muffins

Carrot cake muffins bewaren

Muffins zijn zowel in de vriezer als buiten de koelkast goed te bewaren. Als je hebt gekozen voor een romige topping, doe dit er dan pas op moment van serveren op. Dat maakt het gemakkelijker om ze te bewaren.

Hoe lang blijven carrot cake muffins goed?

Buiten de koelkast kun je carrot cake muffins een week bewaren. Dat kan in een vershouddoos, ziplock zakje of verpakt in vershoudfolie.

Kan ik carrot cake muffins invriezen?

Als je de carrot cake muffins langere tijd wil bewaren, dan kun je ze het beste invriezen. Verpak ze luchtdicht, op die manier blijven ze 3 maanden goed. Extra tip van mij: als je ze per stuk invriest dan kun je de porties die je ontdooit makkelijker bepalen.

Meer recepten met een carrot cake twist

Carrot cake, ik hou ervan. Gelukkig kun je de smaken van carrot cake heel goed in andere baksels verwerken door er wortel en kruiden in de juiste verhouding aan toe te voegen. Nog een paar heerlijke recepten met een worteltjestaart twist:

Carrot cake muffins maken
Carrot cake muffins

Het Complete Basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Carrot cake muffins tips

Mini muffins maken

Met dit recept kun je ook 48 mini wortel muffins maken, of 24 stuks als je het recept halveert. Deze mini muffins bak je 12-15 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte) tot de mini muffins gaar en goudbruin zijn. Je hebt hiervoor nodig:

Extra grote muffins maken

Het formaat muffins op de foto’s, die eigenlijk veel te groot zijn om in één keer op te eten, vind ik het allermooist ogen. Daarvoor gebruikte ik deze klassieke muffin papiertjes, die je gewoon in een normale muffin bakvorm plaatst. Hou er rekening mee dat je in dit geval maar 6 à 7 muffins kunt maken met onderstaand recept. Je bakt dit formaat muffins in 25 minuten gaar.

Toppings mee bakken

In de blogpost hierboven omschreef ik al enkele lekkere toppings die je na het bakken op de muffins kunt smeren of spuiten, maar je kunt ze ook met een topping bestrooien voordat ze de oven ingaan. Enkele tips die goed passen bij deze kruidige muffins met wortel:

Help mijn muffins waren niet smeuïg/luchtig

Wellicht heb je het beslag te lang gemixt, kort spatelen is voldoende. Het kan ook zijn dat de muffins te lang of te heet in de oven hebben gestaan. De muffins worden het meest smeuïg met vers geraspte wortels.

Bewaren

Muffins bewaar je in een afgesloten vershouddoos, ziplock zakje of verpakt in folie buiten de koelkast. Lees hier meer over het bewaren van muffins.

Carrot cake muffins - wortel muffins

 

Carrot cake muffins recept

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Carrot cake muffins recept

Een gevalletje het beste van twee werelden: in dit makkelijke recept combineer je carrot cake en muffins tot een heerlijk geheel.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Porties: muffins

Ingrediënten

Droge ingrediënten

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl kaneel
  • 0,5 tl kruidnagel poeder
  • 0,5 tl gember poeder
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • snuf zout

Natte ingrediënten

  • 2 eieren (M)
  • 225 ml melk
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille extract
  • 150 gram wortel geraspt

Instructies

  • Doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda, kruiden en zout bij elkaar in een kom, roer even door elkaar met een spatel.
  • In een andere kom meng je de vochtige ingrediënten met een garde door elkaar: eieren, melk, zonnebloemolie, vanille-extract en de geraspte wortel.
  • Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en spatel door elkaar tot één geheel, dit mag best een beetje klonterig zijn.
  • Neem een muffinvorm die je bekleed met papieren muffinvormpjes. Met een ijslepel verdeel je het beslag over de vormpjes. Bij muffins mag je de vormpjes best vol doen, ik vul ze zelf tot ongeveer een halve centimeter onder de rand.
  • Bak de muffins in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Recept voor Zwitserse meringue

Dit recept voor Zwitserse meringue moet je echt eens proberen. Het is niet alleen ontzettend lekker om in botercrème te verwerken, maar ook perfect om schuimpjes van te bakken. De structuur is net weer even anders dan van Franse of Italiaanse meringue.

Wat is Zwitserse meringue?

Zwitserse meringue wordt ook wel zwaar schuim genoemd. Doordat je de meringue samen met de suiker au bain-marie verwarmd en daarna pas opklopt, ontstaan er minder luchtbubbels en dus een compacter en stevig schuim. Dat maakt het heel geschikt om te verwerken tot een stevige botercrème, beter bekend als Swiss meringue botercrème.

Doordat Zwitsers schuim minder luchtig is, is het stabieler en minder kwetsbaar. Hierdoor kun je er prachtige vormen van spuiten en als schuimpjes bakken. In Frankrijk wordt deze methode vaak gebruikt om grotere meringues te bakken, met een zachte binnenkant.

Verschillende soorten meringue

Er zijn drie bekende manieren om meringue te maken: de Franse, Italiaanse en de Zwitserse. Elk van deze methodes omvat grofweg dezelfde ingrediënten, eiwitten en suiker, maar het grote verschil zit in de bereidingswijzen. Franse meringue is een rauw schuim en de meest luchtige soort. Italiaans schuim is een kookschuim en hangt qua stevigheid tussen Frans en Zwitsers schuim in. Meer weten? Lees dan dit artikel over verschillende soorten meringue.

Veschillende meringue toeven

Zwitserse meringue maken

Bij het maken van meringue is het van groot belang dat er geen vet bij het eiwit komt. Wanneer dit wel gebeurt, is het vrijwel onmogelijk om het eiwit goed stijf te kloppen. Let daarom goed op deze twee punten:

  • Materialen ontvetten. Zorg ervoor dat alle materialen die in aanraking komen met het eiwit grondig schoongemaakt en volledig ontvet zijn. Was het niet alleen af met sop, maar het liefst ook nog met citroensap.
  • Eiwit en eigeel scheiden. Eigeel bevat vet en daarom mag er geen druppel van de dooier bij de eiwitten terecht komen. Scheid ze in een los kommetje en doe elk eiwit daarna direct in de beslagkom. Op deze manier voorkom je dat je bij het laatste ei een druppeltje eigeel morst en alle eiwitten onbruikbaar zijn voor de meringue. Gebruik hier eventueel een eierscheider voor.

Is Zwitserse meringue veilig om ‘rauw’ te eten?

Als je de meringue bakt in de oven, weet je zeker dat het veilig is om te eten (bijvoorbeeld voor zwangeren, kinderen of ouderen). Bij de verwerking van Zwitsers schuim kun je in dit geval het beste gebruik maken van gepasteuriseerd eiwit.

Om schadelijke bacteriën te doden is een verhitting van minimaal 70 °C vereist. Door de au bain-marie bereiding van Zwitsers schuim worden de eiwitten en de suiker tot 55-60 °C verwarmd. Bij deze temperatuur smelt de suiker en daarna haal je het geheel direct van de warmtebron af. De eiwitten zijn op dit moment halfgaar en worden vervolgens luchtig geklopt met een mixer totdat het mengsel kamertemperatuur bereikt. Hierna is het schuim klaar om verder verwerkt te worden.

Zwitserse meringue opspuiten

Zo verwerk je Zwitserse meringue in recepten

De meest bekende manier om deze meringue in recepten te verwerken, is door het in een botercrème te verwerken: swiss meringue botercrème. Voordelen van deze botercrème is de stevigheid, de zijdezachte structuur en dat de botersmaak veel minder aanwezig is. Perfect om cupcakes van een mooie toef te voorzien, maar je bouwt er ook stevige laagjestaarten mee.

Vanwege het stabiele karakter van Zwitsers schuim is het ook erg geschikt om er grotere meringues of pavlova’s mee te bakken of om er een lekkere vulling doorheen te mengen. Daarnaast kun je Zwitserse meringue ook gebruiken om taarten mee te decoreren. Je kunt het in prachtig scherpe vormen spuiten en de textuur doet denken aan zachte marshmallows.

Zwitserse meringue bewaren

Zwitserse meringue is het lekkerst als je hem onmiddellijk gebruikt en dezelfde dag serveert. Eenmaal afgebakken kun je de schuimpjes in een luchtdichte trommel 1-2 weken bewaren. Ik zet ze altijd in een bakje in de oven om te bewaren.

Hoelang blijft Zwitserse meringue goed?

Bewaar het schuim liever niet in de koelkast, dan verliest het z’n luchtigheid. Als je Zwitserse meringue gebruikt om een taart of cupcakes mee af te werken, dan kun je deze wel een nacht in de koelkast bewaren (mits goed afgedekt).

Kun je Zwitserse meringue invriezen?

Ik raad het af om Zwitserse meringue in te vriezen.

Swiss meringue maken
Zwitserse meringue maken

Swiss meringue maken: tips

Is Zwitserse meringue veilig voor zwangeren?

Als je de Zwitserse meringue niet in de oven bakt, kun je het beste gepasteuriseerd eiwit gebruiken. Op deze manier is het veilig voor zwangeren, kinderen en ouders. Als je schuimpjes bakt van de meringue, dan is het sowieso veilig.

Help, ik krijg mijn meringue niet stijf geklopt!

Grote kans dat er per ongeluk vet bij de eiwitten terecht is gekomen. Ontvet je materialen grondig en scheid de eiwitten en -dooiers secuur. Met de garde van mijn staande mixer krijg ik het mooiste en meest luchtige resultaat. Met een losse garde moet dit ook lukken, dan krijg je ook nog eens goede armspieren cadeau. 😉

Er zitten witte klontjes in mijn meringue, wat is dat?

Waarschijnlijk zijn dit stukjes gestold eiwit. Roer bij de au bain-marie verwarming regelmatig in de kom en/of zorg ervoor dat het niet warmer wordt dan 60 °C. De kom mag het water in de pan niet raken.

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan ook een thermometer gebruiken, deze vind ik erg fijn in gebruik.

Mijn gebakken schuimpjes zijn (licht)bruin geworden, hoe kan dat?

In dit geval stond de temperatuur van de oven te hoog. Controleer of je niet per ongeluk de heteluchtstand hebt gebruikt (dan moet de temperatuur 10-20% lager dan de in het recept aangegeven temperatuur). Heb je wel onder- en bovenwarmte gebruikt? Elke oven is anders, waardoor het soms even zoeken is naar de juiste temperatuur. Probeer de temperatuur de volgende keer eens 5-10 °C lager te zetten.

Kan ik het schuim ook een kleur geven?

Dat kan. Daar lees je meer over in dit artikel.

Kan ik Zwitserse meringue bewaren?

Ongebakken is de Zwitserse meringue het lekkerst als je hem onmiddellijk gebruikt. Eenmaal afgebakken kun je de schuimpjes in een trommel en vrij van vocht 1-2 weken bewaren.

Het complete basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding
Gebakken Zwitserse meringue schuimpjes

 

Zwitserse meringue recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Zwitserse meringue recept

Gebruik dit recept voor Zwitserse meringue als taarttopping, verwerk het in een swiss meringue botercrème of bak er heerlijke schuimpjes van.
Bereidingstijd20 minuten
Porties: gram

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eiwitten ongeveer 115 gram
  • 200 gram fijne kristalsuiker

Instructies

Zwitserse meringue maken

  • Verwarm de eiwitten en suiker au bain-marie. Roer regelmatig totdat de suiker is opgelost.
  • Haal de kom van de pan (en giet eventueel in de kom van je standmixer) en mix tot het mengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur en je stevige, stijve pieken meringue hebt.
  • De meringue is nu klaar om als taarttopping te gebruiken, om in een botercrème te verwerken of om schuimpjes van te bakken (zie onderstaand).

Schuimpjes bakken

  • Doe het schuim in een spuitzak met een spuitmond naar keuze en spuit de vormen die jij wilt maken. De schuimpjes veranderen in de oven niet tot nauwelijks van vorm. Daardoor kun je ook veel schuimpjes kwijt op de bakplaat, je kunt ze redelijk dicht op elkaar spuiten.
  • De schuimpjes bak je af in een voorverwarmde oven van 100 °C (boven- en onderwarmte). Kleine toefjes zijn na een uur wel klaar, grotere schuimpjes hebben 2 uur nodig.
Pistache cake maken

Het is echt ontzettend makkelijk om zelf een lekkere pistache cake te bakken. Met dit recept zet je deze heerlijke groene cake met pistachenoten en een witte chocolade ganache in een handomdraai op tafel!

Pistache cake maken

In mijn gedachten had de perfecte pistache cake een prachtige zachtgroene kleur. In realiteit was de kleur iets subtieler, maar sommige pistachenoten zijn nu eenmaal groener dan andere. Het helpt ook om de velletjes van de pistachenoten eraf te halen door ze te blancheren, echter vond ik dit teveel gedoe. Dan maar een iets minder groene cake, die wel overduidelijk naar die heerlijke pistachenoten smaakt.

Cake met pistachenoten en een witte chocolade ganache

Er zijn verschillende smaken die goed samengaan met pistachenoten. Ik moet daarbij direct denken aan deze drie ingrediënten:

  • Citroen
  • Frambozen
  • Witte chocolade

Eén van deze elementen wilde ik graag terug laten komen in het glazuur van de pistachecake. Dit werd een romige witte chocolade ganache om de bovenkant van de cake mee af te werken. Hierop blijven de grof gehakte pistachenoten mooi plakken. Je kunt er voor kiezen om dit alsnog af te werken met verse (of gevriesdroogde) frambozen.

BAKTIP: Om een cake met pistachenoten te maken, maal je de pistachenoten tot een fijn meel. Ik gebruik hiervoor een blender of foodprocessor. Als je de pistachenoten te lang maalt, dan komen de vetten uit de noten vrij en dan ontstaat er uiteindelijk een pistachepasta. Dat is in dit recept niet de bedoeling. 

Pistache cake met witte chocolade ganache

Plakje pistache cake

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Recepten met pistachenoten

Elke keer dat ik aan de bak ga met pistachenoten denk ik: hier moet ik echt vaker mee bakken! Ik heb direct enkele recepten aan mijn baklijst toegevoegd, maar gelukkig staan er ook al een aantal erg lekkere recepten met pistachenoten op Laura’s Bakery. Welk recept mis jij nog?

Pistache cake bewaren

De pistache cake zelf is heel goed te bewaren, maar zodra de witte chocolade ganache er aan toegevoegd wordt geldt het bewaaradvies van de ganache.

Hoe lang blijft pistache cake goed?

De pistache cake zelf kan tot 5 dagen buiten de koelkast bewaard worden. Met de ganache erop moet de cake in de koelkast bewaard worden. Verpak de cake goed luchtdicht. Zeker in de koelkast is dit van belang, omdat de cake anders uitdroogt.

Kan je pistache cake invriezen?

Luchtdicht verpakt kan de cake drie maanden in de vriezer worden bewaard.

Pistache cakebeslag maken
Meel van pistachenoten
Cake met pistachenoten maken

Tips voor de lekkerste pistache cake

Kunnen de pistachenoten vervangen worden?

Dit kan zeker, bijvoorbeeld door amandelen of zelfrijzend bakmeel. In totaal gebruik je 200 gram zelfrijzend bakmeel en in het geval van amandelen, 100 gram amandelmeel en 100 gram zelfrijzend bakmeel.

Kan ik de witte chocolade ganache vervangen?

Ja! Er zijn veel lekkere toppings voor deze cake te bedenken. Wie geen genoeg kan krijgen van pistache, kan deze lekkere pistache crème van Dille & Kamille als topping gebruiken. Dit smeer je simpelweg over de bovenkant van de cake, en klaar ben je. Andere lekkere opties zijn:

Kan ik ook pistache cupcakes bakken met dit recept?

Met dit beslag kun je 12 pistache cupcakes bakken. Gebruik hiervoor een cupcake of muffin bakvorm en plaats hier eventueel papieren of siliconen vormpjes in zodat de cupcakes de vorm behouden. Bak de pistache cupcakes in 20 minuten gaar, op de temperatuur zoals in het recept vermeld.

Kan ik ook bloem gebruiken in plaats van zelfrijzend bakmeel?

Zelfrijzend bakmeel is simpelweg bloem + bakpoeder, in de juiste verhouding. Dit kan je op deze manier prima door elkaar vervangen. Om zelfrijzend bakmeel te vervangen houd je hiervoor de volgende verhouding aan:

500 gram bloem + 15 gram (1 zakje) bakpoeder

Pistache cake bewaren

Goed verpakt is de cake (zonder de ganache topping) ongeveer 5 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Pistache cake

 

Pistache cake recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Pistache cake recept

Een overheerlijke pistache cake met als topping een romig laagje witte chocolade ganache. Daar zegt toch niemand nee tegen?
Porties: personen

Equipment

Ingrediënten

Pistache cake

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 gram ongezouten pistachenoten of pistachenootmeel
  • snuf zout

Decoratie

  • 150 gram witte chocolade
  • 1 klein klontje boter
  • 75 ml slagroom
  • klein handje pistachenoten grof gehakt

Instructies

Voorbereiding

  • Maal 125 gram pistachenoten tot een meel in een blender of foodprocessor. Maal niet te lang, want dan komen de vetten vrij en ontstaat er een pistachepasta.

Pistache cake maken

  • Mix de boter en witte basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen na kort mixen. Bij het laatste ei voeg je ook het vanille-extract toe.
  • Voeg bloem, bakpoeder en pistachenotenmeel toe. Breng op smaak met een flinke snuf zout. Mix tot een mooi beslag. Stop met mixen zodra het laatste restje meel is opgenomen.
  • Stort het beslag in een met bakpapier bekleed cakeblik. Spreid het beslag gelijkmatig uit met een spatel.
  • Bak de cake in ongeveer 55 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Witte chocolade ganache en decoratie

  • Hak de witte chocolade in stukjes en doe samen met het kleine klontje boter in een hittebestendige kom. Verhit een steelpan met de slagroom op middelhoog vuur.
  • Zodra de slagroom aan de randen begint te borrelen giet je de slagroom bij de chocolade. Roer met een spatel door tot alle chocolade is gesmolten. Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het over de cake giet.
  • Hak ondertussen de overgebleven pistachenoten grof en strooi deze over de ganache.
Laura's Bakery bakproducten bij Kruidvat - maart 2025

Zitten jullie er klaar voor? Er staat jullie namelijk een ongelofelijk vrolijke Laura’s Bakery bakproductencollectie te wachten. Perfect voor feestjes, verjaardagen of gewoon voor heel veel gezelligheid in de keuken. Lees snel verder om meer te weten te komen over deze nieuwe collectie die vanaf volgende week bij Kruidvat te koop is.

Laura’s Bakery bakproducten bij Kruidvat

Wie Laura’s Bakery al langt volgt zal weten dat ik onwaarschijnlijk grote collectie sprinkles in mijn voorraadkast heb staan. Vanaf nu zijn ze ook terug te vinden op mijn bakproducten! Ik ben onwijs enthousiast over deze kleurrijke collectie waar de sprinkles bijna van afspringen. 

Ik vertel je in dit artikel alles over de producten in de aankomende collectie, maar bekijk ook meteen de speciale bakproducten pagina. Daar vind je niet alleen een helder overzicht van de losse producten, maar ook recept inspiratie zodat je direct met jouw nieuwe bakspullen aan de slag kan.  

Afneembaar tafelkleed sprinkles collectie

Garde sprinkles collectie

Wat kun je verwachten?

De lente is pas echt begonnen met deze vrolijke bakproducten in je keuken. Doe het schort met sprinkles maar snel om en bak een heerlijke cake in de siliconen bakvorm in de vorm van een bloem. Dat gaat extra gemakkelijk met behulp van de praktische bakhulpjes: de garde, de siliconen bakspatels, de spuitzakken op rol en de verschillende setjes spuitmondjes. Het handige draaiplateau met schraper is je grote vriend als je een feestelijke laagjestaart van een strakke laag botercrème wil voorzien.  

Ook aan de presentatie is gedacht met het afneembare tafelkleed, dat je zowel kunt gebruiken voor een tafel vol met lekkers als voor een knutselmiddag. Koffie, thee en zelfgebakken (of gekocht) lekkers serveer je met de kleurrijke lepeltjes en/of vorkjes. Zo wordt een verjaardag nog gezelliger!

Je vindt alle nieuwe Laura’s Bakery bakproducten vanaf dinsdag 18 maart in de winkels bij Kruidvat (zowel in Nederland als in België) en vanaf maandag 17 maart is een deel van de collectie al online te koop in de webshop van Kruidvat. Maar een kleine tip van mij: houd vooral het Kruidvat filiaal bij jou in de buurt in de gaten, want soms liggen de producten al eerder in de schappen. En wees er snel bij, want op is ook écht op.   

Schort sprinkles collectie

Draaiplateau sprinkles collectie

Laura’s Bakery bakproducten maart 2025 

Ik zet alle producten van de Laura’s Bakery bakproductencollectie bij Kruidvat maart 2025 even voor je op een rij: 

  • Medium bakvormen (set van 2) – €4,99 per set 
  • Siliconen bakvorm bloem – €4,99  
  • Taartvorkjes (6 per set) – € 4,99 per set 
  • Thee- of koffielepels (6 per set) – € 4,99 per set 
  • Taart draaiplateau met schraper – € 6,99 per set 
  • Keukenschort€5,99 
  • Garde – € 1,99 
  • Siliconen bakspatels (set van 2) – € 3,99 per set 
  • Spuitzakken op rol (25 stuks) – €1,99 
  • Spuitmondjes 2 variaties (3 stuks per set) – € 1,49 per set
  • Tafelkleed (240×140) – €3,99 

 De in bovenstaand rijtje dik gedrukte producten zijn ook online verkrijgbaar bij Kruidvat. Vanaf maandag 17 maart 2025 zijn deze in de webshop van Kruidvat te vinden. Ook hier geldt: op = op! 

Siliconen bakvorm sprinkles collectie

Taartvorkjes sprinkles collectie

Wat kun je bakken met de Laura’s Bakery bakproducten? 

Wil jij volgende week direct aan de slag als je de bakproducten hebt gescoord? Begrijpelijk! Neem dan een kijkje op de bakproductenpagina met een overzicht van alle producten, inclusief mijn persoonlijke tips voor bijpassende recepten. Daar geef ik allerlei inspiratie, baktips en basisrecepten voor cakes of koekjes waar je direct mee aan de slag kan. Je hebt eindeloos veel mogelijkheden met de bakproducten, dus check snel deze pagina. 

Nog even alles op een rij

Per wanneer zijn de producten verkrijgbaar?

De folder dinsdag 18 maart in, maar houd ook de winkel bij jou in de buurt in de gaten. Het kan zijn dat het al wat eerder in de schappen ligt.

Zijn de Laura’s Bakery bakproducten ook in België verkrijgbaar? 

Ja, op dinsdag 18 maart gaat de folder ook in België in.

Zijn de producten ook online verkrijgbaar?

De producten zijn al vanaf maandag 17 maart online verkrijgbaar bij Kruidvat. Met uitzondering van: de garde, siliconen bakspatels, spuitzakken op rol, spuitmondjes en het tafelkleed.

Worden de producten aangevuld als het is uitverkocht?  

Nee, voor alle producten geldt op is ook echt op. Dus wees er snel bij.  

Zijn de producten BPA -vrij?

Alle producten zijn hierop getest en indien van toepassing BPA -vrij. Dit staat overigens ook op de verpakking van de producten vermeld. 

Kunnen de producten in de vaatwasser?  

Dit staat op de verpakking van de producten vermeld. 

Ik ben ontzettend benieuwd naar alle prachtige baksels die ongetwijfeld gemaakt zullen worden met de nieuwe bakproducten. Dus deel je foto met mij of tag @laurasbakery op Instagram erin, dat vind ik heel erg leuk om te zien.