Het gebeurt maar weinig dat ik spontaan de keuken induik om wat lekkers te bakken. Voor Laura’s Bakery sta ik altijd veel in de keuken en de recepten die ik dan maak liggen vrijwel eigenlijk altijd al vast. Omdat we werken met een planning loopt dat gewoon zo, het maakt het gelukkig zeker niet minder leuk. Toch had ik laatst in het weekend ontzettend veel zin om chocolate chip koeken te bakken, al dagen had ik zin in deze koeken. Op een zondagmiddag kon ik mij niet langer bedwingen en ik dook de keuken in. Ik bedacht zelfs een fantastische nieuwe variant waarvan ik het recept graag met jullie deel: chocolate chip koeken met pindakaas. Jawel, in het midden van de koek verstopte ik een lepeltje pindakaas. Het resultaat is overheerlijk!
Chocolate chip koeken met pindakaas
Chocolate chip cookies met pindakaas
Pindakaas en chocolade zijn een perfecte combinatie en chocolate chip koeken zijn ook heerlijk. Daarom combineerde ik al deze dingen in één recept: chocolate chip koeken met pindakaas.
Porties: 16 stuks
Ingrediënten
- 100 gram ongezouten roomboter
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei (M)
- 1 tl vanille-extract
- 200 gram bloem
- snuf zout
- 1 tl baking soda
- 175 gram chocolate chips
- pindakaas (kleine tl per koek)
Instructies
-
Doe de boter en basterdsuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei en het vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
-
Voeg het bloem, zout en de baking soda toe en zet de mixer uit zodra de bloem is opgenomen. Kneed de chocolate chips door het deeg.
-
Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koeling, verdeel het deeg daarna in 16 gelijke stukken.
-
Maak van het balletje deeg een plakje en schep in het midden wat pindakaas. Ik gebruikte een kleine theelepel per koek. Vouw het deeg om de vulling heen en draai weer tot een balletje. Het is niet erg als er ergens nog een beetje pindakaas zichtbaar is.
-
Leg de koeken met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.
-
Bak in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte) in 12-14 minuten goudbruin. De koekjes zijn na het bakken nog een beetje zacht. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en verplaats ze daarna naar een rooster.
Tips
Gebruik een stevige pindakaas al vulling voor de koek voor het beste resultaat.
Bewaren
In een trommel buiten de koelkast blijven de koeken 1-2 weken goed.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hallo Laura,
Dit lijkt mij een onwijs lekker recept, dus ik ga ze binnenkort maken.
Ik vraag me alleen af wat chocolate-chips zijn
Kun je hier iets over zeggen?
Lieve groet
Linda
Dat zijn kleine stukjes chocola. Die kun je zo kopen, maar een reep in stukjes hakken kan ook prima.
Klinkt lekker!
Wel een vraagje: moet het deeg in de koelkast rusten? En zo nee, waarom moet het eigenlijk rusten?
Dat moet inderdaad in de koelkast, waarom lees je hier: https://www.laurasbakery.nl/waarom-een-deeg-moet-rusten-in-de-koelkast/
Hallo Laura,
Mag je bakpoeder gebruiken in plaats van baking soda?
Kan, resultaat zal wel ietsjes anders worden.
Hallo Laura,
Backing soda, is dat hetzelfde als natriumbicarbonaat?
Ja dat is hetzelfde.
Hoi Laura,
Deze wil ik graag eens proberen!
Leg je de koeken als balletjes op de bakplaat of druk je ze nog plat?
Gewoon als balletjes op de plaat.
Als ik de bolletjes als bal op de plaat leg, worden ze dan plat als ik ze bak en hoeveel ruimte moet ik ongeveer rekenen voor 1 koek op de bakplaat?
Verschilt per keer hoe plat ze worden. Hangt af van temperatuur van het deeg ook bijvoorbeeld. Ik houd meestal zo’n 5-7 cm ruimte tussen koekjes, al verschilt dat ook weer per koekje en het formaat.
Beste Laura, dankjewel voor je recept, ik heb nog nooit iets gebakken en het is perfect gelukt, dankjewel.
P.s iedereen die echt vet moeilijke vragen stelt die eigenlijk best heel erg voor de hand liggend zijn, val Laura daar niet mee lastig! Zoek het gewoon op