Vanillepasta bewaren
Naast de ingrediënten die je in onderstaand recept terugvindt, is een goed afsluitbaar potje onmisbaar om de vanillepasta in te bewaren. Ik gebruik zelf hiervoor een klein beugelpotje, dat luchtdicht afsluit. Op dit potje kun je een etiket plakken waarop je schrijft wat erin zit en wanneer je het hebt gemaakt.
Hoelang blijft vanillepasta goed?
Zo lang je schoon werkt (altijd een schoon lepeltje gebruiken) en de pasta luchtdicht afsluit, kun je deze een jaar bewaren op een donkere plek.
Kan je vanillepasta invriezen?
Je kunt vanillepasta ook zeker luchtdicht verpakt invriezen (in kleine porties), dan is het een jaar houdbaar. Je kunt je afvragen of je dit handiger vindt dan bovenstaand bewaaradvies, waarbij de pasta ook een jaar lang te bewaren is.
Zo verwerk je vanillepasta in recepten
Vanillepasta ben ik de afgelopen jaren steeds meer gaan waarderen. Niet alleen voeg je hiermee de smaak van vanille toe aan een recept, maar je ziet het ook terug dankzij de vanillezaadjes. Dit is niet het geval bij vanille-extract, ondanks dat dit net zo’n lekkere smaak aan baksels toevoegt. Vanillepasta gebruik ik daarom in recepten waarin dit goed terug te zien is, zoals een vanille kwarktaart, roomijsjes of een panna cotta.
Als je eenmaal een lekkere voorraad van deze pasta hebt gemaakt, dan is het handig om te weten in welke verhouding je dit in recepten kunt gebruiken (ter vervanging van andere vanille smaakmakers). Eventueel kun je dit ook op een etiket op het potje plakken, zodat je het altijd bij de hand hebt.
1 el vanillepasta staat gelijk aan:
- 1 el vanille-extract
- 2 el vanillesuiker
- 1 vanillestokje
Heerlijk om te zien
Hallo, kan je glucosestroop ook zelf maken? Ik lees op internet dat dat gewoon water en suiker is. Lukt dit ook voor vanillepasta? Ben heel benieuwd om het zelf te maken. Tot nu toe vooral aroma gebruikt, maar geeft inderdaad niet zoveel smaak.
Dat heb ik zelf niet getest, maar laat het mij vooral weten als je het hebt uitgeprobeerd! Ik ben zeker benieuwd.
Las dit , 450 suiker 150 gram water en koken tot helder is, is dat ook glucose ?
Groetjes
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard eens proberen!
Waar en welke glucose moet hebben/gebruiken?
Ik gebruik glucosestroop, dit is online goed verkrijgbaar (bij Baktotaal bijvoorbeeld).
Kan ik glucose vervangen door iets anders?
Dat wordt in het artikel vermeld Caro. Je kunt de glucose vervangen voor kristalsuiker maar de pasta zal dan snel gaan kristalliseren.
Beste Laura,
In een reactie op Caro van 11 juli j.l. Schrijf jij dat als je glucose vervangt door kristalsuiker, dat het dan snel gaat kristalliseren.
Gebeurt dat ook als bij het gebruik van kristalsuiker citroensap toevoegt?
Groetjes,
Theo
Dat heb ik niet uitgeprobeerd Theo, dus daar kan ik je geen goed antwoord op geven!
Beste Laura,
Tot welke dikte laat je het ongeveer inkoken. Na 8 minuten is het bij mij nog steeds erg vloeibaar. Ook als het afgekoeld is.
Groeten Claudia
P.S. voor iedereen die naar Frankrijk op vakantie gaat, daar heb je glucosestroop gewoon in de supermarkt bij de bakproducten.
Hoi Claudia, Je kunt denk ik op de foto’s zien hoe dik de pasta bij mij was.