In de zoete keuken kom je regelmatig in aanraking met gelatine. Gelatine is het meest gebruikte bind- en geleermiddel om mousse, kwarktaart of pudding hun stevige structuur te geven. Gelatine is een dierlijk product is dat gemaakt is van de beenderen en/of huid van varkens. Daardoor is het niet geschikt voor vegetariërs of vanwege geloofsovertuigingen en dus krijg ik regelmatig de vraag waardoor gelatine vervangen kan worden. Dat leg ik uit in onderstaand artikel.
Wat is gelatine?
Gelatine is in de basis een bind- en geleermiddel dat het mogelijk maakt om een vloeistof te binden, waardoor de structuur van de vloeistof transformeert tot een stevig en gebonden product. Hoe meer gelatine je gebruikt ten opzichte van de hoeveelheid vloeistof, hoe steviger het eindproduct wordt. Dit kan variëren van een mousse of crème, tot een heuse stevige jelly. Als je meer wilt weten over gelatine en de werking ervan, lees dan vooral dit artikel dat al eerder verscheen op Laura’s Bakery.
Wat zijn alternatieven voor gelatine?
Als je gelatine wilt vervangen, dan moet je allereerst kijken naar het soort recept waarin je de gelatine wilt vervangen. Gaat het om een kwarktaart, een jam, saus of een mousse? Je kunt gelatine niet blind door elk soort bind- of geleermiddel vervangen en ook de verhouding speelt een belangrijke rol. Meestal kom je een heel eind met de instructies op de verpakking. Onderstaand zet ik alle soorten bind- en geleermiddelen op een rij en leg ik uit waarvoor deze geschikt is:
Arabische gom
Arabische gom is een plantaardig verdikkingsmiddel dat je veel terugvindt in (zachte) snoepjes, maar het wordt ook gebruikt in kant-en-klare toetjes en dranken. Het heeft van zichzelf geen kleur, smaak of geur en is afkomstig van de Acacia boom. Het schijnt een goed vegetarisch alternatief te zijn voor gelatine in de zoete keuken, maar wordt bij thuisbakkers eigenlijk nog niet gebruikt. Ook ikzelf heb er nog geen ervaring mee. Grappig detail: je kunt Arabische gom ook gebruiken om natuurlijke lijm te maken.
Agar-agar
Agar-agar is een plantaardig bind- en geleermiddel dat wordt gemaakt van gedroogd roodwier, dat is een soort alg. Qua smaak, kleur en geur is agar-agar neutraal en je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om sauzen te binden, pudding te laten geleren of jam te maken. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen en heeft een twee tot vier keer zo sterke bindkracht ten opzichte van gelatine. Voor de toepassing moet je agar-agar met wat water aan de kook brengen en daarna aan het recept toevoegen. In tegenstelling tot gelatine hoeft agar-agar niet af te koelen in de koelkast om op te stijven, maar gebeurt dit al bij kamertemperatuur. Volg voor de exacte toepassing en verhoudingen ervan vooral de instructies op de verpakking, want dit verschilt ook weer per soort agar-agar.
Bovenstaande eigenschappen maken agar-agar een hele geschikte vervanger van gelatine. Toch heeft het ook nadelen: de geleerkracht houdt maar twee á drie dagen aan en het verliest z’n binding in combinatie met zure ingrediënten zoals citroen, vet en vershoudfolie, maar ook in combinatie met spinazie, kiwi, mango, ananas of chocolade. Ook wordt het afgeraden om baksels met agar-agar in te vriezen.
Ik zoek een vervanger voor paneermeel,liefst koolhydraatarm.
Koolhydraat arme producten die paneermeel kunnen vervangen zijn bijvoorbeeld: gebroken lijnzaad, kokosmeel of inderdaad amandelmeel.
Ik vervang paneermeel door amandelmeel.
Werkt prima in koolhydraatarme gerechten.
Xanthaangom werkt prima als bindmiddel en je hebt er maar heel weinig van nodig!
Tapioca voor het afglanzen van vruchten ( op een taart of slof) met suiker en vruchtensap even aan de kook brengen en met een kwastje de vruchten er mee bestrijken.