Zo vervang je gelatine

Gepost: 4 oktober 2021 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
Zo vervang je gelatine

In de zoete keuken kom je regelmatig in aanraking met gelatine. Gelatine is het meest gebruikte bind- en geleermiddel om mousse, kwarktaart of pudding hun stevige structuur te geven. Gelatine is een dierlijk product is dat gemaakt is van de beenderen en/of huid van varkens. Daardoor is het niet geschikt voor vegetariërs of vanwege geloofsovertuigingen en dus krijg ik regelmatig de vraag waardoor gelatine vervangen kan worden. Dat leg ik uit in onderstaand artikel.

Wat is gelatine?

Gelatine is in de basis een bind- en geleermiddel dat het mogelijk maakt om een vloeistof te binden, waardoor de structuur van de vloeistof transformeert tot een stevig en gebonden product. Hoe meer gelatine je gebruikt ten opzichte van de hoeveelheid vloeistof, hoe steviger het eindproduct wordt. Dit kan variëren van een mousse of crème, tot een heuse stevige jelly. Als je meer wilt weten over gelatine en de werking ervan, lees dan vooral dit artikel dat al eerder verscheen op Laura’s Bakery.

Wat zijn alternatieven voor gelatine?

Als je gelatine wilt vervangen, dan moet je allereerst kijken naar het soort recept waarin je de gelatine wilt vervangen. Gaat het om een kwarktaart, een jam, saus of een mousse? Je kunt gelatine niet blind door elk soort bind- of geleermiddel vervangen en ook de verhouding speelt een belangrijke rol. Meestal kom je een heel eind met de instructies op de verpakking. Onderstaand zet ik alle soorten bind- en geleermiddelen op een rij en leg ik uit waarvoor deze geschikt is:

Arabische gom

Arabische gom is een plantaardig verdikkingsmiddel dat je veel terugvindt in (zachte) snoepjes, maar het wordt ook gebruikt in kant-en-klare toetjes en dranken. Het heeft van zichzelf geen kleur, smaak of geur en is afkomstig van de Acacia boom. Het schijnt een goed vegetarisch alternatief te zijn voor gelatine in de zoete keuken, maar wordt bij thuisbakkers eigenlijk nog niet gebruikt. Ook ikzelf heb er nog geen ervaring mee. Grappig detail: je kunt Arabische gom ook gebruiken om natuurlijke lijm te maken.

Agar-agar

Agar-agar is een plantaardig bind- en geleermiddel dat wordt gemaakt van gedroogd roodwier, dat is een soort alg. Qua smaak, kleur en geur is agar-agar neutraal en je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om sauzen te binden, pudding te laten geleren of jam te maken. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen en heeft een twee tot vier keer zo sterke bindkracht ten opzichte van gelatine. Voor de toepassing moet je agar-agar met wat water aan de kook brengen en daarna aan het recept toevoegen. In tegenstelling tot gelatine hoeft agar-agar niet af te koelen in de koelkast om op te stijven, maar gebeurt dit al bij kamertemperatuur. Volg voor de exacte toepassing en verhoudingen ervan vooral de instructies op de verpakking, want dit verschilt ook weer per soort agar-agar.

Bovenstaande eigenschappen maken agar-agar een hele geschikte vervanger van gelatine. Toch heeft het ook nadelen: de geleerkracht houdt maar twee á drie dagen aan en het verliest z’n binding in combinatie met zure ingrediënten zoals citroen, vet en vershoudfolie, maar ook in combinatie met spinazie, kiwi, mango, ananas of chocolade. Ook wordt het afgeraden om baksels met agar-agar in te vriezen.

Gezonde aardbeien kwarktaart-3a

Het recept voor bovenstaande gezonde aardbeien kwarktaart vind je hier.

Maïzena

Maïzena wordt gemaakt van het zetmeel uit de maiskorrel. De meesten van jullie zullen wel bekend zijn met maïzena als verdikkingsmiddel. Ik raad het gebruik van maïzena af voor bijvoorbeeld het vervangen van gelatine in kwarktaart, maar het is wel erg geschikt om sauzen en soepen te binden. Denk maar eens aan een lekkere blauwe bessen saus voor over een cheesecake. Als je maïzena als bindmiddel wilt gebruiken, is het van belang dat je het eerst aanlengt met een beetje water om klontjes te voorkomen. Dit maïzena papje voeg je vervolgens toe aan je soep of saus en wanneer je deze gaat verwarmen zal de vloeistof dikker worden. In het recept voor deze passievruchten curd gebruik ik bijvoorbeeld graag maïzena voor extra binding.

Pectine (en geleisuiker)

Pectine is een plantaardig verdikkingsmiddel dat afkomstig is uit groente en fruit, met name in appels en citrusvruchten zit veel pectine. Het wordt voornamelijk gebruikt om jam te laten geleren. De verdikkende werking van pectine is alleen van toepassing bij verhitting in combinatie met de juiste hoeveelheid suiker en zuur. Niet alle soorten fruit bevatten evenveel pectine en daarom wordt er bij het maken van jam meestal geleisuiker gebruikt. Geleisuiker bestaat namelijk uit suiker, pectine en citroenzuur. Ik maakte al eerder een heerlijke aardbeienjam, bramenjam en frambozenjam met rode bessen met geleisuiker.

Tapioca

Tapioca wordt gewonnen uit de wortel van de cassaveplant. Het is een zetmeel en kan op dezelfde wijze ingezet worden als maïzena. Ik raad je dus af om het voor een klassieke pudding of kwarktaart te gebruiken, maar om een saus of soep mee te binden is het ideaal. Daarentegen kun je wel een soort pudding maken van tapiocaparels. Hiervoor kook je de parels in een vloeistof (melk met vanille bijvoorbeeld) en vervolgens krijgen de parels een chewy/jelly-achtige structuur. Je zult deze tapiocaparels misschien wel kennen van de bubble tea die een paar jaar geleden heel populair was.

Xanthaangom

Xanthaan ontstaat door de fermentatie van suiker en melasse. Het is qua werking vergelijkbaar met het verdikkingsmiddel Arabische gom, hoewel je van xanthaangom maar heel weinig nodig hebt om je soep, saus of vla te verdikken. En in tegenstelling tot maïzena of tapioca heeft xanthaangom geen melige bijsmaak, dus dat is een voordeel. Ik heb zelf nog nooit xanthaangom gebruikt, maar het kent nog veel meer verschillende toepassingen. Het wordt door de glutenvrije (thuis)bakkers bijvoorbeeld veel gebruikt in broodrecepten ter vervanging de ontbrekende gluten.

Welk bind- of geleermiddel gebruik jij het liefst ter vervanging van gelatine? Ik lees het graag terug in een reactie onder dit bericht!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

 1. Henny schreef:

  Ik zoek een vervanger voor paneermeel,liefst koolhydraatarm.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Koolhydraat arme producten die paneermeel kunnen vervangen zijn bijvoorbeeld: gebroken lijnzaad, kokosmeel of inderdaad amandelmeel.

 2. R.Rebel schreef:

  Ik vervang paneermeel door amandelmeel.
  Werkt prima in koolhydraatarme gerechten.

 3. R.Rebel schreef:

  Xanthaangom werkt prima als bindmiddel en je hebt er maar heel weinig van nodig!

 4. Gepensioneerd banketbakker Henny schreef:

  Tapioca voor het afglanzen van vruchten ( op een taart of slof) met suiker en vruchtensap even aan de kook brengen en met een kwastje de vruchten er mee bestrijken.

 5. churley schreef:

  -hoe kan ik vegetarische gelatine gebruiken in cake of taarten

  1. Laura's Bakery schreef:

   Daar heb ik zelf nog geen ervaring mee, maar volgens mij kun je het gewoon hetzelfde gebruiken.

 6. Sofie schreef:

  Hoi Laura,

  Ik was even benieuwd waarom je maïzena afraadt bij kwarktaarten? In het recept dat ik gebruik voor kwarktaart wordt namelijk wel maïzena gebruikt, en ik vind het resultaat altijd prima.

  Groetjes,
  Sofie

  1. Laura's Bakery schreef:

   Maïzena wordt gebruikt om warme sauzen te binden, de binding vindt plaats tijdens verhitting, een kwarktaart heeft een koude vulling en wordt niet verwarmd. Daarnaast zou ik bang zijn voor een lichte melige structuur die meegegeven wordt aan de kwarkvulling. Maar dat heb jij niet zo ervaren begrijp ik? En wordt een kwarktaart van 5 – 7 cm hoogte daar goed stevig mee? Vooral even benieuwd! 🙂

 7. Banketbakker Henny Lansink schreef:

  Maïzena geeft een blinde binding en aardappelzetmeel en tapioca niet, deze geven een helder binding om vruchten af te glazen

 8. Sofie schreef:

  Dan begrijp ik het. De kwarktaart die ik maak wordt namelijk wel gebakken, zodat de maïzena wel de kans krijgt om te binden. De structuur is naar mijn mening goed, niet melig en mooi stevig. Bij een koude vulling kan ik me inderdaad voorstellen dat maïzena geen goed plan is!

 9. Irma schreef:

  Ik wil graag zo’n mooi gelei laagje op mijn cheesecake maken. Het hoeft niet super strak. Ik maak nu saus van diepvriesframbozen en suiker. Dan druk ik het door een bolzeef en dat kook ik op met wat maizena. Nu is dit dan weer niet zo dik als ik wil. Ik wil graag agar gebruiken omdat niet iedereen vlees eet maar ik weet niet hoeveel ik moet gebruiken. Hoe kom ik erachter hoeveel ik moet gebruiken op bijvoorbeeld 100gr coulis? En in hoeveel water moet ik het dan doen? Alvast heel erg bedankt!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als het goed is, staat het meestal op de verpakking van de agar agar. Verhoudingen kunnen ook nog weleens verschillen per merk.

 10. Jacquelien Bach schreef:

  hallo, Ik heb arrowrootpoeder maar ik weet niet hoe ik dat kan gebruiken ipv gelatineblaadjes. Heeft iemand een idee?

 11. Bien schreef:

  Ik heb het geprobeert werkt echt heel goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *