
Rabarber, het is iets dat je heerlijk vindt of absoluut niet, een smaak waar je even aan moet wennen. Althans, dat had ik zelf. Rabarber is van zichzelf zuur, maar ook wat bitter. Het heeft dus een zoete tegenhanger nodig voor de bekende friszure smaak die je gewend bent van recepten met rabarber. Voor deze rabarber crumble gebruikte ik dus nog de nodige suiker. En ook citroen, want ik houd wel van dat zure. Je kunt dit ook weglaten als het voor jou iets teveel van het goede is. De crumble maakte ik met onder andere amandelmeel en kleine stukjes amandelen, want ik moest denken aan de rabarber galette die zo ontzettend goed smaakte met de amandelen. Ook deze amandel crumble bleek weer een succes in combinatie met rabarber!

Rabarber crumble
Ingrediënten
- 500 gram rabarber
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram fijne kristalsuiker
- rasp van 1 citroen
- 1 el citroensap
Voor de crumble
- 40 gram ongezouten roomboter
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 50 gram bloem
- 50 gram amandelmeel
- snuf zout
- 50 gram amandelen fijngehakt
Instructies
- Was de rabarber en snijd de stelen in stukjes.
- Doe rabarber, vanille-extract, suiker, citroenrasp en -sap in een pan. Laat ongeveer 5 minuten koken op een middelhoog vuur, roer regelmatig door.
- Verdeel het rabarbermengsel over 6 kleine ovenschaaltjes (of 1 grote ovenschaal), laat het overtollige vocht in de pan zitten.
- Doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en kneed met je vingers tot een kruimelig mengsel. Verdeel de kruimeld over de ovenschaal(tjes) met rabarber.
- Bak de rabarber crumble in ongeveer 20 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte). Deze tijd en temperatuur gelden voor zowel de kleine vormpjes, als een grotere vorm.
- Zowel warm als koud is de crumble heerlijk. Als toetje ook erg lekker met een bolletje ijs.
Afgedekt in de koelkast 3 dagen houdbaar.