Kan ik de crumble ook zonder amandelen maken?
Dat kan absoluut. Je vervangt de amandelen en het amandelmeel in dat geval gewoon voor bloem. Je zult in dit geval wel iets minder crumble hebben.
Friszure rabarber met een smaakvolle crumble bovenop. Met dit recept voor rabarber crumble zet je je gasten een overheerlijk dessert voor. Ook heel erg lekker met een bolletje ijs erbij.
Rabarber, het is iets dat je heerlijk vindt of absoluut niet, een smaak waar je even aan moet wennen. Althans, dat had ik zelf. Rabarber is van zichzelf zuur, maar ook wat bitter. Het heeft dus een zoete tegenhanger nodig voor de bekende friszure smaak die je gewend bent van recepten met rabarber.
Voor deze rabarber crumble gebruikte ik dus nog de nodige suiker. En ook citroen, want ik houd wel van dat friszure. Je kunt dit overigens ook weglaten als het voor jou iets teveel van het goede is.
BAKTIP: Ik heb deze rabarber crumble gemaakt in deze souffléschaaltjes (ramekins).
Rabarber is een echte seizoensgroente en daarom extra leuk om met Moederdag of Vaderdag mee aan de bak te gaan. Met Het Feestdagen Bakboek bak je het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
De crumble maakte ik met onder andere amandelmeel en kleine stukjes amandelen, want ik moest denken aan de rabarber galette die zo ontzettend goed smaakte met de amandelen. Ook deze amandel crumble bleek weer een succes in combinatie met rabarber!
Je kunt er voor kiezen om een “normale” crumble te maken met mijn basisrecept voor crumble. Net zo eenvoudig en altijd een succes.
Als je graag bakt met rabarber wil je misschien nog wel meer recepten op je baklijst zetten. Ik heb gelukkig meerdere recepten met rabarber online staan, van een rabarber compote tot een rabarber taart:
Dat kan absoluut. Je vervangt de amandelen en het amandelmeel in dat geval gewoon voor bloem. Je zult in dit geval wel iets minder crumble hebben.
Zeker weten, de combinatie van aardbeien en rabarber gaat erg goed samen. Voor een aardbeien rabarber crumble vervang je de helft van de rabarber door stukjes aardbei en verminder je de suiker met 50 gram. Die hoef je niet mee te koken met de rabarber, maar die voeg je na het koken aan het rabarber mengsel toe en verdeel je vervolgens over de ramekins.
Rabarber is vrij zuur van zichzelf en daarom is het nodig om dit in balans te brengen door de rabarber te koken met suiker. Afhankelijk van het rabarberras zou jouw rabarber wellicht minder zuur kunnen zijn en dan kun je minder suiker gebruiken. Je kunt altijd beginnen met de helft van de suiker en na het koken (stap 2) meer toevoegen naar smaak. Bij de combinatie met aardbeien (zie de tip hierboven) kun je ook iets minder suiker gebruiken vanwege de zoete smaak van de aardbeien.
Ik raad het af om de suiker in de crumble aan te passen of te verminderen.
Ik gebruik ramekins van 8 á 9 cm, zoals deze. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een wat grotere ovenschaal gebruiken en daar na het bakken de porties uit scheppen.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
De rabarber crumble was yummie 😋
Fantastisch. Komt vaker op t menu
De lekkerste rabarber crumble die ik ooit heb gegeten. Bedankt voor dit heerlijke recept.