Friszure rabarber met een smaakvolle crumble bovenop. Met dit recept voor rabarber crumble zet je je gasten een overheerlijk dessert voor. Ook heel erg lekker met een bolletje ijs erbij.

Rabarber crumble recept

Rabarber, het is iets dat je heerlijk vindt of absoluut niet, een smaak waar je even aan moet wennen. Althans, dat had ik zelf. Rabarber is van zichzelf zuur, maar ook wat bitter. Het heeft dus een zoete tegenhanger nodig voor de bekende friszure smaak die je gewend bent van recepten met rabarber.

Voor deze rabarber crumble gebruikte ik dus nog de nodige suiker. En ook citroen, want ik houd wel van dat friszure. Je kunt dit overigens ook weglaten als het voor jou iets teveel van het goede is.

BAKTIP: Ik heb deze rabarber crumble gemaakt in deze souffléschaaltjes (ramekins).

Rabarber crumble-2a

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Rabarber is een echte seizoensgroente en daarom extra leuk om met Moederdag of Vaderdag mee aan de bak te gaan. Met Het Feestdagen Bakboek bak je het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel nu!

Afbeelding

Crumble maken

De crumble maakte ik met onder andere amandelmeel en kleine stukjes amandelen, want ik moest denken aan de rabarber galette die zo ontzettend goed smaakte met de amandelen. Ook deze amandel crumble bleek weer een succes in combinatie met rabarber!

Je kunt er voor kiezen om een “normale” crumble te maken met mijn basisrecept voor crumble. Net zo eenvoudig en altijd een succes.

Rabarber recepten

Als je graag bakt met rabarber wil je misschien nog wel meer recepten op je baklijst zetten. Ik heb gelukkig meerdere recepten met rabarber online staan, van een rabarber compote tot een rabarber taart:

Rabarber crumble-1a

Rabarber crumble maken: tips

Kan ik de crumble ook zonder amandelen maken?

Dat kan absoluut. Je vervangt de amandelen en het amandelmeel in dat geval gewoon voor bloem. Je zult in dit geval wel iets minder crumble hebben.

Kan ik er ook een aardbeien rabarber crumble van maken?

Zeker weten, de combinatie van aardbeien en rabarber gaat erg goed samen. Voor een aardbeien rabarber crumble vervang je de helft van de rabarber door stukjes aardbei en verminder je de suiker met 50 gram. Die hoef je niet mee te koken met de rabarber, maar die voeg je na het koken aan het rabarber mengsel toe en verdeel je vervolgens over de ramekins.

Kan ik ook minder suiker gebruiken?

Rabarber is vrij zuur van zichzelf en daarom is het nodig om dit in balans te brengen door de rabarber te koken met suiker. Afhankelijk van het rabarberras zou jouw rabarber wellicht minder zuur kunnen zijn en dan kun je minder suiker gebruiken. Je kunt altijd beginnen met de helft van de suiker en na het koken (stap 2) meer toevoegen naar smaak. Bij de combinatie met aardbeien (zie de tip hierboven) kun je ook iets minder suiker gebruiken vanwege de zoete smaak van de aardbeien.

Ik raad het af om de suiker in de crumble aan te passen of te verminderen.

Welke ovenschaaltjes gebruik jij?

Ik gebruik ramekins van 8 á 9 cm, zoals deze. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een wat grotere ovenschaal gebruiken en daar na het bakken de porties uit scheppen.

rabarber crumble

Opslaan
Recept afdrukken

4.79 van 19 stemmen

Rabarber crumble recept

Een heerlijke frisse crumble gemaakt van rabarber en een amandelcrumble.
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 500 gram rabarber
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 1 el citroensap

Voor de crumble

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • snuf zout
  • 50 gram amandelen fijngehakt

Instructies

  • Was de rabarber en snijd de stelen in stukjes.
  • Doe rabarber, vanille-extract, suiker, citroenrasp en -sap in een pan. Laat ongeveer 5 minuten koken op een middelhoog vuur, roer regelmatig door.
  • Verdeel het rabarbermengsel over 6 kleine ovenschaaltjes (of 1 grote ovenschaal), laat het overtollige vocht in de pan zitten.
  • Doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en kneed met je vingers tot een kruimelig mengsel. Verdeel de kruimels over de ovenschaaltjes met rabarber.
  • Bak de rabarber crumble in ongeveer 20 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte). Deze tijd en temperatuur gelden voor zowel de kleine vormpjes, als een grotere vorm.
  • Zowel warm als koud is de crumble heerlijk. Als toetje ook erg lekker met een bolletje ijs.
Bewaren

Afgedekt in de koelkast 3 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

  1. Rosalien schreef:

    De rabarber crumble was yummie 😋

  2. Jlha Tuinstra schreef:

    Fantastisch. Komt vaker op t menu

  3. Elske schreef:

    5 sterren
    De lekkerste rabarber crumble die ik ooit heb gegeten. Bedankt voor dit heerlijke recept.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept