Dit bananenbrood stond al langere tijd op mijn baklijst. Een carrot cake bananenbrood, dat moet wel lekker zijn! Ik bestelde dus gelijk bananen, de rest van de benodigdheden heb ik altijd wel in huis (mijn konijn Lot moest even een paar worteltjes opofferen haha). Toen de bananen eenmaal rijp waren ging ik aan de slag. Heerlijk vind ik het om te variëren op mijn basisrecept voor bananenbrood, een beetje te spelen met verhoudingen en smaken. Het beslag proefde goed en kruidig na wat proberen en ik schoof de cake de oven in. Ik overwoog ook nog even om er een lekkere cream cheese frosting bij te maken, past perfect natuurlijk bij een carrot cake. Maar ik wilde wat verantwoorde tussendoortjes maken die ik kon invriezen, dus ik liet toch de frosting achterwege. Nu heb ik wel het idee om dit bananenbrood een keer in taartvorm te maken. Met mooie laagjes, frosting en alles erop en eraan. Nu al zin in!
Carrot cake bananenbrood

Carrot cake bananenbrood
Een bananenbrood gecombineerd met een carrot cake. Dat kan natuurlijk alleen maar lekker worden.
Porties: 12 plakjes
25 cm cakeblik
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen ongeveer 300 gram
- 3 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram amandelmeel
- 150 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snuf zout
- 1,5 tl kaneel
- 0,75 tl nootmuskaat
- 0,5 tl gember
- 0,5 tl kruidnagel
- 75 gram walnoten fijngehakt
- 75 gram wortel geraspt
Instructies
-
Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe.
-
Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.
-
Spatel de walnoten en wortel door het beslag en verdeel over in een ingevet en met bloem bestoven cakeblik.
-
Bak het carrot cake bananenbrood in 45-50 minuten op 180°C (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Tips
Snijd het brood in plakjes en vries deze per stuk in. Zo ligt er altijd een lekker tussendoortje klaar om mee te nemen.
Bewaren
Afgedekt 2-3 dagen houdbaar óf 3 maanden in de vriezer.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Kun je het amandelmeel ook vervangen door bloem?
Nee, dat kan niet zomaar. Dat geeft een droger resultaat en dat zou zonde zijn 🙂
Klinkt fantastisch! Ik pin ‘m ?.
Bananen die niet helemaal rijp genoeg zijn een half uurtje in een voorverwarmde oven op 150 graden doen, dan zijn ze heerlijk om voor een bananenbrood te gebruiken ?.
Wat een super tip!! Dank je ?
Klopt! Die tip heb ik zelf ook op het blog staan 😀
Hoi allemaal
Ik heb alleen maar volkoren tarwebloem in huis? Zou dat kunnen of wordt het te hard.
Dat zou ik inderdaad niet gebruiken, dan wordt het resultaat te droog. Amandelmeel maakt de cake smeuïg en de bloem maakt het zacht. Volkorenmeel (ik neem aan dat je dat bedoelt?) neemt juist extra vocht op en zal een heel andere cake geven.
Hoi Laura,
Heb je misschien een tip waar we de bloem mee zouden kunnen vervangen. Voor een nóg gezondere variant (zonder gluten).
Hoop t!
Groet,
Saskia
Hier vind je een handige glutenvrije bakmix: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Laura
Ik heb de carrotcake bananen brood al voor de 2de keer gemaakt!
Heb er vandaag stiekem dadels door heen geprakt, kijken of iemand het door heeft.
Bedankt voor het recept.
Superleuk om te lezen, thanks!
Hoi Laura, ik heb al wel hazelnotenmeel in huis, zou ik dat kunnen gebruiken of beter toch amandelmeel?
Dat zou je wel kunnen proberen ja! Ik heb het zelf nog niet gebruikt, maar ik verwacht dat dat een soortgelijk resultaat geeft. Wel een sterkere smaak. Laat je het even weten?
Hij is heerlijk Laura! Ik blijf er maar van eten, denk dat er niks meer in de vriezer van komt.
Haha, dat wordt er snel nog eentje bakken dan 🙂
Ik heb hem al 2x gebakken, echt heerlijk, en een gezonde snack, ook prima in te vriezen. Dat wordt een favoriet!
Super Jannette! 😀
Hallo Laura,
Klinkt heerlijk! Nu kan ik op het moment niet aan backing soda komen. Heb je een tip voor of ik er iets voor in de plaats kan gebruiken? Meer bakpoeder?
Wat vervelend! Baking soda werkt het beste, maar anders kun je ook 3x de hoeveelheid in bakpoeder gebruiken.
Bedankt voor je snelle reactie, en de tip!
Gebruik je patentbloem of tarwebroden Laura?
beide kan prima
Dank. Laatste keer was hij wat droog nl en ik had alleen maar een ander soort bloem gebruikt, dus dacht dat het Miss daar aan lag. Maar had hem ook de hele nacht in cakeblik gelaten (wel afgedekt met folie), maar wellicht is hij daardoor toch wat uitgedroogd.
Wat is deze heerlijk! Bedankt voor het recept!
Heel fijn recept! Ik heb er wel nog wat meer wortels erin gedaan en wat meer kaneel en kruidnagel. Walnoten had ik helaas niet liggen maar heb in plaats daarvan hazelnoten gebruikt. Hij smaakr erg goed! ??
Hoi Laura!
Als je een hetelucht oven hebt. Hoe warm moet hij dan staan? ?
Hoi Miranda, je kan hem gewoon op 180 zetten en in de gaten houden. Prik anders al na 35 minuten er in om te kijken hoe droog ie wordt.
Ik had hem op 175 gezet.. maar hij is gelukt!
10-20% lager dan de temperaturen die in mijn recepten vermeld staan.
Net deze eens gemaakt en hoe lekker is die seg! Dankjewel voor het recept!
Hoi laura,
Ik wilde graag de gezonde variant maken met volkorenmeel en appel erbij…. maar deze is niet luchtig en nattig, niet lekker:(
Toch vraag kan ik de volgende x wel
Sesamzaad, gebrokenlijnzaad etc
Zodat t beetje richting extra gezond gaat?
Hoor je graag
Groetjes suzan
Bedoel je als vervanger van een van de huidige ingrediënten?
nee niet als vervanger maar als extra ingrediënt.
hoeveel extra (maandzaad lijnzaad etc) kan er dan bij?
Dat is maar net wat je zelf wilt! Ik zou er natuurlijk niet teveel in doen om te voorkomen dat het bananenbrood droog wordt.
Dag Laura,
Dit lijkt mij een heerlijk recept, en gezond, daarom wil ik het graag gebruiken om een verjaardagstaart te maken voor mijn 1-jarige kleinzoon, evenwel zonder de noten, gember en kruidnagel omdat die misschien minder geschikt zijn voor een peutertje. Ik wil wel graag wat stukjes dadel toevoegen, zoals iemand hierboven reeds deed. Hou ik mij aan dezelfde tijd en temperatuur wanneer ik een ronde taartvorm gebruik? Heb je een suggestie voor een gezond laagje of frosting die hierbij goed past?
Alvast bedankt!
Groetjes, Chris
Dat hangt van het formaat van de ronde bakvorm af. Ik zou het goed in de gaten houden met een caketester. Deze frosting smaakt er het meest lekker bij, maar gezond is het niet: https://www.laurasbakery.nl/cream-cheese-frosting/
Dankjewel!
lekker recept. Kan ik er ongestraft meer wortel en/of noten toevoegen of wordt het bananenbrood dan te droog.
Fijn te horen! Ik heb het zelf niet getest, maar lijkt me dat het wel moet kunnen hoor 🙂
Na een aantal keren testen en experimenteren heb ik een variant gemaakt met iets meer smaak (smaken verschillen natuurlijk) en een iets luchtiger baksel. Ik heb er rasp van een sinaasappel en een beetje sap doorheen gedaan. Tevens een flinke hoeveelheid (van te voren geweekte) rozijnen en gedroogde cranberies. Smaakt heerlijk.
Ik heb helaas geen amandelmeel. Kan ik gewone bloem gebruiken met toevoeging van boter of olie?
Dat kun je proberen, het kan wel invloed hebben op de structuur. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-amandelmeel/
Gemaakt met volkorenbloem en amandelmeel, overheerlijk hoor!