Zo vervang je vanille

Zo vervang je vanille
7

Vanille, de lekkerste smaakmaker in de bakkerswereld als je het mij vraagt. Ik verwerk het in bijna elk recept dat ik bak en ik heb het daarom dan ook in vele vormen in huis. Vanille extract, vanillepasta, vanillesuiker of gewoon vanillestokjes (dit laatste is trouwens hetzelfde als vanillebonen en vanillepeulen). Sommige vanille producten kun je trouwens ook heel makkelijk zelf maken, zoals vanillesuiker of vanille extract.

Ben je benieuwd wat het verschil tussen vanille extract en vanille aroma en waarom ik het liefst vanille extract gebruik?

Logischerwijs hebben de meesten van jullie thuis niet zo’n uitgebreid assortiment aan vanille producten als ik in de voorraadkast staan en krijg ik regelmatig de vraag hoe je deze onderling kunt vervangen. Dit hangt natuurlijk altijd een beetje van het recept af, maar over het algemeen kan het prima. Ik hou daar meestal de onderstaande verhoudingen voor aan, deze zorgen allemaal voor een even sterke vanillesmaak in je baksel:

 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 tl vanille aroma
 • 2 tl vanillesuiker
 • 1 tl vanillepasta
 • 1/3e deel vanillestokje

Met deze hoeveelheden kun je elke vorm van vanille met een beetje logisch nadenken voor elk recept omrekenen. En als je meer wilt weten over de verschillende soorten vanille productendan vind je daar gelukkig al veel informatie over op het blog.

Vanillecake zonder ei

Zelf vanillesaus maken

Trek gekregen van de bovenstaande foto’s? Dan wil je misschien wel aan de slag met mijn recept voor vanille cake, mijn recept voor vanille cake zonder ei of mijn recept voor een heerlijke vanillesaus. Veel bakplezier!

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

4 reacties

 1. Bestel Chocolade schreef:

  Leuk om te lezen, wij maken chocolade, zou dat daar ook bij kunnen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Waar precies bij?

 2. Bestel Chocolade schreef:

  Wij maken graag chocolade repen met bijzondere smaken, maar ook (ijs)taarten. Normaal gebruiken we de echte vanille, maar die is niet meer te betalen langzamerhand. Zou een oplossing kunnen zijn kostentechnisch…

 3. Paula schreef:

  Hoi Laura,
  Ik snap niet wat ik kan vervangen. Voor alles heb je een vanillestokje nodig, in welke ‘vorm’ dan ook. Een stokje is inderdaad ‘goud’. Gelukkig heb ik een paar jaar geleden een flesje vanille-extract gemaakt, erg fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *