Vanille, de lekkerste smaakmaker in de bakkerswereld als je het mij vraagt. Ik verwerk het in bijna elk recept dat ik bak en ik heb het daarom dan ook in vele vormen in huis. Vanille-extract, vanillepasta, vanillesuiker of gewoon vanillestokjes (dit laatste is trouwens hetzelfde als vanillebonen en vanillepeulen). Sommige vanille producten kun je trouwens ook heel makkelijk zelf maken, zoals vanillesuiker of vanille-extract.
Ben je benieuwd wat het verschil tussen vanille-extract en vanille-aroma en waarom ik het liefst vanille extract gebruik?
Logischerwijs hebben de meesten van jullie thuis niet zo’n uitgebreid assortiment aan vanille producten als ik in de voorraadkast staan en krijg ik regelmatig de vraag hoe je deze onderling kunt vervangen. Dit hangt natuurlijk altijd een beetje van het recept af, maar over het algemeen kan het prima. Ik hou daar meestal de onderstaande verhoudingen voor aan, deze zorgen allemaal voor een even sterke vanillesmaak in je baksel:
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl vanille-aroma
- 2 tl vanillesuiker
- 1 tl vanillepasta
- 1/3e deel vanillestokje
Met deze hoeveelheden kun je elke vorm van vanille met een beetje logisch nadenken voor elk recept omrekenen. En als je meer wilt weten over de verschillende soorten vanille producten, dan vind je daar gelukkig al veel informatie over op het blog.
Leuk om te lezen, wij maken chocolade, zou dat daar ook bij kunnen?
Waar precies bij?
Wij maken graag chocolade repen met bijzondere smaken, maar ook (ijs)taarten. Normaal gebruiken we de echte vanille, maar die is niet meer te betalen langzamerhand. Zou een oplossing kunnen zijn kostentechnisch…
Hoi Laura,
Ik snap niet wat ik kan vervangen. Voor alles heb je een vanillestokje nodig, in welke ‘vorm’ dan ook. Een stokje is inderdaad ‘goud’. Gelukkig heb ik een paar jaar geleden een flesje vanille-extract gemaakt, erg fijn.