Citroen-pistache madeleines

Gepost: 2 februari 2022 Laatst bewerkt: 30 november 2023
Citroen-pistache madeleines

Vandaag deel ik een meer verantwoord recept voor madeleines met jullie, citroen-pistache madeleines om precies te zijn. Dit recept heb ik niet zelf bedacht, maar komt uit het boek ‘Lekker Gelukkig’ van Carolina van Dorenmalen. Dit bakboek bevat 60 ‘healthy & delicious bakes’, aldus Carolina, dus dat belooft wat! Als ik het naast mijn eigen recept voor klassieke madeleines leg, dan valt me vooral op dat de hoeveelheid suiker flink is teruggebracht en dat er twee keer zoveel eieren worden gebruikt. Daarnaast wordt een deel van de (spelt)bloem vervangen door noten, pistachenoten. Dat deed ik al eens eerder in deze luxe madeleines met amandelmeel, sinaasappel en chocolade. Erg lekker, want door het notenmeel wordt de madeleine wat smeuïger.

Ik vond de madeleines zeker lekker, inderdaad veel minder zoet. Daarnaast waren ze wel wat compacter dan ik gewend ben en missen ze het klassieke ‘buikje’ waar de madeleine om bekend staat. Dat zou kunnen komen door de kokosolie, daardoor kan het beslag minder lang in de koelkast staan (want dan wordt de kokosolie te hard) en daardoor blijven baksels wat compacter. Om dit te verhelpen heb ik er extra bakpoeder aan toegevoegd (opgenomen in onderstaand recept), want ik hou toch meer van een luchtige madeleine. Ook zie je wat ‘gaatjes’ op de foto’s in de madeleines. Dit komt omdat ik een siliconen madeleine vorm heb gebruikt en daardoor kon ik de bakvorm niet stevig op het aanrecht tikken om de luchtbellen te laten verdwijnen.

BAKTIP: Nog geen madeleine bakvorm in huis? Met deze vorm kun je gelijk aan de slag!

Citroen-pistache madeleines

Citroen-pistache madeleines

REVIEW Lekker gelukkig – Carolina van Dorenmalen

In het boek van Carolina, ook wel bekend als Foodie-ness, heten deze citroen lekkernijen ‘frenchy lemon madeleines met pistache’. Ze komen uit het hoofdstuk weekendgebak, met als subcategorie high tea en onder het motto ‘Bake someone happy’. Volg je het nog? Het is lastig uit te leggen zo, maar het boek bestaat uit drie grote hoofdstukken: Doordeweeks bakken, Weekendgebak en Festive bakings. Elk hoofdstuk bestaat vervolgens weer uit 6 categorieën. Bij Weekendgebak zijn dat: Breakfast in bed, Netflix & chill, Sunday baking day, High tea, Brunch en Desserts. Maar je vindt in het boek ook ontbijtrecepten, 4-uurtjes, recepten om voor- of na het sporten te eten en recepten voor verschillende feestdagen. Een leuke manier om het boek in te delen, als je het eenmaal door hebt. Daarnaast trapt Carolina het boek af door de lezer mee te nemen in haar bewuster bakken met zelfliefde filosofie, voor een gezonde portie motivatie.

Veel recepten in dit boek wekken mijn nieuwsgierigheid. Gezonder en meer verantwoord bakken is iets wat ik af en toe wel doe, maar echt gespecialiseerd ben ik er niet in. Zo staan er veel klassieke bakrecepten in het boek waar Carolina een minder zoete of ‘gezondere’ variant op heeft gemaakt. Denk hierbij aan gevulde koeken of cantuccini’s. Ja, er staat zelfs een recept voor oliebollen in het boek. Dit eerste recept is me goed bevallen, dus binnenkort zal ik nog wel meer uitproberen.

Je kunt het boek voor 24,99 kopen bij Bol.com of bij Amazon.

 

Citroen-pistache madeleines

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Citroen-pistache madeleines

Op zoek naar een meer verantwoorde en minder zoete madeleine? Dan ben je bij deze citroen-pistache madeleines aan het juiste adres!
Porties: 24 madeleines

Ingrediënten

  • 75 gram pistachenoten
  • 1 el poedersuiker
  • 4 eieren
  • 50 gram honing
  • 100 ml kokosolie gesmolten
  • 1 citroen sap en rasp
  • 100 gram (spelt)bloem
  • 1 mespunt zout
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  • Maal de pistachenoten in een keukenmachine met 1 el poedersuiker fijn.
  • Mix in een kom de eieren in een aantal minuten luchtig. Voeg de honing, kokosolie en het citroensap toe en mix nog een minuut op de hoogste stand.
  • Meng de (spelt)bloem, de gemalen pistachenoten, zout en bakpoeder en voeg dit mengsel in delen toe aan het beslag. Spatel tot slot het vanille extract en de citroenrasp erdoor, tot het volledig gemengd is. Maar meng niet te lang!
  • Laat het beslag 15 minuten in de koelkast rusten voordat je verder gaat. Vet een madeleine bakvorm in en bestuif deze met bloem.
  • Verdeel het beslag over de madeleine vorm(en), vul de holtes niet helemaal tot aan de rand. Tik twee keer met de vorm op het aanrecht om luchtbellen uit het beslag te laten verdwijnen.
  • Bak de madeleines in 14-15 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en lichtbruin. Haal ze er direct uit en laat afkoelen op een rooster. Bestuif eventueel met wat poedersuiker.
Bewaren

In een afgesloten (koek)trommel blijven de madeleines 3-4 dagen goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Marjolein schreef:

    Voor deze madeleines zie ik geen boter staan. Is de kokosolie de vervanger? Ik wil ze heel graag gaan proberen😊

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad!

  2. Samantha schreef:

    Hoi zien en heerlijk uit, kun je speldbloem ook met patentbloem vervangen?.
    Vr gr

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat moet wel kunnen in dit geval vermoed ik.

  3. Jelle schreef:

    Kan dit ook zonder nootjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan, het kan wel zijn dat je dan iets minder madeleines hebt in totaal.

  4. Jelle schreef:

    En zonder poedersuiker

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept