Vandaag deel ik een meer verantwoord recept voor madeleines met jullie, citroen-pistache madeleines om precies te zijn. Dit recept heb ik niet zelf bedacht, maar komt uit het boek ‘Lekker Gelukkig’ van Carolina van Dorenmalen. Dit bakboek bevat 60 ‘healthy & delicious bakes’, aldus Carolina, dus dat belooft wat! Als ik het naast mijn eigen recept voor klassieke madeleines leg, dan valt me vooral op dat de hoeveelheid suiker flink is teruggebracht en dat er twee keer zoveel eieren worden gebruikt. Daarnaast wordt een deel van de (spelt)bloem vervangen door noten, pistachenoten. Dat deed ik al eens eerder in deze luxe madeleines met amandelmeel, sinaasappel en chocolade. Erg lekker, want door het notenmeel wordt de madeleine wat smeuïger.
Ik vond de madeleines zeker lekker, inderdaad veel minder zoet. Daarnaast waren ze wel wat compacter dan ik gewend ben en missen ze het klassieke ‘buikje’ waar de madeleine om bekend staat. Dat zou kunnen komen door de kokosolie, daardoor kan het beslag minder lang in de koelkast staan (want dan wordt de kokosolie te hard) en daardoor blijven baksels wat compacter. Om dit te verhelpen heb ik er extra bakpoeder aan toegevoegd (opgenomen in onderstaand recept), want ik hou toch meer van een luchtige madeleine. Ook zie je wat ‘gaatjes’ op de foto’s in de madeleines. Dit komt omdat ik een siliconen madeleine vorm heb gebruikt en daardoor kon ik de bakvorm niet stevig op het aanrecht tikken om de luchtbellen te laten verdwijnen.
BAKTIP: Nog geen madeleine bakvorm in huis? Met deze vorm kun je gelijk aan de slag!
Voor deze madeleines zie ik geen boter staan. Is de kokosolie de vervanger? Ik wil ze heel graag gaan proberen😊
Klopt inderdaad!
Hoi zien en heerlijk uit, kun je speldbloem ook met patentbloem vervangen?.
Vr gr
Ja hoor dat moet wel kunnen in dit geval vermoed ik.
Kan dit ook zonder nootjes
Ja hoor dat kan, het kan wel zijn dat je dan iets minder madeleines hebt in totaal.
En zonder poedersuiker
Dat kan.