Witte chocoladefudge met cranberry en pistache

123

Deze heerlijke witte chocoladefudge met cranberry en pistache maakte ik vorig jaar voor Kerst. Ik zette een schaaltje op tafel en heb het meerdere keren aan kunnen vullen, iedereen smulde ervan! Het ziet er ook zo mooi uit door het contrast in kleuren. Fijne bijkomstigheid: de fudge heb je binnen een kwartier gemaakt, alleen voor het opstijven moet je voldoende tijd uittrekken. Een prima lekkernij om te maken tijdens alle drukte deze feestdagen dus. Kun je toch maar mooi zeggen dat je zelf aan de bak bent gegaan voor je gasten.

Witte chocoladefudge met cranberry en pistache

Een heerlijke lekkernij voor bij de koffie: witte chocoladefudge met cranberry en pistache! Deze is perfect voor de kerstdagen.
Porties: 40 tot 45 blokjes fudge

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 400 gram witte chocolade
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram gedroogde cranberry’s
  • 100 gram pistachenootjes
  • extra cranberry’s en pistachenootjes ter decoratie

Instructies

  • Deze fudge is razendsnel gemaakt, je hebt alleen wat geduld nodig bij het opstijven. Bekleed daarom eerst een bakvorm/ovenschaal van ongeveer 16 × 24 cm met bakpapier.
  • In een steelpannetje doe je de chocolade en gecondenseerde melk. Op een laag vuur laat je de chocola smelten tot je een egale massa hebt.
  • Wanneer alle stukjes chocola gesmolten zijn, voeg je vanille-extract, de cranberry’s en pistachenootjes toe. Roer ze goed (en vlot) door het mengsel heen en stort dit dan in de met bakpapier beklede bakvorm.
  • Gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm te verdelen, verdeel dan de extra cranberry’s en pistachenootjes ter decoratie over de fudge.
  • Zet de schaal opzij zodat het kan opstijven, dit heeft wel een paar uur nodig. Zelf zet ik hem eerst een uurtje op het aanrecht en verplaats hem dan naar de koelkast. Na ongeveer 3 uur is hij al stevig genoeg om blokjes van te snijden, maar ik wacht zelf liever tot de volgende dag.
Bewaren

In een afgesloten trommel in de koelkast blijft de fudge zeker 3 weken goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

43 reacties

  1. Dorien schreef:

    Oooeehh dit klinkt wel heel goed 🙂
    Maar toch een vraagje, als je hem dan bewaard nadat je de fudge in blokjes hebt gesneden.
    Doe je dat in een doosje in de koelkast of gewoon buiten de koelkast?

    1. Petra schreef:

      Ik heb al regelmatig de chocoladefudge van Laura gemaakt, gisteren nog met overgebleven chocolade-kruidnoten erin, mmmmmmmmmmmm! Ik bewaar het in de koelkast, buiten de koelkast wordt het snel zacht.

    2. Laura Kieft schreef:

      In de koelkast, staat ook onderaan het artikel 😉

  2. Marielle schreef:

    Kan dit ook met melkchocolade? Wij vinden witte chocolade nl niet lekker…

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan ook 🙂

  3. Carla schreef:

    Wat ziet dit er vrolijk en gezellig uit!
    Top!
    Xus,
    Car

  4. Dorien schreef:

    Je kan wel zien dat ik nog niet helemaal wakker was 😉
    Heel erg bedankt voor het antwoord in ieder geval!

  5. Karin schreef:

    Dat was mijn vraag ook 🙂 Kan dit ook met andere chocola?

  6. Laura schreef:

    Hoi Laura,
    Het is superlekker, ik heb het gister gemaakt, met gezouten pistachenoten (had alleen dat in huis), maar zeker wel een lekkere twist! Ik vroeg mij alleen af of de gecondenseerde melk met suiker is of zonder?

    1. Laura Kieft schreef:

      Met suiker (ik heb zelf ook nog nooit zonder suiker gezien eigenlijk).

      1. Laura schreef:

        Oke dank je wel! Ik ben het wel eens tegengekomen in bepaalde supermarkten. Dus ik dacht beter even checken 🙂

  7. Maaike schreef:

    Het is goed gelukt. Een deel gemaakt met pure chocolade, hazelnoten en rozijnen. Ook heel lekker!

  8. Jenneke schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je me vertellen waarom bij deze Fudge variant gekozen is voor 400 gram witte chocolade en bijvoorbeeld bij je Rolo Fudge maar voor 340 gram op een blikje gecondenceerde melk?

    1. Laura Kieft schreef:

      Omdat ik merk dat ik met meer witte chocola een beter resultaat krijg. Voor melk en puur is 340 gram wel voldoende.

  9. Sheila schreef:

    Hoi laura hoop dat hè dit nog ziet:( ik heb het gemaakt voor de markt morgen voor de straatdieren. Nadeel toen ik de chocolade had laten smelten was het wel heel erg vloeibaar nu word het niet hard:( wat doe ik fout heb 600 gr witte chocolade en 1,5 zelf gemaakte gecondenseerdemelk gedaan.. Wat nu:(opnieuw opwarmen …

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou kunnen liggen aan je zelfgemaakte gecondenseerde melk, ik weet niet precies in hoeverre die verschilt van het blikje dat ik noem in het recept.

  10. Esther schreef:

    Hoi Laura ,
    Ik zou dit graag een keer maken , maar zou je het mengsel ook in kleine siliconen vormpjes kunnen verdelen ?
    of zou dit blijven plakken ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee hoor, dat moet lukken.

  11. Miek schreef:

    Is dit met gezouten pistache? Groetjes leen

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat jij lekker vindt, ik gebruikt zelf ongezouten pistachenoten

  12. veronique schreef:

    Kun je dit ook maken met iets anders erin? Wat stel jij voor om in de plaats van de pistachenoten te doen? Want ik heb een ernstige allergie vier pistache (en pinda) Dus zou dat graag willen vervangen met een ander soort noot of mss iets van fruit?
    Kun jij een tip geven?

    Mvg,

    Veronique

    1. Laura Kieft schreef:

      In principe kun je er vrijwel alles doorheen doen, pecannoten misschien? Fruit kan ook, of koekjes?

  13. Shella schreef:

    Hi Laura, kan ik ook gewoon repen witte chocolade gebruiken?

  14. Petra schreef:

    Moet het niet doorkoken tot een bepaalde temperatuur? Het water loopt me in de mond en wil het gaan maken. Graag hoor ik van je.
    Groetjes Petra

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat is niet nodig, anders had het erbij gestaan 😉

  15. Dominique schreef:

    Hoy
    Gewerkt volgens recept ,maar na een nacht in de frigo stijft het geheel niet op .wel gewone witte chocolade genomen geen pellets ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je het wel lang genoeg door laten koken en gecondenseerde melk gebruikt? Zo’n blikje van Friesche Vlag bijvoorbeeld, dat is al wat dikker.

  16. Joyce schreef:

    Kan ik de fudge ook een uurtje in de vriezer zetten zodat deze sneller hard wordt/opstijft?
    Of kan het echt alleen in de koelkast?

  17. Desiree schreef:

    Geweldig zoals het er stond gemaakt en het kan niet mislukken. Dit komt met de kerst terug op tafel voor bij de koffie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! En fijn dat je er nu al uit bent wat je met Kerst gaat maken 😀

  18. Christine schreef:

    Ik heb het met Kerst gemaakt het was een enorm succes! Had er nog wel wat kokosrasp door en opgedaan, is ook superlekker!
    Ook leuk om in een mooi glazen potje kado te geven!

  19. Linda schreef:

    Goedemorgen,

    Er staat dat je de witte chocolade met de gecondenseerde melk samen moet doen, maar moet het dan ook net zo dik worden als je er caramel van maakt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, alleen smelten tot een egale massa.

      1. Linda schreef:

        Oke dan gaan we ermee aan de slag, dankjewel

  20. Do schreef:

    Hi Laura vraagje heb ze gemaakt was echt in de smaak gevallen alleen had ze niet in de koelkast bewaard moet ik ze nu dan weg gooien 5 dagen stonden ze buiten de koelkast?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je ze goed verpakt hebt zou je gewoon even goed moeten kijken, ruiken en proeven. Het is niet onmogelijk, maar in de koelkast is beter.

  21. Arieska schreef:

    Beste Laura,
    Welke merk chocolade heeft u gebruikt?
    Mvg
    Anju

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik graag Callebaut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *