Sinaasappel mascarponeroom is een geweldige toevoeging aan een plaatcake, muffin, cupcake, taart of dessert. Ik gebruik het graag als een baksel een romige topping of vulling kan gebruiken. Het recept is hartstikke simpel en onwijs lekker dankzij de sinaasappelsmaak!

Sinaasappel mascarponeroom maken

Wie regelmatig een recept van Laura’s Bakery bakt, is vast en zeker al bekend met mijn basisrecept voor mascarponeroom. Er wordt vaak om een variatie gevraagd, dus nu kunnen jullie ook deze sinaasappel mascarponeroom maken.

Je hebt er maar enkele ingrediënten voor nodig, maar het recept steekt net iets anders in elkaar dan het basisrecept. Ik loop er kort met je doorheen:

  • Mascarpone, dit is een Italiaanse kaas die je vast kent van tiramisu, met een hoger vetpercentage dan roomkaas.
  • Sinaasappel, je gebruikt het sap en de rasp van de schil. Maar let op dat je enkel het oranje deel gebruikt, het witte is bitter.
  • Slagroom, onmisbaar omdat dit de room lekker luchtig maakt en niet te zwaar.
  • Poedersuiker, omdat dit een zoete smaak geeft aan de room en gemakkelijk opgenomen wordt.
  • Klopfix, zodat de room wat extra stevigheid krijgt ter compensatie van het sinaasappelsap.

HET BASISBAKBOEK

Deze sinaasappel mascarponeroom is een mooi voorbeeld waarbij ik van een basisrecept een smaakvolle variatie heb gemaakt. Wil jij dat ook leren? In Het Basisbakboek deel ik de belangrijkste basisrecepten met je en laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen!

Bekijk en bestel hier!

Afbeelding
Sinaasappel mascarponeroom maken

Veelgestelde vragen: sinaasappel mascarponeroom

Kan ik de mascarponeroom ook als vulling van een laagjestaart gebruiken?

Deze mascarponeroom is niet zo stevig als een botercrème, dus ik durf niet met zekerheid te zeggen of dit goed werkt. Je kunt het wel prima gebruiken als vulling tussen twee (niet te zware) lagen cake, dat deed ik bijvoorbeeld ook bij deze spongecake.

Kan ik de sinaasappel ook vervangen door citroen?

Ja, dit kan. Dat geldt eigenlijk voor alle soorten citrusvruchten, zolang je maar niet té veel vocht aan het recept toevoegt. Dan verliest het z’n stevigheid. In principe is het ook de schil die de meeste smaak geeft aan het recept, hoewel in het geval van een citroen het sap wel echt een lekker frisje aan de room meegeeft.

Waar kan ik deze sinaasappel mascarponeroom in verwerken?

Volgende week volgt er een heerlijke cake waar ik deze room bij heb gebruikt, maar voor nu heb ik alvast wat tips waar deze sinaasappel mascarponeroom ook erg goed bij smaakt:

 

Sinaasappel mascarponeroom recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Sinaasappel mascarponeroom

Een sinaasappel mascarponeroom is een geweldige en smaakvolle vulling of topping voor plaatcake of een mooie taart of cake.
Porties: 1 kom vol

Ingrediënten

  • 250 gram mascarpone
  • 1 sinaasappel rasp en sap
  • 125 ml slagroom
  • 3 el poedersuiker
  • 1 zakje klopfix

Instructies

  • Doe mascarpone, sinaasappelsap en sinaasappelrasp samen in een kom. Mix tot het volledig gemengd is.
  • Voeg slagroom, poedersuiker en klopfix toe aan het mascarponemengsel. Mix eerst op een lage stand tot de mascarpone is opgenomen en niet voor klonten zorgt.
  • Mix daarna op hoge snelheid tot het mengsel stevig en stijf is. Breng eventueel verder op smaak met meer poedersuiker als je een wat zoetere room wilt hebben.
  • Zet de sinaasappel mascarponeroom in de koelkast tot je deze nodig hebt.
Tips

De sinaasappel mascarponeroom is in veel recepten te gebruiken. Als topping op een taart of cupcake, als vulling of in een dessert. Je kunt er veel kanten mee op!
Bewaren

In principe kun je de room nu gelijk gebruiken, maar je kunt hem ook in de koelkast zetten tot je hem daadwerkelijk nodig hebt. Afgedekt in de koelkast kun je de sinaasappel mascarponeroom 2-3 dagen bewaren, dus je kunt hem prima voorbereiden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Pascalle schreef:

    Lijkt me heel lekker alleen ik lust geen mascarpone. Zou ik die kunnen vervangen door kwark of creme fraiche?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, dit recept is wel gebaseerd op het gebruik van mascarpone, maar je kunt het uiteraard proberen!

  2. Pascalle schreef:

    Ik ga het maar eens proberen met kwark!

  3. Petra schreef:

    Wat een heerlijke smaken zo met de mascarpone en sinaasappel erdoorheen .
    Je kan het eigenlijk wel met iedere citrusvrucht doen .
    Ik heb laatste keer nog met citroen gedaan en limoenen gedaan ,was ook heerlijk en fris .
    Ook gedaan met kwark en dat kon makkelijk ,dit omdat niet iedereen van mascarpone houdt .
    Maar die met de sinaasappel had ik nog niet geprobeerd en is ook heerlijk 🤤.

  4. Pascalle schreef:

    Oh super dat het ook met kwark kan!

  5. Petra schreef:

    Hoi Pascale .
    Natuurlijk kan het ook met kwark .
    Het heeft toch dezelfde structuur als kwark qua dikte .
    Gewoon doen ,zorg wel dat je als je het met kwark doet de bovenste laag goed door roert .
    Op kwark zit tot tegenstelling van de mascarpone een beetje waterachtige substantie ,dus goed door roeren .
    Ik hoor het graag van je of het goed gelukt is maar ik denk het van wel hoor .
    Bij mij is het ook gelukt en was overheerlijk.
    Ik heb het gebruikt om mijn soezen mee te vullen en dat met een topping van fondant met oranje eetbare gel gemaakt .
    Iedereen vond ze overheerlijk en de kwark overheerste niet .
    Veel succes met het maken 👍.
    Lieve groetjes van Petra.

  6. Pascalle schreef:

    Dankjewel Petra voor de tips! Nu wordt het kiezen tussen soezen of plaatcake voor koningsdag 🥳(wat een luxeprobleem 😄).
    Ik laat het nog weten!
    Zonnige groetjes van Pascalle

  7. Smakenvandewerld.nl schreef:

    Deze sinaasappel mascarponeroom van Laura’s Bakery ziet er verrukkelijk uit! De combinatie van de zachte mascarpone en het frisse sinaasappelsap lijkt me heerlijk. Ik kan me voorstellen dat dit een fantastisch dessert is om te serveren na een etentje of gewoon om jezelf te verwennen op een luie zondagmiddag. Het ziet er ook nog eens prachtig uit met de mooie lagen in het glas. Ik kan niet wachten om dit recept uit te proberen!

  8. Beatrix Bauer schreef:

    Hoi hoi. Hoe zou ik mango marscapone crème kunnen maken ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat denk ik wel, klinkt lekker!

  9. Rinus Oome schreef:

    Ik heb een melk intolerantie wat kan ik in plaats van de Marscapone kunnen gebruiken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou voor een lactosevrije roomkaas gaan, daar zijn tegenwoordig voldoende alternatieven voor beschikbaar in de supermarkt.

  10. Diana schreef:

    Lijkt me heerlijk 😋

    Zou ik ook huismerk mascarpone kunnen gebruiken of zou je eerder voor galbani gaan ? Wat heb jij gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ook prima voor een huismerk kiezen!

  11. Ine van Merendonk schreef:

    Hoelang moet ik kloppen, het blijft een brokkelige substantie. Heb nu 5 minuten staan kloppen op hoogste stand.Is helemaal niet stijf geworden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je het eerst rustig gemengd zoals in stap 2 staat? Vermoedelijk is daar iets mis gegaan en heb je nu klonten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept