Basisrecept chocolate chip cookies

28 augustus 2021
Basisrecept chocolate chip cookies
260

Wie mij op Instagram volgt heeft de laatste twee dagen in mijn Stories nogal een berg koekjes voorbij zien komen. Ik ben namelijk bezig met het testen van verschillende chocolate chip cookie recepten. Het recept van vandaag is mijn basisrecept voor chocolate chip cookies. Daar staan al ontzettend veel variaties mee online, maar de basis zelf nog niet. Die was tot nu toe alleen te vinden in Het Laura’s Bakery Bakboek, maar sinds vandaag dus ook op het blog!

Wat binnenkort nog volgt, is een basisrecept voor dikke chocolate chip koeken. Ik wil nog een hele kleine wijziging doen in de receptuur, en na die laatste test kan ik ook dat recept gaan uitwerken voor jullie. Nog even geduld dus, maar jullie kunnen natuurlijk wel vast aan de slag met mijn normale recept voor overheerlijke chocolate chip cookies. En geloof mij, die wil je maken!

Lees vooral verder voor het recept, maar ook voor fantastische variaties en handige baktips voor perfecte chocolate chip koeken.

basisrecept chocolate chip cookies-3a

Tips voor de beste chocolate chip cookies

 • Chocolate chips: deze kun je kant-en-klaar kopen, maar een reep chocolade in stukjes hakken kan ook prima. Dat laatste deed ik dit keer zelf ook, voor een rustieke look.
 • Deeg laten rusten: in de meeste recepten voor koekjes staat dat je het deeg minimaal een uur in de koelkast moet laten rusten, maar je kunt hier beter nog meer tijd voor uittrekken. Ik liet mijn deeg de hele nacht in de koelkast en ging er pas een dag later mee verder, dat zorgde voor de mooiste en lekkerste koekjes. Ze rijzen beter en de structuur is ook lekkerder

Variatietips

Zoals ieder basisrecept, zijn ook deze koeken perfect om mee te variëren. Dit zijn een paar van mijn favoriete variaties:

Recept afdrukken

4.87 van 23 stemmen

Basisrecept chocolate chip cookies

Na talloze variaties is hier dan ook eindelijk het basisrecept voor overheerlijke chocolate chip cookies. Eet smakelijk!
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1 ei (M)
 • 1 tl vanille-extract
 • 200 gram bloem
 • snuf zout
 • 1 tl baking soda
 • 100 gram chocolate chips
 • extra chocolate chips ter decoratie

Instructies

 • Doe de boter en basterdsuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei en het vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
 • Voeg het bloem, zout en de baking soda toe en zet de mixer uit zodra de bloem is opgenomen. Kneed de chocolate chips door het deeg.
 • Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast (maar het liefst de hele nacht), verdeel het deeg daarna in 16 gelijke stukken.
 • Draai balletjes van de stukjes deeg en leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Ik heb meestal 2-3 bakplaten nodig om alle koeken te bakken. Voeg nog wat extra stukjes chocolade toe (zie de TIP voor de twee mogelijke manieren).
 • Bak in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte) in 12-14 minuten goudbruin. De koekjes zijn na het bakken nog een beetje zacht. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en verplaats ze daarna naar een rooster waar ze volledig af kunnen koelen.
Tips

Je kunt in de balletjes deeg alvast wat extra stukjes chocolade drukken, maar het is ook mogelijk om dit direct na het bakken te doen op het moment dat de koeken nog zacht zijn.

Bewaren

In een trommel buiten de koelkast blijven de koeken 1-2 weken goed.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

57 reacties

 1. Kelly v schreef:

  Bak je de koekjes ook daadwerkelijk als balletjes of druk je ze eerst plat?

  1. K schreef:

   Je hoeft ze niet eerst plat te drukken! In de hete oven zullen de boter en suiker smelten en zal het balletje van zelf uitspreiden tot een koekje

  2. Laura's Bakery schreef:

   Ze hoeven inderdaad niet platgedrukt te worden (anders had ik dat in het recept gezet) 🙂

 2. Kirsten schreef:

  Ik ga dit zeker uitproberen. Moet ik het op het aanrecht laten rusten of in de koelkast?

  1. Linda schreef:

   Heb je het recept überhaupt gelezen? ?

   1. Kirsten schreef:

    Bedankt voor je scherpe reactie 😉

 3. Brenda schreef:

  Ze zien er megalekker uit!!
  Zijn deze koekjes zacht na het afkoelen, dus zoals bij de Subway of worden ze crispy?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dit zijn chewy koeken.

 4. Nienke schreef:

  De cookies lijken aardig uitgelopen op de foto’s, die van mij blijven tijdens het bakken dikker en lopen minder uit. Waar zou dit aan kunnen liggen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Heb je precies hetzelfde recept gebruikt en niks aangepast?

   1. Nienke schreef:

    Ja alles precies hetzelfde gedaan. Tweede batch nog even in de vriezer gelegd in de tussentijd om verder te rusten, maar dat bleef nagenoeg hetzelfde.

    1. Nienke schreef:

     Ze smaakten trouwens prima! Krokant van buiten, cheewy van binnen, dus daar was niets mis mee 🙂

    2. Laura's Bakery schreef:

     Wat gek zeg! Dan durf ik het niet te zeggen waar het aan kan liggen. Zo lang de smaak maar goed was!

 5. Nicky schreef:

  De laatste bakplaat steekt net in de oven. Dubbele portie gemaakt. Kids hebben er al van gesmuld en er steken er in de brooddoos als tussendoortje.
  Super recept zoals altijd.

 6. Sylvia schreef:

  Volgens mijn kleinkids zijn dit de lekkerste chocolade cookies. Ik heb ook de variaties geprobeerd maar deze zijn het einde. Ik heb er nu in 2 weken al over de 100 gebakken . Super recept. Thx.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat zijn er een veel. Wat leuk om te horen!

 7. Fleur schreef:

  Heb ze ook gemaakt. Zoooo lekker! Niet hard en niet zacht. Precies goed!! Echt top recept. Had alles ook al in huis.

 8. Melissa van Proemeren schreef:

  Super gekke vraag, zou ik deze ook kunnen kleuren met pandan extract? Waar moet ik dan op letten?
  Ik hoor van je?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het zou dan een groene kleur kunnen krijgen. Pandan geeft natuurlijk wel ook een subtiele smaak af, dus dat zou je wel moeten willen. Anders kun je gewoon met kleurstoffen de koekjes kleuren.

 9. dylan schreef:

  leuk voor op school waar ik nu ben (ik ben 8)

 10. Linda schreef:

  Hoi Laura,

  bedankt voor dit recept. De koekjes zijn heerlijk! En ook voor een beginner als ik goed te maken.
  Ik heb wel een vraag over het bakken van de koekjes.

  Als je twee platen koekjes tegelijk in de oven bakt, dan worden de koekjes op de bovenste plaat mooi goudbruin met een beetje bros randje. Precies zoals ik ze wil hebben. De koekjes op de onderste plaat blijven veel lichter en minder bros. Heb je hier misschien een tip voor?

  Alvast hartstikke bedankt!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou je dan aanraden de koekjes in 2 rondes te bakken. Dan weet je zeker dat de koekjes er hetzelfde uitkomen en even lekker zijn!

 11. Kristel schreef:

  Ik wil dit recept graag gebruiken om in een weckpot cadeau te geven. Is het dan niet erg dat alle ingrediënten samen gemengd worden ipv eerst boter en suiker. En kan ik het vanille extract vervangen voor vanille suiker?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Bij dit recept is het wel de bedoeling dat de boter en basterdsuiker eerst samen worden gemengd. Om de suiker bij de bloem te voegen is dus niet heel handig. Ik heb op het blog wel een leuk recept voor een weckpot vol kerstkoekjes: https://www.laurasbakery.nl/pot-vol-kerstkoekjes/.

 12. Justine schreef:

  Hey Laura,
  Ik wil graag deze week de koekjes bakken voor de verjaardag van mijn vriend!
  Kan je de lichte basterdsuiker ook vervangen door ‘kinnekessuiker’ Cassonade? En de ongezouten roomboter door solo pattiserieboter?

 13. Bobbie schreef:

  Heyy, bij ons is het deeg nog best plakkerig🤔 klopt dit of moet er meer bloem bij? Graag z.s.m. antwoord💕

  Groetjes,
  Djoeke en Bobbie

 14. Eva schreef:

  Mijn dochtertje is dol op bakken ze heeft nu al 3x deze koekjes gebakken. En ook helemaal alleen! Echt een aanrader!!

 15. Lindaa schreef:

  Moet de boter gesmolten zijn of moet de boter op kamertemperatuur zijn.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Kamertemperatuur

 16. Lindaa schreef:

  Moet de boter gesmolten zijn of moet de boter op kamertemperatuur zijn?? Ik wil ze vandaag bakken, maar dit is denk ik best belangrijk

 17. Nathalie schreef:

  Ik zou graag een mega batch maken en dan invriezen… heb je hier tips rond? Laat ik ze dan eerst ontdooien nadien of gewoon langer in de oven?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Op het moment dat je koekjes nodig hebt haal je een aantal porties uit de vriezer en je kunt ze dan direct op de bakplaat leggen. Je hoeft het deeg niet eerst te ontdooien. De baktijd voor bevroren koekdeeg is natuurlijk wel iets langer. Tel ongeveer 2-3 minuten op bij de baktijd van het recept. Dit werkt dus alleen als je van te voren al balletjes hebt gerold!

 18. Paula schreef:

  Hoi Laura, hier smaken de (70% cacao) chocolade stukjes in de koekjes raar na bakken: bitter, wrangig, niet meer als mm, fijn, chocola. Ik had de chocolade wel behoorlijk klein gehakt. Is dat de boosdoener?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat zou kunnen. Houd er wel rekening mee dat hoe hoger het percentage cacao, hoe bitterder de smaak.

 19. Damian schreef:

  hoi laura ik heb de koekjes gebakken maar ze zijn bruin en zien der uit als speculaas maar ik heb alles precies zoals het recept gedaan de oven heb ik ook precies het zelfde als de instructies heb je misschien een idee waarom dat is gebeurd

  groetjes Damian

  1. Laura's Bakery schreef:

   Lastig om vanaf hier te bepalen. Heb je misschien donkere basterdsuiker gebruikt? Of anders toch iets te lang of te hoog in de oven. Iedere oven is ook anders in sterkte. Maar het is op zich niet erg als ze wat bruiner zijn, als ze maar lekker smaken 🙂

 20. Jochem schreef:

  Dit is echt een superrecept, heerlijke koeken.

  Ik heb een variatie geprobeerd met 70g ipv 100g chocola, en dan 50g gedroogde cranberries erbij, en ipv 200g bloem dit keer 100g bloem + 100g volkorenmeel; verder alles hetzelfde. Echt heel erg lekker!

 21. nienke schreef:

  heel erg bedankt voor dit super lekkere recept.

 22. Suzanne schreef:

  Heyy Laura, bedankt voor dit lekkere recept. Ook lekker bij de spaghetti, groetjess

 23. Lieke schreef:

  Moet het deeg rusten met folie eromheen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja 🙂

 24. Sam schreef:

  Hey Laura,

  Moet je het deeg laten rusten in de koelkast of gewoon op kamertemperatuur?

  1. Laura's Bakery schreef:

   In de koelkast! Ik heb dit verduidelijkt in het recept nu.

 25. Jarno Cardon schreef:

  Hey,

  Ik heb deze gemaakt met vegan “boter”, banaan ipv. ei en stevia (40% van hoeveelheid suiker!) ipv. suiker.
  Net de eerste lading afgebakken en ze zien er super uit!

 26. Sarah schreef:

  Ik lees dat je ze kan invriezen.
  Is rusten vóór het invriezen dan ook nog nodig?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Rusten in de koelkast is altijd nodig, bij het invriezen ‘bevriest’ het hele proces ivm de lage temperatuur.

 27. Roos ‘t Lam schreef:

  Ziet er heerlijk uit, ga het vanmiddag proberen😊bij de ingrediënten staat: chocolate chips, maar ik kan toch gewoon een reep chocola gebruiken? Hoe groot maak ik dan de stukjes ?
  Alvast bedankt voor de reactie.
  Groetjes
  Roos

  1. Laura's Bakery schreef:

   Zeker weten! Chocolate chips zijn ongeveer 0,5 x 0,5 cm denk ik. Dus gewoon grof hakken met een mes.

 28. Foubert Ellen schreef:

  Beste Laura
  Hoe groot (diameter) zijn jouw cookies?
  Ik wil er graag met diameter 10-11cm maken
  Grtjs
  Ellen

  1. Laura's Bakery schreef:

   Deze waren zo’n 8-9 cm breed.

 29. Ellen Foubert schreef:

  Beste Laura
  Bij mij idem….exact gevolgd wat je schreef en de mijne blijven ook dik en klein en worden niet heel groot en plat….Zou het helpen ze dan toch beetje platter te duwen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat gek, dat was bij mij niet nodig, maar het kan natuurlijk wel!

 30. Diane schreef:

  Hallo,
  Vermits ik 4 bakplaten tegelijkertijd in de oven zet, kan ik dan wel boven en onderwarmte gebruiken? Ik heb hetelucht gebruikt en ze zijn uitgelopen maar superlekker! Was dit verkeerd?
  Voor het gemak heb ik het deeg een uurtje koel gezet en dan met een kleine ijsroomschepper kleine porties op de bakplaat met bakpapier gelegd.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Lastig te beoordelen, ik zet nooit zoveel bakplaten tegelijk in de oven en ik gebruik geen heteluchtoven. Het kan zijn dat ze er langer over doen om gaar te worden als er teveel platen tegelijk in de oven staan.

 31. Diane schreef:

  in tijden van dure energie is het wel interessanter de verschillende bakplaten ineens in de oven te zetten.
  Als ik maar op één niveau bak, gebruik ik ook boven-en onderwarmte hoor.

 32. Charley schreef:

  Hey Laura, ik heb net de koekjes gemaakt. Alleen heb ik het idee dat ik de bakingsoda er in terug proef. Heb jij een idee hoe dit kan komen en hoe ik het kan voorkomen? De sturtuur was wel perfect. Voor de rest ben ik altijd blij met jouw recepten en inspiratie.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hmm lastig, zou het kunnen dat je het niet goed hebt afgemeten en er teveel in het recept is gegaan? Voor mij is dit echt het ideale recept en ik proef het er niet uit in deze verhouding. Je zou kunnen proberen om een halve theelepel baking soda te vervangen door 1,5 tl bakpoeder, maar dan zal de structuur van de koekjes ook iets anders kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *