Kamertemperatuur
Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dit is een belangrijke regel bij het bakken (tenzij het recept iets anders vermeld uiteraard). Alle ongeschreven regels van het bakken lees je hier.
Al jaren bak ik met dit basisrecept de lekkerste chocolate chip cookies. Met alle tips in dit basisrecept bak jij ze thuis ook!
Wie mij op Instagram volgt heeft de laatste twee dagen in mijn Stories nogal een berg koekjes voorbij zien komen. Ik ben namelijk bezig met het testen van verschillende chocolate chip cookie recepten. Het recept van vandaag is mijn basisrecept voor chocolate chip cookies. Daar staan al ontzettend veel variaties mee online, maar de basis zelf nog niet. Die was tot nu toe alleen te vinden in Het Laura’s Bakery Bakboek, maar sinds vandaag dus ook op het blog!
Wat ik in de tussentijd ook heb gemaakt, is een basisrecept voor dikke chocolate chip koeken. Ik heb flink getest en verschillende recepturen vergeleken om tot het beste resultaat te komen. Dat is gelukt, dus ook dat recept staat inmiddels voor jullie online.
Lees vooral verder voor het recept, maar ook voor fantastische variaties en handige baktips voor perfecte chocolate chip koeken.
In 50x Koekjes vind je nog veel meer heerlijke koekjesrecepten. Van chocolate chip cookies tot gingerbread koekjes en van bokkenpootjes tot kano’s en kaneelvlinders. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Een perfect boek voor alle koekenbakkers!
Zoals bij ieder van mijn basisrecepten het geval is, zijn ook deze koeken perfect om mee te variëren. Dit zijn een paar van mijn favoriete variaties:
Om je koeken perfect rond te krijgen, gebruik je een ronde uitsteker direct nadat ze uit de oven komen. Ik gebruik altijd een grote uitsteker uit deze set met ronde metalen uitstekers. Je zet de uitsteker om het koekje heen en draait deze rond zodat het koekje een mooie vorm krijgt.
In deze video laat ik het je zien en geef ik nog meer tips voor de perfecte chocolate chip koeken.
Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dit is een belangrijke regel bij het bakken (tenzij het recept iets anders vermeld uiteraard). Alle ongeschreven regels van het bakken lees je hier.
Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar een reep chocolade in stukjes hakken kan ook prima. Dat laatste deed ik dit keer zelf ook, voor een rustieke look. Hak het dan vooral niet te fijn.
Ik gebruikte melkchocolade voor deze chocolate chip koeken, maar je kunt zelf kiezen wat je het lekkerst vind. Ze alle drie combineren kan ook onwijs lekker zijn trouwens: Triple chocolate chip cookies!
De meeste recepten voor koekjes staat dat je het deeg minimaal een uur in de koelkast moet laten rusten, maar je kunt hier beter nog meer tijd voor uittrekken. Ik liet mijn deeg de hele nacht in de koelkast en ging er pas een dag later mee verder, dat zorgde voor de mooiste en lekkerste koekjes. Ze rijzen beter en de structuur is ook lekkerder
Regelmatig komt de vraag binnen of de balletjes chocolate chip cookie deeg voor het bakken ook nog platgedrukt moeten worden. Dit hoeft niet! Alles wat je moet doen staat in het recept uitgeschreven, beloofd.
Nadat ik dit recept voor de ultieme chocolate chip cookies gemaakt, getest, nog een aantal keer gemaakt en uiteindelijk met jullie gedeeld had, stroomden jullie vragen om extra dikke chocolate chip cookies binnen. En dus dook ik opnieuw de keuken in om het recept voor jullie te ontwikkelen. Wat een zaligheid!
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Bak je de koekjes ook daadwerkelijk als balletjes of druk je ze eerst plat?
Je hoeft ze niet eerst plat te drukken! In de hete oven zullen de boter en suiker smelten en zal het balletje van zelf uitspreiden tot een koekje
Ze hoeven inderdaad niet platgedrukt te worden (anders had ik dat in het recept gezet) 🙂
Ik ga dit zeker uitproberen. Moet ik het op het aanrecht laten rusten of in de koelkast?
Heb je het recept überhaupt gelezen? ?
Bedankt voor je scherpe reactie 😉
Ze zien er megalekker uit!!
Zijn deze koekjes zacht na het afkoelen, dus zoals bij de Subway of worden ze crispy?
Dit zijn chewy koeken.
De cookies lijken aardig uitgelopen op de foto’s, die van mij blijven tijdens het bakken dikker en lopen minder uit. Waar zou dit aan kunnen liggen?
Heb je precies hetzelfde recept gebruikt en niks aangepast?
Ja alles precies hetzelfde gedaan. Tweede batch nog even in de vriezer gelegd in de tussentijd om verder te rusten, maar dat bleef nagenoeg hetzelfde.
Ze smaakten trouwens prima! Krokant van buiten, cheewy van binnen, dus daar was niets mis mee 🙂
Wat gek zeg! Dan durf ik het niet te zeggen waar het aan kan liggen. Zo lang de smaak maar goed was!
De laatste bakplaat steekt net in de oven. Dubbele portie gemaakt. Kids hebben er al van gesmuld en er steken er in de brooddoos als tussendoortje.
Super recept zoals altijd.
Volgens mijn kleinkids zijn dit de lekkerste chocolade cookies. Ik heb ook de variaties geprobeerd maar deze zijn het einde. Ik heb er nu in 2 weken al over de 100 gebakken . Super recept. Thx.
Dat zijn er een veel. Wat leuk om te horen!
Heb ze ook gemaakt. Zoooo lekker! Niet hard en niet zacht. Precies goed!! Echt top recept. Had alles ook al in huis.
Super gekke vraag, zou ik deze ook kunnen kleuren met pandan extract? Waar moet ik dan op letten?
Ik hoor van je?
Het zou dan een groene kleur kunnen krijgen. Pandan geeft natuurlijk wel ook een subtiele smaak af, dus dat zou je wel moeten willen. Anders kun je gewoon met kleurstoffen de koekjes kleuren.
leuk voor op school waar ik nu ben (ik ben 8)
Hoi Laura,
bedankt voor dit recept. De koekjes zijn heerlijk! En ook voor een beginner als ik goed te maken.
Ik heb wel een vraag over het bakken van de koekjes.
Als je twee platen koekjes tegelijk in de oven bakt, dan worden de koekjes op de bovenste plaat mooi goudbruin met een beetje bros randje. Precies zoals ik ze wil hebben. De koekjes op de onderste plaat blijven veel lichter en minder bros. Heb je hier misschien een tip voor?
Alvast hartstikke bedankt!
Ik zou je dan aanraden de koekjes in 2 rondes te bakken. Dan weet je zeker dat de koekjes er hetzelfde uitkomen en even lekker zijn!
Ik wil dit recept graag gebruiken om in een weckpot cadeau te geven. Is het dan niet erg dat alle ingrediënten samen gemengd worden ipv eerst boter en suiker. En kan ik het vanille extract vervangen voor vanille suiker?
Bij dit recept is het wel de bedoeling dat de boter en basterdsuiker eerst samen worden gemengd. Om de suiker bij de bloem te voegen is dus niet heel handig. Ik heb op het blog wel een leuk recept voor een weckpot vol kerstkoekjes: https://www.laurasbakery.nl/pot-vol-kerstkoekjes/.
Hey Laura,
Ik wil graag deze week de koekjes bakken voor de verjaardag van mijn vriend!
Kan je de lichte basterdsuiker ook vervangen door ‘kinnekessuiker’ Cassonade? En de ongezouten roomboter door solo pattiserieboter?
Heyy, bij ons is het deeg nog best plakkerig🤔 klopt dit of moet er meer bloem bij? Graag z.s.m. antwoord💕
Groetjes,
Djoeke en Bobbie
Mijn dochtertje is dol op bakken ze heeft nu al 3x deze koekjes gebakken. En ook helemaal alleen! Echt een aanrader!!
Moet de boter gesmolten zijn of moet de boter op kamertemperatuur zijn.
Kamertemperatuur
Moet de boter gesmolten zijn of moet de boter op kamertemperatuur zijn?? Ik wil ze vandaag bakken, maar dit is denk ik best belangrijk
Ik zou graag een mega batch maken en dan invriezen… heb je hier tips rond? Laat ik ze dan eerst ontdooien nadien of gewoon langer in de oven?
Op het moment dat je koekjes nodig hebt haal je een aantal porties uit de vriezer en je kunt ze dan direct op de bakplaat leggen. Je hoeft het deeg niet eerst te ontdooien. De baktijd voor bevroren koekdeeg is natuurlijk wel iets langer. Tel ongeveer 2-3 minuten op bij de baktijd van het recept. Dit werkt dus alleen als je van te voren al balletjes hebt gerold!
Hoi Laura, hier smaken de (70% cacao) chocolade stukjes in de koekjes raar na bakken: bitter, wrangig, niet meer als mm, fijn, chocola. Ik had de chocolade wel behoorlijk klein gehakt. Is dat de boosdoener?
Dat zou kunnen. Houd er wel rekening mee dat hoe hoger het percentage cacao, hoe bitterder de smaak.
hoi laura ik heb de koekjes gebakken maar ze zijn bruin en zien der uit als speculaas maar ik heb alles precies zoals het recept gedaan de oven heb ik ook precies het zelfde als de instructies heb je misschien een idee waarom dat is gebeurd
groetjes Damian
Lastig om vanaf hier te bepalen. Heb je misschien donkere basterdsuiker gebruikt? Of anders toch iets te lang of te hoog in de oven. Iedere oven is ook anders in sterkte. Maar het is op zich niet erg als ze wat bruiner zijn, als ze maar lekker smaken 🙂
Dit is echt een superrecept, heerlijke koeken.
Ik heb een variatie geprobeerd met 70g ipv 100g chocola, en dan 50g gedroogde cranberries erbij, en ipv 200g bloem dit keer 100g bloem + 100g volkorenmeel; verder alles hetzelfde. Echt heel erg lekker!
heel erg bedankt voor dit super lekkere recept.
Heyy Laura, bedankt voor dit lekkere recept. Ook lekker bij de spaghetti, groetjess
Moet het deeg rusten met folie eromheen?
Ja 🙂
Hey Laura,
Moet je het deeg laten rusten in de koelkast of gewoon op kamertemperatuur?
In de koelkast! Ik heb dit verduidelijkt in het recept nu.
Hey,
Ik heb deze gemaakt met vegan “boter”, banaan ipv. ei en stevia (40% van hoeveelheid suiker!) ipv. suiker.
Net de eerste lading afgebakken en ze zien er super uit!
Ik lees dat je ze kan invriezen.
Is rusten vóór het invriezen dan ook nog nodig?
Rusten in de koelkast is altijd nodig, bij het invriezen ‘bevriest’ het hele proces ivm de lage temperatuur.
Ziet er heerlijk uit, ga het vanmiddag proberen😊bij de ingrediënten staat: chocolate chips, maar ik kan toch gewoon een reep chocola gebruiken? Hoe groot maak ik dan de stukjes ?
Alvast bedankt voor de reactie.
Groetjes
Roos
Zeker weten! Chocolate chips zijn ongeveer 0,5 x 0,5 cm denk ik. Dus gewoon grof hakken met een mes.
Beste Laura
Hoe groot (diameter) zijn jouw cookies?
Ik wil er graag met diameter 10-11cm maken
Grtjs
Ellen
Deze waren zo’n 8-9 cm breed.
Beste Laura
Bij mij idem….exact gevolgd wat je schreef en de mijne blijven ook dik en klein en worden niet heel groot en plat….Zou het helpen ze dan toch beetje platter te duwen?
Wat gek, dat was bij mij niet nodig, maar het kan natuurlijk wel!
Hallo,
Vermits ik 4 bakplaten tegelijkertijd in de oven zet, kan ik dan wel boven en onderwarmte gebruiken? Ik heb hetelucht gebruikt en ze zijn uitgelopen maar superlekker! Was dit verkeerd?
Voor het gemak heb ik het deeg een uurtje koel gezet en dan met een kleine ijsroomschepper kleine porties op de bakplaat met bakpapier gelegd.
Lastig te beoordelen, ik zet nooit zoveel bakplaten tegelijk in de oven en ik gebruik geen heteluchtoven. Het kan zijn dat ze er langer over doen om gaar te worden als er teveel platen tegelijk in de oven staan.
in tijden van dure energie is het wel interessanter de verschillende bakplaten ineens in de oven te zetten.
Als ik maar op één niveau bak, gebruik ik ook boven-en onderwarmte hoor.
Hey Laura, ik heb net de koekjes gemaakt. Alleen heb ik het idee dat ik de bakingsoda er in terug proef. Heb jij een idee hoe dit kan komen en hoe ik het kan voorkomen? De sturtuur was wel perfect. Voor de rest ben ik altijd blij met jouw recepten en inspiratie.
Hmm lastig, zou het kunnen dat je het niet goed hebt afgemeten en er teveel in het recept is gegaan? Voor mij is dit echt het ideale recept en ik proef het er niet uit in deze verhouding. Je zou kunnen proberen om een halve theelepel baking soda te vervangen door 1,5 tl bakpoeder, maar dan zal de structuur van de koekjes ook iets anders kunnen worden.
Hey laura,
Kan ik ipv bloem maïzena gebruiken?
Helemaal niet gelukt… alles hetzelfde toegepast tot op de puntjes…
Oh wat balen! Wat is er misgegaan?
Heerlijke koekjes. Ik had nog wat kardemon toegevoegd en ipv basterdsuiker, kokosbloesemsuiker gebruikt. Deeg was aanvankelijk plakkerig maar na een tijd in koelkast was dat weg. Met de bloem kun je ook wel wat variëren….ik had beetje kokosmeel, spelt en glutenvrij (had ik nog liggen…) door elkaar gebruikt. Chocola de pure van Tony Chocolony in stukjes gesneden. Smaakte prima!
Hele lekkere koeken! Ik had alleen niet verwacht dat ze zo erg zouden rijzen 😅
Bedoel je uitlopen? Was je deeg goed koud? Dat kan ermee te maken hebben.
Hoi Laura,
Voor de chocoladechips cookies zag ik dat je baksoda gebruikt.
Baksoda werkt toch met een zuur element, maar dat zie ik niet in het recept staan.
Verbaas mij hier over.
Hoe zit dat?
Het werkt ook met chocola. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/ingredienten-die-werken-met-baking-soda/
Bedankt voor de informatie Laura.
Misschien een aanvulling op jouw lijstje: citroenzuur wordt ook wel in de bakkerijen verwerkt maar is zeer geconcentreerd. Ben al tegengekomen dat er slechts 0,1 gram in een recept verwerkt werd. Zelf nog niet uitgeprobeerd.
m.vr.gr.
Piet
PS. Ben molenaar op korenmolen de Hoop te Stiens en doordat ik zelf graag bak en mij er in verdiep kan ik de klanten in de molenwinkel vaak helpen met informatie.
Gemaakt met miso pasta ipv zout en espressopoeder erbij, en maldon zeezout bovenop. Ook van wat kleiner formaat dan hier wordt gesuggereerd, ik had ongeveer 22 koekjes. Die zijn overigens zeker niet ‘klein’, haha. Aanrader! Bedankt voor het recept.
Hoelang kan het deeg bewaard worden in de koelkast?
Gebruikt u patentbloem of tarwebloem? Zou je ook tarwebloem kunnen gebruiken?
Zie dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/welke-bloem-gebruik-je-om-te-bakken/
Blijft de verhouding boter hetzelfde als je margarine bleuband moet gebruiken ivm koemelkallergie?
Het kan, maar heeft wel invloed op de smaak. Zie: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-roomboter-of-margarine/
Hoi Laura,
Het staat nu te rusten in de koelkast! Ben heel benieuwd.
Ik heb alleen geen oven met onder en boven warmte, hetelucht. Is dit een groot probleem?
Het maakt wel uit, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Ik heb ze vorige week gemaakt en gister vroeg mijn man af ik ze alsjeblieft weer wil maken.
Vallen dus goed in de smaak! vanmiddag dus maar weer even maken.
Hoi,
Vermits ik op verschillende niveaus koekjes bak in de oven, gebruik ik de heteluchtstand en ze zijn steeds perfect hoor.
Hi,
Heb je nog een tip voor als je alleen onderwarmte hebt?
Ze hebben er ong 20 min ingestaan maar het blijven bolletjes.
De ruiken overigens heerlijk hihi
Thanks!
Oeh dat wordt wel lastig denk ik met alleen onderwarmte. Zou eigenlijk niet zo goed weten hoe je dat op kunt lossen. Misschien na een tijdje omdraaien?
Dat zou nog een idee zijn. Heb ze nu maar beetje platgedrukt. Volgende keer ga ik dat proberen.
Ze smaakten overigens heerlijk hoor.
hai! ik wil deze koeken vandaag gaan bakken maar ik heb geen chocolate chips of een chocolade reep in huis. kan ik er ook wat cacaopoeder bij doen zodat het chocoladekoeken worden of zal er dan wat verkeerd gaan?
Het lijkt me wel een stuk minder lekker zonder de chocolate chips, maar ik zou dan de hoeveelheid cacaopoeder die je toevoegt aftrekken van de totale hoeveelheid bloem.
Hallo,
Ik heb deze zojuist gemaakt. De deeg ballen zijn koud de oven in gegaan voor 14 minuten maar zijn nog helemaal zacht.
Moet ik het deeg eerst op kamer temperatuur laten komen?
Gr.
Dat klopt! Ze zijn zacht als je ze uit de oven haalt, maar worden daarna hard. Zie ook de laatste stap in het recept.
Hallo
Samen met mijn dochter maakten we deze koekjes. Bij ons was het formaat niet heel groot. Wat deden we fout? Per deegballetje woog het ong. 20 gram.
Groetjes
Vera
Wellicht is de oven niet goed op temperatuur geweest, maar lastig om te beoordelen vanaf hier waar het mis kan zijn gegaan. Hopelijk smaakten ze alsnog lekker 🙂
Mag ik zelfrijzende bloem gebruiken i.p.v. bloem en baking soda?
Dat is niet hetzelfde, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Hoi laura.
Ik heb ze een aantal keer gebakken en echt lekker. Maar ik gebruik nesquik poeder inplaats van de meel waardoor ze bruin worden. Maar verder heb ikalles hetzelfde gedaan allee worden ze bij mij plat. Zijn alsnog lekker maar het zijn geen echte koeken. Weetniet waar dit aan kan liggen?
Ik vermoed dat dit dan komt door de aanpassing van het poeder.
Hi, Laura!
Ik ben helemaal fan van deze koeken! De eerste bakplaat zit er nu in en het ruikt heerlijk!😋 Hele grote aanrader!!!!
Als ik heb recept volg, is het deeg nog wel best plakkerig als het in de ijskast gaat. Dit had ik vorige keer ook dus ik denk dat het wel zo moet?
Dat kan inderdaad! Als het echt heel plakkerig is kun je altijd iets bloem toevoegen.
Sorry voor de vreemde vraag, maar wat zijn de afmetingen van deze koekjes, de doorsnede. En hoe groot zijn de superkoeken?
Oeh dat durf ik je eigenlijk niet te zeggen, ik heb ze niet opgemeten.
Vorig jaar gebakken als dessert voor familiefeest.
Vooral bij de kids waren deze populair omdat ze deze ‘uit het vuistje’ kunnen opeten 😀
Zaterdag opnieuw familiefeest met opnieuw dit recept!
Dank je wel!
Slecht recept. De volgende dag zijn ze niet krokant meer, ik heb ze netjes in een trommel bewaard. ik lees op internet dat je ook kristalsuiker moet gebruiken om ze goed krokant te krijgen…
Jammer om te horen, zelf heb ik dat totaal niet zo ervaren.
Het lukte goed ik geef het een didaduimpje👍
Hi Laura! Bedankt voor het recept. Bedoel je met een ei een geheel ei of alleen het eigeel ?
Alvast bedankt!
Een geheel ei
Hi Laura! Ik las al bij verschillende mensen de vraag waarom de koeken bol bleven en niet plat. Nu gebruik ik een heteluchtoven en had ik dus de eerste lading gebakken op 140 graden, gebaseerd op jouw artikel (80% van boven en onder warmte). Om te testen had ik bij de tweede batch de heteluchtoven naar 170 gedraaid. Nu bleek dat de eerste lading koekjes mooi plat waren en perfect van structuur en de tweede lading bleef bol! Het kan dus liggen aan het niet verlagen van de temperatuur bij hetelucht :). Ik wou dit graag even met je delen (en alle anderen die op dat probleem botsen), allebei de batches zijn wel heel erg lekker, dus bedankt voor het recept!
Wat voor bloem gebruik je? Bij mij zijn de koekjes helemaal plat geworden…
Je kunt patentbloem gebruiken, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/. Heb de tips in het artikel doorgenomen? Wellicht is er iets mis gegaan.
Met maar 75 gram (donkerbruine basterd)suiker vind ik ze een stuk lekkerder!
Voor de mensen die willen minderen op suiker: dat kan echt prima. Zijn nog steeds heel zoet.
+ Ik maak ze ook vaak van pure chocolade met hele hazelnoten, leuke combi
De koekjes waren heerlijk! Ik had ze in 2 varianten gemaakt. Met de pure chocolade, en met witte chocolade en macadamia’s (50-50). Ik kon er alleen maar 8 per keer bakken en had 4 porties gemaakt… duurde dus even voordat ze klaar waren haha.
Ik heb 2 lepels gewone cacau bijgegooid voor de chocolade variant verders zelfde recept gebruikt ook heel erg lekker
Hoi laura ,
Ik heb een vraag. Kan je het deeg ook een dag van de voren maken en dan de volgende dag de koekjes afbakken of niet ?
Alvast bedankt 😉😊
Dat kan zeker!
Hoi Laura,
Ik heb de koekjes gebakken en vond ze erg lekker.
Bij blijven echter wel erg zacht. Persoonlijk vind ik het lekkerder als ze crunchy zijn.
Hoe kan ik dit bereiken? Langer in de oven laten?
Groetjes
Dan kun je ze inderdaad wat langer bakken.
Hi laura,
Bij mij loopt de boter helemaal uit tijdens het bakken en lijken de cookies meer op een gebakken ei, hoe komt dit ?
Dat klinkt alsof je het deeg niet (voldoende) hebt laten rusten, kan dat kloppen?
Ik heb er balletjes van gedraaid en toen pas laten rusten.
Hoi Laura, mijn koekjes waren de dag dat ik ze heb gebakken lekker knapperig. Daarna in een trommel gedaan en de volgende dag waren ze zacht. Heb jij een idee hoe dat kan?
Wellicht was de trommel niet helemaal goed luchtdicht?
Restje M&M’s erin geduwd. Oh en er wat witte suiker en donkere candij suiker in gedaan, want had net niet genoeg lichte bruine suiker…. Hele nacht in koelkast en afgewogen op ongeveer 40 gram per bol. Kids hebben geholpen en vooral het opeten vinden ze leuk 😊
Dat de peuter plots eruit zag als een kat met een zwarte neus en snorharen, hebben we er met plezier bij genomen. Zo 1 koekje was blijkbaar wat groot om in te happen… En nog niet helemaal gestold 😅
Deze net voor het eerst geprobeerd. Deeg gisteravond alvast gemaakt. Wat een heerlijkheid. Makkelijk te bereiden, kan eigenlijk niet verkeerd gaan en zo ontzettend lekker. Ook namens onze kleine man: dankjewel!
Lekker om op te eten 👍🏽🍪🍪🍪 leuk om met familie te maken
Groetjes Sofia
Hi Laura, super leuk en makkelijk recept! Ik heb het nu twee maal gemaakt, maar aan de onderkant blijft een “natte” plek zitten. Hoe kan ik dit voorkomen?
Fijn te horen! Bak je het op een bakplaat of op een rooster? Een bakplaat maakt het vaak heter. En gebruik je boven- en onderwarmte? Dat is het enige wat ik nu zo op afstand kan bedenken.
Dank je wel voor je reactie! Ik heb een rooster gebruikt, dus komende week de bakplaat proberen 🙂
Heel lekker!
Dikke tien voor dit recept! Ze zijn altijd lekker, soms doe ik er iets minder suiker door en maak ik ze nog iets feestelijker door er gekleurde sprinkles door te doen. Soms gaan ze zelfs in één dag op..gevaarlijk lekker.
Ik heb recept inmiddels meerdere keren gemaakt en heb ook gemerkt dat ze in mijn kleine combi oven bol, taai en hard blijven op 170 graden. Een beetje zoals van die gember speculaas brosse koekjes.
Na meerdere testen heb ik ondertussen gezien dat ze op 140 graden er wel prachtig uitkomen.
Misschien een goede tip voor anderen die hier ook tegenaan lopen
Het deeg is echt kei hard uit de koelkast 😅
Dat klopt, je kunt het het beste even weer op kamertemperatuur laten komen.
Het is goed gekomen hihi! Zijn prachtig geworden en erg lekker!
Ik maak de bolletjes voor het rusten, dat vind ik makkelijker omdat het deeg dan nog zacht is. Ze lukken prima. Is er een reden om pas de balletjes te draaien na het rusten?
Het kan allebei! Zelf vind ik het fijn werken om ze na het rusten te draaien.
Deze koekjes eerder gebakken toen ik nog een oven had. En ze zijn heerlijk!
Nu wil ik morgen een batch bakken in mijn airfryer maar dit heb ik nog nooit gedaan. Heb jij enig idee welke temperatuur en hoe lang?
Groetjes Gerlinda
Dat durf ik je ook niet te zeggen want dat heb ik zelf niet getest, maar zeker leuk om eens te proberen! Waarschijnlijk moet de temperatuur wat lager.
Echt super ik heb ze ook met witte chocolade gemaakt, die zijn ook echt super lekker!
Ik vindt het een geweldig recept! Heb het gemaakt op mijn 13e verjaardag en ze zijn echt super makkelijk en snel + Superlekker!!!
Goed recept mooie in duidelijke stappen uitgelegd!
Hoi, kan ik inplaats van chocolate chips ook gewoon een chocolade reep fijn snijden?
Ja hoor dat kan ook.
Heerlijke koeken! Mijn man vond ze zelfs hetzelfde smaken als die van de versafdeling van de supermarkt! Enneh, mijn zoontje vond ze ook heerlijk, heb ze in moeten leveren. We gaan snel weer dit recept maken.
Hallo, is het ook mogelijk om bij dit recept witte chocolade en cranberry’s toe te voegen? Daarnaast de vraag of je ook extra dikke koeken maakt? Op internet zie je veel recepten van american chocolade chip cookies die echt dik, nog iets dikker dan jou dikke chocolade chip cookies.
Alvast bedankt!
Je kunt zeker toevoegingen doen en voor dikke koeken kun je dit recept het beste gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/basisrecept-dikke-chocolate-chip-cookies/
Ontzettend lekker! Heb de helft gemaakt met matcha en witte chocolade Oreo, nog nooit zulke lekkere koekjes gemaakt, zeker een 10!
Ik heb dit recept al super lang gebruikt, maar we zijn sindskort verhuisd en de nieuwe oven is best slecht. Zou dit in een airfryer, magnetron, of ergens anders in kunnen?
Ik heb het zelf niet getest in een airfryer, maar dat zal vast kunnen. De temperatuur en de baktijd worden dan vermoedelijk wat korter/lager.
Het is een makkelijke lijken uitleg i just love it
Ik heb ipv gewone bloem, havermeel gebruikt. De suiker vervangen door erithrytol (natuurlijke suikervervanger.) Ik heb ze moeten platdukken en even langer laten bakken. Maar ze zijn superlekker!
Maakt het uit als je vanille aroma gebruikt ipv vanille extract?
Ja, daar zit verschil in, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/vanille-extract-vs-vanille-aroma/
Lekker! Bedankt voor het recept. Ik wil graag overmorgen voor een goed doel deze maken. Kan ik het recept verdubbelen als ik meer koekjes wil?
Dat kan zeker!
ik maak deze koekjes zoooooo vaak, verslaafd!
De koekjes zijn overheerlijk maar hoe moet ik ze bewaren zodat ze toch enkele dagen krokant aan de buitenkant blijven en chewy binnenin? Ik heb al verschillende soorten dozen geprobeerd alsook een stukje brood erbij: niets helpt! Ze worden steeds mals de volgende dag. Gelukkig verandert de smaak niet. Hoe kan ik ze wel krokant houden?
dank je wel
Zijn de trommels echt helemaal goed luchtdicht? En doe je ze er pas in als ze goed afgekoeld zijn? Dat zouden mijn tips zijn!
Jahoor, ik laat ze eerst enkele uren op een taartrooster afkoelen en in de koekentrommels leg ik tussen elke laag koeken een blad bakpapier zodat ze toch niet aan mekaar zouden kleven. Of mag ik dat bakpapier niet leggen? Ze zijn werkelijk overheerlijk kwa smaak
Dat lijkt mij geen probleem. Dan durf ik het niet te zeggen wat het is. Al zijn ze vers natuurlijk sowieso altijd het allerlekkerst.
Ja natuurlijk. Maar we gaan niet overdrijven door alles ineens op te eten hé 😉
Hey! De koekjes staan nu af te koelen maar zijn zeer plat. Aan wat kan dit liggen? Ik heb het recept volledig gevolgd
Lastig van een afstand te bepalen. Heb je ze wellicht platgedrukt? Hier vind je nog meer tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-perfecte-koekjes/
Gewoon perfect, zeker voor een grotere groep mensen. Ik laat ze als kleine balletjes deeg rusten en bak ze op de dag zelf af. Mmmmm… dank je!
Heerlijk!👌