Basisrecept chocolate chip cookies

Gepost: 28 augustus 2021 Laatst bewerkt: 8 mei 2024
Basisrecept chocolate chip cookies

Al jaren bak ik met dit basisrecept de lekkerste chocolate chip cookies. Met alle tips in dit basisrecept bak jij ze thuis ook!

Chocolate chip cookies recept maken

Wie mij op Instagram volgt heeft de laatste twee dagen in mijn Stories nogal een berg koekjes voorbij zien komen. Ik ben namelijk bezig met het testen van verschillende chocolate chip cookie recepten. Het recept van vandaag is mijn basisrecept voor chocolate chip cookies. Daar staan al ontzettend veel variaties mee online, maar de basis zelf nog niet. Die was tot nu toe alleen te vinden in Het Laura’s Bakery Bakboek, maar sinds vandaag dus ook op het blog!

Wat ik in de tussentijd ook heb gemaakt, is een basisrecept voor dikke chocolate chip koeken. Ik heb flink getest en verschillende recepturen vergeleken om tot het beste resultaat te komen. Dat is gelukt, dus ook dat recept staat inmiddels voor jullie online.

Lees vooral verder voor het recept, maar ook voor fantastische variaties en handige baktips voor perfecte chocolate chip koeken.

basisrecept chocolate chip cookies-3a

NOG MEER KOEKJES BAKKEN?

In 50x Koekjes vind je nog veel meer heerlijke koekjesrecepten. Van chocolate chip cookies tot gingerbread koekjes en van bokkenpootjes tot kano’s en kaneelvlinders. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Een perfect boek voor alle koekenbakkers!

Bekijk en bestel hier!

Afbeelding

Meer chocolate chip cookies recepten

Zoals bij ieder van mijn basisrecepten het geval is, zijn ook deze koeken perfect om mee te variëren. Dit zijn een paar van mijn favoriete variaties:

Perfecte ronde koeken

Om je koeken perfect rond te krijgen, gebruik je een ronde uitsteker direct nadat ze uit de oven komen. Ik gebruik altijd een grote uitsteker uit deze set met ronde metalen uitstekers. Je zet de uitsteker om het koekje heen en draait deze rond zodat het koekje een mooie vorm krijgt.

In deze video laat ik het je zien en geef ik nog meer tips voor de perfecte chocolate chip koeken.

Chocolate chip pretzel cookies

Oreo chocolate chip cookies

Tips voor de beste chocolate chip cookies

Kamertemperatuur

Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dit is een belangrijke regel bij het bakken (tenzij het recept iets anders vermeld uiteraard). Alle ongeschreven regels van het bakken lees je hier.

Chocolate chips

Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar een reep chocolade in stukjes hakken kan ook prima. Dat laatste deed ik dit keer zelf ook, voor een rustieke look. Hak het dan vooral niet te fijn.

Witte, melk- en pure chocolade

Ik gebruikte melkchocolade voor deze chocolate chip koeken, maar je kunt zelf kiezen wat je het lekkerst vind. Ze alle drie combineren kan ook onwijs lekker zijn trouwens: Triple chocolate chip cookies!

Deeg laten rusten

De meeste recepten voor koekjes staat dat je het deeg minimaal een uur in de koelkast moet laten rusten, maar je kunt hier beter nog meer tijd voor uittrekken. Ik liet mijn deeg de hele nacht in de koelkast en ging er pas een dag later mee verder, dat zorgde voor de mooiste en lekkerste koekjes. Ze rijzen beter en de structuur is ook lekkerder

Niet platdrukken

Regelmatig komt de vraag binnen of de balletjes chocolate chip cookie deeg voor het bakken ook nog platgedrukt moeten worden. Dit hoeft niet! Alles wat je moet doen staat in het recept uitgeschreven, beloofd.

Dikke chocolate chip koeken maken

Nadat ik dit recept voor de ultieme chocolate chip cookies gemaakt, getest, nog een aantal keer gemaakt en uiteindelijk met jullie gedeeld had, stroomden jullie vragen om extra dikke chocolate chip cookies binnen. En dus dook ik opnieuw de keuken in om het recept voor jullie te ontwikkelen. Wat een zaligheid!

 

chocolate chip cookies recept maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 308 stemmen

Basisrecept chocolate chip cookies

Na talloze variaties is hier dan ook eindelijk het basisrecept voor overheerlijke chocolate chip cookies. Eet smakelijk!
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 tl baking soda
  • 100 gram chocolate chips
  • extra chocolate chips ter decoratie

Instructies

  • Doe de boter en basterdsuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei en het vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg het bloem, zout en de baking soda toe en zet de mixer uit zodra de bloem is opgenomen. Kneed de chocolate chips door het deeg.
  • Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast (maar het liefst de hele nacht). Verdeel het deeg daarna in 16 gelijke stukken.
  • Draai balletjes van de stukjes deeg en leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Ik heb meestal 2-3 bakplaten nodig om alle koeken te bakken. Voeg nog wat extra stukjes chocolade toe (zie de TIP voor de twee mogelijke manieren).
  • Bak in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte) in 12-14 minuten goudbruin. De koekjes zijn na het bakken nog een beetje zacht. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en verplaats ze daarna naar een rooster waar ze volledig af kunnen koelen.
Tips

Je kunt in de balletjes deeg alvast wat extra stukjes chocolade drukken, maar het is ook mogelijk om dit direct na het bakken te doen op het moment dat de koeken nog zacht zijn.
Bewaren

In een trommel buiten de koelkast blijven de koeken 1 – 2 weken goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

158 reacties

  1. Kelly v schreef:

    Bak je de koekjes ook daadwerkelijk als balletjes of druk je ze eerst plat?

    1. K schreef:

      Je hoeft ze niet eerst plat te drukken! In de hete oven zullen de boter en suiker smelten en zal het balletje van zelf uitspreiden tot een koekje

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ze hoeven inderdaad niet platgedrukt te worden (anders had ik dat in het recept gezet) 🙂

  2. Kirsten schreef:

    Ik ga dit zeker uitproberen. Moet ik het op het aanrecht laten rusten of in de koelkast?

    1. Linda schreef:

      Heb je het recept überhaupt gelezen? ?

      1. Kirsten schreef:

        Bedankt voor je scherpe reactie 😉

  3. Brenda schreef:

    Ze zien er megalekker uit!!
    Zijn deze koekjes zacht na het afkoelen, dus zoals bij de Subway of worden ze crispy?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit zijn chewy koeken.

  4. Nienke schreef:

    De cookies lijken aardig uitgelopen op de foto’s, die van mij blijven tijdens het bakken dikker en lopen minder uit. Waar zou dit aan kunnen liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je precies hetzelfde recept gebruikt en niks aangepast?

      1. Nienke schreef:

        Ja alles precies hetzelfde gedaan. Tweede batch nog even in de vriezer gelegd in de tussentijd om verder te rusten, maar dat bleef nagenoeg hetzelfde.

        1. Nienke schreef:

          Ze smaakten trouwens prima! Krokant van buiten, cheewy van binnen, dus daar was niets mis mee 🙂

        2. Laura's Bakery schreef:

          Wat gek zeg! Dan durf ik het niet te zeggen waar het aan kan liggen. Zo lang de smaak maar goed was!

  5. Nicky schreef:

    De laatste bakplaat steekt net in de oven. Dubbele portie gemaakt. Kids hebben er al van gesmuld en er steken er in de brooddoos als tussendoortje.
    Super recept zoals altijd.

  6. Sylvia schreef:

    Volgens mijn kleinkids zijn dit de lekkerste chocolade cookies. Ik heb ook de variaties geprobeerd maar deze zijn het einde. Ik heb er nu in 2 weken al over de 100 gebakken . Super recept. Thx.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zijn er een veel. Wat leuk om te horen!

  7. Fleur schreef:

    Heb ze ook gemaakt. Zoooo lekker! Niet hard en niet zacht. Precies goed!! Echt top recept. Had alles ook al in huis.

  8. Melissa van Proemeren schreef:

    Super gekke vraag, zou ik deze ook kunnen kleuren met pandan extract? Waar moet ik dan op letten?
    Ik hoor van je?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zou dan een groene kleur kunnen krijgen. Pandan geeft natuurlijk wel ook een subtiele smaak af, dus dat zou je wel moeten willen. Anders kun je gewoon met kleurstoffen de koekjes kleuren.

  9. dylan schreef:

    leuk voor op school waar ik nu ben (ik ben 8)

  10. Linda schreef:

    Hoi Laura,

    bedankt voor dit recept. De koekjes zijn heerlijk! En ook voor een beginner als ik goed te maken.
    Ik heb wel een vraag over het bakken van de koekjes.

    Als je twee platen koekjes tegelijk in de oven bakt, dan worden de koekjes op de bovenste plaat mooi goudbruin met een beetje bros randje. Precies zoals ik ze wil hebben. De koekjes op de onderste plaat blijven veel lichter en minder bros. Heb je hier misschien een tip voor?

    Alvast hartstikke bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou je dan aanraden de koekjes in 2 rondes te bakken. Dan weet je zeker dat de koekjes er hetzelfde uitkomen en even lekker zijn!

  11. Kristel schreef:

    Ik wil dit recept graag gebruiken om in een weckpot cadeau te geven. Is het dan niet erg dat alle ingrediënten samen gemengd worden ipv eerst boter en suiker. En kan ik het vanille extract vervangen voor vanille suiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij dit recept is het wel de bedoeling dat de boter en basterdsuiker eerst samen worden gemengd. Om de suiker bij de bloem te voegen is dus niet heel handig. Ik heb op het blog wel een leuk recept voor een weckpot vol kerstkoekjes: https://www.laurasbakery.nl/pot-vol-kerstkoekjes/.

  12. Justine schreef:

    Hey Laura,
    Ik wil graag deze week de koekjes bakken voor de verjaardag van mijn vriend!
    Kan je de lichte basterdsuiker ook vervangen door ‘kinnekessuiker’ Cassonade? En de ongezouten roomboter door solo pattiserieboter?

  13. Bobbie schreef:

    Heyy, bij ons is het deeg nog best plakkerig🤔 klopt dit of moet er meer bloem bij? Graag z.s.m. antwoord💕

    Groetjes,
    Djoeke en Bobbie

  14. Eva schreef:

    Mijn dochtertje is dol op bakken ze heeft nu al 3x deze koekjes gebakken. En ook helemaal alleen! Echt een aanrader!!

  15. Lindaa schreef:

    Moet de boter gesmolten zijn of moet de boter op kamertemperatuur zijn.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kamertemperatuur

  16. Lindaa schreef:

    Moet de boter gesmolten zijn of moet de boter op kamertemperatuur zijn?? Ik wil ze vandaag bakken, maar dit is denk ik best belangrijk

  17. Nathalie schreef:

    Ik zou graag een mega batch maken en dan invriezen… heb je hier tips rond? Laat ik ze dan eerst ontdooien nadien of gewoon langer in de oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Op het moment dat je koekjes nodig hebt haal je een aantal porties uit de vriezer en je kunt ze dan direct op de bakplaat leggen. Je hoeft het deeg niet eerst te ontdooien. De baktijd voor bevroren koekdeeg is natuurlijk wel iets langer. Tel ongeveer 2-3 minuten op bij de baktijd van het recept. Dit werkt dus alleen als je van te voren al balletjes hebt gerold!

  18. Paula schreef:

    Hoi Laura, hier smaken de (70% cacao) chocolade stukjes in de koekjes raar na bakken: bitter, wrangig, niet meer als mm, fijn, chocola. Ik had de chocolade wel behoorlijk klein gehakt. Is dat de boosdoener?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen. Houd er wel rekening mee dat hoe hoger het percentage cacao, hoe bitterder de smaak.

  19. Damian schreef:

    hoi laura ik heb de koekjes gebakken maar ze zijn bruin en zien der uit als speculaas maar ik heb alles precies zoals het recept gedaan de oven heb ik ook precies het zelfde als de instructies heb je misschien een idee waarom dat is gebeurd

    groetjes Damian

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om vanaf hier te bepalen. Heb je misschien donkere basterdsuiker gebruikt? Of anders toch iets te lang of te hoog in de oven. Iedere oven is ook anders in sterkte. Maar het is op zich niet erg als ze wat bruiner zijn, als ze maar lekker smaken 🙂

  20. Jochem schreef:

    Dit is echt een superrecept, heerlijke koeken.

    Ik heb een variatie geprobeerd met 70g ipv 100g chocola, en dan 50g gedroogde cranberries erbij, en ipv 200g bloem dit keer 100g bloem + 100g volkorenmeel; verder alles hetzelfde. Echt heel erg lekker!

  21. nienke schreef:

    heel erg bedankt voor dit super lekkere recept.

  22. Suzanne schreef:

    Heyy Laura, bedankt voor dit lekkere recept. Ook lekker bij de spaghetti, groetjess

  23. Lieke schreef:

    Moet het deeg rusten met folie eromheen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja 🙂

  24. Sam schreef:

    Hey Laura,

    Moet je het deeg laten rusten in de koelkast of gewoon op kamertemperatuur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de koelkast! Ik heb dit verduidelijkt in het recept nu.

  25. Jarno Cardon schreef:

    Hey,

    Ik heb deze gemaakt met vegan “boter”, banaan ipv. ei en stevia (40% van hoeveelheid suiker!) ipv. suiker.
    Net de eerste lading afgebakken en ze zien er super uit!

  26. Sarah schreef:

    Ik lees dat je ze kan invriezen.
    Is rusten vóór het invriezen dan ook nog nodig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Rusten in de koelkast is altijd nodig, bij het invriezen ‘bevriest’ het hele proces ivm de lage temperatuur.

  27. Roos ‘t Lam schreef:

    Ziet er heerlijk uit, ga het vanmiddag proberen😊bij de ingrediënten staat: chocolate chips, maar ik kan toch gewoon een reep chocola gebruiken? Hoe groot maak ik dan de stukjes ?
    Alvast bedankt voor de reactie.
    Groetjes
    Roos

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker weten! Chocolate chips zijn ongeveer 0,5 x 0,5 cm denk ik. Dus gewoon grof hakken met een mes.

  28. Foubert Ellen schreef:

    Beste Laura
    Hoe groot (diameter) zijn jouw cookies?
    Ik wil er graag met diameter 10-11cm maken
    Grtjs
    Ellen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze waren zo’n 8-9 cm breed.

  29. Ellen Foubert schreef:

    Beste Laura
    Bij mij idem….exact gevolgd wat je schreef en de mijne blijven ook dik en klein en worden niet heel groot en plat….Zou het helpen ze dan toch beetje platter te duwen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek, dat was bij mij niet nodig, maar het kan natuurlijk wel!

  30. Diane schreef:

    Hallo,
    Vermits ik 4 bakplaten tegelijkertijd in de oven zet, kan ik dan wel boven en onderwarmte gebruiken? Ik heb hetelucht gebruikt en ze zijn uitgelopen maar superlekker! Was dit verkeerd?
    Voor het gemak heb ik het deeg een uurtje koel gezet en dan met een kleine ijsroomschepper kleine porties op de bakplaat met bakpapier gelegd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig te beoordelen, ik zet nooit zoveel bakplaten tegelijk in de oven en ik gebruik geen heteluchtoven. Het kan zijn dat ze er langer over doen om gaar te worden als er teveel platen tegelijk in de oven staan.

  31. Diane schreef:

    in tijden van dure energie is het wel interessanter de verschillende bakplaten ineens in de oven te zetten.
    Als ik maar op één niveau bak, gebruik ik ook boven-en onderwarmte hoor.

  32. Charley schreef:

    Hey Laura, ik heb net de koekjes gemaakt. Alleen heb ik het idee dat ik de bakingsoda er in terug proef. Heb jij een idee hoe dit kan komen en hoe ik het kan voorkomen? De sturtuur was wel perfect. Voor de rest ben ik altijd blij met jouw recepten en inspiratie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmm lastig, zou het kunnen dat je het niet goed hebt afgemeten en er teveel in het recept is gegaan? Voor mij is dit echt het ideale recept en ik proef het er niet uit in deze verhouding. Je zou kunnen proberen om een halve theelepel baking soda te vervangen door 1,5 tl bakpoeder, maar dan zal de structuur van de koekjes ook iets anders kunnen worden.

  33. Lotte schreef:

    Hey laura,
    Kan ik ipv bloem maïzena gebruiken?

  34. Merve schreef:

    Helemaal niet gelukt… alles hetzelfde toegepast tot op de puntjes…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat balen! Wat is er misgegaan?

  35. Carin schreef:

    Heerlijke koekjes. Ik had nog wat kardemon toegevoegd en ipv basterdsuiker, kokosbloesemsuiker gebruikt. Deeg was aanvankelijk plakkerig maar na een tijd in koelkast was dat weg. Met de bloem kun je ook wel wat variëren….ik had beetje kokosmeel, spelt en glutenvrij (had ik nog liggen…) door elkaar gebruikt. Chocola de pure van Tony Chocolony in stukjes gesneden. Smaakte prima!

  36. Abby schreef:

    Hele lekkere koeken! Ik had alleen niet verwacht dat ze zo erg zouden rijzen 😅

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedoel je uitlopen? Was je deeg goed koud? Dat kan ermee te maken hebben.

  37. Piet Bootsma schreef:

    Hoi Laura,
    Voor de chocoladechips cookies zag ik dat je baksoda gebruikt.
    Baksoda werkt toch met een zuur element, maar dat zie ik niet in het recept staan.
    Verbaas mij hier over.
    Hoe zit dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het werkt ook met chocola. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/ingredienten-die-werken-met-baking-soda/

  38. Piet Bootsma schreef:

    Bedankt voor de informatie Laura.
    Misschien een aanvulling op jouw lijstje: citroenzuur wordt ook wel in de bakkerijen verwerkt maar is zeer geconcentreerd. Ben al tegengekomen dat er slechts 0,1 gram in een recept verwerkt werd. Zelf nog niet uitgeprobeerd.

    m.vr.gr.
    Piet

    PS. Ben molenaar op korenmolen de Hoop te Stiens en doordat ik zelf graag bak en mij er in verdiep kan ik de klanten in de molenwinkel vaak helpen met informatie.

  39. V. S. B. schreef:

    Gemaakt met miso pasta ipv zout en espressopoeder erbij, en maldon zeezout bovenop. Ook van wat kleiner formaat dan hier wordt gesuggereerd, ik had ongeveer 22 koekjes. Die zijn overigens zeker niet ‘klein’, haha. Aanrader! Bedankt voor het recept.

  40. Anna Sombekke schreef:

    Hoelang kan het deeg bewaard worden in de koelkast?

  41. Thirza schreef:

    Gebruikt u patentbloem of tarwebloem? Zou je ook tarwebloem kunnen gebruiken?

  42. Hanna schreef:

    Blijft de verhouding boter hetzelfde als je margarine bleuband moet gebruiken ivm koemelkallergie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan, maar heeft wel invloed op de smaak. Zie: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-roomboter-of-margarine/

  43. Christina schreef:

    Hoi Laura,

    Het staat nu te rusten in de koelkast! Ben heel benieuwd.

    Ik heb alleen geen oven met onder en boven warmte, hetelucht. Is dit een groot probleem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het maakt wel uit, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/

  44. Sandra schreef:

    Ik heb ze vorige week gemaakt en gister vroeg mijn man af ik ze alsjeblieft weer wil maken.
    Vallen dus goed in de smaak! vanmiddag dus maar weer even maken.

  45. Diane Van der Voorde schreef:

    Hoi,

    Vermits ik op verschillende niveaus koekjes bak in de oven, gebruik ik de heteluchtstand en ze zijn steeds perfect hoor.

  46. Irma schreef:

    Hi,
    Heb je nog een tip voor als je alleen onderwarmte hebt?
    Ze hebben er ong 20 min ingestaan maar het blijven bolletjes.
    De ruiken overigens heerlijk hihi
    Thanks!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeh dat wordt wel lastig denk ik met alleen onderwarmte. Zou eigenlijk niet zo goed weten hoe je dat op kunt lossen. Misschien na een tijdje omdraaien?

  47. Irma schreef:

    Dat zou nog een idee zijn. Heb ze nu maar beetje platgedrukt. Volgende keer ga ik dat proberen.
    Ze smaakten overigens heerlijk hoor.

  48. faith schreef:

    hai! ik wil deze koeken vandaag gaan bakken maar ik heb geen chocolate chips of een chocolade reep in huis. kan ik er ook wat cacaopoeder bij doen zodat het chocoladekoeken worden of zal er dan wat verkeerd gaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het lijkt me wel een stuk minder lekker zonder de chocolate chips, maar ik zou dan de hoeveelheid cacaopoeder die je toevoegt aftrekken van de totale hoeveelheid bloem.

  49. Nick schreef:

    Hallo,

    Ik heb deze zojuist gemaakt. De deeg ballen zijn koud de oven in gegaan voor 14 minuten maar zijn nog helemaal zacht.

    Moet ik het deeg eerst op kamer temperatuur laten komen?

    Gr.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt! Ze zijn zacht als je ze uit de oven haalt, maar worden daarna hard. Zie ook de laatste stap in het recept.

  50. Vera schreef:

    Hallo

    Samen met mijn dochter maakten we deze koekjes. Bij ons was het formaat niet heel groot. Wat deden we fout? Per deegballetje woog het ong. 20 gram.

    Groetjes
    Vera

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht is de oven niet goed op temperatuur geweest, maar lastig om te beoordelen vanaf hier waar het mis kan zijn gegaan. Hopelijk smaakten ze alsnog lekker 🙂

  51. Louise schreef:

    Mag ik zelfrijzende bloem gebruiken i.p.v. bloem en baking soda?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is niet hetzelfde, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

  52. Eline Vossen schreef:

    Hoi laura.

    Ik heb ze een aantal keer gebakken en echt lekker. Maar ik gebruik nesquik poeder inplaats van de meel waardoor ze bruin worden. Maar verder heb ikalles hetzelfde gedaan allee worden ze bij mij plat. Zijn alsnog lekker maar het zijn geen echte koeken. Weetniet waar dit aan kan liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vermoed dat dit dan komt door de aanpassing van het poeder.

  53. Evi schreef:

    Hi, Laura!

    Ik ben helemaal fan van deze koeken! De eerste bakplaat zit er nu in en het ruikt heerlijk!😋 Hele grote aanrader!!!!

  54. Kian schreef:

    Als ik heb recept volg, is het deeg nog wel best plakkerig als het in de ijskast gaat. Dit had ik vorige keer ook dus ik denk dat het wel zo moet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan inderdaad! Als het echt heel plakkerig is kun je altijd iets bloem toevoegen.

  55. Geertje schreef:

    Sorry voor de vreemde vraag, maar wat zijn de afmetingen van deze koekjes, de doorsnede. En hoe groot zijn de superkoeken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeh dat durf ik je eigenlijk niet te zeggen, ik heb ze niet opgemeten.

  56. Jordy Vandemoortele schreef:

    Vorig jaar gebakken als dessert voor familiefeest.
    Vooral bij de kids waren deze populair omdat ze deze ‘uit het vuistje’ kunnen opeten 😀

    Zaterdag opnieuw familiefeest met opnieuw dit recept!
    Dank je wel!

  57. Stephanie schreef:

    Slecht recept. De volgende dag zijn ze niet krokant meer, ik heb ze netjes in een trommel bewaard. ik lees op internet dat je ook kristalsuiker moet gebruiken om ze goed krokant te krijgen…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jammer om te horen, zelf heb ik dat totaal niet zo ervaren.

  58. Carl schreef:

    Het lukte goed ik geef het een didaduimpje👍

  59. Anne schreef:

    Hi Laura! Bedankt voor het recept. Bedoel je met een ei een geheel ei of alleen het eigeel ?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een geheel ei

  60. Marte schreef:

    Hi Laura! Ik las al bij verschillende mensen de vraag waarom de koeken bol bleven en niet plat. Nu gebruik ik een heteluchtoven en had ik dus de eerste lading gebakken op 140 graden, gebaseerd op jouw artikel (80% van boven en onder warmte). Om te testen had ik bij de tweede batch de heteluchtoven naar 170 gedraaid. Nu bleek dat de eerste lading koekjes mooi plat waren en perfect van structuur en de tweede lading bleef bol! Het kan dus liggen aan het niet verlagen van de temperatuur bij hetelucht :). Ik wou dit graag even met je delen (en alle anderen die op dat probleem botsen), allebei de batches zijn wel heel erg lekker, dus bedankt voor het recept!

  61. Lynn schreef:

    Wat voor bloem gebruik je? Bij mij zijn de koekjes helemaal plat geworden…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt patentbloem gebruiken, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/. Heb de tips in het artikel doorgenomen? Wellicht is er iets mis gegaan.

  62. Q schreef:

    Met maar 75 gram (donkerbruine basterd)suiker vind ik ze een stuk lekkerder!

    Voor de mensen die willen minderen op suiker: dat kan echt prima. Zijn nog steeds heel zoet.

    + Ik maak ze ook vaak van pure chocolade met hele hazelnoten, leuke combi

  63. Katinka Hanneman schreef:

    De koekjes waren heerlijk! Ik had ze in 2 varianten gemaakt. Met de pure chocolade, en met witte chocolade en macadamia’s (50-50). Ik kon er alleen maar 8 per keer bakken en had 4 porties gemaakt… duurde dus even voordat ze klaar waren haha.

  64. Wilajn schreef:

    Ik heb 2 lepels gewone cacau bijgegooid voor de chocolade variant verders zelfde recept gebruikt ook heel erg lekker

  65. Laura schreef:

    Hoi laura ,
    Ik heb een vraag. Kan je het deeg ook een dag van de voren maken en dan de volgende dag de koekjes afbakken of niet ?
    Alvast bedankt 😉😊

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker!

  66. Anouk schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb de koekjes gebakken en vond ze erg lekker.
    Bij blijven echter wel erg zacht. Persoonlijk vind ik het lekkerder als ze crunchy zijn.
    Hoe kan ik dit bereiken? Langer in de oven laten?

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan kun je ze inderdaad wat langer bakken.

  67. Lieke schreef:

    Hi laura,
    Bij mij loopt de boter helemaal uit tijdens het bakken en lijken de cookies meer op een gebakken ei, hoe komt dit ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt alsof je het deeg niet (voldoende) hebt laten rusten, kan dat kloppen?

  68. Lieke schreef:

    Ik heb er balletjes van gedraaid en toen pas laten rusten.

  69. Aliese schreef:

    Hoi Laura, mijn koekjes waren de dag dat ik ze heb gebakken lekker knapperig. Daarna in een trommel gedaan en de volgende dag waren ze zacht. Heb jij een idee hoe dat kan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht was de trommel niet helemaal goed luchtdicht?

  70. Lau schreef:

    Restje M&M’s erin geduwd. Oh en er wat witte suiker en donkere candij suiker in gedaan, want had net niet genoeg lichte bruine suiker…. Hele nacht in koelkast en afgewogen op ongeveer 40 gram per bol. Kids hebben geholpen en vooral het opeten vinden ze leuk 😊
    Dat de peuter plots eruit zag als een kat met een zwarte neus en snorharen, hebben we er met plezier bij genomen. Zo 1 koekje was blijkbaar wat groot om in te happen… En nog niet helemaal gestold 😅

  71. OuweTaart schreef:

    Deze net voor het eerst geprobeerd. Deeg gisteravond alvast gemaakt. Wat een heerlijkheid. Makkelijk te bereiden, kan eigenlijk niet verkeerd gaan en zo ontzettend lekker. Ook namens onze kleine man: dankjewel!

  72. Sofia schreef:

    Lekker om op te eten 👍🏽🍪🍪🍪 leuk om met familie te maken

    Groetjes Sofia

  73. Robin schreef:

    Hi Laura, super leuk en makkelijk recept! Ik heb het nu twee maal gemaakt, maar aan de onderkant blijft een “natte” plek zitten. Hoe kan ik dit voorkomen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn te horen! Bak je het op een bakplaat of op een rooster? Een bakplaat maakt het vaak heter. En gebruik je boven- en onderwarmte? Dat is het enige wat ik nu zo op afstand kan bedenken.

  74. Robin schreef:

    Dank je wel voor je reactie! Ik heb een rooster gebruikt, dus komende week de bakplaat proberen 🙂

  75. Wolf schreef:

    5 sterren
    Heel lekker!

  76. Marloes schreef:

    5 sterren
    Dikke tien voor dit recept! Ze zijn altijd lekker, soms doe ik er iets minder suiker door en maak ik ze nog iets feestelijker door er gekleurde sprinkles door te doen. Soms gaan ze zelfs in één dag op..gevaarlijk lekker.

  77. Niekie schreef:

    5 sterren
    Ik heb recept inmiddels meerdere keren gemaakt en heb ook gemerkt dat ze in mijn kleine combi oven bol, taai en hard blijven op 170 graden. Een beetje zoals van die gember speculaas brosse koekjes.

    Na meerdere testen heb ik ondertussen gezien dat ze op 140 graden er wel prachtig uitkomen.

    Misschien een goede tip voor anderen die hier ook tegenaan lopen

  78. Jetske schreef:

    Het deeg is echt kei hard uit de koelkast 😅

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt, je kunt het het beste even weer op kamertemperatuur laten komen.

  79. Jetske schreef:

    Het is goed gekomen hihi! Zijn prachtig geworden en erg lekker!

  80. Carla schreef:

    5 sterren
    Ik maak de bolletjes voor het rusten, dat vind ik makkelijker omdat het deeg dan nog zacht is. Ze lukken prima. Is er een reden om pas de balletjes te draaien na het rusten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan allebei! Zelf vind ik het fijn werken om ze na het rusten te draaien.

  81. Gerlinda schreef:

    5 sterren
    Deze koekjes eerder gebakken toen ik nog een oven had. En ze zijn heerlijk!

    Nu wil ik morgen een batch bakken in mijn airfryer maar dit heb ik nog nooit gedaan. Heb jij enig idee welke temperatuur en hoe lang?

    Groetjes Gerlinda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik je ook niet te zeggen want dat heb ik zelf niet getest, maar zeker leuk om eens te proberen! Waarschijnlijk moet de temperatuur wat lager.

  82. Essie schreef:

    Echt super ik heb ze ook met witte chocolade gemaakt, die zijn ook echt super lekker!

  83. Rosa Platje schreef:

    5 sterren
    Ik vindt het een geweldig recept! Heb het gemaakt op mijn 13e verjaardag en ze zijn echt super makkelijk en snel + Superlekker!!!

  84. Lente schreef:

    5 sterren
    Goed recept mooie in duidelijke stappen uitgelegd!

  85. Serena schreef:

    Hoi, kan ik inplaats van chocolate chips ook gewoon een chocolade reep fijn snijden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan ook.

  86. Sam schreef:

    5 sterren
    Heerlijke koeken! Mijn man vond ze zelfs hetzelfde smaken als die van de versafdeling van de supermarkt! Enneh, mijn zoontje vond ze ook heerlijk, heb ze in moeten leveren. We gaan snel weer dit recept maken.

  87. Nicky van Dooren schreef:

    Hallo, is het ook mogelijk om bij dit recept witte chocolade en cranberry’s toe te voegen? Daarnaast de vraag of je ook extra dikke koeken maakt? Op internet zie je veel recepten van american chocolade chip cookies die echt dik, nog iets dikker dan jou dikke chocolade chip cookies.

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt zeker toevoegingen doen en voor dikke koeken kun je dit recept het beste gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/basisrecept-dikke-chocolate-chip-cookies/

  88. Veerle Wassenaar schreef:

    Ontzettend lekker! Heb de helft gemaakt met matcha en witte chocolade Oreo, nog nooit zulke lekkere koekjes gemaakt, zeker een 10!

  89. Yaron schreef:

    5 sterren
    Ik heb dit recept al super lang gebruikt, maar we zijn sindskort verhuisd en de nieuwe oven is best slecht. Zou dit in een airfryer, magnetron, of ergens anders in kunnen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het zelf niet getest in een airfryer, maar dat zal vast kunnen. De temperatuur en de baktijd worden dan vermoedelijk wat korter/lager.

  90. Inaya schreef:

    4 sterren
    Het is een makkelijke lijken uitleg i just love it

  91. Monique schreef:

    Ik heb ipv gewone bloem, havermeel gebruikt. De suiker vervangen door erithrytol (natuurlijke suikervervanger.) Ik heb ze moeten platdukken en even langer laten bakken. Maar ze zijn superlekker!

  92. Kyona schreef:

    Maakt het uit als je vanille aroma gebruikt ipv vanille extract?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, daar zit verschil in, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/vanille-extract-vs-vanille-aroma/

  93. Lale schreef:

    5 sterren
    Lekker! Bedankt voor het recept. Ik wil graag overmorgen voor een goed doel deze maken. Kan ik het recept verdubbelen als ik meer koekjes wil?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker!

  94. Tess schreef:

    5 sterren
    ik maak deze koekjes zoooooo vaak, verslaafd!

  95. Diane schreef:

    De koekjes zijn overheerlijk maar hoe moet ik ze bewaren zodat ze toch enkele dagen krokant aan de buitenkant blijven en chewy binnenin? Ik heb al verschillende soorten dozen geprobeerd alsook een stukje brood erbij: niets helpt! Ze worden steeds mals de volgende dag. Gelukkig verandert de smaak niet. Hoe kan ik ze wel krokant houden?
    dank je wel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zijn de trommels echt helemaal goed luchtdicht? En doe je ze er pas in als ze goed afgekoeld zijn? Dat zouden mijn tips zijn!

  96. Diane Van der Voorde schreef:

    Jahoor, ik laat ze eerst enkele uren op een taartrooster afkoelen en in de koekentrommels leg ik tussen elke laag koeken een blad bakpapier zodat ze toch niet aan mekaar zouden kleven. Of mag ik dat bakpapier niet leggen? Ze zijn werkelijk overheerlijk kwa smaak

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt mij geen probleem. Dan durf ik het niet te zeggen wat het is. Al zijn ze vers natuurlijk sowieso altijd het allerlekkerst.

  97. Diane Van der Voorde schreef:

    Ja natuurlijk. Maar we gaan niet overdrijven door alles ineens op te eten hé 😉

  98. Lisa schreef:

    Hey! De koekjes staan nu af te koelen maar zijn zeer plat. Aan wat kan dit liggen? Ik heb het recept volledig gevolgd

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig van een afstand te bepalen. Heb je ze wellicht platgedrukt? Hier vind je nog meer tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-perfecte-koekjes/

  99. Leonie schreef:

    5 sterren
    Gewoon perfect, zeker voor een grotere groep mensen. Ik laat ze als kleine balletjes deeg rusten en bak ze op de dag zelf af. Mmmmm… dank je!

  100. P schreef:

    5 sterren
    Heerlijk!👌

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept