Toen Lian twee weken terug een paar dagen bij mij was, hadden we van tevoren afgesproken dat we niet gingen bakken. Er was immers prachtig weer voorspeld, dus we hadden genoeg andere dingen in de planning staan. Niets zo veranderlijk als het weer, want uiteraard regende het voor het eerst sinds dagen in Haarlem. Maandag trokken we daar ons niets van aan en gingen gewoon naar het strand (waar de zon heerlijk ging schijnen!), maar we bedachten ons toen al dat we op dinsdag toch wel iets wilden gaan bakken. Kan ook niet anders he met twee bakverslaafden in één huis.
Lian stelde voor om donut koekjes te maken, en laten die nou bij mij ook al veel te lang op mijn baklijst staan. Dat hoefde ze dus geen twee keer te zeggen. Donut koekjes zouden het gaan worden. We doken ’s ochtends al vlot de keuken in om vanille- en chocolade suikerkoekjes te maken, de basis voor onze geglazuurde donuts. Met 4 kleuren icing en wat leuke sprinkles gingen we aan de slag en creëerden allemaal verschillende koekjes. Heel simpel eigenlijk, en zó verschrikkelijk leuk om te doen. Geen idee waarom ik dit plan nooit eerder heb uitgevoerd.
BAKTIP: Voor dit recept heb je spuitmondjes nodig. Ik gebruik zelf het liefst de spuitmondjes van Wilton.
Donut koekjes
Ingrediënten
Donut koekjes (6-7 cm doorsnede, klein rondje uit het midden)
- half recept suikerkoekjes
- half recept chocolade suikerkoekjes
Decoratie
- Royal Icing (volgens recept)
- 4 x spuitmondje #2 (Wilton)
- 4 spuitzakken + adapters
- aantal sprinkles naar keuze
Deze kleuren icing heb je nodig
- wit
- lichtroze = Americolor Soft Pink
- donkerroze = Wilton Rose
- bruin = mix van Americolor chocolate brown & drupje Americolor super black
Instructies
-
Bak de koekjes, het is handig om dit al een dag van te voren te doen.
-
De icing moet wat dunner gemaakt worden zodat je de 20-seconden icing krijgt. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten icing. Als de icing de juiste dikte heeft verdeel je deze over schaaltjes om ze in de juiste kleuren te maken. Vul de spuitzakken met de gekleurde icing.
-
Het decoreren van deze donut koekjes is lekker simpel. Begin met het kiezen van de basiskleur, daarmee maak je de omlijning aan de binnen- en buitenkant van het koekje. Je hoeft niet recht te werken, trek gewoon wat slingerende lijnen. Glazuur zit immers ook niet superstrak op een donut.
-
Zodra je de omlijning heb gemaakt vul je met datzelfde glazuur het oppervlak gelijk in. Nu kun je ervoor kiezen om in een andere kleur nog wat strepen te trekken, ook hier geldt dat het allemaal niet super recht hoeft. Of je slaat dat over en gaat gelijk door naar de sprinkles.
-
Met de sprinkles eindig je, strooi ze over het koekje terwijl het glazuur nog nat is zodat ze goed blijven zitten.
-
Laat nu de icing op de koekjes goed uitharden, hier gaat wel een paar uur overheen.
Ik ben benieuwd, wie gaat er nog meer donut koekjes maken? Volgende maand volgt trouwens nog een koekjes project waar Lian en ik aan gewerkt hebben, ook al zo leuk 😀
Oh ik ben fan van deze koekjes!! Super leuk recept!
Donuts rock! ?
Wat zien ze er leuk en lekker uit!
Oeeh, lijkt me heerlijk!
Oh, deze zijn cute! Ook leuk als traktatie koekjes.
Hey Laura,
Wat geweldig dit!!!
Ben van plan de koekjes te maken voor mijn dochter haar 7de verjaardag.
Bij de ingrediënten schreef je spuitzak + adapter, ik vraag mij alleen af wat je met ‘adapter’ bedoeld.
Groetjes Tam
Wat leuk! Adapters zijn de tussenstukjes waarmee je de spuitmond vastmaakt aan de spuitzak.
Wat een super vrolijke en schattige koekjes!
Heel mooi! En super leuk om te doen, ook met kinderen. Hier hebben we met elkaar donuts gebakken en versierd. Een groot succes.
Wat een onwijs leuk en creatief receptje! Lijkt me leuk om een keer te maken!
Wat een leuke koekjes! Die ga ik zeker eens maken voor de kids in mijn klas! Zullen ze leuk vinden.
Deze koekjes zien er zo leuk uit!
Deze zijn zo fantastisch!! Super vrolijk! Ik zou ze zo vanuit het scherm op willen eten haha!
Ik heb ze vandaag gemaakt, zo gaaf! Alleen de koekjes heb ik eerder gebakken en vandaag ze gedecoreerd. Alleen de koekjes zijn zachter geworden. Hoe krijg ik ze weer knapperig? Of kan dat niet met de icing erop?
Zo leuk! Ik heb een heel artikel geschreven over je vraag 😉 https://handigebaktips.nl/gedecoreerde-koekjes-knapperig-maken/