Kruimeldeeg basisrecept (crumble)

Gepost: 4 april 2023 Laatst bewerkt: 16 februari 2024
Kruimeldeeg basisrecept (crumble)

Ben je op zoek naar een fijn basisrecept voor kruimeldeeg? Die heb ik voor je! Ik ben de keuken ingedoken en heb het perfecte kruimeldeeg gemaakt. Met dit basisrecept maak je de lekkerste crumble en meer.

Wat kun je doen met een kruimeldeeg?

Ik ben dol op kruimeldeeg, je kunt het namelijk voor zoveel dingen gebruiken. Als je het kruimeldeeg los op een bakplaat bakt, krijg je heerlijk knapperige kruimels als resultaat. Die zijn heerlijk om van te snoepen, maar je kunt ze ook in verschillende recepten verwerken.

Wat dacht je van een dessert waarover je nog wat lekkere kruimels strooit? Zo voeg je heel eenvoudig een lekkere structuur toe en afhankelijk van je recept ook een extra smaak. Ik denk gelijk aan een bolletje ijs, gekaramelliseerde appeltjes en knapperige kruimels.

Maar ook aan een trifle/laagjestoetje waarin je een laag kruimels verwerkt, bijvoorbeeld dit yoghurt dessert met speculaas en mandarijn, of bij een ‘deconstructed’ dessert zoals dit lemon meringue pie dessert. Kruimeldeeg en peer zijn ook altijd een goede combi, zoals dit karamel-stoofperen dessert bijvoorbeeld. Maar gewoon bij een schaaltje yoghurt met fruit zijn de knapperige koekkruimels ook erg lekker kan ik je vertellen.

Kruimeldeeg basisrecept crumble

Crumble en cakes met kruimeltopping

Kruimeldeeg kun je ook verwerken in recepten voordat het afgebakken is. Het bekendste recept met kruimeldeeg is natuurlijk appel crumble. Maar er zijn meer crumbles met fruit als basis. Zoals rabarber crumble, rood fruit chocolade crumble of wat dacht je van een tropische crumble met ananas, mango en perzik?

Je kunt één grotere crumble serveren, maar helemaal leuk vind ik het om een crumble in kleine ramekins te maken en te serveren. Heb je die niet, dan kun je ook een grotere ovenschaal gebruiken.

aardbeiencake recept

appel speculaas kruimelcake

Ook heerlijk: cakes met een kruimeltopping. Denk aan een smeuïge cake met een krokante kruimeltopping bovenop, muffins met kruimeltopping of een crunchy kruimellaagje op een cheesecake. Allemaal heerlijke combi’s met crumble deeg. Klinkt dat je goed in de oren? Dan zul je deze recepten vast heerlijk vinden:

Kruimeldeeg maken

Een kruimeldeeg maken is helemaal niet moeilijk en je hebt er maar weinig voor nodig. Want hoewel zowel mijn stand- als handmixer hier in huis veelvuldig worden gebruikt, maak ik een kruimeldeeg het liefst met mijn handen. Je wrijft de boter fijn tussen je vingers en kneed het met de overige ingrediënten tot een kruimelig deeg.

Doordat ik het met mijn handen maak, kan ik goed voelen wanneer ik de structuur goed vind. Je kunt overigens ook prima een mixer gebruiken. Zorg dan wel dat je lang genoeg mixt, want het duurt even voordat de grove kruimels ontstaan.

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding
Basisrecept kruimeldeeg crumble

Kruimeldeeg verhoudingen en soorten

Je zult op het blog bij recepten met een kruimeldeeg verschillende verhoudingen tegenkomen. In de loop der jaren is mijn recept steeds een klein beetje veranderd. Dit is het basisdeeg zoals ik het tegenwoordig maak en daar is al een hele tijd niets meer aan aangepast.

Hoewel ik in de basis niet meer aan de verhoudingen sleutel, maak ik wel graag variaties op het basisrecept voor kruimeldeeg. Zo gebruik ik bijvoorbeeld graag lichtbruine basterdsuiker in plaats van fijne kristalsuiker, of ik voeg gehakte nootjes toe aan het kruimeldeeg. Dit zijn een paar van mijn favoriete variaties:

  • 50 gram fijne kristalsuiker vervangen door 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram bloem vervangen door 50 gram bloem en 50 gram havermout
  • 100 gram bloem vervangen door 50 gram bloem en 50 gram amandelmeel
  • 40 gram fijngehakte noten toevoegen (pecan, amandel en hazelnoot zijn favoriet)
  • 2 theelepels specerijen toevoegen (bijvoorbeeld speculaas, kaneel of gingerbread)

Veelgestelde vragen over kruimeldeeg

Hoe lang kan ik kruimeldeeg bewaren?

Als je het kruimeldeeg los hebt afgebakken, kun je het in een luchtdichte verpakking zeker een week bewaren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een glazen weckpot of voorraaddoos. Daarna kun je het beste even proeven of het nog lekker/knapperig is om te testen of het nog goed is.

Hoe krijg ik kleine of grote kruimels?

Dat is eigenlijk heel simpel: hoe langer je kneed of mixt, hoe grover je kruimels worden. Uiteraard heeft de verhouding ook invloed. Wil je het toch wat fijner? Voeg dan meer bloem/meel toe.

Wat kan ik maken met kruimeldeeg?

Er zijn talloze opties wat je kunt maken met kruimeldeeg. Fruit crumbles zoals appel crumble, maar ook als topping op cakes of taarten zoals de appel-kruimeltaart. Maar ook bij een dessert of een simpel schaaltje yoghurt met fruit is kruimeldeeg een heerlijke toevoeging. Kijk ook eens in de tekst hierboven voor nog meer inspiratie.

 

Kruimeldeeg basisrecept crumble

Opslaan
Recept afdrukken

4.84 van 6 stemmen

Kruimeldeeg basisrecept (crumble)

Een goed recept voor kruimeldeeg mag niet ontbreken, je kunt er namelijk ontzettend veel lekkere recepten mee maken. Van appel-kaneel crumble tot een ijsdessert met knapperige kruimels.
Voor 4 ramekins of 1 grotere ovenschaal

Ingrediënten

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram bloem
  • Snuf zout
  • 1 tl vanille-extract

Instructies

  • Ik maak kruimeldeeg graag met mijn handen. Daarvoor doe je alle ingrediënten tegelijk in een kom.
  • Wrijf de boter tussen je vingers fijn en kneed het met overige ingrediënten tot een stevig, maar kruimelig deeg. Het deeg zal uiteindelijk net niet (of net wel) een stevig samenhangend deeg vormen. Dan is het goed.
  • Wil je de kruimels los bakken? Verspreid ze dan over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 12-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
  • Het kruimeldeeg gelijk in een recept verwerken? Dat kan natuurlijk ook. In het geval van een crumble met fruit doe je dit, afhankelijk van het formaat van de ovenschaal, in 20-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Je kunt kruimeldeeg ook met een mixer bereiden. Hoe langer je mixt, hoe groter de kruimels zullen worden.
Bewaren

Heb je het kruimeldeeg los afgebakken? Dan kun je het in een luchtdichte verpakking minimaal 1 week bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Laila schreef:

    Hoi Laura,
    Ziet er lekker uit. Zijn die andere crumbles (cruesli) op een foto de crumbles met een variatie recept of wat is het? Ziet er namelijk heerlijk uit!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zijn variaties inderdaad! Ik deel in dit artikel al wat variatie-opties, maar zal ze later ook nog als losse recepten delen 🙂

  2. Agnes Smit schreef:

    Hoi laura, heb jij de kruimels ook al een ingevroren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nog niet gedaan, maar denk dat het wel kan (net als koekjes)!

  3. Margreet Anceaux schreef:

    Kruimels als bovenkant voor een appeltaart à la Dudok. 50% amandelmeel, dit als eerste bij de boter en l.bruine suiker (en kaneel); met een vork prakken tot een goed mengsel. Dan de 50% patentbloem erbij, met je vingers. En je hebt gelijk: mooie kruimels, en supersnel.

  4. Nolly, B&B Four Seasons, Julianadorp schreef:

    rabarber + aardbeien koken, suiker naar smaak erbij.
    Dan in een ovenschaaltje en de crumble er over (heb die met 50% amandel gebruikt.
    Dan in de oven tot de crumble mooi gekleurd is.
    Even iets af laten koelen en smullen maar.
    Ik zet dit morgenvroeg de gasten van ons B&B voor.
    Heb dat al eens eerder gedaan en die gasten wilden graag het recept, zo lekker vonden ze het.

  5. Truus schreef:

    Beste Laura,
    De smaak is goed maar bij mij komt het uit de oven alsof ik er een deegplak over heb uitgerold ipv kruimels. Ik bak van die vruchtenvlaaitjes in jouw ronde minischaaltjes met losse bodem. Maak ik de topping mss te vol? Wat doe ik verkeerd?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou er op zich wel uit moeten blijven zien als kruimels. Misschien was je deeg wat te zacht? In dat geval kun je ook nog iets meer bloem toevoegen, dat zou moeten helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept