Zelf vlechtbrood maken

2 mei 2023 Laatst bewerkt: 2 november 2023
Zelf vlechtbrood maken
21

Zelf een vlechtbrood maken hoeft echt niet moeilijk te zijn. Vandaag deel ik een makkelijk vlechtbrood recept met jullie, waarbij je uiteindelijk drie strengen brooddeeg zult vlechten en afbakken tot een prachtig brood.

Dit vlechtbrood is natuurlijk niet alleen mooi, maar ook hartstikke lekker. Het recept is afkomstig uit het boek van Levine van Doorne, “vlechtbrood uit eigen oven“. Als je verder doorscrollt naar beneden, dan lees je wat je van dit boek kunt verwachten en wat ik ervan vond.

Vlechtbrood maken

Bij het maken van dit brood werd me direct duidelijk dat vlechtbrood maken echt niet moeilijk is. Je kunt het jezelf natuurlijk zo lastig mogelijk maken door een uitdagend broodrecept te gebruiken en met veel strengen te vlechten. Ik heb het eenvoudig gehouden en heb voor een makkelijk brooddeeg gekozen en een simpele 3-vlecht die er alsnog indrukwekkend uitziet.

Ik zou dit daarom zeker een makkelijk recept voor vlechtbrood noemen en ik hoop hiermee alle eventuele twijfels bij je weg te nemen. Vlechtbrood maken is namelijk erg leuk, omdat je zo’n bijzonder ogend brood uit de oven trekt. En ik kan verklappen dat het zalig smaakt met een plakje kaas erop en zelfgemaakte eiersalade. Of gewoon met alleen roomboter, want het brood smaakt op zichzelf ook heerlijk.

Vlechtbrood

Vlechtbrood recept

Wat heb je nodig om een vlechtbrood te maken? Ik loop de ingrediënten even met je door:

 • Tarwebloem. Ik gebruik zelf regulier tarwebloem uit de supermarkt. In het boek van Levine staat de tip dat de helft hiervan vervangen kan worden door volkorenmeel, in combinatie met 10-30 gram extra water.
 • Instant gist. Dit is verkrijgbaar in de supermarkt en hoeft niet eerst opgelost te worden in vocht (zoals bij verse gist het geval is).
 • Zout. Zout is niet alleen een belangrijke smaakmaker, maar het helpt ook bij de vorming van het glutennetwerk en zorgt voor een mooiere korstkleur.
 • Suiker. Dit heeft een goed effect op de gist, maar kan in het geval van een hartig brood ook weggelaten worden.
 • Roomboter. Als je brood met een knapperige korst wil bakken, dan laat je roomboter of een andere vetstof achterwege.
 • Water. Vocht is nodig om een goed glutennetwerk te bouwen, maar het mag nooit warmer zijn dan 20 – 25 °C, omdat de gist daardoor dood kan gaan.
 • Melk. Hetzelfde geldt voor melk, alleen maakt melk het broodkruim zachter. Het liefst gebruik ik volle melk.
 • Ei. De toevoeging van ei maakt dat dit brood net iets luxer smaakt, dan het makkelijkste basisrecept waar ik in de recensie over schrijf.

vlechtbroden maken

Vlechtbrood uit eigen oven recensie

Vlechtbrood uit eigen oven: recensie

Een vlechtbrood maken hoeft niet moeilijk te zijn, er bestaan verschillende niveaus als je spreekt over vlechtbroden. Het onderstaande recept is afkomstig uit het nieuwste bakboek van Levine van Doorne, “Vlechtbrood uit eigen oven“. In dat boek vind je 12 basisrecepten, waarbij basisrecept 1 bijvoorbeeld heel geschikt is voor beginners (ik ben voor basisrecept 2 gegaan).

De keuze voor het basisrecept draait puur om het type brooddeeg dat je uiteindelijk zult vlechten. Want er staan nogal wat verschillende vlechten in het boek! Ik ben voor de meest simpele 3-vlecht (hoog) gegaan, maar dit loopt nog op tot een 9-vlecht en verschillende ronde vlechten. Met de meeste vlechten kunnen zowel als grote en kleine broodjes gevlochten en gebakken worden.

Het boek sluit af met twee hoofdstukken vol met zoete vlechtbrood recepten en hartige vlechtbroden. Ontzettend veel keuze, inspiratie en stap-voor-stap uitleg. Daardoor vind ik dit boek een echte aanrader voor iedereen die ervan houdt om brood te bakken en graag aan de bak wil met iets anders dan een regulier busbrood of vloerbrood.

Je koopt Vlechtbrood uit eigen oven via deze link.

Vlechtbrood recept

Tips bij vlechtbrood bakken

Ingrediënten

Ik gebruik gewone tarwebloem uit de supermarkt voor dit recept. Bij een broodrecept is het extra belangrijk dat je alle ingrediënten aanhoudt (niet zomaar ergens door vervangen of weglaten) en dat je alles secuur afweegt, ook de vloeistoffen.

Kneden

Gistdeeg moet lang gekneed worden, dat is erg belangrijk voor een goed en smakelijk resultaat. Bij het gebruik van mijn standmixer en de deeghaak ben ik meestal 10 – 15 minuten bezig op een middelhoge stand, maar met de hand wel 20 – 25 minuten. Hou het zelf vooral goed in de gaten! Er moet een soepel deeg ontstaan waarbij je van een klein stukje deeg een vliesje kunt trekken.

Rijzen

Wil jouw deeg niet goed rijzen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Je deeg is niet goed/lang genoeg gekneed, de omgeving is te koud of misschien was de gist die je hebt gebruikt te oud en dus dood. Een brooddeeg rijst het beste bij een temperatuur net iets boven kamertemperatuur. Kies dus een warme plek in de keuken uit om je deeg te laten rijzen.

Brooddeeg in de koelkast

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Ja, dat kan. Je kunt ervoor kiezen om de eerste of de tweede rijs in de koelkast te laten plaatsvinden, zodat je het de volgende ochtend kunt afbakken. In mijn artikel brooddeeg laten rijzen in de koelkast geef ik je alle benodigde uitleg en stappen hoe je dit het beste aanpakt.

Bakken

Hoe weet je wanneer je brood gaar is? Een goede truc is dat je kunt kloppen op de onderkant van je brood, dat moet dan hol klinken. Bij sommige broden is het belangrijk om het af te dekken met aluminiumfolie tijdens het bakken, zodat het niet te donker wordt. Dat is bij dit vlechtbrood bijvoorbeeld ook het geval.

Bewaren

Na het bakken haal je het brood direct van de bakplaat af en laat je het volledig afkoelen op een rooster. Ik bewaar mijn vers gebakken broden het liefst in een schone, droge theedoek. Lees ook eens mijn artikel over het bewaren van brood.

 

Vlechtbrood recept

Recept afdrukken

5 van 6 stemmen

Vlechtbrood recept

Met dit makkelijke vlechtbrood recept zul je drie strengen brooddeeg vlechten en afbakken tot een prachtig en vooral ontzettend lekker brood.
Porties: 1 middelgroot vlechtbrood

Ingrediënten

Brooddeeg

 • 500 gram tarwebloem
 • 7 gram instant gist
 • 8 gram zout
 • 10 gram suiker
 • 35 gram roomboter
 • 60 gram water 20 – 25 °C
 • 180 gram volle melk 20 – 25 °C
 • 70 gram ei

Voor het afsmeren

 • 1 ei losgeklopt met 1 el melk en 1 snuf zout

Instructies

BROODDEEG VLECHTBROOD

 • Doe alle ingrediënten voor het brooddeeg in een kom en kneed ongeveer 10-15 minuten tot een soepel deeg tot er een soepel deeg ontstaat (zie tip). Ik gebruikte een staande mixer, met een handmixer of met de hand zul je langer moeten kneden.

EERSTE RIJS

 • Leg de bal deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid. Als je er met je vinger in prikt moet er een gat zichtbaar blijven.
 • Laat je bal deeg op het aanrecht vallen. Verdeel met een deegsteker in drie gelijke delen. Bol deze stukjes deeg stuk voor stuk op, dek af met de theedoek en laat nog 20 minuten rusten.

STRENGEN VORMEN

 • Werk per bolletje. Draai om zodat de onderkant boven ligt en rol met een kleine deegroller tot een lap deeg uit die overal even dik is. De lap mag niet langer worden dan de uiteindelijk streng waarmee je gaat vlechten.
 • Rol in de lengte op tot een streng, knijp de naad dicht en rol heen en weer onder je handpalmen zodat de naad sluit. Gebruik een heel klein beetje bloem of olie op je handen tijdens het uitrollen van de strengen indien nodig. Leg opzij en herhaal voor de andere twee bolletjes.
 • Herhaal het bovenstaande proces nogmaals voor alle strengen (uitrollen, naad dichtknijpen etc.), het zal namelijk niet lukken om het deeg in 1x tot de perfecte lengte uit te rollen. Mijn strengen waren ongeveer 40-45 cm lang.

VLECHTEN

 • Leg de strengen in de lengte voor je neer op het werkblad met de naden naar beneden. Nummer de strengen van links naar rechts: 1, 2, 3. Tijdens het vlechten krijgt elke streng na een volgende stap een nieuw nummer, afhankelijk van z'n positie op dat moment.
 • Til de strengen goed op tijdens het vlechten en trek er vooral niet aan, dan kan de vlecht op sommige plekken dunner worden of zelf scheuren tijdens het bakken. Strooi een heel klein beetje bloem over de drie gevormde strengen om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken tijdens het vlechten.
 • Je kunt het beste vanuit het midden vlechten voor een gelijkmatig brood. Op die manier vlecht je eerst de onderkant. Dat gaat als volgt: leg streng 1 over streng 2 en hierna streng 3 over streng 2. Deze stappen herhaal je tot de onderste helft van de vlecht is gevlochten. Knijp de uiteinden bij elkaar.
 • Draai de vlecht dan om, waardoor de kant die op het aanrecht lag nu omhoog ligt. De losse strengen liggen nu weer voor je aan de onderkant, maak de vlecht af via de herhaling dezelfde stappen: leg streng 1 over streng 2 en hierna streng 3 over streng 2. Knijp de uiteinden bij elkaar als je klaar bent met vlechten en draai de vlecht weer om met de mooie kant naar boven.

TWEEDE RIJS

 • Leg de vlecht op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met de theedoek. Laat 60 minuten rijzen op kamertemperatuur of tot het in volume verdubbeld is. Het is voldoende gerezen als je er met een vinger op duwt en de afdrukt zichtbaar blijft.

VLECHTBROOD BAKKEN

 • Bestrijk het deeg met het mengsel van ei, melk en zout. Bak het brood gaar en goudbruin in 40 minuten op 220 °C (onder- en bovenwarmte). Leg, indien nodig, een vel aluminiumfolie over het brood na 20 minuten baktijd om te voorkomen dat de korst te donker wordt.
Tips

Om te kijken of het deeg soepel genoeg is, neem je een klein bolletje van het deeg en probeer je dit uit te rekken tot een dun vliesje ontstaat zonder te scheuren (denk aan kauwgombellen blazen, het moet heel dun worden).
Bewaren

Ik bewaar mijn vers gebakken broden het liefst in een schone, droge theedoek. Meer lees je in mijn artikel over het bewaren van brood.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

 1. Lysanne schreef:

  Niet eens met de afbaktijd

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat kan, ieder oven is immers anders: https://www.laurasbakery.nl/elke-oven-is-anders/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *