Een tijdje terug besloten Mariette en ik dat we een dag zouden frituren. Uiteindelijk werd onze lijst zó lang dat we onze plannen hebben opgedeeld in een hartige en zoete frituurdag. Twee weken geleden was het tijd voor de hartige recepten voor in de frituurpan. Deze oesterzwam bitterballen is een van de lekkernijen die we maakten. Ik had ze al eens eerder gegeten in een restaurant en was verrast over hoe lekker ze waren. Ik miste het vlees helemaal niet. Dus ook als vegetariër kun je volop genieten van deze oesterzwam bitterballen.
Oesterzwam bitterballen
Oesterzwam bitterballen
We hebben een recept voor overheerlijke vegetarische oesterzwam bitterballen. Probeer jij ze eens uit?
Porties: 20 stuks
Ingrediënten
Voor de ragout
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 1 sjalot gesnipperd
- 150-200 gram oesterzwam in kleine stukjes gesneden
- 80 gram ongezouten roomboter
- 100 gram bloem
- 350 ml bouillon (groenten of kruiden)
- 3-4 takjes fijngesneden peterselie
- 75 ml ongeklopte slagroom
Voor het paneren
- olijfolie (om je handen mee in te vetten)
- paneermeel
- 2-3 los geklopte eieren (M)
Instructies
-
Verhit een scheut olie in een pan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg dan de stukjes oesterzwam toe en roerbak deze tot ze geslonken zijn. Zet even opzij.
-
Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat dit mengsel, de roux, al roerende garen. Wanneer de bloem begint te kleuren is de roux klaar en voeg je de bouillon in 2-3 delen toe. Breng aan de kook en laat al roerende doorkoken tot je een dikke en gladde saus hebt. Roer het oesterzwam mengsel, de fijngesneden peterselie en slagroom er nu doorheen. Haal van het vuur.
-
Schep de ragout in een ovenschaal of bakvorm en dek af met keukenfolie zodat er geen velletje op kan ontstaan. Laat afkoelen en minimaal 4 uur opstijven in de koelkast, langer is beter. Ik maakte de ragout in de avond en zette deze voor de hele nacht in de koelkast.
-
Snijd de opgesteven plak ragout in 20 gelijke stukjes. Doe een beetje (olijf)olie op je handen en rol balletjes van de stukjes ragout.
-
Zet een diep bord of schaal klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de pan met het frituurvet of de (zonnebloem)olie tot 180 °C.
-
Rol een balletje door de paneermeel, het ei, paneermeel, ei en eindig weer met de paneermeel. Herhaal dit proces voor ieder balletjes. Elke bitterbal heeft dan dus drie laagjes paneermeel.
-
Bak de bitterballen in 3 – 4 minuten krokant en bruin. Serveer gelijk.
Tips
Wij hebben alle bestaande paneercombinaties getest en kwamen tot de conclusie dat drie lagen paneer de beste korst geeft en voorkomt dat de bitterbal knapt in de frituur.
Bewaren
Invriezen van de bitterballen is ook mogelijk, ze hebben dan wel iets meer tijd nodig in de frituurpan.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi Laura, misschien lees ik het verkeerd maar ik zie niet wanneer je de oesterzwammen bij de roux doet. Is dat voor de slagroom of erna!
Het stond er inderdaad niet duidelijk, gelijk met de slagroom! Thanks voor je berichtje 🙂
Wanneer voeg je de paddenstoelen toe?
In de eerste stap.
Dag Laura,
zou je van deze ragout ook minimuffins kunnen bakken, en bijvoorbeeld jouw bacon-kaas-minimuffins als uitgangspunt kunnen nemen (bacon weglaten, oesterzwamragout met bloem erin)?
Of neemt de bloem toch veel van de smaak weg die er nu in de bitterballen wel zit?
Ik denk niet dat dit zo werkt helaas. Je kunt wel bladerdeeg bakjes maken en met de ragout vullen, heerlijk!
Kan het ook in de airfryer ipv in de oven?
Opwarmen bedoel je? Dat moet zeker kunnen.
vraag me af of zo ook in de air-fryer kunnen?
sorry zie het antwoord al…
Nee helaas!
Dag Laura,
in de ragout zit er geen agar agar, is dat niet nodig om de ragout te laten opstijven om gemakkelijk balletjes te kunnen draaien?
Nee, dat is niet nodig.