Alle soorten vanille smaakstoffen

0

vanille

In mijn recepten maak ik veel gebruik van vanille extract en vanillesuiker. Twee ingrediënten waarover ik ook regelmatig de vraag krijg of het vervangen kan worden door bijvoorbeeld een aroma, een pasta of gewoon een vanillepeul. Het antwoord daarop is altijd ja. Dat kan zeker, maar hou er wel rekening mee dat ze allemaal een andere sterkte hebben. Kwalitatief goede vanille aroma en essence voeg je in druppels toe, terwijl je de versies uit de supermarkt weer in theelepels toevoegt, net als extract. Je kunt dus vervangen, maar niet in gelijke hoeveelheden. Daarom leg ik de verschillende vanille smaakstoffen wat beter aan jullie uit, zodat je weet hoe je bijvoorbeeld vanille extract het best kunt vervangen.

Vanille extract

Vanille extract is mijn favoriete vanille smaakmaker. Het is een natuurlijk product en dat proef je terug in je baksels. Het extract vind je niet in elke supermarkt, hiervoor moet je even naar een kookwinkel, taartdecoratiewinkel of de toko. Ook hier bestaan weer verschillende kwaliteiten in, ik koop meestal extract waarvan de vanille uit madagascar komt.

Dit extract voeg je meestal per theelepel toe aan een recept. Soms iets meer, maar soms ook iets minder. En wist je dat je het ook zelf kunt maken? Het is heel erg makkelijk en mijn recept voor vanille-extract vind je hier. Ik beschrijf daar ook hoe je het kunt vervangen door andere vanille smaakstoffen.

Vanille aroma of essence

Dit zijn de flesjes die je in vrijwel elke supermarkt ziet staan. Maar dit is geen echte vanille, het is een kunstmatige smaakstof. Mijn voorkeur gaat hier niet naar uit, het proeft toch net niet zoals echte vanille smaakt.

De vanille aroma en essence die wij in de supermarkt hebben is niet heel geconcentreerd. Je voegt het in dezelfde hoeveelheden als extract toe, maar je zult merken dat de smaak minder puur is.

Wil je meer weten over het verschil tussen vanille-extract en -aroma en hoe je het kunt vervangen? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Vanillesuiker

Vanillesuiker is suiker waarin vanillestokjes hun aroma hebben afgegeven. Je kunt het kant en klaar kopen bij de supermarkt, maar je kunt het ook prima zelf maken. Zet dan een paar vanille peulen in een pot met suiker.

Deze suiker voeg je over het algemeen toe per zakje of eetlepel. In recepten staat het ook vaak in grammen aangegeven, dit komt meestal overeen met een half of heel zakje vanillesuiker.

Vanille pasta

De pasta wordt gemaakt van vanille extract en de zaadjes uit de vanille peul. Wanneer je dit gebruikt in je baksels zie je dus ook de kenmerkende zwarte puntjes in je eindresultaat.

Vanille pasta is even sterk in smaak als vanille extract en voeg je dus ook in theelepels toe.

Vanillestokje

De bekende plakkerige vanille peulen. Je kunt ze opensnijden en de zaadjes gebruiken, maar je kunt ze ook prima laten meekoken in mengsels.

Een hele boon staat qua sterkte gelijk aan een hele eetlepel vanille pasta of vanille extract.

Naar welke vanille product gaat jouw voorkeur uit? Benieuwd naar het proces voordat je zo’n vanillestokje hebt? Lees dan dit artikel over vanille!

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

23 reacties

  1. chucky1012 schreef:

    Goed om dit te weten.
    Sommige kende ik al.
    Ik zal wel opzoek gaan naar de de andere……

  2. Ilse van der Heijden schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een super handig overzicht!
    Misschien wel belangrijk om te vermelden is dat voor het maken van vanille extract vaak alcohol wordt gebruikt.
    Dit is voor mij vooral belangrijk als ik voor op het werk iets bak. Ik heb namelijk enkele moslim-collega’s.

    Liefs,

    Ilse

  3. Joyce schreef:

    Ik gebruik meestal vanille extract of vanillesuiker. Het hangt er een beetje van af wat ik in huis heb. Ik probeer ook vanille essence te mijden omdat het zo boterachtig smaakt, maar heb het wel in huis voor het geval dat al mijn vanille plots op is :p

  4. Christel schreef:

    Hoe zit het eigenlijk met vanillepoeder? Dat is niet te vergelijken met de pasta denk ik?

  5. Ria van Eijk schreef:

    Beetje late reactie, maar ik kom bij toeval bij dit onderwerp terecht en wilde toch nog even reageren.
    Vanille extract is ook ook mijn favoriet, maar best wel prijzig en hier in de omgeving niet te koop.
    Maar dat is geen probleem, want ik maak het al een tijdje zelf, dat is heel makkelijk.

  6. Jenske schreef:

    Beste Laura,

    Wat een handig artikel! Maar ik vroeg me af, is het ook mogelijk om vanille extract ook te vervangen door vanille suiker? Ik zou namelijk graag uw recept van Duo chocolade vanille koekjes willen uitproberen, maar vanille extract is vrij lastig om aan te komen.

    Alvast bedankt voor uw reactie.

  7. Jenske schreef:

    Beste Laura,

    Als ik Vanille Extract zou willen vervangen door Vanille Aroma (deze is namelijk eenvoudig te verkrijgen in de supermarkt), wat zou dan de verhouding zijn? Of wat is het beste alternatief voor Vanille Extract (en in welke verhouding)?
    Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.

  8. Janwillem van Boven schreef:

    Hallo,
    Ik heb zojuist vanille extract gemaakt: 300 cl heel goedkope wodka van 37,5%. 6 vanille stokjes van goede kwaliteit er in. Gekocht bij de Kruidenbaron. Niet goedkoop, maar voor goede kwaliteit moet je nu eenmaal in de buidel tasten. Nu nog maar 2 maanden wachten en het is klaar. Ondertussen gebruik ik vanille poeder. Overigens ook tamelijk prijzig. Maar goed; het is wel een wereld van verschil met vanille aroma. En na elk gebruik even bijvullen met wat wodka en een extra stokje. Zo zit je nooit zonder. Hetzelfde geldt voor vanille suiker. Bakje suiker, vanille stokje er bij en na enige tijd heb je echte vanille suiker.
    Mvg
    Janwillem

  9. Charlessinge schreef:

    hOur company provides safe health products. Look at our health contributing website in case you want to look healthier. Our company provides health and related products. Look at our health contributing site in case you want to feel healthier. Our company offers herbal pharmacy. Take a look at our health contributing portal in case you want to feel better. Our company offers herbal healthcare products. Look at our health contributing site in case you want to look better. Our company offers generic pharmacy. Take a look at our health contributing website in case you want to feel better. Our company offers safe pharmacy. Take a look at our health contributing website in case you want to look healthier.
    Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health site in case you want to feel better with a help general health products. Our company offers a wide variety of supplements. Take a look at our health contributing website in case you want to feel better. Our company provides a wide variety of non prescription products. Take a look at our health site in case you want to look healthier with a help of generic supplements. Our company offers health and related products. Look at our health contributing site in case you want to feel healthier. Our company provides supreme quality healthcare products. Look at our health contributing site in case you want to feel healthier.

  10. monique kraft schreef:

    Hoi welk merk vanille EXTRACT IS HET ALLER BESTE EN WAAR VIND IK DIE ? ALVAST BEDANKT MONIUQUE

  11. Jenny schreef:

    Beste Laura,

    Vanille extract is helaas hier niet meer te krijgen en ik heb niet zoveel tijd om het zelf te maken helaas. Zou ik de extract kunnen vervangen voor vanille suiker? Ik wil de brownies maken.

    Groetjes Jenny

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan zeker! Voor één tl zou ik twee zakjes gebruiken en dit kun je weglaten in de hoeveelheid suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *