Rabarber-aardbei crumble cake

15 mei 2015
67

Rabarber-aardbei crumble cake

Mijn vader was begin deze maand jarig, de perfecte gelegenheid om taarten te bakken dacht ik zo! Op verzoek maakte ik een Toblerone cheesecake voor hem, voor de tweede taart mocht ik zelf iets bedenken. Iets met fruit leek hem wel lekker. Omdat ik graag nog iets met rabarber wilde maken, werd het deze rabarber-aardbei crumble cake. Een frisse en romige cake. Stevig ook, hij heeft wel iets weg van een pound cake, heerlijk vind ik dat. De rest van de familie trouwens ook, iedereen heeft zitten smullen van deze kruimel cake met rabarber en aardbei!

Rabarber-aardbei crumble cake

Rabarber-aardbei crumble cake

Rabarber-aardbei crumble cake

Rabarber-aardbei crumble cake

Zin in een frisse, romige cake? Maak dan deze rabarber-aardbei crumble cake. Een mooie stevige cake die iets weg heeft van de pound cake, succes verzekerd!
Porties: 14 personen (28 cm taartvorm)

Ingrediënten

Cake

  • 150 gram suiker
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 1,5 dl crème fraîche (=150 gram)
  • 2 tl bakpoeder
  • 300 gram bloem
  • 150 gram aardbeien
  • 150 gram rabarber

Extra fruit

  • 75 gram aardbeien
  • 75 gram rabarber

Kruimellaag

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • snuf zout

Instructies

  • Mix suiker en boter tot deze romig is. Voeg de vanille extract en eieren één voor één toe tot deze helemaal zijn opgenomen. Het kan zijn dat je mengsel nu een klein beetje geschift is, dit komt helemaal goed. Voeg de crème fraîche toe, je ziet al dat je nu een mooi glad mengsel krijgt. Voeg het bloem en bakpoeder stapsgewijs toe tot je een mooi beslag hebt.
  • Snij de aardbeien en rabarber in kleine stukjes en meng dit met een eetlepel bloem. Voeg toe aan het beslag en spatel er gelijkmatig doorheen.
  • Verdeel het beslag over een ingevette en bebloemde taartvorm. Verdeel het extra fruit over het beslag.
  • Maak nu het kruimelmengsel. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom en kneed dit met je handen tot een kruimelig deeg. Verdeel de kruimels over de taartvorm.
  • Bak de rabarber-aardbei crumble cake in 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Is jouw vorm groter of kleiner? Lees hier hoe je je recept omrekent.

Heb je nog aardbeien en rabarber over? Daar kun je een heerlijke compote van maken! Die zou je zelfs bij de cake kunnen serveren.

Bewaren

De cake bewaar je afgedekt buiten de koelkast, de kruimellaag kan hier wel iets zachter van worden.

Rabarber-aardbei crumble cake

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

103 reacties

  1. chucky1012 schreef:

    Dit recept bewaar ik en zal het zeker een keertje maken!
    Het klinkt zo lekker 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt als hij eenmaal gemaakt is 😉

      1. Debbykj schreef:

        Ik wil vandaag graag mini versies maken in tartelet vormpjes. Maar hoelang zou ik ze dan moeten bakken?

  2. linda schreef:

    LEKKER!!

  3. Joyce schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Mijn vader is morgen jarig, dus maak ik vandaag ook een verjaardagstaart voor hem 😀

    1. Daniëlle schreef:

      Hoi Laura,
      Ik vroeg me af, vanille extract heb ik niet in huis. Wel vanille stokjes. Kan ik ook 1 stokje gebruiken ipv 1 thuis extract?

      Het recept lijkt me heerlijk. Ga ik zeker binnenkort eens maken!

      Groetjes,
      Daniëlle

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ja hoor, dat kun je prima vervangen 🙂

  4. Milou schreef:

    Ziet er errug lekker uit! Krijg er trek van zeg! Denk dat het tijd wordt om mijn ontbijt te gaan maken, haha. 🙂

  5. Ellen schreef:

    Pas voor het eerst rabarbercake gegeten en ik was VERKOCHT! Deze versie ziet er ook hemel uit!

  6. Maaike schreef:

    Hmm, ziet er heerlijk uit. Deze komt op mijn to-do lijstje.

  7. Margot schreef:

    Dat lijkt me heerlijk! Vooral omdat ik gek ben op aardbeien en rabarber.

  8. Bas schreef:

    Die ziet er heerlijk uit! Lijkt me heel lekker! Dit recept zeker een keer proberen!

  9. ilona schreef:

    Oehh deze lijkt me heerlijk! Ga ik zeker proberen!

  10. Kübra schreef:

    Deze gaat ook op de nog-te-bakkenlijst!

    1. Marleen schreef:

      Rabarber is al in huis en op zoek naar een recept en twijfel of ik compote of crumble wil maken, kom ik dit recept tegen. Straks de laatste boodschapjes halen. Ben benieuwd!

  11. Carla schreef:

    Hij was ook verrukkelijk!!!!
    Ik heb er van mogen proeven!
    Xus,
    Car

  12. Jeanet schreef:

    Hij zit in de oven:)! Ben benieuwd!

  13. Paulien schreef:

    Staat in de oven 🙂

  14. Stéphanie schreef:

    Ik ga hem nu maken voor mijn oma en zieke opa, vroeger maakte mijn oma wel is een rabarber prutje en via een blog van een Belgische toen ik informatie over Antwerpen zocht kwam ik jou en toen bij dit recept, het bracht mij op het idee om dit te maken en langs te brengen bij hen!

    1. Stéphanie schreef:

      Bij jou*

    2. Laura's Bakery schreef:

      Wat lief dat je dat voor ze gaat maken! Zullen ze vast heel blij mee zijn 🙂

  15. Debbykj schreef:

    Hij is onwijs lekker. Zelfs degenen die een hekel hebben aan rabarber vonden hem heerlijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen!

  16. Wendy schreef:

    Net geprobeerd! Super lekker, die crumble maakt het net iets specialer. Mmmm

  17. Debbykj schreef:

    Ik wil vandaag mini’s van deze taart maken in tartelet vormpjes, hoelang moet ik ze dan bakken? En hoe kan ik ze het beste bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hangt af van de grootte van de vormpjes, ik zou met een kwartier beginnen en dan in de gaten houden. Je kunt ze afdekken met aluminium folie en buiten de koelkast bewaren.

  18. Tessa schreef:

    De rabarber hoeft dus niet eerst voorgekookt te worden en wordt wel gaar in 60min?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoeft inderdaad niet voorgekookt te worden en het wordt helemaal gaar 🙂

  19. Jeanette schreef:

    Ben benieuwd! De rabarber-aardbei-crumbe staat nú in de oven. Nog een uurtje geduld…. 😉

  20. Anita schreef:

    Laura, welke bloem heb jij hier voor gebruikt?

  21. Renny Engelsma schreef:

    Dit weekend de taart gemaakt, veel visite gehad, hij viel goed in de smaak.
    Wij vonden hem zelf ook heerlijk, voor herhaling vatbaar!

  22. Marita schreef:

    Ik heb de taart ook gemaakt! Erg lekker fris met een zuurtje!

  23. Sheila schreef:

    Ga hem vandaag maken. Ben benieuwd. Nog een tip: als je de oven de laatste 3-4 minuten op de grillstand zet worden de kruimels heerlijk krokant en mooi bruin

  24. Sonja schreef:

    Afgelopen weekend gemaakt met rabarber uit eigen tuin. Echt onwijs lekker, helemaal top! Een aanrader.

  25. Emily schreef:

    Hij is onwijs lekker. Heb hem gisteren gemaakt. Maar zou ik hem ook in kunnen vriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      natuurlijk kan dat, geen probleem.

  26. Manon schreef:

    Dankjewel voor het recept,

    Heb de cake net gemaakt en hij was erg lekker!

  27. Leonora schreef:

    Deze is heerlijk!
    En ik heb ‘m zojuist gemaakt met kersen en aalbessen! Ook echt geweldig!

  28. Mathilde schreef:

    Hmmm, lijkt me heerlijk. Ik ga ‘m daarom van ’t weekend maken. Ben benieuwd!!

  29. Renny schreef:

    In één woord: Overheerlijk!!

  30. Alicia (MyCookieAddiction) schreef:

    heei

    kan je de rabarber weghalen want ik weet niet of ik zo een fan ben van rabarber want ik heb het nog nooit geproefd

    1. Alicia (MyCookieAddiction) schreef:

      p.s voor de kruimels moet de boter toch zacht zijn en kan je ook chocolade gebruiken in de cake

      1. Laura's Bakery schreef:

        De boter moet altijd op kamertemperatuur zijn. Je kunt ook chocola gebruiken, maar ik weet eerlijk gezegd niet of hij dan nog steeds zo lekker is.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Natuurlijk kan dat 🙂 Maar ik zou het wel een keer proberen, het is heel lekker hoor. Smaakt fris en een beetje zurig.

  31. Laura schreef:

    Inmiddels al 2 keer deze cake gemaakt en hij blijft heerrrrlijk! Inderdaad lekker fris en viel ook zeer goed op mijn verjaardag 😉

  32. Lysette schreef:

    Hoi Laura, zou je er ook een cupcake variant van kunnen maken? En zou de rabarber dan gaar worden in ca. 20 minuten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! Zou inderdaad beginnen op 20 minuten en dan even kijken of ze goed zijn, je kan ze er altijd nog wat langer in laten staan.

  33. Monica schreef:

    Kan ik deze cake invriezen of gewoon bewaren als ik hem maandag maak en woensdag nodig heb?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou hem dan gewoon bewaren als je hem woensdag al nodig hebt. Mocht er meer tijd tussen zitten kun je hem zeker invriezen.

  34. Alicia (MyCookieAddiction) schreef:

    heei ff snel

    moet de creme fraich op kamertemperatuur zijn

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is wel het best, maar iets koeler kan ook hoor.

  35. Roos schreef:

    Hoi Laura. Lijkt me heerlijk en wil het recept graag uitproberen! Kan ik de cake ook met blauwe bessen maken? Denk je dat dat ook lekker is of heb je nog andere tips? Aan rabarber kan ik niet meer komen helaas. Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Laura schreef:

      Je kunt deze cake zeker met andere fruitsoorten maken. Een combinatie van perzik en blauwe bessen lijkt me ook heerlijk. Eigenlijk kun je wel alles gebruiken wat je lekker vindt.

  36. Roos schreef:

    Morgen een vrije dag én zonnig weer: picknicken in de tuin met een puntje van deze heerlijke taart als toetje! Een echte favoriet hier!
    Liefs!

  37. Saskia schreef:

    Laura,
    wat zou er gebeuren als ik alleen rabarber zou gebruiken en geen aardbeien? Wordt ie dan te zuur? Ik heb nog rabarber in de diepvries en mijn aardbeien zijn nu helaas opgeplukt.
    Dankjewel!

    1. Laura schreef:

      Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar ik denk dat het wel meevalt (maar ik houd van zuur 😉 )

      1. Saskia schreef:

        Ik ga het gewoon proberen, dankjewel voor je snelle reactie!

        1. Saskia schreef:

          De taart met alleen rabarber was heerlijk. Hij werd tot de laatste kruimel opgegeten! Dankjewel voor dit recept 🙂

  38. Claudia schreef:

    Hoi Laura, dit klinkt heerlijk! Ik heb verse rabarber uit m’n oma’s tuin gehad en al een grote soeppan jam gemaakt. Nu wil ik deze taart maken voordat de rabarber en aardbeien niet goed meer zijn, maar kan ik de taart invriezen?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan heel goed. Je zou ook het fruit zelf in kunnen vriezen als je dat makkelijk vindt.

      1. Claudia schreef:

        En… uiteindelijk is de taart niet eens aan de vriezer toegekomen, zo lekker was tie!

  39. jacqueline schreef:

    Dag Laura,

    Even een vraagje,

    Gebruik je basterd of kristalsuiker voor deze taart?
    Vast hartelijk dank,
    Jacqueline

    1. Laura schreef:

      Met suiker wordt altijd (fijne) kristalsuiker bedoeld, anders staat het erbij.

  40. Mariska schreef:

    Hoi Laura,
    De taart is geweldig in de smaak gevallen!
    Wij vonden de taart na 2 dagen nóg lekkerder omdat de smaken er nog meer in getrokken waren.
    Met de restjes ook “jouw” compote gemaakt, super makkelijk te maken en ook fantastisch!
    Complimenten voor deze leuke recepten op je website,ga zo door!

  41. Mirella schreef:

    Goede morgen Laura,

    De taartvorm die jij gebruikt hebt, is dat zo’n zelfde als voor een Quich? ( schrijf je dat zo? ?)

    Gr, Mirella

    1. Lian van Rens schreef:

      Dat is inderdaad een vergelijkbare, al dan niet dezelfde, vorm.

      1. Mirella schreef:

        Super, dank je wel.
        Dan gaan we eens kijken hoever we komen ?

  42. Ineke schreef:

    heb hem nu in de oven staan, de aardbeien en rabarber nog gemengd met wat custardpoeder voor de smaak en het binden, en heb de vanille essence vervangen door een zakje vanillesuiker en er een extra eitje in gedaan, ben heel benieuwd hoe het gaat smaken. Ga hem serveren met een lekkere dot slagroom

  43. Dieke schreef:

    Ziet er erg lekker uit! Ik wil hem graag proberen voor mijn moeders verjaardag/moederdag. Mijn vraag is of je de rabarber dient te schillen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf niet gedaan.

  44. Peterine schreef:

    Taart ziet er aan de buitenkant goed uit. Smaakt echt heerlijk, maar lijkt aan de binnenkant niet zo gaar of hoort dat zo? Ik heb hem 70 minuten op 180 graden gebakken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is een compactere cake, dat klopt 🙂

  45. Ann schreef:

    Beste Laura,
    Leuke (en lekker uitziende :)) site heb je!
    Ik heb een vraagje bij dit recept: één van de ingrediënten is crème fraîche. Als Belgische weet ik echter niet welk type room je daar precies mee bedoelt 🙂 Gaat het om dikke room (40% VG)?
    Alvast bedankt voor je antwoord!
    Groetjes,
    Ann

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is dikker dan room, je kunt het smeren zeg maar. Meer vergelijkbaar met zure room.

  46. Marloes schreef:

    Zou je de taart ook kunnen maken met geen of minder suiker? Of zal hij dan te zuur worden?

    Groetjes,
    Marloes

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt er mee experimenteren, maar ik vind zelf dat bij rabarber suiker nodig is als tegenhanger.

  47. Mirianne schreef:

    Kun je deze rabarber aardbeien crumble ook invriezen? Zou mooi zijn dan kan ik een deel in punten invriezen, makkelijk voor een volgende keer.

  48. STEVE Dekoning schreef:

    Dit is onwijs lekker heb hem van de zomer 2 keer gemaakt wel met zure room ipv crème frache kon ik niet vinden zou je deze taart ook nu kunnen maken met rode vruchten .grts steve

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat zal ook heel lekker zijn 😀

  49. Laura schreef:

    Heb het gemaakt met kersen uit pot, was ook erg lekker gelukt! Bedankt voor het recept. Groetjes Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heerlijk ook! Geniet ervan naamgenootje 🙂

  50. Ineke schreef:

    Kan je de crème fraîche ook weglaten? Of voor iets anders vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Eigenlijk niet, waarom wil je dit vervangen?

      1. ineke schreef:

        Ik heb t niet in huis…🤭

        1. Laura's Bakery schreef:

          Haha vandaar.. Misschien wel sour cream of half-kwark-half-roomkaas?

  51. Christien schreef:

    Hallo Laura,

    Wil het ook met aardbeien uit de vriezer? Of wordt het dan te nat?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen als je ze eerst helemaal laat ontdooien op keukenpapier zodat daar vocht in trekt. Maar kans dat hij langer nodig heeft in de oven omdat het inderdaad natter is.

      1. Christien schreef:

        Dankjewel.

  52. Charlotte schreef:

    Klopt het dat er deeg aan de prikker blijft hangen. Ik heb m 60 minuten op 175 graden gedaan, aan de buitenkant is hij prachtig, maar weet niet zeker of hij aan de binnenkant ook goed gaar is. Op foto lijkt het een kleffere cake (zoals je zelf ook al zegt compact). Ik durf m nog niet aan te snijden.
    Charlotte

    1. Laura Kieft schreef:

      Hij is compacter en kleffer, maar als er echt nog vloeibaar beslag aan de prikker zit heeft hij nog wat meer tijd nodig.

      1. Charlotte schreef:

        Hi Laura, nee zeker niet vloeibaar,… maar inderdaad klef. waarschijnlijk ook van het vocht van de rabarber. hij was heerlijk! gaat zeker in de herhaling (als dessert met vanille ijs en aardbei rabarber moes).
        Charlotte

  53. Mirte schreef:

    Hey laura
    eigenlijk dezelfde vraag als hierboven.. ik heb alles in huis behalve crème fraîche.. zou ik ook mon chou icm kwark kunnen gebruiken? Anders toch nog maar een tripje naar de supermarkt haha 😉

    1. Barbara schreef:

      Bij mij staat de cake nu in de oven en het ruikt heerlijk, had ook geen crème fraiche in huis en heb er Griekse yoghurt in gedaan.

      1. Laura's Bakery schreef:

        En hoe heeft het uitgepakt?

        1. Barbara schreef:

          Helemaal prima, was heerlijk! Zelfs de kids vonden het verrukkelijk en de compote erbij maakte het helemaal af.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, ik denk dat dit prima kan 🙂

  54. Mady schreef:

    Taart was lekker, maar voor de volgende taart neem ik 2x zoveel rabarber. Kan de taart best hebben

  55. Carolien schreef:

    Heerlijk recept!
    Heb ook beetje kaneel toegevoegd aan de rabarber en aardbeien.
    En wat citroen in het beslag!

  56. Christine callewaert schreef:

    Heb je de room opgeklopt? Op de foto zag het er toch zo uit. Ik had het pas gezien toen ze al in de oven zat. Ik heb er de room zo ingedaan. De taart is echt lekker en zal hier zeker nog gemaakt worden.

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat je ziet op de foto is crème fraîche, in dit recept gaat geen room.

      1. Christine callewaert schreef:

        Bij ons hier in Belgie is creme fraiche een andere naam voor opgeklopte room of slagroomgenoemd, vandaar.

        1. Laura Kieft schreef:

          Aaah oke, dan snap ik de verwarring. Hier is crème fraîche dan wel echt een ander product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *