Basisrecept dikke chocolate chip cookies

9 september 2021
Basisrecept dikke chocolate chip cookies
38

Daar is hij dan, het basisrecept voor dikke chocolate chip cookies! Nadat het normale basisrecept voor chocolate chip koeken laatst al online kwam, wachtten veel van jullie vol smart op deze variant. Ik heb véél testen gedaan in de keuken voor de perfecte dikke koek en dit is het resultaat. Dikke gevulde chocolate chip koeken zijn momenteel razend populair en dat is ook iets wat je prima kunt doen met dit recept. Daarvoor volgen nog heerlijke recepten, maar ik zal jullie alvast wat tips geven. En aangezien jullie het zo leuk vonden om op Instagram mijn zoektocht naar het perfecte recept te volgen, leg ik ook nog uit waarom ik bepaalde wijzigingen heb gedaan in de receptuur.

Zo maakte ik dikke chocolate chip koeken

Als je de recepten voor de normale en dikke koeken naast elkaar legt, vallen er twee dingen op: de hoeveelheid bloem en een extra soort suiker. Om koeken dikker te krijgen, wil je een steviger deeg. Logische stap is om dan meer bloem toe te voegen. Maar het moet ook weer niet zóveel bloem zijn dat de structuur teveel verandert. Chocolate chip cookies moeten wel zacht en smeuïg blijven natuurlijk.

In mijn basisrecept gebruik ik alleen lichtbruine basterdsuiker, basterdsuiker is ideaal als je in baksels een zachtere structuur wilt hebben. Doe maar eens wat basterdsuiker tussen je vingers en daarna hetzelfde met kristalsuiker. Je voelt dan al het verschil in structuur. In baksels maakt dit dus ook verschil. Door een deel van de basterdsuiker te vervangen door kristalsuiker krijg je een wat stevigere structuur (handig voor het behouden van de vorm). Maar vervang je teveel, dan verlies je weer die smeuïgheid. Na verschillende testen ben ik uiteindelijk in het midden uitgekomen voor deze koeken.

Nog dikkere koeken bakken?

Wie de rage van dikke chocolate chip koeken kent, zal deze koeken misschien nog niet dik genoeg vinden. Zelf vind ik die gigantische dikke koeken met vulling heel lekker, maar ook een gigantische hap. Ik bak zelf graag koekjes die ik daadwerkelijk ook helemaal op kan eten bij een kop thee zonder dat ik het gevoel heb een flinke punt taart weggewerkt te hebben. Gelukkig bleek uit de polls op Instagram, waar duizenden van jullie op hebben gestemd, dat jullie de structuur het belangrijkst blijven vinden en ze niet per se extreem groot en dik hoeven te zijn.

Ze dikker maken kan natuurlijk. Je kunt nog wat meer spelen met de verhoudingen van de ingrediënten, maar je kunt ook meer deeg gebruiken. Wat je ook veel ziet, is dat mensen de koeken in een cupcakevorm of bakring bakken. Dan kunnen je koeken op een gegeven moment niet verder uitlopen, maar nog wel rijzen zodat ze dikker worden.

Gevulde chocolate chip koeken

Tegelijk met dit basisrecept heb ik ook al 4 soorten gevulde chocolate chip koeken gemaakt. Op die recepten moeten jullie nog even wachten, maar ik heb wel vast een paar tips en weetjes:

  • Koeken vul je het makkelijkst door een balletje deeg in twee stukken te verdelen. Maak van ieder stuk een plakje, op een kant leg je de vulling en vervolgens plaats je het tweede plakje erover. Knijp de naden dicht en draai tot een bal.
  • Zorg dat er genoeg deeg om de vulling heen zit. Misschien heb je meer deeg nodig voor het beste resultaat. Houd dan ook rekening met een iets langere baktijd.
  • Je bewerkt het deeg langer, waardoor het warmer en dus ook zachter wordt. Ik zet de gevulde balletjes deeg minimaal een uur terug in de koelkast voordat ze de oven ingaan.
  • Als je iets zachts als vulling gebruikt (chocoladepasta of pindakaas bijvoorbeeld), lopen koeken vaak ook weer meer uit in de oven dan wanneer je ze niet vult. De vulling smelt in de oven en dat heeft effect op het resultaat. Om die dikte nog beter te bewaren, zou je bovenstaande tips kunnen gebruiken (de cupcakevorm of bakring).
  • De vulling kan invloed hebben op de baktijd. Ik merkte dat de koeken soms 1-2 minuten langer nodig hadden voordat ze mooi goudbruin uit de oven kwamen.

Dan een allerlaatste tip voor prachtige chocolate chip koeken: in deze Reel op Instagram deel ik twee hele simpele trucs waar je je koeken mee perfectioneert qua looks.

Basisrecept dikke chocolate chip cookies

Voor iedereen die gek is op dikke, smeuïge chocolate chip cookies. Dit recept moet je proberen!
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 220 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 tl baking soda
  • 100 gram chocolate chips melk of puur
  • extra chocolate chips ter decoratie

Instructies

  • Doe de boter, basterdsuiker en fijne kristalsuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei en het vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg het bloem, zout en de baking soda toe en zet de mixer uit zodra de bloem is opgenomen. Kneed de chocolate chips door het deeg.
  • Laat het deeg minstens 2-3 uur rusten in de koelkast (maar het liefst de hele nacht), verdeel het deeg daarna in 12 gelijke stukken.
  • Draai balletjes van de stukjes deeg en leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Ik heb altijd 2 bakplaten nodig om alle koeken te bakken. Duw nog wat extra stukjes chocolade in de balletjes deeg (zie de TIP voor de twee mogelijke manieren).
  • Bak in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 14 minuten goudbruin. De koekjes zijn na het bakken nog een beetje zacht. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en verplaats ze daarna naar een rooster waar ze volledig af kunnen koelen.
Tips

Je kunt in de balletjes deeg alvast wat extra stukjes chocolade drukken, maar het is ook mogelijk om dit direct na het bakken te doen op het moment dat de koeken nog zacht zijn.

Bewaren

In een trommel buiten de koelkast blijven de koeken 1-2 weken goed.

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (16 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

13 reacties

  1. Marijke schreef:

    Er staat in het recept:
    Laat het deeg minstens 2-3 uur rusten (maar het liefst de hele nacht), verdeel het deeg daarna in 12 gelijke stukken
    Is dit rusten op kamertemperatuur (2-3 uur) of in de koelkast (hele nacht)? En hoeveel gram per bolletje?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Koekdeeg laat je altijd in de koelkast rusten (rauw deeg nooit buiten de koelkast bewaren, dan is het niet goed meer), ik zal het nog even verduidelijken in het recept.

  2. Marieke schreef:

    Moet de roomboter op kamertemperatuur zijn of rechtstreeks uit de koelkast?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Altijd op kamertemperatuur tenzij anders vermeld.

  3. Sam schreef:

    Ik laat ze altijd een paar uur rusten in de koelkast, dan wordt het deeg steviger en lopen ze minder uit.

  4. Maarten schreef:

    Bedankt voor dit recept voor ontzettend lekkere koekjes! Ook erg leuk dat je het ontstaan ervan deelde op Instagram!

  5. Carolien schreef:

    Hoi Laura, ik had de chocolade koeken gebakken. Ze kwamen perfect de oven uit, alsof ze uit de winkel kwamen! Maar de smaak….die viel echt vies tegen, beetje rotte vis smaak. Ik las dat het kan komen door de baking soda, omdat het in dit recept niet met iets zuurs is gemengd.
    Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring hiermee of die van andere bakkers….

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei, dat klinkt heftig. Het reageert in dit recept op de basterdsuiker, dus dat zou het probleem niet moeten kunnen zijn. https://www.laurasbakery.nl/ingredienten-die-werken-met-baking-soda/

  6. Anne schreef:

    Bedankt voor het recept! Wij hebben ze ook gebakken. Smaak was goed, maar klopt het dat ze zacht blijven? Of had ik ze dan langer moeten bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zijn chewy koeken inderdaad, maar wel met een beetje knapperig randje.

  7. jolanda schreef:

    hoı hoı. we hebben hıer ın Turkıje geen chocolade chıps..dus kan je dıt ergens mee vervangen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ook prima een chocoladereep in stukjes hakken en dit gebruiken.

  8. Emma schreef:

    Letterlijk gewoon chocola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *