Basisrecept dikke chocolate chip cookies

Gepost: 9 september 2021 Laatst bewerkt: 30 juli 2023
Basisrecept dikke chocolate chip cookies

Daar is hij dan, het basisrecept voor dikke chocolate chip cookies! Nadat het normale basisrecept voor chocolate chip koeken laatst al online kwam, wachtten veel van jullie vol smart op deze variant. Ik heb véél testen gedaan in de keuken voor de perfecte dikke koek en dit is het resultaat. Dikke gevulde chocolate chip koeken zijn momenteel razend populair en dat is ook iets wat je prima kunt doen met dit recept. Daarvoor volgen nog heerlijke recepten, maar ik zal jullie alvast wat tips geven. En aangezien jullie het zo leuk vonden om op Instagram mijn zoektocht naar het perfecte recept te volgen, leg ik ook nog uit waarom ik bepaalde wijzigingen heb gedaan in de receptuur.

Zo maakte ik dikke chocolate chip koeken

Als je de recepten voor de normale en dikke koeken naast elkaar legt, vallen er twee dingen op: de hoeveelheid bloem en een extra soort suiker. Om koeken dikker te krijgen, wil je een steviger deeg. Logische stap is om dan meer bloem toe te voegen. Maar het moet ook weer niet zóveel bloem zijn dat de structuur teveel verandert. Chocolate chip cookies moeten wel zacht en smeuïg blijven natuurlijk.

In mijn basisrecept gebruik ik alleen lichtbruine basterdsuiker, basterdsuiker is ideaal als je in baksels een zachtere structuur wilt hebben. Doe maar eens wat basterdsuiker tussen je vingers en daarna hetzelfde met kristalsuiker. Je voelt dan al het verschil in structuur. In baksels maakt dit dus ook verschil. Door een deel van de basterdsuiker te vervangen door kristalsuiker krijg je een wat stevigere structuur (handig voor het behouden van de vorm). Maar vervang je teveel, dan verlies je weer die smeuïgheid. Na verschillende testen ben ik uiteindelijk in het midden uitgekomen voor deze koeken.

Nog dikkere koeken bakken?

Wie de rage van dikke chocolate chip koeken kent, zal deze koeken misschien nog niet dik genoeg vinden. Zelf vind ik die gigantische dikke koeken met vulling heel lekker, maar ook een gigantische hap. Ik bak zelf graag koekjes die ik daadwerkelijk ook helemaal op kan eten bij een kop thee zonder dat ik het gevoel heb een flinke punt taart weggewerkt te hebben. Gelukkig bleek uit de polls op Instagram, waar duizenden van jullie op hebben gestemd, dat jullie de structuur het belangrijkst blijven vinden en ze niet per se extreem groot en dik hoeven te zijn.

Ze dikker maken kan natuurlijk. Je kunt nog wat meer spelen met de verhoudingen van de ingrediënten, maar je kunt ook meer deeg gebruiken. Wat je ook veel ziet, is dat mensen de koeken in een cupcakevorm of bakring bakken. Dan kunnen je koeken op een gegeven moment niet verder uitlopen, maar nog wel rijzen zodat ze dikker worden.

50X KOEKJES 

Ben jij net als ik een echte koekjesfanaat? Van appel-kruimel rondo’s tot haverkoeken en van brookies tot stroopwafels en Jan Hagel. 50x Koekjes staat vol met heerlijke koekjesrecepten met stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Met dit bakboek kan iedere koekjesliefhebber direct aan de slag! 

BESTEL NU!

Afbeelding

Gevulde chocolate chip koeken

Tegelijk met dit basisrecept heb ik ook al 4 soorten gevulde chocolate chip koeken gemaakt. Op die recepten moeten jullie nog even wachten, maar ik heb wel vast een paar tips en weetjes:

  • Koeken vul je het makkelijkst door een balletje deeg in twee stukken te verdelen. Maak van ieder stuk een plakje, op een kant leg je de vulling en vervolgens plaats je het tweede plakje erover. Knijp de naden dicht en draai tot een bal.
  • Zorg dat er genoeg deeg om de vulling heen zit. Misschien heb je meer deeg nodig voor het beste resultaat. Houd dan ook rekening met een iets langere baktijd.
  • Je bewerkt het deeg langer, waardoor het warmer en dus ook zachter wordt. Ik zet de gevulde balletjes deeg minimaal een uur terug in de koelkast voordat ze de oven ingaan.
  • Als je iets zachts als vulling gebruikt (chocoladepasta of pindakaas bijvoorbeeld), lopen koeken vaak ook weer meer uit in de oven dan wanneer je ze niet vult. De vulling smelt in de oven en dat heeft effect op het resultaat. Om die dikte nog beter te bewaren, zou je bovenstaande tips kunnen gebruiken (de cupcakevorm of bakring).
  • De vulling kan invloed hebben op de baktijd. Ik merkte dat de koeken soms 1-2 minuten langer nodig hadden voordat ze mooi goudbruin uit de oven kwamen.

Dan een allerlaatste tip voor prachtige chocolate chip koeken: in deze Reel op Instagram deel ik twee hele simpele trucs waar je je koeken mee perfectioneert qua looks.

basisrecept dikke chocolate chip cookies-2a

 

BASISRECEPT DIKKE CHOCOLATE CHIP COOKIES

Opslaan
Recept afdrukken

4.84 van 43 stemmen

Basisrecept dikke chocolate chip cookies

Voor iedereen die gek is op dikke, smeuïge chocolate chip cookies. Dit recept moet je proberen!
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 220 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 tl baking soda
  • 100 gram chocolate chips melk of puur
  • extra chocolate chips ter decoratie

Instructies

  • Doe de boter, basterdsuiker en fijne kristalsuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei en het vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg het bloem, zout en de baking soda toe en zet de mixer uit zodra de bloem is opgenomen. Kneed de chocolate chips door het deeg.
  • Laat het deeg minstens 2-3 uur rusten in de koelkast (maar het liefst de hele nacht), verdeel het deeg daarna in 12 gelijke stukken.
  • Draai balletjes van de stukjes deeg en leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Ik heb altijd 2 bakplaten nodig om alle koeken te bakken. Duw nog wat extra stukjes chocolade in de balletjes deeg (zie de TIP voor de twee mogelijke manieren).
  • Bak in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 14 minuten goudbruin. De koekjes zijn na het bakken nog een beetje zacht. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en verplaats ze daarna naar een rooster waar ze volledig af kunnen koelen.
Tips

Je kunt in de balletjes deeg alvast wat extra stukjes chocolade drukken, maar het is ook mogelijk om dit direct na het bakken te doen op het moment dat de koeken nog zacht zijn.
Bewaren

In een trommel buiten de koelkast blijven de koeken 1-2 weken goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

43 reacties

  1. Marijke schreef:

    Er staat in het recept:
    Laat het deeg minstens 2-3 uur rusten (maar het liefst de hele nacht), verdeel het deeg daarna in 12 gelijke stukken
    Is dit rusten op kamertemperatuur (2-3 uur) of in de koelkast (hele nacht)? En hoeveel gram per bolletje?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Koekdeeg laat je altijd in de koelkast rusten (rauw deeg nooit buiten de koelkast bewaren, dan is het niet goed meer), ik zal het nog even verduidelijken in het recept.

  2. Marieke schreef:

    Moet de roomboter op kamertemperatuur zijn of rechtstreeks uit de koelkast?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Altijd op kamertemperatuur tenzij anders vermeld.

  3. Sam schreef:

    Ik laat ze altijd een paar uur rusten in de koelkast, dan wordt het deeg steviger en lopen ze minder uit.

  4. Maarten schreef:

    Bedankt voor dit recept voor ontzettend lekkere koekjes! Ook erg leuk dat je het ontstaan ervan deelde op Instagram!

  5. Carolien schreef:

    Hoi Laura, ik had de chocolade koeken gebakken. Ze kwamen perfect de oven uit, alsof ze uit de winkel kwamen! Maar de smaak….die viel echt vies tegen, beetje rotte vis smaak. Ik las dat het kan komen door de baking soda, omdat het in dit recept niet met iets zuurs is gemengd.
    Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring hiermee of die van andere bakkers….

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei, dat klinkt heftig. Het reageert in dit recept op de basterdsuiker, dus dat zou het probleem niet moeten kunnen zijn. https://www.laurasbakery.nl/ingredienten-die-werken-met-baking-soda/

  6. Anne schreef:

    Bedankt voor het recept! Wij hebben ze ook gebakken. Smaak was goed, maar klopt het dat ze zacht blijven? Of had ik ze dan langer moeten bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zijn chewy koeken inderdaad, maar wel met een beetje knapperig randje.

  7. jolanda schreef:

    hoı hoı. we hebben hıer ın Turkıje geen chocolade chıps..dus kan je dıt ergens mee vervangen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ook prima een chocoladereep in stukjes hakken en dit gebruiken.

  8. Emma schreef:

    Letterlijk gewoon chocola.

  9. hans schreef:

    het waren er 13!!!!!

  10. hans schreef:

    het waren er 13+!!!!!

  11. Angie schreef:

    echt lekker. ik heb witte en melk chocolade gebruikt waardoor het iets te zoet voor me was. Volgende keer met puur of ietse minder suiker proberen.

  12. ?? schreef:

    Kun je ook kleine koekjes maken met dit recept? En veranderd dan ook de baktijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan er kleiner koekjes van maken, maar dan zul je inderdaad een andere baktijd aan moeten houden!

  13. Dick schreef:

    Voor de eerste keer geprobeerd. De koekjes liepen erg uit en werden platte koekjes die qua structuur op boterkoekjes leken.
    Had het deeg 3,5 uur in de koelkast gedaan. Daarna 13 balletjes gerold en die 15 minuten in de (electrische) oven gedaan.
    Heb je enig idee wat ik dan fout gedaan kan hebben?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kan het zijn dat er teveel boter in de koekjes zat? Door teveel boter kunnen de koekjes erg uitlopen!

  14. Dick schreef:

    Volgens mij wel 100 gram gebruikt.
    Heb dat probleem wel vaker gehad met andere koekjes.
    Zal eens wat minder boter gebruiken.

  15. Petra schreef:

    De chocolate chips, zijn dat bakvaste chips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja!

  16. Birit schreef:

    Zou deze koekjes heeel graag willen maken! Nu heb ik alleen bakpoeder in huis, zou ik de bakingsoda kunnen vervangen voor de bakpoeder en dat wat meer toevoegen? 🙂

  17. Dick schreef:

    Laura,
    Door je link naar de chocolade-kersencake, welk recept ik meteen in mijn “koek- en cakesboek) heb gezet, vraagt je site om een beoordeling. Ik heb het meest rechtse vakje aangeklikt, maar kon niet zien of dat de juiste (positiefste) is, omdat ik geen tekst of afbeelding te zien krijg.
    Misschien even checken.
    Maar die cake lijkt mij heerlijk. Die ga ik zeker maken.
    Als dit bericht niet hier thuishoort mag je het verwijderen.

  18. Elke schreef:

    Klinkt super
    2 vraagjes?
    Ik zie geen zuurtje,hoe werkt die baking soda dan?
    En kan ik ook Zeeuwse bloem of t405 gebruiken?
    Ik ben benieuwd
    Groetjes elke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Baking soda werkt met meerdere ingrediënten, zie deze lijst: https://www.laurasbakery.nl/ingredienten-die-werken-met-baking-soda/. Wat betreft de bloem, dat kan wel hoor.

  19. Anne schreef:

    Zou je deze koeken ook kunnen maken met cacaopoeder in het deeg en dan witte chocolade stukjes voor omgekeerd effect? Zo ja, hoeveel cacaopoeder wordt dan aangeraden op basis van het recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me van wel! Hoeveel precies zou ik niet weten, want dat heb ik zelf niet getest.

  20. Cees zwart schreef:

    Zien ze er anders uit dan op de foto want de mijne zien er uit als een kletskop

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah nee dat is niet bedoeling, dat klinkt alsof je de koekjes plat hebt gedrukt of dat het deeg erg warm was.

  21. Cees Zwart schreef:

    Deeg was koud en de balletjes waren niet plat gedrukt zodoende dat ik het zo raar vind

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nou dat is zeker heel gek, ik durf ook niet te zeggen waar het dan door gekomen is.

  22. Dick Fasseur schreef:

    Ik heb het laatst gehad door een verkeerde toepassing van het recept. De helft aan deeg en de rest voor het volle pond. Ik kreeg ook kletskoppen.
    Mijn vermoeden is dat de hoeveelheid boter moet worden verminderd, maar deskundigen zullen dat beter weten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt met de helft aan deeg en de rest volle pond? Kun je uitleggen wat je precies bedoelt?

  23. Dick Fasseur schreef:

    In het recept, niet van jou, staat 500 gr zandkoekjes meel en 200 gr boter. Ik had een pak half verbruikte meel staan en vergat dat dat maar 250 gram was. Dus lekker wel met 200 gram boter. Zakte in de oven dus onmiddellijk uit. Nog wel lekker. 🤣🤣.

  24. Deem schreef:

    Heb ze net gemaakt, mijn chocolate chip cookies zijn nog nooit eerder zo perfect geworden. Heb ze wat kleiner gemaakt omdat ik maar een philips combi magnetron heb. Balletjes van 1 el maakt ogv 18-20 koekjes (6 gebakken ivm. Ruimte, de rest zijn vacuum de vriezer in gegaan) , in mijn oven op de hete lucht stand 170 graden voor 18 minuten en ze waren perfect. Ga ze zeker vaker maken!

  25. Deem schreef:

    Toevoeging aan voorgaande reactie, ik heb donkerbruine basterdsuiker gebruikt ipv lichte, heeerlijke smaak krijgen ze ervan, net alsof ze van de winkel komen.

  26. Gigi schreef:

    Hi, Is het ook mogelijk om 1tl bakpoeder te gebruiken ipv baking soda? Of moet ik daarvan minder gebruiken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, het heeft alleen een iets minder sterke werking. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/combineren-baking-soda-en-bakpoeder/

  27. Laura schreef:

    Hoi, mijn koekjes ruiken heerlijk, maar na 15min op 180 graden in de heteluchtoven zijn het nog steeds bolletjes en geen schijfjes! Boter was op kamertemperatuur. Kan ik ze wat induwen, zakken ze vanzelf nog naar schijfjesvorm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je het deeg goed laten rusten en genoeg baking soda toegevoegd? Je kunt ze eventueel wat induwen tijdens het bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept