Recepten met overgebleven eiwitten

Gepost: 27 augustus 2015 Laatst bewerkt: 8 januari 2024
Recepten met overgebleven eiwitten

Heb jij regelmatig eiwit over na het bakken of koken met ei? Gooi ze niet weg, maar kijk eens in dit lijstje voor tips en recepten met overgebleven eiwitten.

Eiwit over? Niet weggooien!

Je hebt wel eens recepten waarvoor je alleen eiwitten of eidooiers nodig hebt. Soms gaat dat om een enkel ei, maar het komt ook wel eens voor dat ik er veel meer overhoud. Hoe dan ook zonde om weg te gooien, want hier kun je prima andere recepten mee maken. Onderstaand deel ik een overzicht van recepten die je kunt maken met (overgebleven) eiwitten. Als ik de recepten al eens heb gemaakt, dan linken ze door naar de receptpagina. Lees vooral ook door als je wil weten hoe je eiwitten in de vriezer kunt bewaren.

Recepten met eiwitten

Er zijn ongelofelijk veel recepten met eiwitten te bedenken. Zeker op het gebied van bakken komt het vaker voor dat een recept om veel eiwitten vraagt. Bijvoorbeeld wanneer je aan de slag wil met schuimpjes recepten of bij het maken van een lemon meringue pie, waar een flinke lading Italiaans schuim voor nodig is. Toch zijn er ook taarten waar zowel de eiwitten als de eidooiers voor nodig zijn, zoals een hazelnootschuimtaart. Een kleine opsomming met recepten met veel eiwitten:

Natuurlijk zijn er nog veel en veel meer recepten met eiwitten te bedenken, maar in deze recepten staat het eiwit echt centraal. Ben ik nog een belangrijk recept vergeten? Laat het me dan even weten in de reacties onder het artikel. Een overzicht van recepten met alleen eidooiers vind je hier!

Hazelnootschuimpjes

Eiwitten stijf kloppen - italiaanse meringue maken

50X KOEKJES

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. In dit boek staan allerlei geweldige koekjesrecepten waar de nodige eiwitten en eidooiers in verwerkt worden. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Eiwitten bewaren

Als je niet direct een doel hebt voor je overgebleven eiwitten, dan wil je ze waarschijnlijk voor langere tijd bewaren. Dat kan het beste in de vriezer. Als je er snel mee aan de slag gaat, dan kun je het ook in de koelkast bewaren. Beide methodes leg ik uit.

Eiwitten in de koelkast

Bewaar een overgebleven rauw eiwit in een afgesloten bakje in de koelkast. Het Voedingscentrum adviseert om rauw eiwit maximaal 1 dag in de koelkast te bewaren. Het is dus zaak om snel meringues te gaan maken of het eiwit aan een lekker omelet toe te voegen. 😉

Eiwitten invriezen

Je kunt eiwitten ook prima invriezen. Een handige manier om ze in te vriezen is in een ijsblokjesvorm, dan kun je één eiwit per vakje invriezen. Handig voor als je recept straks zegt dat je vier eiwitten nodig heeft. Je laat ze even ontdooien en kunt ze daarna gebruiken. Gebruik het liefst ijsblokjesvorm die je kunt afsluiten zoals deze (hier past precies een medium eiwit in per vakje). Bewaar de ingevroren eiwitten maximaal 3 maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

25 reacties

 1. chucky1012 schreef:

  Nooit geweten dat je dit ook kan bewaren in de vriezer.

 2. Ilse schreef:

  Haagse Bluf….

 3. Karin schreef:

  Wat kan je maken als je opgeklopt eiwit over hebt? Ik had voor het recept 5 eiwitten nodig, maar dat werd zoveel dat het niet in mijn oven paste 🙂 ….

 4. Miek schreef:

  Javais of bokkenpootjes

 5. Martine schreef:

  Ik gebruik eiwitten voor havermout/bananenpannenkoekjes. Net zo lekker als met een heel ei.

 6. Marianne schreef:

  Ik heb ingevroren eiwitten opgeklopt voor op de citroen taartjes. Ik had wel moeite om het eiwit goed stijf te kloppen. Ik heb de kom en garde met citroensap ontvet. Enig idee of dat aan het invriezen ligt dat het opkloppen niet helemaal lukt?

 7. Karen schreef:

  Hoi Laura, enig idee of je kant en klare eiwitten, zoals bijv. Two chicks (AH) ook kan invriezen?

 8. Conny schreef:

  Hallo Laura,
  Geniet zo van jou recepten geweldig.
  Wil graag weten of gepasseerd eiwit
  In kunt vriezen ?
  Alvast bedankt?

 9. Conny schreef:

  Gepasteuriseerd hahaha sorry?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Haha, lekker laten passeren ;). Ik weet het eigenlijk niet zeker met gepasteuriseerd eiwit, maar het lijkt me van wel.

 10. Conny schreef:

  Ga het gewoon proberen ?

 11. Hannie schreef:

  Wat kan je met (dat) eigeel, de dooiers, doen? Vind het ook zonde om die weg te doen, bakken lukt niet echt…p.s. liefst met biogische eieren!

 12. Ingrid schreef:

  hoi Laura,
  wat ik vaak maak van overgebleven eiwit zijn kattentongen… die vinden ze hier heerlijk…en hapt zo makkelijk weg.

 13. Elke schreef:

  Beste Laura,
  Wat een leuke tips!
  Wanneer ik eiwit gebruik tijdens het bakken van granola, heeft dat dan effect op de houdbaarheid van de granola?
  Moet ik rekening houden met een minder lange houdbaarheid?
  Is er dan een verschil tussen eiwit van verse eieren of gepasteuriseerd eiwit?

  1. Laura Kieft schreef:

   Eiwitten heb ik nog nooit in granola gebruikt, dus dat durf ik je niet te zeggen. Gepasteuriseerd eiwit is verhit en mogelijke bacteriën zijn daarmee onschadelijk gemaakt, verder zijn er in principe geen verschillen. Wel vind ik met het opkloppen van eiwitten dat dit makkelijker gaat met verse eiwitten, vooral sneller.

 14. Desiree schreef:

  Hey Laura :). Ik lees dat als je ei wil invriezen je zout of suiker moet toevoegen. Deel jij die mening? Ik ga iets maken waarvoor ik 6 eidooiers nodig heb, dus ik houd veel eiwitten over die ik wil gaan invriezen.

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik heb het ooit wel eens zonder gedaan en dat lukte ook. Maar het schijnt wel beter te zijn met wat zout inderdaad. Zelf nooit geprobeerd, want ik gebruik mijn overgebleven eidooiers of eiwitten gelijk in een ander recept.

 15. Verhulst Marleen schreef:

  Hallo kan je dit met passievrucht in bonbons doen

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je kunt daar vast een vulling mee maken ja!

 16. Luc de Vries schreef:

  Hoi Laura,
  Ik gebruik eiwit veelal in Kaiserschmarren. Een eenvoudige maar lekkere variant voor pannenkoek.

  Dank voor je recept.
  Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *