Kaas-bacon bitterballen

Gepost: 13 december 2021 Laatst bewerkt: 24 november 2023
Kaas-bacon bitterballen
103

Deze kaas-bacon bitterballen stralen misschien niet op en top kerst uit, maar mij maak je er tijdens de kerstborrel heel erg gelukkig mee. Mijn hele team overigens, want na korte twijfel of dit recept deze maand online moest komen, riepen zij volmondig ‘JA’. Hier zijn ze dus, ik hoop dat jullie er ook van genieten deze maand. En ben je van plan om nog meer te gaan frituren, dan kan ik je deze recepten ook aanraden:

 

BAKTIP: Voor dit recept gebruik je enkel de eidooiers. In dit artikel geef ik meerdere tips om eieren te scheiden, maar je kan ook voor kiezen om een eierscheider kopen.

Het Borrelhapjes Bakboek 

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!

Bestel hier!

Afbeelding
Kaas-bacon bitterballen-2a

 

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Kaas-bacon bitterballen

Perfect voor iedere borrel: kaas-bacon bitterballen. Met dit heerlijke recept maak je ze helemaal zelf.
Porties: 32 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 250 gram oude kaas geraspt
  • 100 ml slagroom
  • 2 eidooiers (M)
  • 250 gram bacon
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout

Paneren

  • 2-3 losgeklopte eieren
  • paneermeel
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Bak de bacon uit, laat uitlekken en snijd deze fijn.
  • Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en roer ongeveer 2 minuten door. Er ontstaat een bal die loslaat van de bodem.
  • Voeg een scheut melk toe en roer tot deze is opgenomen. De rest van de melk voeg je in delen toe terwijl je blijft roeren. Laat dit mengsel een paar minuten doorkoken.
  • Voeg de geraspte kaas toe, roer tot dit helemaal is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg de eidooiers en slagroom toe. Roer tot deze volledig zijn opgenomen. Spatel de uitgebakken bacon door de ragout.
  • Breng de ragout op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Stort het mengsel in een ovenschaal, dek af met folie en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Zelf laat ik de ragout altijd een nacht in de koelkast staan.
  • Snijd de opgesteven plak ragout in 32 gelijke stukjes. Doe een beetje (olijf)olie op je handen en rol balletjes van de stukjes ragout.
  • Zet een diep bord of schaal klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de pan met de (zonnebloem)olie tot 180 °C.
  • Rol een bitterbal door de paneermeel, het ei, paneermeel, ei en eindig weer met de paneermeel. Herhaal dit proces voor ieder balletjes. Elke bitterbal heeft dan dus drie laagjes paneermeel.
  • Bak de kaas-bacon bitterballen in 3,5 – 4 minuten krokant en bruin. Serveer gelijk.
Bewaren

De bitterballen kun je 1-2 dagen gepaneerd in de koelkast bewaren voordat je ze afbakt. Je kunt de kroketjes ook invriezen (ongebakken), ze zullen dan iets meer tijd nodig hebben als je ze gaat afbakken (direct vanuit de vriezer).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Kirsty schreef:

    Hi Laura,

    Wat een lekker recept.
    Weet jij of dit ook in de airfryer kan? Zo ja, hoe hoog en hoe lang dan?

    Dank je!

  2. Marijke schreef:

    Mooi recept. Ik verander de paneermeel in gemalen amandelen en dan past het precies in mijn eetwijze . Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *