Ondanks dat ik gewone friet altijd zal verkiezen boven zoete aardappel friet, wilde ik wel heel graag eens zoete aardappel frietjes maken. Wij hadden namelijk een zak zoete aardappel ovenfriet gekocht en het was echt een uitgedroogd hoopje friet geworden die rechtstreeks de prullenbak in ging. Dat kon ik zelf beter. Voordat ik begon las ik mij een beetje in over hoe je de lekkerste zoete aardappel frietjes kon maken. Met tips als niet wassen, schil eraan laten en een hete oven, ging ik aan de slag. De eerste poging was een mislukking. Ik had de frieten vooraf gekruid en de kruiden waren compleet verbrand. Super lekkere frieten wel, de on-aangebrande stukjes dan. Uiteindelijk lukte het mij perfecte frieten te maken, waar nog genoeg aardappel in zat en die niet aangebrand waren. Voor ovenfrieten kreeg ik ze behoorlijk krokant en deel daarom mijn recept en aanpak met jullie.
Zoete aardappel frietjes
Ingrediënten
- 2-3 zoete aardappelen
- zonnebloemolie
- grof zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220-230 °C (boven- en onderwarmte). Was de aardappelen met de schil eraan en schrob eventueel schoon. Snijd schijven van zo’n 1 cm dikte in de lengte en snijd deze schijven vervolgens in lange frieten.
- Doe in een kom met een beetje zonnebloemolie en hussel tot alle frieten bedekt zijn met een dun laagje olie. Verdeel over een bakplaat en plaats in de hete oven. Zet de timer op 10 minuten. Na 10 minuten keer je de frieten en plaats je ze terug in de oven voor opnieuw 10 minuten. Keer de frieten opnieuw en bak nogmaals 10 minuten.
- Doordat je iedere 10 minuten de frieten keert kun je ook zien hoe ze “het doen”. Worden ze te snel bruin of blijven ze zacht? Pas hierop de temperatuur van je oven aan. Controleer of de frieten nog een extra 5 minuten nodig hebben.
- Na 30-35 minuten in totaal zijn je frieten krokant aan de buitenkant en lekker zacht aan de binnenkant. Bestrooi met grof zeezout en serveer met een klodder mayonaise.
Tips
- Tip: Realiseer je dat zoete aardappel frietjes een compleet andere structuur hebben dan gewone aardappel frietjes en dus ook anders bakken. Hoe dikker de frieten, hoe langer ze moeten om krokant te krijgen.
- Bewaren: de frietjes zijn het lekkerst om direct op te eten.
Zoete aardappelfrietjes uit de oven zijn heerlijk! Persoonlijk vind ik ze nog lekkerder met olijfolie in plaats van zonnebloemolie en heel wat paprikakruiden erbij. 🙂
Olijf olie maakt ze zacht
ik vind met olijf olie zelf niet bepaalt lekker