Zelf de allerlekkerste mayonaise maken is hartstikke eenvoudig. Je maakt het met slechts een paar ingrediënten binnen enkele minuten.
Bereiding2 minutenmin
Porties: 320gram
Ingrediënten
2eidooiers (M)
1,5tlfijne mosterd(of meer naar smaak)
1-2 tlwitte wijnazijn(of meer naar smaak)
1mespuntzout(of meer naar smaak)
250mlzonnebloemolieof een andere neutrale, plantaardige olie
Benodigdheden
staafmixerof garde
Instructies
Mayonaise maken met de garde of (staande/hand)mixer
Meng de eidooiers, mosterd, azijn en een mespunt zout in een kom. Voeg de olie in een dunne straal toe terwijl je het mengsel mixt met de garde of mixer. Ga hiermee door totdat je alle olie hebt toegevoegd en klopt het tot een romige massa. Proef of je het op smaak vindt, of voeg eventueel meer azijn en/of zout toe. Schep de mayonaise direct in een schone, goed afsluitbare pot en bewaar in de koelkast.
Mayonaise maken met de staafmixer
Voor deze methode kun je de twee eidooiers ook vervangen door één heel ei.
Doe de eidooiers (of het hele ei), mosterd, azijn en het zout in een hoge maatbeker. Daar bovenop giet je de olie. Zet de staafmixer op de bodem van de maatbeker en zet aan, terwijl je heel rustig van onder naar boven beweegt. Mix het geheel in een ruime 30 seconden tot een romige massa. Proef of je het op smaak vindt, of voeg eventueel meer azijn en/of zout toe. Schep de mayonaise direct in een schone, goed afsluitbare pot en bewaar in de koelkast.
Tips
Voor een minder zure mayonaise kun je de azijn door citroensap vervangen, dat geeft een lichte, frisse smaak.
Bewaren
In een schone, goed afsluitbare pot maximaal 1 week houdbaar in de koelkast.