Witte chocolade botercrème

321

Een taartvulling die zo lekker is dat je er maar van blijft eten. Zo kan ik deze witte chocolade botercrème het best omschrijven, ik bleef maar ‘proeven’ om te kijken of de crème wel goed op smaak was. Je moet natuurlijk wel echt zeker weten of je taart lekker wordt nietwaar? Eigenlijk is dit recept niet meer dan mijn basisrecept voor botercrème met een toevoeging van witte chocolade. Omdat er toch wel wat dingen zijn waar je op moet letten besloot ik er een apart artikel van te maken. Verdient zo’n heerlijke taartvulling ook gewoon natuurlijk.

Witte chocolade botercrème

Deze witte chocolade botercrème is een fantastisch lekkere taartvulling die je zeker eens moet uitproberen! De botercrème is om te smullen!

Ingrediënten

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gram witte chocolade

Instructies

  • Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
  • Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg (maar dit kan ook korter of langer zijn, het verschilt per fornuis, pan, etc.). Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Belangrijk is dat dit mengsel glad is en geen klontjes bevat. Zitten er nu wel al klontjes in, dan kun je het papje het best even door een zeef drukken.
  • Wanneer het mengsel is afgekoeld klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg dan het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
  • Terwijl de mixer zijn werk doet smelt je twee derde van de chocolade au Bain Marie. Wanneer dit helemaal gesmolten is haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Roer zeer regelmatig door tot alle chocolade is gesmolten. Nu is het belangrijk dat de chocolade afkoelt. Je kunt dit heel simpel testen door een beetje chocolade met je vinger op je lip te doen, het moet koel aanvoelen.
  • Wanneer de chocolade en het botercrème papje beide op dezelfde kamertemperatuur zijn, kun je verder. Voeg het bloemmengsel toe aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Je hebt nu een romige botercrème. Voeg dan de witte (nog vloeibare) chocolade in delen toe aan de botercrème, als het eerste deel is opgenomen voeg je weer wat meer toe. Ga zo door tot alle chocolade is toegevoegd.
  • Je botercrème is nu klaar voor gebruik! Tijd om er heerlijke taarten mee te maken 😀 .

Tips

  • Als je cupcakes maakt met dit recept zul je zo’n 16-20 toeven kunnen spuiten. Een taart van 20 centimeter kun je hier twee keer rijkelijk mee vullen. Je houdt waarschijnlijk zelfs nog wat over om de taart (dun) mee af te smeren.
  • In dit artikel geef ik nog meer tips over het toevoegen van smaken aan botercrème.
  • Bij het basisrecept voor botercrème vind je stap voor stap foto’s van de bereiding.
  • Je kunt de witte chocolade ook vervangen door een gelijke hoeveelheid melk- of pure chocolade (of de nieuwe Ruby chocolade!).
Bewaren

Botercrème kun je ook heel goed voorbereiden en bewaren. Daarover vertel ik je uitgebreid in dit artikel.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

120 reacties

  1. Jente van Dijk schreef:

    Hallo,

    kan je ook gewoon melk chocolade gebruiken?

    Groetjes Jente.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, staat ook bij de extra tips in het artikel 😉

  2. Tneke schreef:

    Is dit recept geschikt om een taart mee af te smeren waar fondant overheen komt? Doe het nu altijd met 50:50 boter poedersuiker maar vind dat minder lekker. Ga de taart nu vullen met Cream cheese frosting, maar daar kun je niet mee afsmeren in combi met fondant..
    alvast bedankt voor je antwoord!
    Groetjes Tineke

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, ik zou deze crème niet gebruiken als je hem nog wilt bekleden met fondant, daarvoor is hij wat te vochtig. Kans op smelten of zweten van het fondant is dan groot. Ik gebruikte daarvoor altijd de 1:1 die je noemt, als je die goed luchtig klopt en maar een heel dun laagje gebruikt proef je dat in de taart amper terug.

      1. Carolien schreef:

        Kun je deze botercrème wel gebruiken als een laag vulling voor een taart met fondant?
        En dan afsmeren met een neutrale botercrème

        1. Laura Kieft schreef:

          Ja hoor, dat kan prima.

      2. Djamilla schreef:

        Goedendag,

        Is het nog mogelijk om de taart een kleur te geven als er chocola in zit? Of moet ik dan speciaal chocolade kleurstof halen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Bedoel je daadwerkelijk de taart of doel je op bovenstaande botercrème?

          1. Djamilla schreef:

            Sorry de bovenstaande botercreme

          2. Laura's Bakery schreef:

            Dat kan gewoon hoor, wel een kleurstof op basis van olie kiezen (en niet water)

  3. karlijn schreef:

    Hey Laura,
    ik wil een taart maken en de taart afsmeren met witte chocholadebotercreme. Mijn taart bestaat uit 5 biscuits. Ik heb geen idee hoeveel ik nodig heb om hem af te smeren. Heb jij een schatting voor mij?

    Groetjes,
    Karlijn

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat weet ik zo ook niet, ligt eraan hoe groot ze zijn 😉 Bij de ingrediënten staat vermeld hoe veel je met deze hoeveelheid kunt doen, zo kun je het een beetje inschatten voor andere hoeveelheden 🙂

  4. Monique schreef:

    Hai Laura,

    Ik wil deze witte chocolade botercreme gaan gebruiken als vulling van een naked cake. Ik wil 1 van de 3 lagen met deze botercreme doen, of is dat te machtig denk je? Welke vulling zou je aanraden voor andere lagen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima, maar ik zou verder geen andere machtige vullingen nemen. Misschien gewoon een laagje jam oid. Of allemaal dunne laagjes, misschien in combinatie met wat rood fruit. Je kunt alles combineren wat je lekker vindt.

  5. gianna schreef:

    Heerlijk recept!
    Naar mijn smaak was ’t net iets te zoet, dus heb ik er sour cream en limoensap bij gedaan. Werdt door de limoen net wat dunner, maar wel erg lekker. Een aanrader dus 😉

  6. lianne schreef:

    Ik heb de botercreme laatst gemaakt alleen was het heelwel zacht en kon ik er niet hele goede toefjes mee spuiten. Weet jij.misschien waar dit aan ligt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan aan de gebruikte boter liggen, maar ook aan het warme weer.

  7. Anne schreef:

    Ik heb weinig bakervaring en heb zeker nog nooit zo’n botercrème gemaakt. Er zaten toch een paar kleine klontjes in, maar verder hij is verrassend goed gelukt! Bedankt voor het recept en de goede instructies! 😀

  8. Lisa schreef:

    Kan de botercreme een dag vantevoren gemaakt worden? En kan ik er kleurstof aan toevoegen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, beide kan.

  9. Sanne schreef:

    Hallo Laura,
    Kan ik aan deze botercreme een druppeltje kleurstof toevoegen ?

  10. Almira schreef:

    Zou deze vulling stevig genoeg zijn voor een cijfertaart? Ik wou er een maken voor mijn moeders 60e verjaardag.

    1. Laura Kieft schreef:

      zeker, ik gebruikte hem er zelf ook voor.

    2. Chelsea schreef:

      Hoi Laura! Is het zelfrijzende bloem die je gebruikt of welk soort bloem gebruik je hier voor? Alvast bedankt.

      1. Lian van Rens schreef:

        Gewoon bloem, geen zelfrijzend.

        1. Chelsea schreef:

          Ok hartelijk bedankt! Dus ik kan dit recept met gewone tarwebloem, patisseriebloem (geen zelfrijzende voor de botercréme.) klaarmaken?

          1. Lian van Rens schreef:

            Volgens mij heb ik je vraag hierboven net beantwoord 😉

  11. Jellie schreef:

    Hoi Laura,

    Is het recept eenmaal genoeg voor de vulling van het cijfer 36?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is helemaal afhankelijk van hoe groot je de cijfers maakt. Je kunt er anders 16 toeven mee maken voor cupcakes, misschien is het dan makkelijker vergelijken voor je 🙂

  12. Soumaya schreef:

    Als je plastic folie over dat mengsel van bloem en melk doet dan komen er toch waterdruppels op de folie die het mengsel snappen kunnen maken nt? Had ergens gelezen dat je de plastic folie dan best rechtstreeks op het mengsel legt om ook een korstvorming te vvoorkomen. Klopt dit?

    1. Soumaya schreef:

      Ik bedoelde slapper* autocorrectie heeft het veranderd naar snappen.

    2. Laura Kieft schreef:

      Ik doe het ook rechtstreeks op het mengsel. Maar een paar druppels water maakt niet uit hoor, heb ik ook al vele malen gehad en lukte altijd.

  13. Lize schreef:

    Hi Laura, super kort dag vraagje: net de botercreme gemaakt, nog geen chocolade toegevoegd maar hij is zo ontzettend slap geworden, bijna soep. Ik denk dat ik het bloemmengsel er te warm bij heb gedaan. Komt dit nog goed met een paar uur in de koelkast of moet ik opnieuw beginnen? De taart moet vanavond af zijn… waaaaah!

    1. Laura Kieft schreef:

      Sorry, deze reactie is te laat zie ik. Koelkast is iets dat je kunt proberen, maar als het zo last minute is zou ik zelf eerder opnieuw beginnen om geen risico te nemen. Het lukt niet altijd namelijk als het eenmaal te dun is.

  14. Judith schreef:

    Hi Laura,

    Omdat er gebruik wordt gemaakt van melk, is de taart dan nog wel een tijd goed buiten de koelkast?

    Groet, Judith

    1. Laura Kieft schreef:

      De melk is gekookt, dus dat gaat prima.

  15. Esther schreef:

    Hoi Laura,
    Kun je de botercreme wel als toef spuiten op een cupcake die eerst is afgedekt met een laagje fondant. Of is hij daar ook te vochtig voor…???
    Het lijkt me lekker om dit bij een cupcake te combineren met een frambozen vulling 😊.
    Groetjes Esther

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou het niet doen, tenzij je ze heel snel al serveert.

  16. Jeanine schreef:

    Ow my wat een heerlijke botercreme!
    Morgen de cake cijfer 9 verder opmaken, zal zo op zijn denk ik😋🤤

  17. Jolien schreef:

    Hoi Laura,

    Moet het volle melk zijn? Waarom kies jij voor melk waar je ook wel leest dat het met (slag)room wordt gemaakt? Hoor het graag. Ga binnenkort een 1e poging doen (fingers crossed)!

    1. Laura Kieft schreef:

      Halfvolle melk kan ook hoor. En ik maak mijn botercrème altijd met melk.

      1. Willemijn schreef:

        Ja, want als het per ongeluk is ontbonden door een beetje spuug ( daar zit amylase in dat zetmeel afbreekt), krijg je het nooit meer goed. En dat gebeurt per ongeluk wel eens.

  18. Elisabeth schreef:

    Deze recepten zijn GEWELDIG!! Had ik deze site maar eerder gevonden. Ik ga je boek bestellen!

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen! 😀

  19. Denise schreef:

    Hoi Laura,

    Zou ik deze botercreme kunnen gebruiken om een dripcake mee af te smeren?
    Zo niet, hoe kan ik er dan voor zorgen dat ik met een witte chocolade botercreme kan afsmeren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima.

  20. Maria Luijk schreef:

    De botercreme ziet er beetje geel uit. Is dat door de foto of is hij in het echt ook geel. Ik ga een bruidstaart maken met champagne en een witte chocoladebetercreme. Maar ze willen wel een witte taart. Dus vandaar😊

    1. Laura Kieft schreef:

      Botercreme is nooit spierwit, zeker niet als je ook witte chocolade toevoegt (want dit is ook niet wit). Je kunt met kleurstof proberen, maar je hebt wel veel nodig voor een spierwitte crème en dat kan invloed hebben op de structuur.

  21. Dorianne schreef:

    Hallo.
    Ik wil graag een toef ervan maken, voor op een cupcake. Kan dit 1 dag vantevoren? En dan buiten de koelkast bewaren? En kan ik er ook een kleine cijfer van fonfant op leggen, of gaat dit smelten? De fondant op een prikker en dan in de crème misschien beter?
    Bedankt alvast!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, een fondant decoratie zou ik wel pas op de dag zelf doen.

  22. Frans schreef:

    Is de crème ook vegan te maken (ivm allergieën)?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen met vegan vervangers, heb er zelf echter geen ervaring mee.

  23. Laura schreef:

    Kun je de resterende botercrème een langere tijd bewaren, als in de diepvries?

    1. Laura schreef:

      Deze botercrème is trouwens wel echt super lekker! Net gemaakt. Mijn nieuwe favoriet.

    2. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan.

  24. Godelieve schreef:

    Heerlijk recept, ik ga deze zeker maken! Hoe maak jij die mooie “swirls” in die glaasjes?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik spuit als het ware gewoon een toef, maar dan in een glaasje.

  25. tamara schreef:

    hoihoi,

    ik wil graag mijn taart afsmeren en een fondant look creëren is deze botercreme daarvoor geschikt?

    groetjessssss

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima.

  26. Willemijn schreef:

    Hij is makkelijk, maar naar mijn smaak erg zoet en wat weinig chocolade-achtig. Is al gauw met witte chocolade omdat het natuurlijk eigenlijk geen chocolade is. Zou je er ook meer witte chocolade in kunnen doen? Snufje zout voor meer pit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je er meer witte chocolade in doet, dan zal de crème steeds harder worden wanneer deze opstijft. Een snufje zout kan zeker. Je kunt ook proberen een deel van de suiker weg te laten.

      1. bakschatje schreef:

        ik ben bezig met deze crème voor af smeren van een red velvet cake, idd best zoet
        super last minute vraagje: ik wil er een beetje roomkaas doorheen kloppen zodat ie toch wat meer een zuurtje van een cream cheese vulling heeft. nu heb ik ergens gelezen als je cream cheese lang klopt dat het dan soep wordt; stress!!!!! want taart wordt over een uurtje opgehaald. tips&tricks welkom 😀

        1. Laura Kieft schreef:

          Ik heb geen ervaring met roomkaas door je botercrème mixen, ik gebruik in zo’n geval zelf liever cream cheese frosting.

  27. Kimsu88 schreef:

    Hallo, ik heb een vraag, alles ging perfect tot het smelten van de chocolade. Tot 3x geprobeerd en elke keer werd het klonterig. Uiteindelijk toch bij het mengsel gedaan en nu is t te dun geworden. Even in de koelkast laten stijven en uiteindelijk is het wel goed gekomen. Maar wat is er mis gegaan ? Dan weet ik dat voor een volgende keer.
    Alvast bedankt !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi, als je witte chocolade klonterig is geworden dan heeft het boven een te hoge temperatuur gestaan. Witte chocolade smelt sneller dan gewone of pure chocolade en moet daarom op een lagere temperatuur gesmolten worden. Heb je het wel au bain-marie gedaan?

  28. Kimsu88 schreef:

    Ja au bain-marie werd t de eerste keer een plakkerige klonterige plakkaat, toen nog 2x geprobeerd, ook klonterig. Was om te huilen 😔🤦🏻‍♀️

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmmm balen zeg! Was het water in het pannetje flink aan het koken? (dan is het al snel te heet voor witte choc.) Wat ook helpt: de witte chocolade zo fijn mogelijk hakken zodat het evenredig smelt en niet langer dan nodig op de warmtebron houden.

  29. Nellie schreef:

    Hoi Laura,

    Mijn dochter heeft om een flamingo taart voor haar verjaardag gevraagd. Nu heb ik elders wel gevonden hoe ik de taart zo kan decoreren dat het een flamingo wordt (lieve help, wat een uitdaging).

    Maar nu moet de taart vooral ook lekker worden. Dus ik zat tussen jouw recepten te neuzen en hier is mijn plan: Biscuit maken volgens jouw biscuit recept en dan een beetje frambozenjam en vanille botercreme tussen de lagen en de witte chocolade botercreme om de buitenkant mee af te maken. Ik ben alleen wat onzeker of combinatie van de smaken dan wel goed uitpakken. Met name de combi van twee verschillende botercremes. Wat denk jij?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Nellie, wat heerlijk dat je zo uitpakt voor haar. Het combineren van witte chocolade botercrème en gewone botercrème lijkt me absoluut geen probleem. Succes!

  30. Kimsu88 schreef:

    Het zijn zelfs die speciale smelt chocolade druppels van de Sligro, uit zo’n emmertje. Maar goed, niet alles kan in 1 keer perfect gaan 🤷🏻‍♀️ Zal de volgende keer opletten dat het water niet te heet wordt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goh, wat stom, je zou verwachten dat het daar extra makkelijk mee gaat. Succes met de volgende poging!

  31. Janneke schreef:

    Wat een heerlijk recept!
    Vanavond red velvet cupcakes er mee opgespoten en van het weekend gaan we de red velvet taart ermee vullen en afsmeren!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Perfecte combinatie! 🙂

  32. Eefje schreef:

    Beste Laura,
    Zou je de volledige taart, inclusief botercreme, maar exclusief koekjes e.d. in kunnen vriezen? En dan op de dag zelf decoreren met de m&m’s, koekjes, e.d.?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat moet in principe prima kunnen. Lees hier ook nog wat meer: https://www.laurasbakery.nl/gedecoreerde-taarten-bewaren/

  33. Moana remans schreef:

    Hey, kan je de botercreme ook maken met zelfrijzende bloem? Of moet je het met gewone bloem doen? 💘

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je bedoelt zelfrijzend bakmeel waarschijnlijk, maar de bedoeling is gewoon bloem!

      1. Moana Remans schreef:

        Ja ik bedoelde zelfrijzend bakmeel, en goed om te weten dat het met gewone bloem moet. Dankjewel!

  34. D schreef:

    Hi, ik ga overmorgen zelf een verjaardag’s taart maken voor mijn dochter, nu wil ik de taart afsmeren met je witte chocolade botercreme is het beter om na het maken de taart meteen af te smeren of eerst in de koelkast laten stijven voordat ik dag ga doen
    Voor het mooiste resultaat

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind het altijd mooier om het in etappes te doen zodat je het echt strak kunt maken.

  35. Larissa schreef:

    Kan je het papje van melk en bloem in de koelkast laten afkoelen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik nog nooit op die manier gedaan.

  36. TINA schreef:

    Het basis recept voor botercrème moet eerst nog (een half uurtje)in de koelkast voor je hem gebruikt, dat hoeft bij deze niet? Ook niet als ik hem wil maken met melkchocolade?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat is niet nodig, tenzij je zelf vindt van wel. Met melkchocolade wordt de crème nog steviger dus pas daar ook mee op (dat je het niet te lang in de koelkast zet).

  37. Lotte schreef:

    Heb je ook een idee waarmee ik de bloem zou kunnen vervangen? Wil deze botercrème graag gebruiken voor een glutenvrije taart.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat je prima glutenvrij bloem kunt gebruiken?

  38. Lobke schreef:

    Hoi Laura,
    Is het ook mogelijk blueband boter te gebruiken? Inplaats van ongezouten roomboter? Dit omdat we veel blueband boter nog hebben. En ik wil de botercreme niet al te vettig. Omdat er al veel boter in de cake zit wat eronder komt

    Alvast bedankt
    Groetjes Lobke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zolang het stevige margarine is moet dat prima kunnen.

  39. Geertje schreef:

    Kun je dit met gewone keurstof kleuren of moet je speciale kleurstof voor chocola gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je moet kleurstof hebben op basis van olie (niet op basis van water).

  40. Evy schreef:

    Als je Ruby chocolade gebruikt, blijft deze dan wel roze? Want heb gelezen dat die zijn kleur verliest als je die verdunt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, maar de kleur zal inderdaad lichter worden.

  41. Birgit schreef:

    Ik weet niet hoe ik het doe maar het is steeds geschift.. ik heb het al 5 keer opnieuw geprobeerd en lukt niet.

  42. Mirthe schreef:

    Hoi Laura,
    Even een vraagje over het melk/bloem papje. Bij mij wordt het gewoon echt een hele dikke klont. Toen het gegaard was en nog warm, had het de consistentie van een plakkerig deegje. Voor de zekerheid wilde ik het zeven, maar het was zo dik dat ik het met geen mogelijkheid door mijn zeef kreeg. Eenmaal koud was het echt een heel stevige homp. Leek me niet helemaal de bedoeling?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is inderdaad niet bedoeling. Dan heb je het waarschijnlijk te lang verwarmd en niet goed in de gaten gehouden helaas..

      1. Mirthe schreef:

        Wel continu geroerd, maar op een te groot pitje denk ik ;). Tweede poging is gelukt en de botercrème was heerlijk! Bedankt voor je lekkere recepten

  43. Ina Schipper schreef:

    Net deze botercreme voor t eerst gemaakt! Wát een ontdekking zeg! En ook gelijk goed gelukt. En heerlijk tussen donkere chocolade taart. Bedankt voor het delen

  44. lesley schreef:

    kan je ipv witte chocolade ook witte nutella erin doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, als jij het wel doet dan hoor ik graag hoe het was!

  45. Has schreef:

    Hey Laura,

    Ik ben een beetje hopeloos 😔. Ik heb al aantal keer geprobeerd om het basisrecept botercreme te maken en de structuur alles is oke, het is ook luchtig alleen ik proef altijd de poedersuiker er nog in. Ik heb het 2x gezeefd maar toch als je het proeft voel je de poedersuiker in de creme. Ik weet echt niet aan wat het ligt want mijn boter is ook goed op kamertemperatuur. Kan je me alsjeblieft helpen want ik weet echt niet wat ik juist fout doe?

    Groetjes,
    Has

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat rot Has! Ik herken niet helemaal wat je bedoelt en vind het daarom ook lastig om je een tip mee te geven, in principe wordt poedersuiker juist heel erg makkelijk opgenomen. Als ik het goed begrijp is het dus echt niet geschift (je ziet geen witte stukjes?) maar het ligt puur aan de poedersuiker?

  46. Wichel schreef:

    Beste Laura,

    Je crème ziet er fantastisch lekker uit. Ik ben alleen hopeloos opzoek naar een crème ( taartvulling) voor mijn zoon die zwaar allergisch is voor koemelk. Wat zou ik het beste kunnen doen? Heb jij tips voor mij?

    Groetjes

    Wichel

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik weet dat veel mensen deze botercrème met succes maken door sojamelk te gebruiken.

  47. Suzan schreef:

    Hi, wat een fantastisch leuke recepten en website! Ik lees ook iets over een boek, ga ik ook naar kijken.

    De witte chocolade botercrème heb ik al geprobeerd en was al erg lekker. Ik ga binnenkort de Oreo variant proberen.
    Ik twijfel nog wel of bij mijn poging van deze variant het bloem mengsel wel helemaal goed was of goed gemengd was met de rest. Je had soms nog van die stukjes die je terug herkende zeg maar. Het papje zelf was dus wel zonder klontjes, maar ik had het idee dat het niet helemaal goed mengde. Volgende keer gewoon wat langer dan de 5 minuten in het recept als ik dat merk?

    Ik las in een ander recept dat ze custard poeder gebruiken en geen bloem. Heb je dat al eens geprobeerd? Wat zijn de voordelen van deze twee varianten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Custardpoeder in botercrème heb ik nog nooit geprobeerd, dit is zelfs de eerste keer dat ik ervan hoor 😉 . Van de stukjes is lastig te zeggen, als deze niet in het mengsel van bloem en melk zaten, klinkt het meer alsof het nog stukjes boter zijn.

  48. Dorien schreef:

    Ohh nee, ik heb alweer klontjes….. Wat doe ik verkeerd???
    ze zaten niet al in het bloemmengsel, en als je de klontjes kapot knijpt, lijken ze wel uit bloem te bestaan. Het mengt niet helemaal.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou het bloemmengsel even goed door kunnen losroeren voordat je het toevoegt, dat het al wat soepeler is.

      1. Dorien schreef:

        Helaas al gedaan.

        Ik heb het nu door de zeef gedrukt.. dat lijkt wel te werken..

  49. Linda schreef:

    Ik wil een taart afsmeren en met wat kleine fondant of marsepein accessoires bekleden aan de zijkant. Bovenop en als vulling komen de witte choco botercreme. Met welke botercreme kan ik het beste afsmeren? Kan deze of toch de 1 op 1? Het worden botjes, hondenpootjes en een schildje met een 5 van fondant op de zijkant…

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je de decoratie kort voor serveren aanbrengt kun je ook deze crème gebruiken. Anders 1:1, maar dat is niet de lekkerste optie als je deze gebruikt om wat dikker af te smeren.

  50. Heike schreef:

    Hallo Laura,
    Ik wil graag een glutenvrij variant hierop maken, zou dat ook met maizena kunnen? En in welke verhouding?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat zelf nog nooit gedaan, maar lezers wel over gehoord. De hoeveelheid zeker halveren.

  51. Lien schreef:

    Hallo, de chocolade is na het mengen terug hard geworden waardoor ik een botercreme heb met hele kleine harde stukjes chocolade. Valt dit nog op te lossen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei, dan was het temperatuurverschil te groot. Dan kun je het geheel terug proberen smelten, zoals wanneer het geschift is: https://www.laurasbakery.nl/help-mijn-botercreme-is-geschift/ (maar ik heb het zelf nooit bij de hand gehad)

  52. Carole Jacquy schreef:

    Dag laura, ik wou weten of je bij de witte chocolade boter creme kleurtjes kan bij voegen??
    Ik vind het een heel lekker creme en ook stevig en wou er de taart van mijn kleindochter mee smeren maar ze ziet graag roze daarmee mijn vraag 😀

    Dank u wel
    Groetjes
    Carole

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker, gebruikt het liefst een gelkleurstof (eentje op basis van olie, niet water)

  53. Carole schreef:

    Dank u wel Laura, zal kijken waar ik die kan kopen 😀
    Groetjes
    Carole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *