Zelf scones maken moeilijk? Welnee! Met dit scones recept maak je ze met gemakkelijk zelf voor bij de high tea of brunch, uiteraard met clotted cream. Ik geef je vandaag het recept en alle baktips die je nodig hebt.

Zelf scones maken

Nadat ik jaren terug eens scones maakte die faliekant mislukten, stelde ik het opnieuw bakken uit. Met zo’n 6 á 7 jaar om precies te zijn. Ik maakte toen een chocolate chip variant die uiteindelijk meer weg had van stenen dan van scones. Ze waren echt compleet mislukt.

Maar iedere keer wanneer ik weer scones at, begon het te kriebelen om ze zelf te maken. Ik had wel weer behoorlijk last van uitstelgedrag, maar vorige week was het dan eindelijk zover en ging ik zelf aan de slag! Het zal destijds aan het recept gelegen hebben dat ik had, want eigenlijk is zelf scones maken hartstikke simpel. Met het juiste scones recept.

Scones met clotted cream

Er zijn heel veel lekkere dingen die je op dit kleine zoete broodje kunt smeren, maar dit is toch wel de meest belangrijke: clotted cream. Als je voldoende tijd (en geduld) hebt dan is het heerlijk om échte clotted cream te maken, volgens dit recept. Maar anders heb ik ook een snelle “Laura’s Bakery”-manier om een heerlijke room te maken die daar erg op lijkt. Die snelle methode vind je hier.

En wat kun je verder op je scones smeren? Enkele tips:

Scones maken

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bekijk en bestel hier!

Afbeelding

Scones recept

Wat heb je eigenlijk nodig als je aan de gang gaat met een scones recept? Niet veel. Dat kan ik alvast verklappen. De ingrediënten heb je waarschijnlijk gewoon al in huis, dus hopelijk is er na het lezen van dit artikel niets meer dat je tegenhoudt om zelf deze lekkere (meestal) lichtzoete broodjes te bakken.

  • Ongezouten roomboter, ik gebruik zelf altijd boter op kamertemperatuur, maar koude boter kan ook in dit geval.
  • Zelfrijzend bakmeel, in dit geval hoef je zelf geen extra rijsmiddel aan het beslag toe te voegen.
  • Fijne kristalsuiker, een kleine hoeveelheid om een lichte zoete smaak aan deze zoete broodjes te geven.
  • Snufje zout, dit zorgt voor een goede glutenvorming.
  • Melk, zodat de scones voldoende vocht bevatten en om ze af te strijken voordat ze de oven ingaan.
  • Uitsteekvorm, daarvoor gebruik ik altijd een uitsteker uit deze handige kartelvormige set.

Misschien zal het je zijn opgevallen, dit zijn scones zonder eieren! Die heb je echt niet per se nodig om lekkere scones te bakken.

Meer scones recepten

Ik heb sinds ik dit basisrecept online zette inmiddels al vele lekkere variaties gebakken. Je kunt ze zowel met zoete toevoegingen maken, als hartige scones. Het is allebei onwijs lekker!

En het is maar net welke smaaktoevoeging het beste bij jouw high tea of brunch past. Heb je al veel zoete taartjes op de planning? Dan kunnen hartige scones een perfecte toevoeging zijn. Hier zit vast iets tussen dat je lekker lijkt:

Scones recept bakken

Met deze tips kun jij de lekkerste scones bakken

Kan ik het deeg voorbereiden en later afbakken?

Je kunt ze het best direct bakken en dan een dagje bewaren in een trommel. De volgende dag zijn ze ook nog hartstikke lekker! Extra lekker is om de scones dan nog even op te warmen, zo’n 8-10 minuutjes is genoeg. Als ik ze niet direct (of de volgende dag) opeet, dan vries ik ze altijd in. Dat werkt ideaal.

Waardoor kan ik de melk in dit recept vervangen?

Verschillende lezers hebben mij laten weten dat sojamelk of rijstmelk prima werkt in dit recept als vervanging van de koemelk.

Waarom zijn mijn scones droog?

Dan zijn ze waarschijnlijk te lang/heet gebakken. Let er ook op dat je bij het gebruik van een heteluchtoven de temperatuur 10-20% lager zet, de baktijd blijft hetzelfde.

Kan ik het zelfrijzend bakmeel vervangen?

Als je liever bloem gebruikt dan kan dat, maar dan heb je wel bakpoeder nodig. Zonder rijsmiddel krijg je niet het gewenste resultaat in dit recept. Daar lees je hier meer over.

Wil je het zelfrijzend bakmeel vervangen door een glutenvrij alternatief? Let dan goed op wat er op de verpakking van het glutenvrije meel staat, zelf heb ik hier geen ervaring mee.

Kan ik het deeg ook met de keukenmachine maken?

Dat kan, maar dan overkneed je het snel, waardoor het plakkerig en onwerkbaar wordt.

Recept scones maken

 

Scones recept bakken

Opslaan
Recept afdrukken

4.39 van 181 stemmen

Zelf scones maken

Wist je dat zelf scones maken hartstikke simpel is? Heerlijk met een clotted cream en een beetje jam. Perfect voor bij de high tea, maar ook als tussendoortje.
Porties: 7 stuks

Ingrediënten

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 110 ml melk
  • Extra melk voor bestrijken

Benodigdheden

Instructies

  • Doe het zelfrijzend bakmeel samen met de klontjes boter in een kom. Wrijf de boter tussen je vingertoppen door het meel, het wordt dan een beetje kruimelig. Roer suiker en zout er doorheen.
  • Voeg als laatst de melk toe en roer dit met een vork of mes door tot je een klonterig mengsel krijgt. Met de hand kneed je het (kort) verder tot een soepel en zacht deeg.
  • Rol of druk het deeg uit tot een dikte van 3 centimeter. Met een ronde uitsteker van 5 centimeter doorsnede steek je de scones uit.
  • Kneed het overige deeg weer tot een bal, maak er een plak uit en steek weer zoveel mogelijk rondjes deeg uit. Ga zo door tot het deeg op is.
  • Leg alle ronde plakjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met een beetje melk.
  • Bak in 12-15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) tot ze gaar en lichtbruin zijn.
Tips

Wist je dat je ook heel gemakkelijk volkoren scones kunt maken? Het recept vind je hier.
Bewaren

Goed verpakt buiten de koelkast zo'n 4 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

174 reacties

  1. Margot schreef:

    Oh daar heb ik wel trek in! Ik heb ook ooit eens scones geprobeerd te maken en dat was geen succes. Tijd voor een nieuwe poging!

    1. Hennie Verlind schreef:

      Recept net gevolgd. Zo makkelijk en overheerlijk. Dank Laura….

  2. Marja schreef:

    Jee, ik heb het ook jaren uitgesteld omdat ze mislukt waren….dit ziet er heel eenvoudig uit, ga het toch nog eens proberen!

    Bedankt voor het recept.

    1. Marsha schreef:

      Makkelijk recept en super lekker, ik maak altijd het dubbele en dan kan ik het de volgende dag nog even in de oven opwarmen om dat krokante laagje weer te krijgen.

    2. Bert schreef:

      Ja heerlijk toch, het begint bij mij ook al te kriebelen… nou tijd om ze te maken wens me succes!

  3. Martine schreef:

    Ik maak al een tijdje zelf mijn scones. Ipv melk gebruik ik karnemelk en ik voeg wijnsteenzuur toe. De rest is hetzelfde recept. Heerlijk. En bedankt voor je clotted cream.

  4. Gerda Versluis schreef:

    Hoi Laura,
    Morgen heb ik een high-tea met 20 dames (allemaal als english ladys mét strohoed aangekleed) , en heb al het één en ander gebakken van jou recepten, lemon meringue pie, caramel brownies, gewone brownies, muffins en morgenochtend nog even de scones. Die heb ik al vaker gemaakt en zijn super makkelijk en lekker. Vroeger mislukten ze altijd bij mij, maar met dit recept is het een makkie. Voor de hartige afdeling + de bijkomende zaken als fruit, bonbons en jam, zorgen andere dames. Vorig jaar heb ik dit hier (Duitsland) geintroduceerd, was totaal onbekend, maar iedereen was zo enthousiast dat ze dit jaar weer een high tea wilden. Voor bepaalde ideen heb ik ze naar jouw side gestuurd en zijn daar zo blij mee. Het zijn allemaal Ned. vrouwen die al tig jaar in Duitsland wonen. Bedankt Laura voor je leuke, handige, praktische en niet heel moeilijke recepten. Geniet van je side.

  5. Esther schreef:

    Recept wil ik graag proberen. Maar kan ik de scones ook een dag voor gebruik maken? En hoe kan ik ze dan het beste bewaren?

    1. Laura schreef:

      Dat kan zeker, goed luchtdicht bewaren is het best

      1. Het recept dat ik gebruik kun je van te voren maken, scones uitsteken en afgedekt bewaren tot vlak voor serveren. Zodat je altijd verse scones hebt bij de high tea. Zo zijn ze nu eenmaal het lekkerst.

      2. José Goossens schreef:

        Dag Laura, gisteren de lemon curd gemaakt en vandaag de scones en de clotted cream! Werkelijk fantastisch, zag zo tegen het maken van de scones op maar ze zijn HEERLIJK. Overigens alles wat ik uit je fantastische boek maak gaat ook altijd goed.
        Veel succes met alles wat je onderneemt en wellicht komt er nog een boek en ren ik direct weer naar de boekwinkel!

  6. Fleur schreef:

    Hi kan ik ipv melk ook water gebruiken winkels zijn dicht en heb morgen een high tea en heb geen melk in huis
    Xxx fleur

  7. Gerda schreef:

    Ik zou het even bij de buren vragen of slagroom/kookroom/koffiemelk verdunnen met water. Een van deze 3 heb je vast wel in huis.

  8. Karin schreef:

    Ik durf het bijna niet te zeggen… maar je gebruikt de steker verkeerd om. De ribbels zijn niet alleen voor het uiterlijk maar ook voor de manier van rijzen (was ze overigens prima lijken hoor) het heeft ermee te maken hoe het deeg snijdt als je de ribbelkant recht naar beneden steekt.

  9. Cynthia schreef:

    Wat een leuk recept. Dit wil ik graag maken voor een high tea morgen. Kan ik het deeg al klaarmaken en morgen in de oven doen, zodat het nog warm neergezet kan worden?
    Het deeg zou ik dan luchtdicht in de koelkast bewaren?

    1. Laura schreef:

      Je kunt ze het best gewoon gelijk bakken en dan een dagje bewaren in een trommel

      1. Chantal schreef:

        Ik vond ze een dag later minder lekker. Had ze in een koektrommel bewaard.

        1. MPoort schreef:

          Gebruik eens een trommel van Tupperware, deze zijn pas echt goed luchtdicht!

  10. Pepijn schreef:

    Ik denk dat ik dit met kerst als ontbijt ga eten.. Een flink portie met lekker veel clotted cream en jam.. Ik neem de helft van dit recept anders wordt het te veel.. Dankje!

  11. Bettina schreef:

    Ze waren een succes, alleen zagen die van mij er niet zo mooi uit als die van jou.

  12. Danielle schreef:

    Hi!

    Waar kan ik het beste de melk door vervangen in dit recept?
    Ik heb namelijk een koemelkallergie.

    Xx. Danielle

    1. Laura schreef:

      je zou sojamelk kunnen gebruiken

  13. Esther schreef:

    Dit recept is ideaal! Meestal heb ik alle ingrediënten al in huis en ze zijn zo gemaakt. Daarbij zijn ze ook nog eens heeeeel lekker! Bedankt 🙂

  14. Kim schreef:

    als ik de scones op woensdag maak en dan invries voor zaterdag zijn ze dan nog goed/lekker?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat gaat prima

      1. Maartje schreef:

        Hoe lang van te voren moet je ze dan uit de vriezer halen?

        1. Laura Kieft schreef:

          1-2 uur moet voldoende zijn.

  15. Hermien schreef:

    mijn deeg is heel erg plakkerig …iemand tips??

    1. Laura schreef:

      Heb je alles wel goed afgewogen en de juiste ingrediënten gebruikt? Een beetje plakkerig is niet erg overigens.

  16. Anja schreef:

    Net de scones gebakken ,wat een leuk recept weer ,ze zijn erg lekker en zo gemaakt .
    Bedankt ?

  17. Tessa schreef:

    Dat klinkt een stuk makkelijker dan ik had verwacht. Ik ga het zeker proberen. Enig idee hoe lang ze lekker blijven nadat je ze vers maakt?

    1. Laura Kieft schreef:

      2-3 dagen ongeveer. Maar ik vries ze altijd in als ik ze niet gelijk opeet, dat werkt ideaal 🙂

  18. Irma schreef:

    Wat is het verschil als je wel of geen ei gebruikt? Ik zie in sommige recepten staan dat ze wel ei gebruiken en hierin niet. Ik wil deze graag maken voor pasen, lijken me heel lekker!

    1. Laura Kieft schreef:

      Lastig te zeggen omdat ik die recepten niet ken/heb geprobeerd. Het zit er waarschijnlijk als rijsmiddel in, maar dat zit hier ook al in.

      1. Johanna schreef:

        Ik mis het ei idd vond de scones erg droog en korrelig.

        1. ella schreef:

          Ik las jouw reactie pas nadat ik die van mij geplaatst had. Ik kreeg zoete compacte broodjes. Lekkere smaak, maar geen scones. Ik teijfelde tussen meer boter of ei toevoegen.

        2. Laura Kieft schreef:

          Als ze heel droog zijn zijn ze eerder te lang/heet gebakken. Ik heb (zonder ei) altijd malse scones.

  19. Corine schreef:

    Hoi Laura, gebruik ik kristal suiker of witte basterd suiker?

    1. Laura Kieft schreef:

      fijne kristalsuiker. Als het basterdsuiker moet zijn staat dit erbij.

  20. Amy schreef:

    Hoi Laura! Ik heb ze vandaag gemaakt, erg lekker maar die van mij blijven aan de platte kant… heb uiteindelijk de clotted cream en jam er maar op gesmeerd ipv tussen haha
    Heb je tips voor me zodat ze hoger worden?

    1. Lian van Rens schreef:

      Is er wel zelfrijzend bakmeel gebruikt? Een andere reden kan zijn is dat de scones met een draaiende beweging zijn uitgestoken. Door die beweging blokkeert het deeg aan de zijkant en rijzen ze niet goed in de oven.

  21. Nicolette schreef:

    Hoi Laura! Ik heb ze vandaag gemaakt, maar ze waren erg korrelig. Moet de boter koud of op kamertemperatuur zijn, of maakt dat niet uit. Of heb ik teveel/te weinig gekneed misschien?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik voeg de boter toe op kamertemperatuur, maar koud kan ook. Heb ik ook wel eens gedaan en ging prima. Heb je wel alles goed afgewogen?

  22. Rina schreef:

    Zojuist een poging gedaan. Mijn deeg was net lijm, uitsteken was geen optie. Heb het recept gevolgd, wat heb ik fout gedaan ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is voor mij zo lastig te zeggen. Je hebt geen ingrediënten vervangen en alles goed afgewogen?

  23. Han schreef:

    Hoe krijg je ooit 12 tot 15 scones uit deze hoeveelheid deeg? Ik heb ze 3cm dik en doorsnede van vijf cm gemaakt, maar er kunnen er echt maar 7 uit!

  24. Han schreef:

    Sorry fout gelezen!!! Ik zie nu bovenaan 7stuks staan!!

  25. Frederique schreef:

    Welke jam hoort erbij?

    1. Lian van Rens schreef:

      Bij scones kun je iedere soort jam of curd serveren. Wat jij lekker vindt!

  26. Narda schreef:

    Ik heb net je scones gebakken en de smaak is heerlijk. Alleen waren ze bij mij een stuk donkerder. Er stond niet bij op wel niveau vd oven ze moesten. Heb het toen op de middelste gedaan… moeten ze soms onder in de oven…groetjes narda

    1. Laura Kieft schreef:

      Bakken doe je altijd in het midden van de oven, tenzij anders vermeld. Verder heb je misschien een heteluchtoven? Dan moet de temperatuur 10-20% lager. Misschien heb je iets aan dit artikel: http://www.laurasbakery.nl/de-basis-van-het-bakken/

  27. isabel van kuijk schreef:

    Hallo – leuk recept, wel even een vraagje: kun je ipv zelfrijzend bakmeel, ‘gewone’ bakmeel gebruiken? Ik gebruik trouwens een biologische variant, die lijkt altijd redelijk te rijzen….

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar dan heb je wel bakpoeder nodig. Zonder rijsmiddel krijg je niet het gewenste resultaat in dit recept.

      1. Ronja schreef:

        Hoeveel heb je dan van alles nodig?

      2. Leonie schreef:

        Hoeveel bakmeel heb je dan je dan nodig voor dit recept?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat kun je uitzoeken en zelf omrekenen via bovenstaande link.

  28. Jenna schreef:

    Hoi! Weet iemand toevallig of je het zelfrijzend bakmeel zou kunnen vervangen door glutenvrij zelfrijzend bakmeel ivm glutenallergie? Alvast bedankt! Groetjes, Jenna

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen, maar vaak hebben glutenvrije baksels meer aanpassingen nodig voor een gelijk resultaat.

      1. Martine schreef:

        Ik heb nét een glutenvrije versie gemaakt volgens dit recept (met karnemelk) en ze zijn heerlijk!!
        Ik gebruik glutenvrij meel van finax (rode pak) en 8 gram bakpoeder.
        Dat wordt smullen vanmiddag!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat heerlijk, geniet ervan!

  29. Pat schreef:

    Gisteren op 1e Paasdag voor het eerst scones gemaakt met dit recept en het is zo makkelijk. Ze waren heerlijk. Heel lekker met clotted cream en lemon curd. Ook lekker met frambozenjam en bosbossenjam. Goed recept. Ik ben er heel blij mee.

  30. Madelief schreef:

    Hoi, ik wil de scones graag uitproberen, maar zag in de reacties wat over de manier waarop je de scones moet uitsteken.
    Ik heb geen uitsteekvormpje, kan dit ook gewoon met een klein glas?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou er zelfs een grote schijf van kunnen maken en deze met een mes in punten snijden, en anders met een glas.

  31. Weronika schreef:

    Hoi Laura, ik heb alleen de witte basterdsuiker, kan ik deze ook gebruiken? Of gaan de scones dan mislukken?
    En het bakken, op hoeveel graden in een hetelucht oven bakken en hoe lang?

    Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ze zullen niet mislukken hoor. In een heteluchtoven zet je de temperatuur 10-20% lager, baktijd blijft hetzelfde.

  32. Ingrid schreef:

    Nadat ik gisteren een high tea had dacht ik die zijn wel heel lekker. Dus op zoek naar een recept en kwam dit recept tegen en vanmorgen gemaakt, en het recept van. De clotted cream. Ben niet een grote bakster (nog) maar ze zijn uitstekend gelukt en heerlijk!

  33. Marjana schreef:

    Hi Laura,

    kun je ook blueberries aan het deeg toevoegen?
    Ik vind namelijk scones met blueberries heerlijk.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan op zich wel, maar ik zou dan wel bevroren bessen gebruiken, anders knijp je ze al stuk in het deeg. Misschien hebben ze ook ietsjes langer nodig in de oven door het vocht.

  34. Stienie schreef:

    Hallo laura,
    Je scones waren heerlijk, alleen iets te klein en aan de onderkant waren ze een beetje zwart.
    Wat doe ik fout.
    Zaterdag heb ik een high tea, wil ze dan weer maken maar moet ze meenemen en ben twee uur onderweg. Hoe kan ik ze het beste meenemen zodat ze niet uitdrogen

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je ze te klein vindt, dan kun je ze uiteraard groter maken. En als ze zwart zijn, dan zijn ze te lang/heet gebakken. Vervoeren kan gewoon in een trommeltje.

  35. Marit schreef:

    Simpel maar lekker!

  36. Rozemarijn schreef:

    Bij mij werden het een soort bleke baksteentjes, waarschijnlijk een te hoge temperatuur? Maar toch nog eetbaar. Volgende keer lukt het vast beter!

    1. Laura Kieft schreef:

      Als ze nog bleek zijn hebben ze waarschijnlijk gewoon nog iets meer tijd nodig.

  37. Marianne schreef:

    Hallo Laura,

    Ik ben echt fan van jouw recepten! Ik heb beide boeken en maak er regelmatig wat uit. Met kerst wat hartige hapjes gemaakt en voor vanavond cake, scones en knoflookbroodjes. Ik heb de scones gisteren al gemaakt. Nu vroeg ik me af of je de scones een dag van te voren kan afbakken en dan de dag erna in de oven kan opwarmen? Zo ja op hoeveel graden dan en hoe lang?

    Dank je wel voor je geweldige recepten!

    Groetjes,
    Marianne

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan zeker, doe ik zelf ook altijd. Zo’n 8-10 minuutjes is genoeg.

  38. Tara schreef:

    Super lekker en makkelijk! Ik heb rijstemelk gebruikt ipv gewone, gaat ook prima.

  39. Kirsten schreef:

    Mijn scones zijn veel bleker vooral aan de zijakant dan die van jou, heb je enig idee hoe dat kan?

    1. Laura Kieft schreef:

      elke oven verschilt, waarschijnlijk heeft die van jou net even wat langer nodig voor hetzelfde resultaat.

  40. Corinda schreef:

    Als ik de scores al van tevoren bak,hoe warm ik ze een dag later dan weer op?
    In de magnetron of de oven?

    1. Laura Kieft schreef:

      beide kan, ik gebruik zelf het liefst de oven.

  41. Katrien schreef:

    Lekker hoor! Ik heb gescoord met mijn scones met clotted cream op Moederdag vandaag! Dank je wel voor alle heerlijke receptjes!

  42. elly schreef:

    hallo laura, kan ik ze ook in een plastiek zak bewaren in de vriezer?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  43. Selina schreef:

    Beste Laura,
    mijn mama en ik gebruik nu al een hele tijd jouw recept en alles ging altijd goed en ze zijn super lekker, alleen willen ze de laatste tijd niet meer opkomen en krijgen we dus heel platte scones terwijl we niets veranderd hebben.

    1. Laura Kieft schreef:

      Gebruik je nu misschien bloem in plaats van zelfrijzend bakmeel?

  44. Georgina schreef:

    Kunnen door het deeg ook rozijnen gedaan worden?

  45. Thea schreef:

    Als we in Engeland zijn eet ik altijd scones, omdat ze zo heerlijk zijn.
    Dit recept vandaag geprobeerd en ze smaken zoals in Engeland.
    Met dit recept is het niet moeilijk om ze maken en ze zijn heerlijk.
    De clotted cream is ook makkelijk te maken.
    Ik wist niet dat het zo simpel was.

    Ik ga zeker nog andere dingen van Laura maken.

  46. iris schreef:

    Kan je ook het deeg een dag van te voren maken en het de dag erna bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet eerder geprobeerd, maar het lijkt me geen probleem. Ze zijn de dag erna nog net zo lekker trouwens hoor.

  47. Monique schreef:

    Heb nu twee keer de scones gemaakt, maar ze blijven niet mooi rechtop staan in de oven. Ze vallen om.
    Heb je een idee hoe dat komt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat bedoel je met omvallen?

      1. Monique schreef:

        Het deeg komt omhoog in de oven en daarna valt het om zodat ze niet als een mooie scone uit de over komt. Maar een uitgerekte scone☺

        1. Marijke schreef:

          Ik wou het zelfde vragen totdat ik aan het einde deze reactie tegen kwam. Ik en een vriendin hebben ook scones gebakken, maar we vragen ons inderdaad af waarom ze niet mooi recht op blijven staan. Ze worden dus een beetje scheef.

          Overigens was de rest van dit recept perfect! Mooi glad deeg dat niet plakt.

          1. Laura's Bakery schreef:

            Dat heeft waarschijnlijk met je oven te maken. Als de ene kant van de oven heter is, of de luchtstroom in de oven vanaf één kant steeds komt dan rijst de ene kant van de scone wat harder dan de andere kant.

  48. Ellen Visser schreef:

    Deze zijn zo makkelijk en zo LEKKER!!! Echt genieten

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedankt Ellen 😀

  49. AJ schreef:

    Hi,

    Ik heb het recept geprobeerd. Resultaat was goed en smaakte lekker. Mijn deeg bleef nogal stug, waardoor de scones er nog hobbelig uitkwamen te zien bij het rijzen.
    Moet ik dan meer melk toevoegen? Voor een gladder deeg en een mooiere scone?

    Gr Aj

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek, heb je misschien een ander soort meel gebruikt of iets aan het recept veranderd? Je zou een el melk toe kunnen voegen en doorkneden tot het zachter wordt inderdaad, maar ik zou niet teveel toevoegen.

  50. catja visser schreef:

    Hoi,ze waren erg lekker,bedankt

  51. Noa schreef:

    Hallo, ik wil deze eens proberen maken maar ik heb niet zo n cupcake vorm enig ander idee met wat ik de scones uithaal? En moet het roomboter zijn of gewoon bak boter? Dankjewel alvast?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ze ook zelf op maat snijden! Ik gebruik altijd roomboter.

  52. diane schreef:

    Alleerst gefeliciteerd met het 10 jarig jubileum. Ik heb met Pasen scones gemaakt met jou recept nu bleven ze heel laag. Wat doe ik verkeerd?

    1. diane schreef:

      Ik gebruik geen bloem, echt zelfrijzendbakmeel

    2. Laura's Bakery schreef:

      Dat is gek! Heb je het deeg wel 3 cm dik gemaakt? Misschien was het meel te oud? Dan verliest het de rijzende werking.

  53. Ilona schreef:

    Deze scones al ontzettend vaak gemaakt. Omdat het zo makkelijk, snel en ontzettend lekker is. De ingredienten heb ik meestal altijd wel in huis dus in een handomdraai staat er wat lekkers op tafel.

  54. Marijke schreef:

    Hoe zie je dat ze klaar zijn in de oven?
    Alles dat ik maak van jou lukt goed alleen is alles in mijn oven sneller klaar 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ze zouden mooi goudbruin moeten zijn. Heb je misschien een hetelucht oven? Daarvoor adviseer ik altijd om de temperatuur 10-20% lager te zetten dan in mijn recepten staat.

  55. Anneke schreef:

    Hoi! Kan ik het deeg ook in de kitchenaid maken, of ‘moet’ het met de hand?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan ook wel met de KA, maar dan overkneed je het al snel.

  56. Marijke schreef:

    Zou ik er ook bakvaste chocolade druppels in kunnen verwerken?

  57. Anna schreef:

    Geweldig recept! Ik moet glutenvrij (lactose vrij) eten. Ik heb glutenvrij zelfrijzend bakmeel gebruikt en volle lactosevrije melk. Wel normale boter. Ze zijn heel goed gelukt! Bedankt!

  58. Shan schreef:

    Wij proberen altijd veel uit via deze website, en vinden alles fantastisch ! Alleen deze scones zijn bij ons helaas niet gelukt. Hebben het recept nog eens doorgenomen maar we komen er helaas niet uit. Gebruiken wel de goede ingrediënten en de juiste hoeveelheid maar het blijft een plakkerige brei wat te dun is om er iets uit te kunnen steken. Doen we iets niet goed ? We horen het graag. Liefs

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek en vervelend zeg! Ik maak ze zelf regelmatig en heb dat probleem eigenlijk nooit, dus ik vind het lastig bepalen zo op afstand wat er precies misgaat

      1. Shan schreef:

        We gaan het nog eens proberen ! Dan laat ik zeker weten of het gelukt is. Verder zijn we gek op je recepten !! Liefs

  59. Nancy schreef:

    Overheerlijke scones. Super makkelijk te maken. We hebben gesmuld. ?

  60. Kim schreef:

    Ze zijn heerlijk, maar ik heb een vraag! Ik heb de scones vandaag gemaakt, kan ik ze morgenochtend dan even opwarmen? Zoja, hoe lang en op welke stand van de oven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, daarvoor heb ik tips in dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/gebak-opwarmen/

  61. ella schreef:

    Ik heb ze gemaakt maar bij mij werden het compacte zoete broodjes. Wel lekker maar geen scones. Waar kan dan aan liggen ? Moet er geen ei in het recept ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je alles wel goed afgewogen en geen andere aanpassingen gedaan? Ik heb ze zelf al ontelbaar vaak gemaakt en het zijn echt scones, iedere keer weer.

  62. Lieke schreef:

    Ik vind ze heerlijk alleen moet ik altijd de onderkant eraf schrapen omdat die aangebrand is, moet ik het dan lagere temperatuur doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als alleen de onderkant aanbrandt lijkt het meer aan (de stand van) je oven te liggen. Heb je misschien alleen onderwarmte aanstaan? Een lagere temperatuur kan je ook zeker proberen.

      1. Lieke schreef:

        Nee ik heb boven en onder warmte aanstaan

  63. Wilma schreef:

    Erg lekkere scones… Ik ben ermee verrast op moederdag. Zo leuk. Man had scones willen kopen, maar kon ze nergens vinden. Omdat hij al wel clotted cream en jam had, besloot hij ze dan gewoon maar zelf te gaan maken! ’s Avonds had hij even stiekem het recept gezocht. Op laurasbakery.nl, omdat ik het “daar vaak over heb”. En ze waren heerlijk! 😀

  64. Anita schreef:

    Heb ze voor het eerst gemaakt, en we zijn aan het uitbuiken nu.
    Wat lekker, en zo eenvoudig te maken. Samen met clotted cream en frambozenjam ook uit eigen keuken een ware traktatie op de zondagochtend.
    Een super geslaagd recept Laura, dank je wel!

  65. Nean schreef:

    Altijd lekker, deze scones, maar in mijn oven is 220 graden echt te hoog. Voor een heteluchtoven moet je meestal 10% van de temperatuur afhalen. Ik verwarm voor op 200 graden en draai dan terug naar 190 graden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij een heteluchtoven kun je inderdaad altijd een percentage van 10-20% aanhouden!

  66. K.Jamin schreef:

    Beste Laura, heel veel dank voor dit recept. Als groot liefhebber van Engeland, durfde ik me nooit te wagen aan scones. Tot de dag voor Kerst dit jaar. Ze waren zo goed gelukt en heerlijk. Samen met ‘jouw’ clotted cream en lemoncurd was het werkelijk een feestje en waanden we ons in Engeland. Dank je wel Laura!

  67. Marijke schreef:

    Voor het eerst van mijn leven scones gebakken en ze zijn heel goed gelukt! En bijna te gemakkelijk om te maken. Ik had ze gisteren als proef gemaakt voor een High tea voor vrijdag en ik ga ze maken voor mijn vriendinnen. Niet te lang bakken en de smaak is uitstekend.

  68. Priscilla schreef:

    Helaas net gemaakt maar het deeg is erg plakkerig kan dat kloppen ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Na het kneden zou het een soepel en zacht deeg moeten zijn. Het kan zijn dat je deeg wellicht iets te vochtig is geweest? Of heb je warme boter gebruikt?

  69. Barbara schreef:

    Vanmorgen gemaakt en ze waren heerlijk. Ik had geen stekers, dus een lange rol gemaakt en in stukken gesneden. Ging echt prima.
    Het afwegen hoeft niet zo heel precies. Deeg plakkerig? Iets bakmeel erbij en klaar.
    Top recept en super makkelijk 👍

  70. Hanna schreef:

    Dit had ik ook… ik heb echt alles goed afgewogen én zelfrijzend bakmeel gebruikt dus ik snap het niet helemaal! Ik heb gewoon extra toegevoegd totdat het niet meer plakte. Ze zijn net uit de oven en zien er prima uit!

  71. Rebecca schreef:

    Vanochtend gemaakt en ze waren heerlijk. Iets te lang in de oven gedaan, waardoor ze het meer stones ipv scones waren.
    De binnenkant was wel mooi zacht en verbaar. Nu eind van de avond wil ik er een pakken uit de trommel en zijn ze droog en stug, ook de binnenkant.

    Volgende keer temperatuur lager? (Hete lucht oven) en wat korter?
    De smaak was super in ieder geval.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit zal deels komen doordat ze wat te lang in de oven hebben gestaan, maar ook deels doordat er boter in zit dat is opgesteven. Ik warm ze graag even op in de oven (in jouw geval niet zo’n goed idee, omdat ze er al te lang hebben in gezeten) of even kort in de magnetron. Dan zijn de scones weer zacht en warm

  72. Dorothea schreef:

    Heb de scones net gebakken, was erg enthousiast, want jouw recepten zijn altijd goed, alleen had ik met een glas uitgestoken en zijn de scones allemaal uitgerekt opzij gevallen, ziet er echt niet mooi uit … Ik ga er zo nog 1 proeven en anders maak ik ze morgenochtend opnieuw en leg ze dan in een cupcakevorm, zou dat helpen??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat gek! Dat zou zeker moeten helpen ja. Wellicht zijn ze dan ook wel sneller gaar, dus let op dat ze niet droog worden.

  73. Dorothea schreef:

    Ze zijn dus echt wel lekker, maar zien er niet uit!! Ze zijn ook allemaal een andere kant op omgevallen… Vreemd….

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien heb je het deeg dan toch wat te dik gelaten? Dat ze te hoog zijn geworden door het rijzen in de oven en topzwaar werden. Soms kunnen er ook luchtstromen in de oven zijn die ze een vervelend duwtje geven 😉 . Ik hoor het wel eens vaker, maar zelf nooit last van met mijn ovens.

  74. Inge schreef:

    Ik zou graag kleine scones maken. Hoe lang zou ik ze moeten bakken dan?

    Vriendelijk bedankt voor uw reactie 🙏

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik zo ook niet te zeggen, dat kun je het beste zelf testen.

  75. Sigrid schreef:

    Verschrikkelijk! Nu heb ik een trauma.. Het deeg werd enorm klonterig en nattig. Daar viel niets aan te kneden en het resultaat was dan ook bedroevend. Wat heb ik fout gedaan? Ik heb het recept precies gevolgd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het klinkt alsof je niet lang genoeg hebt gekneed.

  76. Laura schreef:

    Hoi Laura, het deeg wordt heel plakkerig bij mij. Ik kan het daardoor niet uitrollen en de scones niet uitsteken. Ik heb er nu met de hand maar bolletjes van gemaakt. Het wordt ook geen mooi glad deeg. Wat doe ik verkeerd?
    Groetjes, Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik lees dat het al gelukt is met minder melk, fijn!

  77. Laura schreef:

    Ik heb ze meteen nog een keer gemaakt, nu met iets minder melk. En nu ging het wel goed!

  78. Hanneke schreef:

    Hoi Laura, 2x achter elkaar gebakken (boven-onder-warmte). 1e keer 15 minuten, 2e keer 10 minuten. Smaken lekker, zien er goed uit, maar onderkant verbrandt steeds. Ik ben bang als ik ze er nog korter in doe, ze niet goed gaar worden. Wat kan ik hieraan doen? Moet ik ze niet in het midden van de oven zetten, maar meer naar boven? Of op een bakrooster ipv bakplaat?
    Groetjes, Hanneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is gek, misschien is jouw oven erg sterk aan de onderkant. Je zou kunnen proberen ze iets hoger te zetten (maar pas dan op voor de bovenkant) of het op iets lagere temperatuur te bakken.

  79. Hanneke schreef:

    Dankjewel! Ik ga het proberen

  80. Suzette schreef:

    De scones waren heerlijk. Op hoeveel graden zet je de oven als je ze 8-10 min. opwarmt? Een voorverwarmde oven neem ik aan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In een voorverwarmde oven op 180 graden denk ik dat ze met een paar minuutjes wel warm zijn (maar iedere oven is anders).

  81. Mariëlle schreef:

    Bij mij waren de onderkantjes van de scones ook een beetje verbrand. Heb de lading erna op 200 grC gebakken, 18 min om de bovenkant ook wel een beetje bruin te krijgen, toen waren ze onderop donkerbruin. Probeer ze de volgende keer op 210 grC en dan 15 min. Mij scones waren wel wat groter dan jouw recept (7cm).
    De smaak was verder heerlijk!

  82. Esther schreef:

    Tip: jaren geleden op mijn zoektocht ‘waarom rijzen ze niet genoef in de oven?’ Heb ik ooit eens opgevangen, om de rondjes tegen elkaar aan te leggen op de bakplaat, dan rijzen ze mooier en gelijker. Zo schijnen ze het in engeland ook te doen. En het helpt!

  83. Helen schreef:

    Binnenkort is mijn kleine meid jarig. Thema prinsessen met een high tea lunch. Scones kunnen dan niet ontbreken maar ik wil graag mini’s maken. Blijft de baktijd en temperatuur hetzelfde? Recept zal ik volgen ipv 7 scones wil ik er 14.
    Enige tips?
    Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Ik vermoed dat je ze dan wel wat korter kunt bakken.

  84. Koosje schreef:

    3 cm? Bedoel je misschien 3 mm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee ik bedoel 3cm, dat klopt.

  85. Koosje schreef:

    Als ik ze cm hoog maak, krijg ik er geen 7 uit. Hooguit 3. Wat doe ik verkeerd?
    Ze zijn wel heel lekker trouwens, ook kleiner.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan gaat er inderdaad iets mis. Ik vermoed met de hoeveelheden. Je kunt ook de stap voor stap foto’s nog even bekijken voor hoeveel deeg je ongeveer zou moeten hebben.

  86. Laura schreef:

    Op hoeveel graden warm je ze de volgende dag 8 a 10 minuten op? 🙂

    Doe je hetzelfde als ze uit de vriezer komen? Laten ontdooien en dan 8 a 10 min opwarmen?

    Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met 150-180 graden zijn ze vaak wel warm na 10 minuutjes. En vanuit de vriezer inderdaad ook.

  87. Laura schreef:

    Oei sorry 180 graden dus als je ze gewoon opwarmt 😂 hetzelfde als ze uit de vriezer komen?

  88. Laura schreef:

    Bedankt!!!!!

  89. Eva schreef:

    Net gemaakt, ze zijn geweldig goed gelukt! Ik heb de boter en meel gepulseerd in de keukenmachine, zo krijg je een beetje flakey deeg, net zoals bij Engels piedeeg. Heerlijk recept, dank je wel!

  90. Truus schreef:

    Vanochtend toch maar weer een poging gedaan. Recept gevolgd maar de scones rezen niet. Dus kreeg een soort van harde koekjes. Kan jij een inschatting maken van wat er mis kan zijn gegaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat vervelend. Heb je misschien bloem gebruikt i.p.v. zelfrijzend bakmeel?

  91. Natas schreef:

    5 sterren
    In 1 woord WAUW! Recepten mislukken ALTIJD bij mij en ik weet nooit waarom, maar deze scones Ijn in 1 keer gelukt en ze zijn heerlijk. Ik heb alleen de melk vervangen door havermelk. Dank je wel voor dit recept!

  92. Lucy schreef:

    5 sterren
    Makkelijk te maken en smaken overheerlijk. Top recept! Bedankt

  93. Els van Nieuwenhoven schreef:

    5 sterren
    Hey Laura! Echt een SUPER recept, ik heb het al 4 keer gemaakt. Super lekker en fijn dat de clotted cream ook wordt aangegeven erbij! Heel erg bedankt voor dit recept!

  94. Femke schreef:

    5 sterren
    Heel gemakkelijk en heel lekker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept