Lemon meringue boterkoek cheesecake

Gepost: 8 april 2022 Laatst bewerkt: 8 mei 2024
Lemon meringue boterkoek cheesecake

Toen ik deze lemon meringue boterkoek cheesecake voor het eerst proefde wist ik al meteen: deze cheesecake (met boterkoekbodem!) ga ik nog vaak bakken.

Zo smaakt een lemon meringue boterkoek cheesecake

Dat is geen gevalletje ‘het beste van twee werelden’, nee, maak daar maar gewoon drie werelden van. Stel je eens voor: een heerlijk smeuïge boterkoek bodem met citroen en stukjes amandelen, daarop een lekkere vanille cheesecake-vulling en dat alles afgetopt met een frisse laag lemon curd en een romige Italiaanse meringue.

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik duik zo dadelijk linea recta de keuken in om deze taart opnieuw te bakken. Deze cheesecake is een absolute showstopper op elk feestje!

Voor de topping van deze taart gebruikte ik Italiaans schuim en dit bracht ik aan door er rozetten mee te spuiten met het 1M spuitmondje. Het ziet er prachtig uit en is helemaal niet lastig, ik leg je in dit artikel meer over de rozet spuittechniek uit.

Lemon meringue boterkoek cheesecakE (2)

Meer lemon meringue recepten

Kan jij nooit genoeg krijgen van de lemon meringue combinatie? Dat heb ik nou ook. Daarom is er al heel veel bakinspiratie met lemon curd en meringue op Laura’s Bakery te vinden, speciaal voor alle lemon meringue fans.

Ik zal een aantal van mijn favorieten voor je opsommen, maar wel eerst deze lemon meringue boterkoek cheesecake maken hè.

Lemon meringue boterkoek cheesecakE (1)

 

Lemon meringue boterkoek cheesecak

Opslaan
Recept afdrukken

4.50 van 12 stemmen

Lemon meringue boterkoek cheesecake

Alsof een engeltje op je tong piest, deze uitspraak is onwijs toepasbaar op deze lemon meringue boterkoek cheesecake. Simpelweg een overheerlijke taart!
Porties: 12 personen
24 cm vorm

Ingrediënten

Boterkoek bodem

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram suiker
  • 190 gram bloem
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen
  • 2 tl citroen-extract of 2 el extra citroenrasp
  • 80 gram amandelen fijngehakt
  • 1 ei S

Cheesecake vulling

  • 600 gram roomkaas
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 125 gram zure room
  • 2 tl vanille-extract
  • 15 gram patentbloem

Topping

Instructies

  • Voorbereiding: maak de lemon curd volgens het recept.
  • Bereiding bodem: Mix de boter en suiker romig. Voeg het ei toe en mix tot deze is opgenomen. Bloem, zout, citroenrasp en citroen-extract kun je tegelijk toevoegen, kneed tot een mooi deeg. Daarna voeg je de stukjes amandelen toe, waarna je kneedt tot het gelijkmatig door het deeg verdeeld is.
  • Vet de bakvorm in, bekleed met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Met de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Bak de boterkoek 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Haal dan uit de oven en verlaag de temperatuur tot 150 graden.
  • Bereiding vulling: Klop de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze zijn opgenomen en zo ook het vanille-extract. Voeg de zure room al mixend toe. Voeg 15 gram bloem toe en klop tot een glad geheel, maar niet te lang.
  • Giet het beslag (heel voorzichtig, de bodem is nog zacht) op de koekbodem en strijk glad met een spatel. Bak de boterkoek cheesecake in 60 minuten gaar op 150 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte). Ik zet er graag twee bakjes heet water naast in de oven, om scheuren te voorkomen.
  • Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
  • Als de cheesecake volledig is opgesteven is het tijd om de bovenkant met de lemon curd in te smeren. Je hoeft niet alles op te gebruiken.
  • Daarna maak je de Italiaanse meringue volgens het recept en schep je deze in een spuitzak. Ik gebruikte het 1M spuitmondje om de Italiaanse meringue in mooie rozetten op de bovenkant te spuiten. Brand de meringue daarna met behulp van een crème brûlée brander. Je kunt de taart ook kort onder de ovengrill zetten.

Tips

  • Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan, stop er dan een houten pollepel tussen.
  • Lees hier al mijn tips om de perfecte cheesecake te bakken. 
Bewaren

De cheesecake bewaar je in de koelkast. Nu kun je de meringue het best erbuiten bewaren, ikzelf breng de topping daarom het liefst zo laat mogelijk aan. Als je de taart goed afsluit en in de koelkast zet gaat dit prima, houd er wel rekening mee dat vocht uit de taart en koelkast invloed kunnen hebben op de laag meringue.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

  1. Nathalie schreef:

    Hallo Laura, ik wil de taart graag maken voor Pasen. Wat voor zure room gebruik je? Sour cream gebruik ik normaal enkel in koude gerechten.
    En wat roomkaas kan ik het beste gebruiken? Monchou (die is dikker) of zoiets als Philadelphia?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik gewone zure room uit de supermarkt (die heet zure room of inderdaad in sommige winkels sour cream). Zelf gebruik ik graag Philadelphia.

  2. Rozemarijn schreef:

    Wat een taart! Was echt heerlijk, groot succes bij vrienden en familie. Perfecte combinatie in smaak en substantie, erg tevreden!

  3. Ria schreef:

    Hoi ho! Op welke stand moet hij op hete lucht leven?
    (Bak de boterkoek 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Haal dan uit de oven en verlaag de temperatuur tot 150 graden)
    Mvg Ria

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dit artikel lees je alles over het aanpassen van de ovenstand: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/

  4. Yvonne schreef:

    Hoi,
    Kan ik de amandelen weglaten in de boterkoekbodem?
    Ik heb iemand met notenallergie….
    Gr. Yvonne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan!

  5. Nienke schreef:

    Ik heb een vloeibare vulling, eigenlijk al na de Philadelphia en eieren, heb ik dan te lang het beslag geslagen? Is er nog iets waardoor ik het kan redden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Cheesecakebeslag is ook vrij vloeibaar, dat bakt steviger in de oven en daarna stijft het verder op in de koelkast. Of bedoel je na het bakken? Dat klinkt alsof de taart nog niet gaar is dan.

  6. Simone schreef:

    Wat een succes was deze taart.
    Voor het eerst een cheescake gebakken.
    Was altijd een beetje bang dat het te stevig zou worden of zou scheuren …
    Heerlijk smeuïg en wat een smaken!!
    Boterkoek, Cheesecake, lemoncurd en merengue mmmm alle lekkere dingen bij elkaar. Iedereen vond hem heerlijk!!!

  7. Dirk schreef:

    Dag Laura,

    Ik heb de lemon cheesecake vorige week gemaakt en ze is werkelijk heerlijk. Wel had ik 80 gram amandelpoeder gebruikt ipv de amandelen enkel te hakken. Het resultaat was een heerlijke malse bodem. Nadat de taart volledig klaar was én afgekoeld hebben we ze in punten gesneden en de helft ingevroren. Die ingevroren punten hebben we gisteren opgegeten, ze waren werkelijk nog steeds perfect na ontdooien. Dit invriezen is een goeie manier om het uitlopen van de merengue te vermijden in de koelkast. Je haalt je punten die je nodig hebt uit de diepvries en twee uur later zijn ze perfect op kamertemperatuur. Wij gaan de taart zeker nog maken, vooral in de zomer als het heet is geeft lemon curd die zalige zure zoetheid.
    Groetjes Dirk en Yves

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een goede tip, dank! En super om te horen dat jullie er zo van hebben genoten.

  8. Caroline Piek schreef:

    Denk je dat deze taart ook lekker is met zelfgemaakte limoencurd?

    Groeten, Caroline

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk het wel, klinkt lekker!

  9. Annemarie schreef:

    Hoi hoi,
    Net de taart gemaakt. Hij gaat nu de koelkast in. Alleen de bodem voelt nog heel zacht en nattig aan: word dat nog harder in de koelkast?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is het goedgekomen met de taart? Ik vraag me af hoe je weet dat de bodem zacht en nattig aanvoelt, deze zit als het goed is onder de cheesecake toch?

  10. Annemarie schreef:

    Hoi hoi, ik merkte dat omdat het enorm plakte aan de bakvorm (de zijkant) en door het aanraken van de bodem voelde het nog heel zacht en plakkerig aan. Ik kon het deeg ook tijdens het kneden niet met mijn handen doen omdat het veels te plakkerig was. Na de koelkast hebben wij het gewoon opgegeten en het was heerlijk alleen de bodem was nog steeds heel plakkerig en lastig van de bodem af te halen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt alsof de boterkoek dan niet lang genoeg is afgebakken (of dat er iets mis is gegaan in de verhoudingen). Fijn dat het alsnog gesmaakt heeft!

  11. R Boer schreef:

    Ik heb de taart al af, nu wil ik de meringue maken.
    Ik heb de taart morgenochtend nodig, maar morgenochtend geen tijd om hem af te maken (lees de meringue).
    Wat kan ik het beste doen? Ik wil niet debat de meringue uitdroogt. Kan ik de taart in z’n geheel afmaken en voor een nachtje in de vriezer doen?
    Groet Roelinde

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is het gelukt? Ik raad niet aan meringue voor te bereiden. Dat zakt meestal in in combinatie met vocht.

  12. R Boer schreef:

    De taart is zeker gelukt! Hij was echt heerlijk, kreeg veel complimenten!! Helemaal afgemaakt, nachtje in de vriezer, volgende ochtend er uit 2 uurtjes van te voren. Jammer dat ik geen foto kan plaatsen.. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept