Toen ik deze lemon meringue boterkoek cheesecake voor het eerst proefde wist ik al meteen: deze cheesecake (met boterkoekbodem!) ga ik nog vaak bakken.
Zo smaakt een lemon meringue boterkoek cheesecake
Dat is geen gevalletje ‘het beste van twee werelden’, nee, maak daar maar gewoon drie werelden van. Stel je eens voor: een heerlijk smeuïge boterkoek bodem met citroen en stukjes amandelen, daarop een lekkere vanille cheesecake-vulling en dat alles afgetopt met een frisse laag lemon curd en een romige Italiaanse meringue.
Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik duik zo dadelijk linea recta de keuken in om deze taart opnieuw te bakken. Deze cheesecake is een absolute showstopper op elk feestje!
Voor de topping van deze taart gebruikte ik Italiaans schuim en dit bracht ik aan door er rozetten mee te spuiten met het 1M spuitmondje. Het ziet er prachtig uit en is helemaal niet lastig, ik leg je in dit artikel meer over de rozet spuittechniek uit.
Hallo Laura, ik wil de taart graag maken voor Pasen. Wat voor zure room gebruik je? Sour cream gebruik ik normaal enkel in koude gerechten.
En wat roomkaas kan ik het beste gebruiken? Monchou (die is dikker) of zoiets als Philadelphia?
Ik gebruik gewone zure room uit de supermarkt (die heet zure room of inderdaad in sommige winkels sour cream). Zelf gebruik ik graag Philadelphia.
Wat een taart! Was echt heerlijk, groot succes bij vrienden en familie. Perfecte combinatie in smaak en substantie, erg tevreden!
Hoi ho! Op welke stand moet hij op hete lucht leven?
(Bak de boterkoek 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Haal dan uit de oven en verlaag de temperatuur tot 150 graden)
Mvg Ria
In dit artikel lees je alles over het aanpassen van de ovenstand: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Hoi,
Kan ik de amandelen weglaten in de boterkoekbodem?
Ik heb iemand met notenallergie….
Gr. Yvonne
Ja hoor dat kan!
Ik heb een vloeibare vulling, eigenlijk al na de Philadelphia en eieren, heb ik dan te lang het beslag geslagen? Is er nog iets waardoor ik het kan redden?
Cheesecakebeslag is ook vrij vloeibaar, dat bakt steviger in de oven en daarna stijft het verder op in de koelkast. Of bedoel je na het bakken? Dat klinkt alsof de taart nog niet gaar is dan.
Wat een succes was deze taart.
Voor het eerst een cheescake gebakken.
Was altijd een beetje bang dat het te stevig zou worden of zou scheuren …
Heerlijk smeuïg en wat een smaken!!
Boterkoek, Cheesecake, lemoncurd en merengue mmmm alle lekkere dingen bij elkaar. Iedereen vond hem heerlijk!!!
Dag Laura,
Ik heb de lemon cheesecake vorige week gemaakt en ze is werkelijk heerlijk. Wel had ik 80 gram amandelpoeder gebruikt ipv de amandelen enkel te hakken. Het resultaat was een heerlijke malse bodem. Nadat de taart volledig klaar was én afgekoeld hebben we ze in punten gesneden en de helft ingevroren. Die ingevroren punten hebben we gisteren opgegeten, ze waren werkelijk nog steeds perfect na ontdooien. Dit invriezen is een goeie manier om het uitlopen van de merengue te vermijden in de koelkast. Je haalt je punten die je nodig hebt uit de diepvries en twee uur later zijn ze perfect op kamertemperatuur. Wij gaan de taart zeker nog maken, vooral in de zomer als het heet is geeft lemon curd die zalige zure zoetheid.
Groetjes Dirk en Yves
Wat een goede tip, dank! En super om te horen dat jullie er zo van hebben genoten.
Denk je dat deze taart ook lekker is met zelfgemaakte limoencurd?
Groeten, Caroline
Ik denk het wel, klinkt lekker!
Hoi hoi,
Net de taart gemaakt. Hij gaat nu de koelkast in. Alleen de bodem voelt nog heel zacht en nattig aan: word dat nog harder in de koelkast?
Is het goedgekomen met de taart? Ik vraag me af hoe je weet dat de bodem zacht en nattig aanvoelt, deze zit als het goed is onder de cheesecake toch?
Hoi hoi, ik merkte dat omdat het enorm plakte aan de bakvorm (de zijkant) en door het aanraken van de bodem voelde het nog heel zacht en plakkerig aan. Ik kon het deeg ook tijdens het kneden niet met mijn handen doen omdat het veels te plakkerig was. Na de koelkast hebben wij het gewoon opgegeten en het was heerlijk alleen de bodem was nog steeds heel plakkerig en lastig van de bodem af te halen
Dat klinkt alsof de boterkoek dan niet lang genoeg is afgebakken (of dat er iets mis is gegaan in de verhoudingen). Fijn dat het alsnog gesmaakt heeft!
Ik heb de taart al af, nu wil ik de meringue maken.
Ik heb de taart morgenochtend nodig, maar morgenochtend geen tijd om hem af te maken (lees de meringue).
Wat kan ik het beste doen? Ik wil niet debat de meringue uitdroogt. Kan ik de taart in z’n geheel afmaken en voor een nachtje in de vriezer doen?
Groet Roelinde
Is het gelukt? Ik raad niet aan meringue voor te bereiden. Dat zakt meestal in in combinatie met vocht.
De taart is zeker gelukt! Hij was echt heerlijk, kreeg veel complimenten!! Helemaal afgemaakt, nachtje in de vriezer, volgende ochtend er uit 2 uurtjes van te voren. Jammer dat ik geen foto kan plaatsen.. 🙂
Beste Laura, deze taart ziet er hemels uit, ik eet alleen geen kaas… kan ik de roomkaas vervangen door iets anders zonder caseïne? Is kokos- of amandelyoghurt een optie? En zo ja, met of zonder de zure room?
Grt, RH
Dat heb ik zelf niet getest, vermoed dat het niet zo 1 op 1 te vervangen is en dat het niet hetzelfde resultaat zal geven. Neem anders en kijkje tussen mijn andere boterkoek recepten: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/boterkoek/
ik deze in de week gemaakt voor 80 personen
en ze vonden zo heerlijk lekker dat ze nog eens wild proeven