Kan ik de wodka ook door jenever of brandewijn vervangen?
Dat kan absoluut. Ik las ook in één van de reacties dat je het met liqor 43 zou kunnen maken. Genoeg leuke variaties te bedenken!
Met dit makkelijke recept kun je zelf advocaat maken. Lekker om te serveren in glaasjes met slagroom of om te verwerken in baksels voor Pasen.
Het komt niet vaak voor dat ik een baksel maak dat ik zelf niet lekker vind. Ik begon ooit met de kokosmakronen voor mijn vader en nu maakte ik zelf advocaat die daarna direct naar mijn zusje ging.
De sneeuwster taart kan ik dan ook aan dit lijstje toevoegen, want daar zit ook advocaat in. Die advocaat had ik toen kant en klaar gekocht en was op basis van brandewijn. De brandende nasmaak was niet mijn ding, dus toen ik las dat je advocaat ook met wodka kunt maken wist ik hoe ik het ging aanpakken.
Eerlijk is eerlijk, je maakt mij nog steeds niet blij met advocaat, maar deze variant vond ik wel vele malen lekkerder. Dus hier is hij dan: met dit recept kun je zelf advocaat maken, met wodka weliswaar. Een recept wat echt bij Pasen hoort en waar dan ook al jaren om gevraagd wordt.
Neem ook eens een kijkje in de Pasen categorie op het blog. Hierin staan álle recepten met paasthema gebundeld.
Advocaat is een alcoholische drank die officieel gemaakt wordt met eieren, suiker en brandewijn of jenever. De combinatie van deze ingrediënten zorgt voor een romige textuur, een hele eigen zoete smaak, maar ook een ietwat bittere, brandende nasmaak door de brandewijn.
Deze romige drank heeft een hoog alcoholpercentage, waardoor advocaat vaak gedronken wordt als aperitief, toetje of gewoon als een kleine traktatie halverwege de zondagmiddag. Het wordt niet voor niets in een klein glaasje geserveerd, vaak nog met een dikke toef slagroom erop. Net een gebakje. Met een hoop alcohol erin, dat dan weer wel.
Advocaat schijnt al honderden jaren gedronken te worden in Nederland en België. De oudst bekende vermelding stamt uit de 17e eeuw en werd omschreven als een drankje gemaakt van eieren en brandewijn, dat werd gedronken door de Nederlandse elite.
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Je kunt advocaat niet alleen op zichzelf als drank of toetje serveren, maar je kunt het ook heel goed als ingrediënt voor gebak en desserts inzetten. Zo ging het heel goed als vulling van de sneeuwster taart, die op de foto hieronder te zien is.
Het romige van advocaat smaakt bijvoorbeeld ook lekker bij een biscuit taart, chocolade taart, op een zanddeegbodem of bij een bolletje vanille-ijs. En laten we ook hier vooral de slagroom niet vergeten. Advocaat en slagroom zijn beste vrienden.
Naar mijn idee was het de laatste jaren niet meer zo populair als drankje, maar volgens mij begint dat wel weer te veranderen doordat het echt een bijzondere draai aan een zoet baksel of dessert kan geven.
TIP! Bij het bereidingsproces verwarm je het mengsel op een gegeven moment tot 62 graden. Daarbij is het handig om een suikerthermometer te gebruiken. Zelf heb ik deze, waar ik erg tevreden over ben.
Dat kan absoluut. Ik las ook in één van de reacties dat je het met liqor 43 zou kunnen maken. Genoeg leuke variaties te bedenken!
Je zou een advocaatroom kunnen maken door 100 ml opgeklopte slagroom heel voorzichtig door het eindresultaat te spatelen. Maar let wel, ik heb dit zelf nog niet eerder geprobeerd.
Het blijven rauwe eieren, dus daarbij loop je altijd een risico. Als je dit recept voor een risicogroep maakt, probeer dan of je gepasteuriseerde eigelen bij een groothandel kunt vinden en maak de advocaat daarmee.
Om dit op te lossen kun je er eventueel (als het nog lauw-warm is) wat gelatine in oplossen, maar het zou niet nodig moeten zijn als je het proces met de suikerthermometer goed gevolgd hebt.
Ik ben zo ongelooflijk enthousiast over dit nieuwe Laura’s Bakery product: we hebben recept printables gemaakt die helemaal gratis te downloaden zijn! Vorige week vroeg ik op Instagram wat jullie momenteel bakken thuis, met de kinderen of gewoon zelf ter vermaak. Daaruit kwam voornamelijk dat kinderen koekjes in verschillende vormpjes en cupcakes willen bakken. Om daarna te versieren uiteraard. Ook werd er veel genoemd dat het handig zou zijn als de kids zelf aan de slag kunnen gaan. Met makkelijke recepten dus. Daarom heb ik twee goede en lekkere recepten uitgekozen, deze nog eenvoudiger uitgewerkt en laten voorzien van illustraties. Ik ben onwijs blij met het resultaat en ik hoop jullie ook. Ik kan niet wachten om foto’s te zien van de kids in actie en hun resultaten. Deel je die op socials? Tag mij dan vooral, vind ik leuk!
Zoals je ziet hebben we dus twee printables gemaakt. Eentje voor suikerkoekjes die hun vorm behouden tijdens het bakken en eentje voor heerlijke cupcakes. Beide perfect om na het afkoelen te decoreren. Er staan al een paar suggesties bij voor de decoraties, maar gebruik vooral wat je zelf mooi en lekker vindt.
We hebben een aparte pagina aangemaakt waar je deze recepten gratis kunt downloaden. En in de toekomst zal deze ook nog verder aangevuld worden met meer printables.
Veel bakplezier allemaal!
Bakken zonder bloem, welke mogelijkheden heb je dan nog? Nou genoeg hoor, let maar op.
Wat een gekke wereld leven we momenteel in zeg. Ik kwam vorige week zondag terug van vakantie en kwam voor mijn gevoel in een complete chaos terecht. De supermarkten hadden lang niet alles wat ik nodig had, niet heel handig aangezien ik echt niks meer in huis had zo na de vakantie. Inmiddels heb ik een redelijke basis bij elkaar weten te vinden gelukkig, ik heb zelfs 2 pakken bloem kunnen kopen. Iets waar veel van jullie nog moeite mee hebben zoals ik merk in alle berichtjes die ik krijg. En bakken zonder bloem, dat is toch nog best lastig.
Uiteraard worden de supermarkten constant bijgevuld en zijn alles producten in magazijnen gewoon op voorraad, maar zolang iedereen nog steeds blijft hamsteren (niet doen dus, nergens voor nodig!) grijp je nog wel eens mis. Niet handig om zonder bloem te zitten als je graag wilt bakken. En bakken, dat willen jullie massaal doen heb ik gemerkt de afgelopen dagen. Qua drukte lijkt het wel kerst op Laura’s Bakery, ongelooflijk!
Om iedereen die geen bloem kan vinden te helpen, heb ik een verzameling gemaakt van recepten zonder bloem. Kun je toch nog aan de bak thuis (als je de rest weet te vinden dan 😉 ).
Als je zonder bloem wilt bakken, kom je al snel uit op no bake recepten. Bakken zonder oven dus. De volgende recepten zijn daar een heerlijk voorbeeld van:
Geen zin in hele taarten? Er is ook genoeg klein gebak waar geen bloem aan te pas komt, kijk maar eens:
Die slagroomtruffels brachten me op een idee. Want ik heb ook heel veel truffels op basis van koekjes online staan. Oreo’s, Bastogne koeken, stroopwafels en nog veel meer. Als je zoekt op truffels vind je ze allemaal, maar hier vast 3 die ook heerlijk zijn:
Wanneer je geen bloem kunt vinden, dan kun je je ook nog aan schuimpjes wagen. Iets wat ik als kind ontzettend leuk vond om te maken. Nu nog steeds trouwens:
Dan nog een paar laatste recepten in dit overzicht met inspiratie. Fudge is ontzettend simpel en lekker als snoepje en de panna cotta en tiramisu zijn heerlijk als dessert:
Er zijn natuurlijk nog veel meer recepten op Laura’s Bakery te vinden waar geen bloem voor nodig is, dus kijk gerust even lekker rond. Maar met bovenstaande recepten denk ik dat jullie wel weer even zoet zijn. Ik zal de komende tijd nog wat meer van dit soort overzichten maken. Eentje met recepten zonder ei en een ander met makkelijke recepten staan al op de planning. Mocht je nog andere specifieke inspiratie zoeken: laat het weten in een reactie!
Uit een poll een tijdje geleden op Instagram bleek dat jullie maar wat graag een frambozen cakerol op het blog wilden zien. Daar ging ik dus mee aan de slag. Met de lente in mijn bol besloot ik er een frambozen-citroen cakerol van te maken. En ik weet dat dit soort rollen altijd benoemd worden als cakerol, maar eigenlijk zou het een biscuitrol moeten zijn. Ik heb voor de basis namelijk een vanille biscuit gebakken. Het is ook mogelijk om cake te gebruiken, maar persoonlijk vind ik dit niet zo fijn werken als je het op wilt rollen. Nee, geef mij maar een biscuit. Deze variant vulde ik met frambozenjam, citroen botercrème en verse frambozen. Eet smakelijk!
BAKTIP: Ik gebruikte voor het biscuitdeeg een bakplaat van 25 x 35 cm, zoals deze bakplaat.
Meestal beleg ik mijn bruschetta’s pas als ze uit de oven komen, maar deze pizza bruschetta belegde ik juist voordat ze de oven ingingen. En je zet ze ook gelijk warm op tafel. Beetje tomatensaus, kaas en Parmaham en ze waren al klaar om in de oven te schuiven. Ik belegde ze zoals mijn favoriete pizza die ik vrijwel altijd maak of bestel. Eenmaal uit de oven nog wat verse basilicum erbij en je kunt aan tafel. Ik genoot ervan als lunch, maar ze zijn natuurlijk ook heerlijk bij de borrel, als voorgerecht of gewoon terwijl je op de bank een filmpje aan het kijken bent. En varieer gerust met het beleg, dat is het fijne aan pizza’s en dus ook aan pizza bruschetta.
Je zou kunnen zeggen dat ik momenteel iets heb met carrot cakes. En dan vooral alle variaties die mogelijk zijn met de smaken van deze taart. In de afgelopen maanden maakte ik al een carrot cake bananenbrood, carrot cake eierkoeken en nu is de carrot cake granola aan de beurt. Wortel door je yoghurt denk je, is dat niet raar? Heb ik ook even gedacht, maar als het door ander zoet gebak kan, dan kan het ook prima bij het ontbijt vond ik. Ik heb het inmiddels al voor je getest en kan zeggen dat het meer dan uitstekend smaakt. Ga jij deze granola ook proberen?
Het duurt misschien nog bijna 4 weken, maar voor je het weet zitten we allemaal aan het paasontbijt. Van veel van jullie krijg ik al berichtjes dat jullie receptinspiratie opdoen en de nodige recepten hebben opgeslagen. En dat opslaan van recepten, dat doe je natuurlijk gewoon in je eigen account. Geen idee waar ik het over heb, lees dit artikel dan even. Daar vertel ik meer over deze functie en hoe je nou precies je recepten kunt opslaan in collecties die je zelf aanmaakt. Misschien komt een van deze broodrecepten er wel in te staan? Ik zette mijn favoriete broodrecepten voor je op een rijtje, zoet én hartig. Want Pasen is een natuurlijk een perfect moment om zelf lekker brood te bakken.
Laten we beginnen met wat zoete broodjes. De klassieke hot cross buns bijvoorbeeld. In Nederland nog niet heel erg bekend, maar het is een broodje dat echt bij Pasen hoort, ik heb er uiteraard een recept voor. En vorig jaar zette ik vlak voor Pasen deze broodjes met banketbakkersroom en blauwe bessen online. Ze werden massaal door jullie gemaakt, begrijp ik helemaal.
De mini stolletjes zette ik online voor kerst, maar die passen ook prima bij Pasen natuurlijk. Deze kleine broodjes staan extra leuk op de ontbijttafel. Voor de mensen die niet dol zijn op spijs zet je er dan de pumpkin spice-hazelnoot rolls naast. Doe mij van beide maar een stukje!
De volkoren kaiserbroodjes zijn al door ontzettend veel mensen gemaakt, superleuk om te zien! Ik heb ze zelf ook al een aantal keer gemaakt en grote kans dat ik dit ook weer doe voor de paasdagen. Het no knead bread is ook een goede trouwens. Dit deeg hoef je niet te kneden en heeft bovendien een heerlijk knapperige korst.
Ook van hartige broodjes kun je prima rolletjes maken. De flammkuchen broodjes vond ik zelf een erg groot succes. Die zijn wat kleiner en daardoor erg geschikt als wat kleiner hapje. De spinazie-ricotta broodjes zijn groter, maar zeker niet minder lekker. Het is een van mijn favoriete hartige broodjes.
Ooit al eens kleine focaccia’s gemaakt? Ik maak ze ieder jaar nog wel een paar keer. Ze zijn namelijk ideaal om in te vriezen en dan wanneer ik soep eet weer te ontdooien. Ook op de paastafel zullen ze niet misstaan. Een andere favoriet is maïsbrood en dat is dus ook heel erg goed zelf te maken.
Ik heb weer ontzettend veel zin gekregen om lekkere broodjes te bakken. Nu nog een keuze maken 😉 .
Ik had nog nooit zelf blondies gebakken. Het basisrecept voor blondies dat online staat had Lian namelijk gemaakt. En als bakblogger kan ik het natuurlijk niet maken om nog nooit zelf een blondie gemaakt te hebben. Ik koos voor deze schandalig lekkere Speculoos blondies en het water loopt me alweer in de mond nu ik aan deze blondies denk. Iedereen uit mijn testpanel was er ook weg van. Een blondie heeft (in de verte) wat weg van een brownie, maar lijkt qua structuur eigenlijk nog meer op boterkoek. Nou en dan weet je het wel, want vorige week vertelde ik jullie nog dat ik de laatste tijd zo dol ben op boterkoek. Ik zou zeggen: haal alles in huis en ga vandaag nog aan de slag!
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Ik bak altijd graag met speculoos, die kruidige, karamelachtige smaak maakt echt elk baksel net wat lekkerder. Of je nu iets zoekt voor bij de koffie of een toetje om indruk mee te maken, met speculoos zit je altijd goed. Ben jij ook fan? Probeer dan naast dit heerlijke recept ook een van mijn andere speculoos recepten:
Twijfel je wel eens tussen speculaas en speculoos? In dit artikel lees je precies wat het verschil is. Zo weet je voortaan precies wat er in je beslag gaat.
Na een artikel bomvol met quiche inspiratie vorige week, is het nu tijd voor mijn nieuwste creaties: de tomaten quiche. In veel van mijn quiches zitten tomaten, maar ik had nog nooit een quiche met alleen maar tomaten gemaakt. Leek me wel heel erg lekker, dus ik ging aan de slag. Ik koos voor kleine tomaatjes in verschillende kleuren, dat ziet er een stuk gezelliger uit. Uiteindelijk heb ik een halve kilo tomaten gebruikt voor deze quiche. Goedegekeurd door zowel mijzelf als mijn team, want we hebben er van zitten smullen tijdens de lunch. Als je hem serveert voor het avondeten is het lekker om er een salade bij te serveren.
Valt deze heerlijke quiche met tomaten in de smaak? Neem dan ook eens een kijkje bij mijn andere recepten voor heerlijke vegetarische quiches en hartige taarten:
Je herinnert je vast nog mijn citroen-gember havermoutkoeken van vorige maand. Ik wel in ieder geval, ik droom er nog net niet van. Zó lekker vind ik ze. Ik schreef toen al dat ik een goed basisrecept voor brosse haverkoeken wilde maken. Nou, daar heb ik niet lang mee gewacht. Ik hoefde zelfs bijna niets aan te passen voor een goede basis. Om zeker te weten dat ik niet als enige zo lyrisch was over mijn koeken deelde ik ze uit en ik was maar wat blij dat iedereen zo enthousiast was. Mijn koekjespot zit nu nog vol, maar ik weet al met welke koekjes hij gevuld gaat worden zodra hij leeg is.
BAKTIP: Om het deeg in plakjes van 1 cm te snijden, gebruik ik een scherp mes of een deegsteker.
Ben jij net als ik een echte koekjesfanaat? Van appel-kruimel rondo’s tot haverkoeken en van brookies tot stroopwafels en Jan Hagel. 50x Koekjes staat vol met heerlijke koekjesrecepten met stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Met dit bakboek kan iedere koekjesliefhebber direct aan de slag!
Al een hele tijd geleden maakte ik no bake pindakaas mueslirepen. Zalig kan ik je vertellen. Ik heb ze al een paar keer gemaakt, maar was toe aan een variatie. Dit keer ging ik voor no bake mueslirepen met noten en chocolade, ook weer overheerlijk. Daarnaast word ik ook gewoon altijd heel erg blij van een mueslireep waar stukjes chocolade in zitten. In mijn zelfgemaakte mueslirepen heb ik dan ook net een beetje meer chocolade toegevoegd. Omdat je ze niet bakt worden ze niet superstevig, ik bewaar ze daarom in de koelkast. Met honing en dadels als ‘plakmiddel’ zorgt dat ervoor dat ze stevig genoeg zijn zonder dat ze uit elkaar vallen. Als je wilt kun je ze natuurlijk even op kamertemperatuur laten komen voordat je ze eet, maar zelf vind ik ze zo een beetje fris vanuit de koelkast juist erg lekker.
Een tijdje terug vroeg ik op Instagram naar de recepten die jullie graag wilden zien. Ik koos uit de lange lijst een paar lekkere dingen uit die nog niet online stonden en liet jullie vervolgens stemmen. De winnaar is de frambozen cakerol, die volgt later deze maand. Maar ook de citroen boterkoek bleek populair te zijn. Ik kon het eenmaal in de keuken niet laten om er toch nog een draai aan te geven, dus het werd een amandel-citroen boterkoek. Nog lekkerder als je het mij vraagt. Ik heb momenteel iets met boterkoek, kan er zo nog wel 10 uit mijn mouw schudden. Maar eerst geniet ik nog even van mijn huidige favorieten, dat zijn is deze frisse variant en natuurlijk de stroopwafel boterkoek.