Chocoladeflikken

Gepost: 26 februari 2019 Laatst bewerkt: 25 juni 2024

recept CHOCOLADEFLIKKEN

Het is bijna geen recept te noemen, zo simpel is het om chocoladeflikken te maken. Kwestie van chocolade smelten, op een vel bakpapier hoopjes scheppen en decoreren met noten of wat je dan ook lekker vindt. Waarom ze dan toch online staan vandaag als recept? Nou, omdat het echt een ideale manier is om restjes gesmolten chocolade op te maken. Een soort combinatie van een recept en een tip dus. Wanneer ik truffels heb gemaakt of iets anders dat in chocolade gedipt moet worden, blijft er altijd chocolade over. Je moet natuurlijk genoeg chocolade hebben om in te kunnen dippen. Je kunt nog wat snoepen van de chocolade of het bewaren voor een volgende keer, maar ik vind het leuker om er deze flikken met nootjes van te maken. Gelijk superleuk (en lekker!) om een schaaltje van op tafel te zetten als je visite hebt. Ook zonder visite in de buurt zijn ze heerlijk trouwens 😉 .

CHOCOLADEFLIKKEN maken
Opslaan Recept afdrukken
4.34 van 3 stemmen

Chocoladeflikken

Het is bijna geen recept te noemen, zo simpel is het om chocoladeflikken te maken, maar oh zo lekker! En chocoladeflikken zien er ook nog eens super leuk uit.

Ingrediënten

 • 200 gram chocolade (naar keuze)
 • ongezouten noten (mix met o.a. pistache, amandelen en cashewnoten)

Instructies

 • Smelt 2/3 van de chocolade, in dit geval 135 gram, au bain-Marie. Zodra alle chocolade is gesmolten haal je de kom van de pan af en voeg je de overige chocolade toe. Blijf roeren tot alle chocolade gesmolten is.
 • Laat de chocolade afkoelen. Het is belangrijk dat de chocolade de juiste temperatuur heeft voordat je het gaat verwerken voor de flikken. Hoe je dat precies doet en waarom lees je in dit artikel over chocolade tempereren zonder thermometer.
 • Leg een vel bakpapier klaar op een snijplank (dan kun je het straks makkelijker verplaatsen). Zodra de chocolade getempereerd is schep je met een kleine lepel een beetje chocolade op het bakpapier. Tik even met de lepel tot alle chocolade er vanaf is in het midden van de chocoladeflik, je zult zien dat het nu ook gelijk wat uitloopt. Mijn flikken waren zo’n 5 cm in diameter. Herhaal dit proces tot alle chocolade op is.
 • Leg drie nootjes op ieder stukje chocolade. Laat de chocoladeflikken volledig uitharden.

Tips

 • TIP chocoladeflikken staan ook erg leuk met roze of blauwe muisjes op een baby shower of als lekkers voor het kraambezoek.
 • Bewaren: in een afgesloten trommel op een donkere en koele plek. De flikken kun je enkele weken bewaren afhankelijk van de gebruikte chocolade en noten. Houd 2-3 weken als max aan, dan zit je altijd goed.

CHOCOLADEFLIKKEN bakken

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

 1. Gemma schreef:

  Wij hebben dit weekend ook flikken gemaakt, maar er zaten luchtbelletjes in de chocolade. Hoe kunnen we dit voorkomen? Waar kun je de chocolade het beste hard laten worden? In de koelkast slaan ze wit uit, maar de woonkamer is dan weer vrij warm.

  1. Laura Kieft schreef:

   Even tikken met de plaat op je werkblad laat de luchtbelletjes ontsnappen. En roer vooral ook niet te snel/hard in de chocolade. Als de chocolade goed getempereerd is harden ze goed uit op kamertemperatuur. Chocolade moet je inderdaad niet in de koelkast zetten (door het vocht slaat het wit uit).

 2. Laura schreef:

  Wat een leuk idee om van restjes chocolade nog iets lekkers te maken. Bedankt voor de tip!
  Groetjes Laura

 3. louise schreef:

  Gisteren chocolade flikken met blauw en wit muisjes gemaakt.
  Je recept gevolgd en ze zijn super gelukt. Ook na het smelten van de chocolade de temperatuur gevoelt op de bovenlip, zodat ik het op de juiste moment kon verwerken.
  Ik heb wel de choco flikken in de koelkast hard laten worden. Ze zijn echt mooi geworden. Gisteren weggegeven als kraam kadootje. Dank je wel voor je recept.

  Louise

 4. José schreef:

  Leuk! Ik heb ze net gemaakt, ben benieuwd naar het resultaat. En wat een handige tip om chocolade te tempereren, nog nooit eerder gedaan. Bedankt voor het recept.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Graag gedaan! Ik hoop dat ze goed bij je gelukt zijn.

 5. José schreef:

  Zeker goed gelukt. Dit ga ik vaker maken en ook leuk om kado te doen.

 6. Geanne Stoffer schreef:

  De link naar het tempereren van de chocolade is niet beschikbaar. Ik kan het ook niet vinden op je site. Kan je mij helpen om dit artikel toch te vinden?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat goed dat je dit even laat weten! Ik heb het veranderd en hierbij ook nog: https://www.laurasbakery.nl/chocolade-tempereren-zonder-thermometer/

 7. Shanna schreef:

  Hoi Laura,

  Hoeveel flikken kun je ongeveer uit dit recept halen? Ik wil ze voor kerst maken maar heb er ruim 30 nodig, dus probeer in te schatten hoeveel chocolade ik nodig heb.

  Groetjes Shanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept