No knead bread (brood zonder kneden)

14 januari 2019
87

Toen ik vorige week in de keuken stond bedacht ik mij op bakgebied een goed voornemen: meer brood bakken. Ik heb daar zoveel plezier in, maar doe het eigenlijk te weinig. Wanneer ik weer een blogplanning ga maken voor de nieuwe maand komen daar dus zeker broodrecepten in te staan. Voor nu heb ik een lekker makkelijk no knead bread voor jullie. Een brood zonder te kneden dus. Supermakkelijk, want je hoeft er vrijwel niets mee te doen. Enige is dat dit brood een hele lange rijstijd heeft. De eerste rijs duurt ongeveer 12 uur en de tweede 2 uur. Maar voor de rest heb je naast dat wachten dus aan een paar minuten werk genoeg. Ik was vooral benieuwd of je nu echt lekker brood kunt maken op deze manier, en dat is zeker het geval. Ik heb ervan gesmuld, jullie hopelijk ook!

No knead bread

Vers gebakken brood is toch echt het allerlekkerst. Dit recept voor no knead bread is ontzettend makkelijk en het eindresultaat erg lekker. 
Porties: 1 brood

Ingrediënten

 • 450 gram bloem
 • 8 gram zout
 • 3 gram gedroogde gist
 • 350 ml water (op kamertemperatuur)

Instructies

 • Mocht je het brood op een specifiek nodig hebben, begin dan zo’n 15 uur van tevoren met het recept. Ikzelf begon ‘s avonds voordat ik naar bed ging en ik kon aan het begin van de middag van mijn zelfgebakken brood proeven.
 • Doe alle ingrediënten in een kom en roer met een spatel door elkaar, zorg dat het bloem helemaal is opgenomen. Dek de kom af met een schone theedoek of folie en laat het ongeveer 12 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
 • Op warme dagen kan dit wat sneller gaan en op koude dagen duurt het misschien wat langer. Het komt in ieder geval niet heel erg nauw, want over het algemeen zie je een rijstijd van 8-18 uur voor dit soort broden.
 • Na de eerste lange rijs bestrooi je je werkblad rijkelijk met bloem, stort hier het deeg op. Neem twee spatels of deegstekers die je ook even bestrooit met bloem en vouw het deeg een aantal keren dubbel. Doe dan wat bloem op je handen en vorm het brood vlot tot een bol.
 • Leg het deeg daarna gelijk op een vel bakpapier, bestrooi met bloem en dek af met een schone doek. Zo laat je het deeg weer ongeveer 2 uur rijzen.
 • Verwarm je oven voor op 250 °C (boven- en onderwarmte), tijdens het voorverwarmen zet je een gietijzeren pan of andere ovenbestendige pan (met deksel!) in de oven.
 • Als de oven heet genoeg is en het brood lang genoeg heeft gerezen kun je eindelijk gaan bakken!
 • Haal de pan uit de oven en verplaats het brood door middel van het bakpapier in de pan (het bakpapier gaat dus ook in de pan). Plaats de deksel er weer op en zet terug in de oven.
 • Bak het brood eerst 25-30 minuten met deksel. Daarna verwijder je het deksel en bak je het brood 10-15 minuten zonder deksel.
 • Haal het brood uit de pan en leg op een rooster om het af te laten koelen.

Tips

Tip: Houd vooral bij het bakken zonder deksel je brood in de gaten. Toen ging het bij mij heel hard en je wilt natuurlijk geen droog en zwart brood. Bewaren: In een zak 3-4 dagen houdbaar, houd er rekening mee dat de korst na verpakken niet meer knapperig is. Invriezen kan ook, dan kun je het tot 3 maanden bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

58 reacties

 1. Elvie schreef:

  Heel leuk recept 🙂 en ga het zeker proberen! Als ik dit met volkorenmeel zou willen maken, moet ik dan iets veranderen aan de verhoudingen?

  1. Marja N schreef:

   Ik bak dit brood zowel met witte bloem als met volkorenmeel, verhoudingen verander ik nooit. Smaakt altijd goed.

   1. tamara schreef:

    Super recept

  2. Laura Kieft schreef:

   Je kunt dan gewoon dezelfde hoeveelheid aanhouden

  3. Tessa schreef:

   Ik bak het weleens met 2/3 volkorenmeel en 1/3 gewoon bloem. Meestal voeg ik dan extra water toe, tot het dezelfde consistentie heeft als wanneer ik het met alleen bloem maak. Soms in gewicht bijna net zoveel als het meel en de bloem bij elkaar! Het deeg is dan wel zo slap dat het bij de tweede rijs in een kom met bakpapier moet, want het blijft dan niet meer goed liggen als bol, maar het wordt er wel extra lekker van vind ik.

 2. Marja N schreef:

  Wat grappig, ik maak dit brood al heel lang. De hoeveelheden zijn iets anders maar de verhoudingen gelijk. Echt smullen altijd.

 3. Petra Gaasbeek schreef:

  Hoe stug is dit brood? Ik heb al meerdere. Broden gebakken maar vaak zijn ze erg stug. Wat kan ik daartegen doen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Het is iets stugger dan brood dat ik wel kneed, maar ik vond het verder reuze meevallen.

 4. Tessa schreef:

  Ik maak regelmatig brood op deze manier, zo smaakvol en de korst is heerlijk knapperig! Je kunt er ook alle kanten mee op – zaden en pitten erdoor, of noten en gedroogd fruit, of zelfs milde pepertjes in plakjes door het deeg en geraspte kaas er bovenop! Leuk om het recept nu ook op jouw blog te zien verschijnen, zo kunnen nog meer mensen van dit heerlijke broodje genieten 😊

  1. Laura Kieft schreef:

   Goed idee, met zaden en pitten lijkt mij ook erg lekker. Binnenkort maar eens proberen 🙂

 5. Ellen schreef:

  Moet je dit brood perse in een pan bakken of kan het ook op een andere manier? Bijvoorbeeld in een bakvorm of gewoon op het bakpapier?

  1. Laura Kieft schreef:

   Het is echt bedoeld om in een pan te bakken, maar je kunt natuurlijk experimenteren met andere manieren.

  2. Adrie schreef:

   Er zit naar verhouding veel vocht in het brood, waarschijnlijk zakt het erg uit op een bakplaat.
   Een gewone (ovenvaste!) pan gaat redelijk goed, maar een gietijzeren pan geeft een nog knapperiger resultaat. (Uit eigen ervaring)

 6. Michaël schreef:

  Ben er momenteel mee bezig. Had het deeg gisteravond gemaakt en zo’n 12 uur laten rijzen. Om een vage reden was het veel te nat om te kunnen vormen, haast pap. Heb het vervolgens alsnog staan kneden met een hoop bloem om het voor elkaar te krijgen. Wat doe ik fout?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat het een nat en heel zacht deeg is klopt, maar pap zou niet moeten. Heeft het wel goed gerezen? En heb je alles juist afgewogen?

   1. Michaël schreef:

    Ja het heeft meer dan 12 uur gerezen en was ruim in volume verdubbeld. Ik had alles goed afgewogen dus waar het mis is gegaan weet ik niet. Met het kneden heb ik het kunnen oplossen en kwam er een lekker brood uit de oven, maarja dan is het hele idee van no knead natuurlijk weg, probeer het binnenkort nog eens.

 7. Anouk schreef:

  Kan dit ook in een airfryer ?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik heb zelf nog nooit brood gebakken in een airfryer, denk dat het met dit recept ook niet lukt.

 8. Hermie schreef:

  Dit ga ik ook proberen, lijkt me wel leuk.

 9. Julia schreef:

  Ga ik graag proberen! Kan dit ook in de slowcooker?

  1. Laura Kieft schreef:

   Durf ik niet te zeggen, ik heb geen ervaring met een slowcooker.

 10. Femke schreef:

  Hoi Laura, welke gist gebruik je? Ik heb gister een zelfde soort recept geprobeerd, maar de gist werkte niet. Ik heb instant gist gebruikt en blijkbaar is het iets anders. Gebruik jij die groene zakjes uit de supermarkt voor dit recept? Heb je anders een link? Super bedankt! Groetjes Femke

  1. Adrie schreef:

   Ik gebruik droge gist, dezelfde als de kleine zakjes uit de supermarkt, maar ik koop het in pondspakken.
   Dat blijft makkelijk een half jaar goed in een luchtdichte Tupperware bak in de koelkast. De zakjes uit de supermarkt zijn ook goed, maar bewaar ze wel koel en donker, de werking loopt na verloop van tijd terug. Ik heb weinig verschil gemerkt met verse gist. De temperatuur in je keuken is wel belangrijk: onder de twintig graden gebeurt er niet veel meer.

 11. Viviane schreef:

  Was goed gelukt,alleen jammer dat de dag er na was de brood al droog en taai.heb in een plastic zak bewaard.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat vervelend! Hier heb ik uitgebreid uitgelegd hoe je het beste brood kunt bewaren, misschien heb je daar nog wat aan: https://www.laurasbakery.nl/zelfgebakken-brood-bewaren/

   1. Yvonne schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb nooit eerder een brood gebakken, maar wil dat graag gaan doen. Wat voor grootte van een gietijzeren pan adviseer jij voor het bakken van dit soort recepten? Ik zie overal 6-8 liter op internet staan, maar heb er thuis een van 5 liter. Zou deze ook voldoen?

    1. Ton van Gaalen schreef:

     Hoi Yvonne,
     Een pan van 5 ltr is groot genoeg. Ik maak dit brood alsvolgt..
     maak de avond ervoor een polisch, dat is een voordeel, van 100gr bloem en 100 gr water plus snufje droge gist. Afbekken met folieen wegzetten.
     De volgende dag meng ik 400gr tarwemeel met 140gr water. Plus het voordeeg.
     Totaal: 500gr meel en 240 gr water. Oftewel 60% hydratatie. Zie hiervoor de site van Levine van Doorne. Erg leerzaam.
     Dit geheel laat ik weer 12 tot 15uur afgedekt staan.
     Dan volgt het uitdrukken van lucht uit het deeg op het aanrecht. Vor een bol van je deeg en doe dit in een kom met bakpapier.
     2 tot 3 laten rijzen.
     Gietijzeren pan ruim voorverwarmen op 230’C. En de rest lees je op deze site.
     Succes.. Ton.

     1. Yvonne schreef:

      Hoi Ton,

      Hartstikke bedankt voor je reactie, ben ik blij mee! Ik ga hier zeker mee aan de slag.

 12. Ton schreef:

  Jammer dat ik geen foto kan invoegen. Wie tik of woordvoorspelling fouten vindt, mag ze houden

 13. Simone schreef:

  Hoi! Ik vroeg mij af hoe groot de pan moet zijn? Ik wil dit brood graag morgen gaan maken 🙂

  1. Ton schreef:

   3 a 4 ltr is groot genoeg. Staat ook in recept 5ltr

  2. Laura's Bakery schreef:

   De pan had een doorsnede van 24 cm geloof ik.

 14. Lenie schreef:

  Hoi kan ik het water vervangen door melk of karnemelk?
  Groet Lenie

  1. Laura's Bakery schreef:

   In principe kun je ook prima melk gebruiken.

 15. Astrid Tijhof schreef:

  Mijn brood staat nu 3 uur van de 12 uur te rijzen en is nu al 3 x zoveel (dus veel meer dan verdubbeld). Ik had de kom waarin het staat niet ingevet. Trek ik het dan morgen niet kapot als ik het uit de kom moet halen?

  En dus had ik de kom waar het voor die 12 uurs rijs in gaat eigenlijk wel moeten invetten? (Staat er niet bij in het recept)

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Astrid, misschien heb je dan net even wat meer gist gebruikt dan de bedoeling was? Op sommige keukenweegschalen is dat lastig afmeten. Door het warme weer rijst het ook harder. De kom hoefde niet ingevet te worden!

   1. Adrie schreef:

    Ik gebruik een theelepel gist.
    Als de kom (te) warm staat rijst het (te) veel. Ziek een koele plaats – rond twintig graden is goed.
    Dat het deeg instort als je het uit de kom schept/veegt/pakt geeft niet, maar niet helemaal platkneden – er moet wel wat lucht in blijven zitten.
    Een paar keer vouwen op een aanrecht met bloem erop geeft net genoeg stevigheid.
    De pan hoeft niet per se van gietijzer te zijn, een gewone pan (of bakblik) werkt ook, maar een gietijzeren pan houdt fijn warmte vast waardoor het brood net wat knapperiger wordt (ik heb beide geprobeerd, ben erg blij me mijn dutch oven.

 16. Rosa schreef:

  Voor wie (net als ik) niet zo’n pan heeft en de aanschaf prijzig vindt: het werkt ook prima in een ovenschaal met deksel. Bijv bij de action (of de kringloop) verkopen ze die voor slechts 4 euro.

 17. Greet schreef:

  Hallo, ook ik ben begonnen met het bakken van dit brood. De korst wordt echter niet mooi bruin en knapperig. Het brood is wel gaar. Wat gaat er mis?

  1. Adrie schreef:

   Bij gewoon brood: De oven goed voorverwarmen met een schaaltje (heet) water er in. De stoom condenseert op het koude deeg en dat helpt om een mooie korst te vormen.
   No knead brood – dat bak je grotendeels met een deksel op de pan helpt dat niet. Zorg bij no knead dat je oven en je – liefst gietijzeren – pan goed heet zijn, haal eventueel het deksel iets eerder van de pan (let op dat het niet te bruin wordt bij zo’n hete oven, zet de temperatuur eventueel terug naar 190-200.
   Na heet bakken het brood direct uit de pan, bakpapier eraf en op een rooster uitdampen dan zou het goed moeten komen.

  2. Laura Kieft schreef:

   Dat is zo zonder info lastig te zeggen, volg je het recept wel helemaal volgens alle stappen?

   1. greet schreef:

    Hallo, ja ik heb het precies volgens het recept gedaan, ik heb wel een hete lucht oven. Maar de aanhouder wint, ik ben van plan het brood voor de 2de baktijd, zonder deksel, uit de pan te halen of is dat niet zo’n goed idee

    1. Laura Kieft schreef:

     Ik zou het niet uit de pan halen. Die pan helpt juist ook bij het garen.

 18. Geert schreef:

  Mijn weegschaal gaat slecht om met kleine hoeveelheden en de 8 gram zout werd wat meer. Bakproces ging uitstekend, maar het eindresultaat is véél te zout.
  Wellicht kun je de vereiste hoeveelheid zout aangeven in volumes zoals theelepel of eetlepel.

  1. Laura Kieft schreef:

   In grammen is in dit geval juist het meest secuur. Mits je een goede weegschaal hebt dus. Er bestaan ook speciale weegschalen voor kleine hoeveelheden.

 19. Ria schreef:

  Kan het ook zonder pan gebakken worden ik heb geen pan die in de oven kan,

  Vr.Gr. Ria Bieshaar

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het is echt bedoeld om in een pan te bakken, maar je kunt natuurlijk experimenteren met andere manieren.

  2. Driek schreef:

   Het deeg is heel erg slap, als je het gewoon op een bakplaat (of ovensteen) legt zal het inzakken en krijg je een modelletje turksbrood (of zelfs platter). Proberen kan natuurlijk geen kwaad…

   Een cakevorm zal ook wel lukken denk ik, maar ik geef geen garantie.

 20. Ria schreef:

  Kan het ook in een römertopf.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat heb ik niet getest.

 21. Ria schreef:

  Ik heb eerst een gewoon brood gebakken en dat ging goed. De volgende is dat brood van jou. Ik laat wel horen of dat gelukt is.

 22. Gabriella schreef:

  Wat als je oven niet warmer kan dan 230 graden? Hoeveel langer moet hij er dan in?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Van wat voor soort oven maak je gebruik?

 23. Gabriella schreef:

  Boven en onder warmte. Een oven van aeg, zou het type niet weten eerlijk gezegd

 24. Adrie schreef:

  Ik gebruik een iets kleiner recept, 350 gram bloem, 250 (of iets meer) water, in een siemens heteluchtoven die (ook) niet heter dan 230 kan.
  Ik warm voor op 230, als na een kwartier het brood er in gaat verlaag ik naar 210, 35 minuten.
  Als ik het niet vergeet (…) de deksel er na 25 minuten af en de temperatuur nog iets lager 190 tot 200, anders wordt de bovenkant erg donker.
  Met bovenwarmte (gebruik ik niet, de oven doet dat met het grill-element) nog wat beter opletten op de kleur.
  De tip is dus eigenlijk: probeer het een paar keer uit, als je geen visite krijgt… er gaan voor een paar dubbeltjes ingredienten in, dus een mislukt (of eigenlijk minder geslaagd) brood is geen ramp: er ligt vast nog wel een afbakstokbrood voor noodgevallen in de kast …

  Te donker: te heet (vooral zonder deksel), het deksel erop laten kan ook
  Klef brood: te kort gebakken
  Te compact: langer rijzen, na het rijzen voorzichtig(er) in de pan laten zakken, te lage temperatuur in de keuken (18 graden in de winter, of 25 in de zomer scheelt al gauw een uur rijstijd)

  Vooral niet te veel rommelen (kneden) met het deeg, probeer er zo veel mogelijk lucht in te laten. Na de eerste rijs enkele keren vouwen om het beter hanteerbaar te maken is voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *