Gevulde zandkoekjes met speculoos (thumbprint cookies)

Gepost: 21 oktober 2022 Laatst bewerkt: 25 juni 2024
Gevulde zandkoekjes met speculoos (thumbprint cookies)

In het najaar vind ik het heerlijk om koekjes te bakken en dan het liefst zandkoekjes of chocolate chip koeken. Deze zalige thumbprint cookies zijn eigenlijk een soort gevulde zandkoekjes met speculoos.

Zo maak je gevulde zandkoekjes met speculoos

Je hebt voor deze koekjes maar weinig nodig: mijn basisrecept voor zandkoekjes, wat kaneel, speculoospasta, sprinkles en je duim. Vooral die duim is erg belangrijk, want die zorgt ervoor dat er een mooie kuil in het koekje ontstaat die na het bakken met speculoospasta gevuld kan worden. En hoe meer speculoospasta hoe beter als je het mij vraagt. 😉

Bij het maken van deze gevulde zandkoekjes met speculoos kan ik aanraden om ze pas vlak voor het serveren te vullen met de speculoospasta. Door de vulling worden de koekjes sneller zacht en je kunt ze ook lastiger bewaren. Zonder de vulling kun je de koekjes wel vier tot zes weken in een trommel bewaren.

Speculoos thumbprint cookies

Wat zijn thumbprint cookies?

Thumbprint cookies zijn letterlijk vertaald ‘duimafdruk koekjes’ en dat omschrijft het vrij correct. Thumbprint koekjes zijn simpelweg koekjes waarbij je een stevige duimafdruk achterlaat in de balletjes deeg voordat je ze afbakt. Hierdoor ontstaat er een kuil die voor of na het bakken gevuld kan worden met een lekkere vulling.

Ik heb ervoor gekozen om mijn zanddeeg koekjes recept als basis voor deze thumbprint cookies te gebruiken, want dat vind ik nu eenmaal het lekkerste basisrecept voor koekjes. Je kan ook prima mijn basisrecept voor suikerkoekjes gebruiken, het is vooral belangrijk dat de koekjes niet teveel uitlopen. Dan gaat de duimafdruk namelijk verloren tijdens het bakken.

Thumbprint cookies recepten

Het was niet de eerste keer dat ik thumbprint cookies maakte toen ik aan de slag ging met deze gevulde zandkoekjes met speculoos. Mijn eerste recept voor thumprint koekjes staat al sinds 2014 online. Dat recept lijkt ook het meest op de klassieker die in Amerika en in Zweden (in het Zweeds heten de koekjes ‘hallongrotta‘) erg populair, alhoewel de jam daarbij ook vaak wordt meegebakken.

Nog een aantal lekkere variaties:

Sinaasappel cranberry thumbprint koekjes

Chocolade-hazelnoot thumbprint cookies

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik mijn (ongevulde) koekjes weer knapperig?

Helaas bestaat de kans altijd dat dit gebeurt, bijvoorbeeld omdat het vocht niet weg kon in een luchtdichte trommel. Zelf gebruik ik het liefst metalen koektrommels; hierbij kan het vocht ontsnappen via de kieren van de trommel. De truc om koekjes weer knapperig te krijgen: leg een stukje brood of een bakje met (ongekookte) rijst in de trommel. Het brood of de rijst nemen het vocht op en de koekjes zullen weer knapperig worden.

Mijn koekjes liepen uit / behielden hun vorm niet tijdens het bakken, hoe kan dat?

Misschien heb je de koekjes niet voldoende gekoeld. Als het erg warm is buiten dan koel ik de koekjes vlak voor het bakken ook nog even voor de zekerheid (na het rollen & duimafdruk).

Kan ik deze koekjes ook invriezen?

Absoluut! Zorg dat de koekjes ongevuld zijn en goed luchtdicht verpakt voordat je ze in de vriezer plaatst. Op die manier kun je ze ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Dit geldt trouwens ook voor het koekjesdeeg.

 

Gevulde zandkoekjes met speculoos (thumbprint cookies)

Opslaan
Recept afdrukken

4.89 van 9 stemmen

Gevulde zandkoekjes met speculoos (thumbprint cookies)

Deze gevulde zandkoekjes met speculoos zijn eigenlijk 'thumbprint cookies'. De duimafdruk die je in het koekje achterlaat vul je met een heerlijke speculoos pasta.
Porties: 15 koeken

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • speculoospasta
  • sprinkles

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg het eidooier toe en meng er doorheen. Voeg bloem, kaneel en zout toe en meng tot een stevig deeg.
  • Laat het deeg minimaal een uur rusten voordat je er mee verder gaat.
  • Rol balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat. Prik met je duim of de achterkant van een pollepel een kuil in de balletjes.*
  • Bak de koekjes af in 15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de koekjes helemaal afkoelen voordat je de kuiltjes vult met speculoospasta. Versier hierna met wat gezellige sprinkles.
Tips

Volgens de naam van de koekjes moet je een duimafdruk achterlaten in de koekjes, maar ik gebruikte zelf de achterkant van een pollepel en draaide deze een beetje rond zodat het gat iets groter werd.
Bewaren

Deze gevulde zandkoekjes koekjes met speculoos zijn door de vulling lastig te bewaren, dus ik adviseer om ze te vullen vlak voordat je ze gaat eten. Ongevulde koekjes kun je gewoon in een afgesloten trommel bewaren. Krijg je visite? Dan kun je natuurlijk prima een schaal klaar zetten. Lees alles over het bewaren van koekjes.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. Silvia Tack schreef:

    Hoi Laura, hoe heb je de speculoos er netjes in gekregen? Heb je dat met een spuitzak gedaan? En is dat dan niet te dik voor een spuitzak?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewoon met een theelepel. Als je ermee worstelt kun je de speculoospasta ook heel kort opwarmen in de magnetron, dan wordt het zachter

  2. Agnes schreef:

    Hey bloem is dat gewone bloem of zelfrijdende dat staat in de meeste recepten nooit bij. De speculoospasta is gewoon uit de pot er is niets bijgedaan. Zien er echt lekker uit

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bloem = bloem en geen zelfrijzend bakmeel (als er zelfrijzend bakmeel nodig is dan staat dit in de ingrediëntenlijst). Hier lees je wat meer over het verschil: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
      En inderdaad, er is gewoon speculoospasta gebruikt.

  3. Agnes schreef:

    Ok bedankt

  4. Roos Adriaenssens schreef:

    Mijn koekjes zijn helemaal uitgelopen. Hoe komt dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan meerdere oorzaken hebben. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/voorkomen-dat-koekjes-uitlopen/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept