Stroopwafel truffels

Gepost: 27 september 2016 Laatst bewerkt: 2 december 2024
Stroopwafel truffels

Vorig jaar heb ik een periode gehad waarin ik volop truffels maakte van koekjes. Zo zijn Oreo’s, Bastogne koeken en speculaasjes al aan de beurt geweest. In die truffel periode bedacht ik ook deze stroopwafel truffels. Het recept idee had ik al half uitgeschreven, alleen het maken liet even op zich wachten. Tot ik laatst op de markt liep en de stroopwafelkraam tegenkwam. Ik twijfelde geen moment en nam een paar zakjes met stroopwafel kruimels mee. De kruimels ja, want die zijn iets makkelijker fijn te malen. Door het ‘deeg’ mengen we wat blokjes karamel voor het echte stroopwafel effect en vervolgens dippen we ze in chocola. Ik koos voor witte chocola na lang twijfelen, maar volgens mij is het met melkchocolade ook heerlijk. Kies dus vooral wat je lekker vindt!

stroopwafeltruffels-2a
stroopwafeltruffels-3a

Truffels met stroopwafels

Opslaan
Recept afdrukken

4 van 4 stemmen

Stroopwafel truffels

Met stroopwafel kruimels kun je ontzettend lekkere stroopwafel truffels maken. De karamelblokjes maken het nóg lekkerder en het zal me niet verbazen als je er niet vanaf kunt blijven!
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

  • 200 gram stroopwafel kruimels
  • 100 gram MonChou (1 pakje)
  • 60 gram karamelblokjes
  • 250 gram witte chocolade

Instructies

  • Het maken van dit soort truffels is niet moeilijk. Doe alle koekkruimels in een blender of hakmolentje en mix tot hele fijne kruimels.
  • Voeg de MonChou toe en kneed dit door de kruimels, er ontstaat nu een soort deeg. Kneed dan ook de blokjes karamel erdoor. Als je geen kleine stukjes karamel kunt vinden, kun je ook grote blokjes in kleine stukjes snijden.
  • Draai balletjes van dit ‘deeg’ en leg ze op een bord in de koelkast. Als ze lekker stevig zijn, dan smelt je de chocolade. Smelt twee derde van de chocola au bain marie. Als dat gesmolten is, haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Roer door tot dit ook helemaal gesmolten is.
  • Haal de truffels uit de koelkast en dip deze een voor een in de chocola. In dit artikel heb ik wat handige tips voor het dippen van je truffels.
  • Na het dippen leg je bovenop een paar kleine stukjes stroopwafel kruimels. Laat de chocola helemaal uitharden voor je de truffels serveert.
Bewaren

Meer weten over het bewaren van de truffels? Lees dan dit artikel op Handige Baktips. Al waren die tips hier niet nodig, ze waren zo op!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

39 reacties

  1. Marleen Veldhuizen schreef:

    Jaaaaa,jouw truffels zijn een groot succes hier hier thuis en in de familie. Er wordt nu alweer gevraagd om de speculaastruffels. Fijn dat er nu een nieuwe variant is! Ik ga ze snel proberen ?

  2. Mariette schreef:

    Ah hou op Laura! Dit lijkt me echt afgrijselijk lekker…

  3. Mirna schreef:

    Hoeveel gram stroopwafels zou ik nodig hebben als ik het met gewone stroopwafels wil proberen

    1. Laura schreef:

      Ik zou dezelfde hoeveelheid aanhouden, je kunt altijd iets meer kruimels toevoegen als je wilt.

  4. ohladybake schreef:

    jouw truffels zijn gewoon allemaal de max
    zijn hier heel erg gesmaakt dus deze staan ook op de lijst
    liefs

  5. Margot schreef:

    Oh dit lijkt me echt veel te lekker, die eet ik vast achter elkaar op!

  6. Carla schreef:

    Heerlijk! Wat een schattig schaaltje is dat overigens!

  7. Rianne schreef:

    Overheerlijk!!

  8. Mia schreef:

    Beste,
    Wat is MonChou?

    1. Laura schreef:

      dat is een soort stevige roomkaas.

  9. Julia schreef:

    Hoe smelt je witte chocola het beste? Bij mij mislukt dat namelijk altijd 🙁

    1. Marinda schreef:

      Ik smelt de chocolade net als melk en pure chocola au bain marie. Een pannentje met kokend heet water schaaltje met chocolade erop (let op dat de schaal het water niet raakt) en dan roeren terwijl het smelt dan brand het niet aan.

      Maar misschien weet Laura het wel beter 🙂

    2. Laura schreef:

      Dat doe ik au bain marie, hier lees je er meer over: http://www.handigebaktips.nl/wat-is-au-bain-marie/
      en hier meer over het smelten van chocola: http://www.handigebaktips.nl/chocolade-tempereren-zonder-thermometer/

  10. Nicole schreef:

    Jumjumjum! Ze zien er echt heerlijk uit en eigenlijk heel makkelijk om te maken 🙂

  11. Marinda schreef:

    Ha Laura,

    Ze zijn heerlijk! Ik heb ze vorige week gemaakt a.h.v. de foto die je op je blog had gezet. Wel een beetje anders zonder de blokjes karamel en met hele stroopwafels. Ik heb de blokjes karamel niet gemist, maar misschien komt dat doordat ik hele stroopwafels gebruikte?

    1. Laura schreef:

      Kan heel goed, want dan zit er al wat karamel/stroop doorheen 🙂

  12. Goddelijk recept! Ben dol op stroopwafels en op witte chocolade!!

  13. Elize schreef:

    Goodness…. het is bijna wreed dit soort recepten te delen haha. Wat een heerlijkheid!

  14. Eva schreef:

    Dit ziet er super uit! Een klein dingetje, ik wil ze graag lactosevrij maken voor een vriendin van mij met een lactose+koemelk allergie. Denk je dat ik ook een botercreme zou kunnen gebruiken ipv monchou?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor dat kan zeker

  15. Nienke schreef:

    Super leuke/lekkere recepten!! Gister lekker wat dingetjes gemaakt, wel met wat ik in de kast had staan. Dus met gewone stroopwafels, ze zijn erg in de smaak gevallen. Ik heb ook nog een variant erop gemaakt met dulce leche ipv mascarpone. Deze waren ook erg goed in de smaak gevallen!!
    Bedankt voor de super ideeën!

  16. Roos schreef:

    Hoe zorg je dat alles op de bolletjes blijft.. mijn chocolade blijft er wel op liggen, maar heb dan uiteindelijk nog zo veel chocolade eronder liggen… Heb je de gouden tip?

    1. Laura schreef:

      Zeker weten, in dit artikel heb ik mijn tips op een rij gezet 😉 http://www.handigebaktips.nl/truffels-en-bonbons-dippen-in-chocola/

  17. Anne-Mieke schreef:

    Wat een lekkere variatie.
    Leuk om met mijn kleindochters te maken.

  18. bianca schreef:

    Hoi Laura. Waar koop jij de blokjes caramel?

    1. Laura schreef:

      bij Makro of bij de molen, maar ik zie het soms ook wel in kookwinkels en sommige supermarkten.

  19. Lieke schreef:

    Ze staan uit te harden in de koelkast, kan niet wachten en vriendlief ook niet. Hij is alvast begonnen met de overige koekkruimels de kom waar de chocolade in zat schoon te maken haha. Ik krijg ze alleen niet zo mooi strak als de jouwe. Heb een vleesvork gebruikt, werkt ook goed, maar wel oppassen met de punten, die zijn toch wat scherper. Ga zeker nog eens aan de slag met truffels! Bedankt weer voor dit heerlijke recept.

  20. Laura schreef:

    Ze zagen er niet zo mooi uit als op jouw foto’s, maar ze waren erg lekker!

  21. Annelies schreef:

    Té lekker heb de monchoutruffels met pure chocolade en cafè noir kkoekjes vorige week voor mijn dochter gemaakt voor haar verjaardag. Groot succes !! Helaas mmocht mijn kleindochter met coeliakie ze niet dus nu de stroopwafelvariant voor haar gemaakt maar dan met glutenvrije stroopwafels. Ben benieuwd. …ze is overmorgen jarig …10 jaar ?? Oma vindt ze iig goddelijk. ..hihihi

  22. Jolanda schreef:

    Ze zijn echt heerlijk en heb ze al vaak gemaakt! Maar hoe lang kan je ze eigenlijk bewaren in de koelkast?

    1. Laura Kieft schreef:

      Maximaal een week.

  23. Hanna schreef:

    Zou je de karamelblokjes ook kunnen vervangen door zelfgemaakte karamel? Dat scheelt mij namelijk een zoektocht naar karamelblokjes..

    1. Laura Kieft schreef:

      Als het een stevige karamel is die je in stukjes kunt snijden kan dat prima.

  24. sandra schreef:

    hoi laura ! kan ik ook pure chocolade bij deze versie gebruiken ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen enkel probleem.

  25. Fatima schreef:

    Hey,
    Kun je ook gewoon roomkaas gebruiken ipv monchou. Wil ze vandaag maken maar heb alleen roomkaas in huis
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als het stevige roomkaas is, is dat geen probleem.

  26. Marjoleine schreef:

    Ik heb deze gemaakt met mini-stroopwafels omdat ik geen kruimels kon vinden. Vond ze daardoor in combinatie met de witte chocolade wel erg zoet. Maar wel heel lekker 🙂
    De volgende keer maak ik ze of met kruimels of met melkchocolade zodat het geheel wat minder zoet is.
    Ik had een high tea gemaakt en ook de volgende recepten gebruikt die heel goed in de smaak vielen. Dank je wel Laura!
    Speculoos cheesecake bites
    spinazie-feta spiralen
    zelfgemaakte clotted cream

  27. Elize schreef:

    Ze zijn echt heerlijk!! Maak ze regelmatig en iedereen is er gek op! Alleen 250g witte chocolade is echt veel te veel. Ik gebruikte 200g en dat is nog te veel, denk dat je met 150g ook zeker toekomt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept