Slagroomtruffels

164

Ik heb er echt over nagedacht om na de bakdag de resterende slagroomtruffels weg te geven. Lian kon ze niet meenemen omdat die nog een hele autorit voor de boeg had zonder koeling en verder heb ik ook eigenlijk maar weinig moeite gedaan om gegadigden te zoeken. Ik vond ze gewoon te lekker en kon er niet vanaf blijven. En dat zegt wat, want hoe gek ik ook ben op zoetigheid, ik kan er tegenwoordig echt goed vanaf blijven. Na het bakken wat proeven, soms nog een extra stukje als het echt heel lekker is en daarna gaat de rest naar vrienden en familie. Maar deze slagroomtruffels dus niet, die bleven in mijn koelkast staan. Niet al te lang, want ik geef (schoorvoetend) toe dat ik ze bijna allemaal in mijn eentje heb opgegeten. En nee, daar heb ik geen spijt van. 

Ik heb mij trouwens ook echt verbaasd over hoe simpel het is om zelf slagroomtruffels te maken. Na het samenvoegen van de boter en het slagroommengsel had ik er wel een hard hoofd in, want het mengsel schoot vrijwel gelijk in de schift. Mocht jou dat nou ook gebeuren, ik geef je gelijk de oplossing: pak er een gasbrander bij (zo’n crème brûlée brandertje) en terwijl je blijft mixen verhit je de (hittebestendige!!) kom. Niet te lang, want je wilt ook niet dat de boter volledig smelt. Het enige dat je wilt bereiken is dat de ingrediënten op dezelfde temperatuur komen en zo één geheel gaan vormen. Binnen enkele minuten hadden we een perfect romig mengsel. 

Slagroomtruffels

Deze slagroomtruffels zijn zonder twijfel een guilty pleasure waar je maar moeilijk vanaf kunt blijven! En ze zijn verrassend makkelijk te maken.
Porties: 40 stuks

Ingrediënten

  • 1-2 tl vanillepasta (of het merg van 1 vanillestokje)
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram cacaopoeder
  • 250 gram melkchocolade

Instructies

  • Breng in een steelpan de vanille, slagroom, suiker en het snuf zout aan de kook. Zodra het kookt haal je de pan van het vuur en laat je het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zorg dat de boter ook op kamertemperatuur is en klop luchtig. Voeg het slagroommengsel in delen toe en blijf kloppen. Wanneer de slagroomvulling glad en romig is geklopt schep je het in een spuitzak met een rond spuitmondje (schift je mengsel? Lees dan even het begin van dit artikel voor tips).
  • Zet een bakplaat bekleed met bakpapier klaar en zorg dat deze in de vriezer past. Spuit truffels van zo’n 2x5cm en plaats direct in de vriezer. Laat de truffels minstens 4 uur of een nacht opstijven.
  • Smelt de chocolade au bain marie en laat weer afkoelen tot kamertemperatuur, roer regelmatig door. Zet een bord met de cacao erop klaar. Dip de bevroren truffels in de chocolade en rol direct door de cacao. Plaats terug op een schoon en droog vel bakpapier.

Tips

  • Tip: Geen gasbrander in huis? Je kunt je (hittebestendige!) kom ook steeds even boven de vlam van het gasfornuis houden en daarna weer mixen. Op die manier heb ik ook al eens botercrème uit de schift gehaald, werkt prima! Geen hittebestendige kom? Een föhn of schaal met heet water zijn ook een prima oplossing.
  • Tip: Kies voor pure chocolade als je van die iets bittere smaak houdt.
  • Tip: Gebruik je het merg van een vanillestokje? Kook dan het vanillestokje ook mee en verwijder voordat je het mengsel toevoegt aan de boter.
  • Bewaren: De truffels bewaar je in een afgesloten bakje in de koelkast en kun je maximaal een week bewaren.

 

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

113 reacties

  1. Jacqueline schreef:

    Hoi Laura, ik heb nog een tip voor mensen die geen gas hebben zoals ik. Pak je kom even en houd de zijkant even onder de hete kraan of een theedoek even heet maken en tegen de kom leggen. Zo haal je ook de schift eruit

    Groetjes Jacqueline

  2. Emma schreef:

    Lekker 😁 je beslagkom in een pan met warm water zetten en dan mixen helpt ook prima tegen schiften

  3. Darja schreef:

    Er gaat inderdaad niets boven zelfgemaakte slagroomtruffels 😋 Met een föhn gaat het trouwens nog makkelijker dan met een creme brulee brander. Hoef je je ook geen zorgen te maken over je kom of je handen… gewoon de kom vanaf de buitenkant verwarmen. En als je nou ook geen föhn hebt en je kookt elektrisch, dan kan je de kom altijd nog in een andere kom met een laagje heet water zetten (dan moet je wel even met de hand verder kloppen). Oftewel… geen enkel excuus meer om het niet een keer zelf te proberen 😉

    1. Laura Kieft schreef:

      Goede van het hete water! En een föhn heb ik niet, nooit bedacht maar dat kan natuurlijk ook prima 🙂

  4. Gerda schreef:

    Ik maak ze al jaren, boter 10 minuten kloppen en de afgekoelde slagroom beetje voor beetje bijvoegen, nooit geen probleem gehad dat het mengsel schift.

    1. Corry schreef:

      10 min de boter kloppen?
      Ik heb er in dec 100 gemaakt
      Nu lukt het mij niet meer het schift als een gek en kan er niet meer mee.
      Ga het zo nog een keer proberen en lukt het dan weer niet dan is het klaar
      Zo zonde heb al zoveel weg kunnen gooien
      Las hier met gelatine, maar staat niet bij hoeveel je dan moet gebruiken op 250 ml slagroom

      1. Caroline schreef:

        Volgens mij is de verhouding boter- slagroom net een beetje anders. Er zijn recepten waarin net zoveel boter als slagroom wordt gebruikt en dat schift veel minder snel. Uiteindelijk maakt het voor de consistentie niet zoveel uit en calorierijk blijven ze net zo goed…

        1. Esther schreef:

          Hi, Bij mij Schift het ook even maar als ik door klop gaat het toch goed en is het een romige crème. Minimaal 10 minuten kloppen. Groetjes Esther

  5. Hermie schreef:

    ze zijn prima in de diepvries te bewaren

  6. Saleha schreef:

    Hoi,

    Ben heel benieuwd hoe het zal smaken!

    Ik had paar bekers slagroom over en had deze in de vriezer gedaan, vond het zonde om het weg te gooien.
    Ik was niet van plan om op korte termijn iets te maken.

    Kan ik deze gebruiken? En moet ik het eerst op kamertemperatuur laten komen?
    Heb je tips voor mij?

    Alvast bedankt!

  7. Saleha schreef:

    Mijn reactie is niet geplaatst, poging nr 2!

    Hoi Laura,

    Ik ben benieuwd hoe het zal smaken.

    Ik heb paar bekers slagroom in de vriezer, omdat ik het anders zou moeten weggooien (wat zonde is).

    Nu vraag ik mij af of ik dit kan gebruiken voor dit recept en hoe.
    Op kamertemperatuur laten komen?
    Heb jij tips voor mij?

    Alvast bedankt!

    1. Lian van Rens schreef:

      Eenmaal ingevroren is slagroom niet meer ideaal om op te kloppen tot een mooie romige substantie. Wel prima te gebruiken in sauzen waar het niet opgeklopt hoeft te worden.

    2. Esmeralda schreef:

      Heb je ook een tip hoe je de truffels mooi in de chocolade kunt dopen? Ik pak ze met mijn handen en wentel ze dan om, daarna hetzelfde in de cacao, maar het worden dan toch wel een soort zielige hoopjes

      1. Laura Kieft schreef:

        Met een (bonbon)vork gaat het een stuk makkelijker 😉

        1. Caroline schreef:

          We zetten halve cocktailprikkers in de truffels voordat ze de vriezer in gaan. Dan doop je ze daarna heel makkelijk in de warme chocola en klop je ze af. Stokje even draaien voordat je die er uit trekt en het gaatje met wat losse cacao opvullen.

          1. Laura's Bakery schreef:

            Dat is echt een hele slimme tip! Thanks voor het delen!

          2. Corry schreef:

            Ik doe als ik ze gespoten heb een cocktail prikkertje er aan de achter kant in steken voor ik ze in de vriezer zet 😀

          3. Laura's Bakery schreef:

            Heel slim ook inderdaad!

        2. Monique schreef:

          Als je het slagroomtruffelmengsel tot toefjes hebt gespoten steek je er tot op de bodem, een cocktailprikker in. Dan in de vriezer. Je kan dan als een helikoptertje draaibewegingen maken en het teveel aan chocolade (en daarna aan cacao) er zo vanaf schudden. Wel een schort voordoen 😉

          1. Laura's Bakery schreef:

            Slimme tip!

    3. Iris schreef:

      De verhoudingen in het recept lijken niet te kloppen, te veel slagroom ten opzichte van de hoeveelheid roomboter? Bij mij ging het inderdaad schiften, maar dat probleem was snel opgelost. Het mengsel was echter veel te dun om in een spuitzak te kunnen doen.

      1. Corry schreef:

        Hallo Laura
        Ik heb in deze verhouding in dec 100 truffels gemaakt toen had ik nergens last van.

      2. Laura's Bakery schreef:

        Wat vervelend! Dan heb je waarschijnlijk niet lang genoeg geklopt, want je moet de slagroom luchtig kunnen kloppen.

  8. Marieke schreef:

    Hi Laura,
    Kan je ook vanillesuiker of vanille aroma gebruiken ipv vanillestokje of pasta?
    Zo ja, hoeveel?
    Ik hoor het graag 😊
    Groetjes Marieke

    1. Lian van Rens schreef:

      Ik zou voor de smaak proberen met een echt vanillestokje te werken en daar niet op te bezuinigen 😉

  9. Marleentje schreef:

    Hallo Laura, ik maak al jaren mijn eigen slagroomtruffels, maar gebruik geen roomboter. Slagroom is al zwaar! In plaats daarvan op 250 ml slagroom gebruik ik een blaadje gelatine ( oplossen in een eetl. of twee lauw water) en zo koud mogelijk bij het ( koude)slagroommengsel gieten en er doorheen kloppen. In de ijskast goed koud laten worden en verder verwerken als hierboven beschreven.
    Daar wij geen fan zijn van melkchocola, met puur als coating is het ook heel lekker.

    Groetjes,

    1. Lian van Rens schreef:

      Vandaar ook de tip om puur te gebruiken als je daar meer van houdt 😉

    2. Marijke schreef:

      Ik lees je reactie op de slagroomtruffels maar dat is inmiddels wel 2 jaar geleden geplaatst.
      Maar ik gok erop dat je mijn vraag toch onder ogen krijgt.
      Ik zou heel graag jouw recept willen hebben voor slagroomtruffels met gelatine ipv roomboter. Lijkt mij heerlijk!

  10. Annemarie schreef:

    Hoi Laura,

    Wat klinkt dat lekker! Waar kan ik precies vanillepasta vinden of maak je dat zelf? Ik heb nog nooit van het product gehoord en als ik het opzoek op internet vind ik enkel vanille-extract…

    Veel groetjes,
    Annemarie

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik koop het in (online) kookwinkels. Werkt ideaal (van nielsen massey)

      1. Annemarie schreef:

        Bedankt, Laura! Ik ga het gelijk opzoeken.

      2. sofie schreef:

        ik heb de schift eruit gekregen door de kom even te verwarmen boven een andere kom met warm water, maar nu krijg ik het mengsel niet meer stijf geklopt😢

  11. Erna schreef:

    Bedankt voor de tip om een fohn te gebruiken. Die ligt voortaan in mn keukenkastje, werkt perfect!

    1. Nicole schreef:

      Hoi Laura,

      Ik heb de slagroom en de boter door elkaar gedaan maar het blijft bij mij een waterige substantie. Wat zou ik verkeerd gedaan kunnen hebben ?
      Gr. Nicole

      1. Laura Kieft schreef:

        Heb je wel ongezouten roomboter gebruikt? En volg verder de tips uit het artikel qua verwarmen eens.

  12. Sonja schreef:

    Dank je wel voor het recept! Ik ga ze maken zonder cacao maar rol ze even door de suiker. Ik krijg dit soort truffels heel af en toe van mijn ouders (zij kopen dat bij een winkel in hun buurt), ik heb ze zelf nog nooit ergens in een banketbakkerij gezien hier in Zutphen (alleen maar met cacao) dus ga ze nu zelf proberen te maken.

  13. Mila schreef:

    Hoi, ik wil dit recept voor moederdag maken en het leek me lekker om verschillende smaken te maken. Kan ik bijvoorbeeld kokosrasp of frambozenpuree aan de slagroomvulling toevoegen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hebben wij zelf nog niet mee geëxperimenteerd. Toevoegingen hebben namelijk wel invloed op de stevigheid van de vulling.

  14. Edith schreef:

    Hoi Laura,

    kan je ipv vanillepasta ook vanille extract van Nielsen Massay gebruiken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, in principe moet dat ook kunnen.

      1. Edith schreef:

        Dank je wel. En welke verhouding zou ik dan moeten aanhouden, ook 1 a 2 tl?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Vanille pasta en extract kun je 1:1 vervangen.

          1. Edith schreef:

            Dank je wel. Ga ik van de week slagroomtruffels maken.

  15. Stefan schreef:

    zou je voor de afwisseling ook dulce de leche kunnen gebruiken voor de vulling ?

    of is dulce de leche moeilijk in te vriezen ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt ook heerlijk! Ik durf niet zeker te zeggen hoe dat in de vriezer uitpakt. Deel je het resultaat als je het geprobeerd hebt?

  16. Corry schreef:

    Het lukt mij niet meer om de truffels te maken
    In December heb ik er meer dan 100 gemaakt en toen geen een mislukt
    Nu heb ik al 2 liter slagroom weg kunnen gooien
    Ik krijg een laagje water in het beslag en krijg het niet meer goed
    Heb andere slagroom, andere room boter niets helpt
    Heb zelfs een thermometer gekocht om te kijken of beide de zelfde temperatuur hebben
    Net ween mislukt

    Ik snap er echt helemaal niets van.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Corry, dat is zonde! Wat balen. Is er niks dat je op dit moment anders hebt gedaan aan het recept dan in december? Misschien light slagroom? Die klopt bijvoorbeeld niet goed op. Is het probleem dat het gaat schiften of enkel dat laagje water?

      1. Corry schreef:

        Hallo Laura
        Nee, dezelfde slagroom, dezelfde boter.
        NIets anders gedaan dan anders en geen light slagroom

        Ik heb het de laatste ronde wel goed gekregen door de beslagkom in een bak met warm water te zetten en dan te gaan kloppen.

        Ik heb echt geen idee hoe het kan dat het dit keer niet wilde lukken.
        Ik heb andere slagroom gehaald, andere boter gehaald maar niets hielp
        ALs het nu de eerste keer was dat ik ze maakte en het ging zou ik denken dat ik iets niet goed doet. Maar ik heb het zelfde gedaan.
        Ik heb het zelfs geprobeerd met iets meer boter er in maar nog niet.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat ontzettend gek, ik durf ook niet te zeggen waar het aan ligt zo op afstand. Sorry!

          1. Corry schreef:

            Is ook moeilijkmop afstand. In ieder geval bedankt voor je reacties.

      2. Corry schreef:

        Schiften heb ik wel eens gehad in december, maar dan was het even in de koelkast zetten en weer kloppen, dan was het goed
        Nee, het was echt een laagje water en hoe langer ik klopte hoe meer water

  17. Sara schreef:

    Hoi Laura,

    Gisteren slagroomtruffels gemaakt.
    de vulling maken ging heel goed en super lekker.
    alleen bij mijn lukt het chocolade niet.
    Ik warm de chocolade op in een steelpannetje met water en der boven een bakje en daar de chocolade in.
    er staat in je recept dat de chocolade even moet afkoelen maar dan word het alweer snel hard…
    en als het te heet is rolt het van de truffel af dan blijft het niet zitten.
    wat doe ik verkeerd?
    ik heb goedkoope choclade gebruikt misschien is datt het?
    welke chocolade gebruik jij? merk?
    ik heb eventueel een thermometer thuis wat voor thempratuur moet de chocolade zijn?
    super leuk recept!!

    Groetjes Sara

    1. Corry schreef:

      temp van chocolade moet 30 Gr zijn

    2. Laura's Bakery schreef:

      Dat is gek en vervelend Sara. In principe moet de chocolade af kunnen koelen zonder meteen op te stijven, ik durf niet te zeggen of dat met goedkope chocolade sneller misgaat en je au bain-marie methode is helemaal goed. Heb je het misschien te lang af laten koelen? Een temperatuurmeter heb ik niet gebruikt.

  18. Lynn schreef:

    Hoi, dit is echt een super leuk recept, heel makkelijk te maken. (Zelfs voor kinderen zoals ik😂) Ik ben ze nu zelf ook aan het proberen en tot nu toe werkt het super goed!👍🏻

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen 😀

  19. Janine schreef:

    Hi,
    Mijn zus en man zijn helemaal enthousiast.. Nu heb ik afgelopen zaterdag ze nogmaals proberen te maken, maar dan lactosevrij (zodat ik ze zelf ook kan eten).
    Wajang margarine en alpro cuisine soya..
    Maar helaas, het is mislukt. Het mengsel wordt niet stijf genoeg (smaak daarintegen was wel goed)
    Zijn er misschien tips voor andere ingrediënten:)?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In margarine zit meer water dan in boter, dus ik begrijp dat dat niet gelukt is. Ik denk dat kokosolie wel zou moeten werken.

      1. Janine schreef:

        Dan gaan we dat eens proberen komende week:)!
        Dank voor je reactie.

    2. Natalie schreef:

      Er is ook koemelk vrije / lactose vrije slagroom bij de natuur winkel en online. Die jij gebruikt zit vol soja en daarnaast blijft die heeel lobbig

      1. Michelle schreef:

        Er is niks mis met soja, maar je moet inderdaad de opklopbare room gebruiken, niet de kookroom
        Hir lees je alles over soja vanuit wetenschappelijk perspectief https://www.veganisme.org/informatie/is-het-vegan/voedingsmiddelen/soja/

  20. Esther schreef:

    Hoi Laura,

    Het klinkt heerlijk en ik ga ze proberen te maken. Even voor de zekerheid: “Plaats terug op een schoon en droog vel bakpapier.” moeten de truffels nog terug in de vriezer? En zo ja voor hoe lang?

    Groetjes,

    Esther

  21. Utopia schreef:

    Ik doe ze altijd wel in de vriezer en haal ze er voor gebruik weer uit
    Dan kan je ze ook langer goed houden.

  22. Daphne schreef:

    Dit recept klopt niet, teveel slagroom voor een goede samenstelling

    1. Corry schreef:

      Ze lukken anders prima.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Is het recept bij jou niet gelukt Daphne? Wat vervelend! Misschien is er ergens dan toch is bij je misgegaan in de bereiding. Zoals op de foto te zien zijn ze bij mij goed gelukt met deze hoeveelheden.

      1. Daphne schreef:

        Het was veel te dun terwijl ik de hoeveelheden goed heb aangehouden. Heb je daar dan een tip voor?

        1. Linda schreef:

          Dat was bij mij in eerst instantie ook, totdat ik de fohn – tip gebruikte en daarna weer begon te mixen! Ze zijn top geworden!:) Dankjewel

          1. Laura's Bakery schreef:

            Wat fijn dat het zo gelukt is!!

          2. Natalie schreef:

            Hier was dat dus ook 2 keer geprobeerd… kon nn het weggooien

        2. Laura's Bakery schreef:

          Waarschijnlijk heb je het dan niet lang genoeg opgeklopt? Zowel de boter als de slagroom? Of heb je de slagroom wellicht in één keer toegevoegd?

  23. Stephanie schreef:

    Hier is het mengsel echt zoals water…. kan ik het alsnog redden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk heb je het dan niet lang genoeg opgeklopt? Zowel de boter als de slagroom? Of heb je de slagroom wellicht in één keer toegevoegd?

  24. Miriam schreef:

    Hoi,
    Zojuist de truffels in de vriezer gestopt.
    Bij mij werd het eerst ook een heel dunne substantie. Kostte wel wat geduld om het te redden: twee keer in de schift gevlogen, twee keer er weer uit gekregen. Uiteindelijk in de kitchenaid gemixt met de föhn erbij, dank voor die tip! Toen werd het pas dikker en romig en goed genoeg om de truffels op te spuiten!

    Nu helaas een paar uur wachten tot we ze kunnen proeven!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Hopelijk is het resultaat het allemaal waard 😉

      1. Miriam schreef:

        Ze zijn echt geweldig goed gelukt! Super lekker en veel lovende reacties, bedankt voor dit recept 🙂 Ga ze voor moederdag opnieuw maken als presentje.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Zo leuk om te lezen! Dank voor je reactie!

  25. Stefanie schreef:

    Hoi,
    Ik maak inmiddels al een tijdje slagroomtruffels, zijn favoriet hier binnen de familie. Inmiddels ook wat aan het experimenteren met smaken etc. en een tip voor mokka/koffiefans: wat espressopoeder door de slagroom roemen (tijdens het opwarmen). Mocht je eens een variatie willen is deze zeker een aanrader!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een lekkere tip!

  26. Wietske schreef:

    Hoi Laura,

    Dit lijkt me een erg lekker en leuk recept. Ik wil ze binnenkort wel gaan maken. Echter vroeg ik me af of de truffels ook in de vriezer bewaard kunnen worden en hoe lang ze dan ongeveer goed blijven?

    Groetjes,

    Wietske

    1. Edith schreef:

      Ja hoor je kan ze makkelijk invriezen en dan zijn ze max. 2 maanden houdbaar.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest, maar dat zou moeten kunnen. Goed afgesloten verpakt tot drie maanden houdbaar.

  27. Christine schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb vanille extract gebruikt in plaats van een stokje en Mn mengsel is daardoor erg vloeibaar. Is er iets hoe ik dat kan oplossen?

    Groetjes,
    Christine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gok dat dit niet per se aan het vanille extract lag. Waarschijnlijk heb je het dan niet lang genoeg opgeklopt? Zowel de boter als de slagroom? Of heb je de slagroom wellicht in één keer toegevoegd?

      1. Christine schreef:

        Oké! Ik probeer nu de volgende lading voor de zekerheid met een vanillestokje! Kan de boter ook te zacht/warm zijn? En hoelang de boter kloppen?

  28. Carry schreef:

    Hallo Laura,

    Heb je truffel recept gemaakt en ze zijn goed gelukt en erg lekker.
    Heb de slagroom bij Flora Plant margarine ( dit is een vrij nieuw product) gedaan en dat ging goed.
    Vroeg me alleen af of ik lang moet blijven kloppen als de slagroom bij de boter gaat, ik heb dit nu maar vrij kort gedaan, net genoeg om het met elkaar te mengen.
    Ga ze zeker nog eens maken!
    Bedankt voor je recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn te horen! Je moet kloppen tot de vulling glad en romig is.

      1. Carry schreef:

        Dan heb ik het gelukkig net goed gedaan. Dank voor je antwoord.

  29. Marieke schreef:

    hoi
    bij mij was het ook veel te dun en begon te schiften. heb toen alles in de koelkast laten “opstijven”. daarna begon het pas echt te schiften😉
    toen de kom in warm water gezet en met de garde geklopt, toen werd het een mooie stevige massa, die ook in een spuitzak ging. waarschijnlijk gaat het makkelijker als er meer boter gebruikt wordt.
    nu staat alles in de vriezer en hoop en morgenochtend lekkere truffels van te kunnen maken.

    1. Debbie schreef:

      Dit had ik ook! Het bleef vloeibaar. Wat ik ook deed. In een ander recept werd veel meer boter gebruikt, dan gaat het beter.

      Ik heb uiteindelijk alles weg moeten gooien.

      1. Laura Kieft schreef:

        Als je lang genoeg klopt wordt het uiteindelijk een stevige massa, hier begint het ook vloeibaar/klonterig.

  30. Angelique Verbruggen schreef:

    Met de hoeveelheid chocolade kwam ik niet uit om alle truffels te omhullen, maar het ging ook niet zo soepel. Zeker niet met pure chocolade. Maar even wat extra chocolade halen morgen om de rest af te maken 😃.

    Wat ik persoonlijk heel lekker vind voor om de chocolade, in plaats van cacaopoeder, is pure chocoladevlokken (even fijn gestampt).

    Erg lekker recept en de tip met de föhn is geniaal!

  31. Molly schreef:

    Welke melk chocolade of pure chocolade is lekker van smaak om mee te werken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik graag callebaut (online of bij bak/kookwinkels te koop)

      1. Molly schreef:

        Bedankt voor uw reactie! Ik heb het opgeschreven. Is er van de supermarkt chocola 1 waarvan u zeg die is ook geschikt?

        1. Caroline schreef:

          Ik vind de pure van cote d’or erg geschikt

        2. Laura Kieft schreef:

          In principe zijn ze allemaal geschikt, ik zou dan gewoon een reep kiezen die je zelf het lekkerst vindt.

  32. Leandra schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb al een paar keer de slagroomtruffels gemaakt, maar het omhullen met chocolade blijft echt een vies kliederwerkje. Ik heb de laatste keer cocktailprikkers mee ingevroren, maar de meesten lieten los toen ik ze in de chocolade dompelde. Dat dompelen ging ook al lastig, omdat de chocolade weer erg snel stevig werd bij het afkoelen. En bij te warme chocolade smelt de vulling. 😅
    Kun je bij het au bain marie smelten vd chocolade wat melk/slagroom toevoegen zodat de chocolade wat dunner blijft.

    1. Molly schreef:

      Ik heb precies hetzelfde zelfde probleem😂 met au bain marie smelten en afkoelen blijft de chocolade wat dik.. wanneer je dan eindelijk chocolade eromheen heb en de cacao is het met eten soms ook niet een dun laagje 😂..
      In het filmpje van cees holtkamp gooit I ze erin en lijkt de chocolade veel dunner ik had echt een gevecht met chocolade.
      1x was het gewoon hard geworden kon het schaaltje met chocolade aan de vork optillen haha.

      1. Leandra schreef:

        Haha precies hetzelfde bij mij… hopelijk heeft iemand de oplossing voor ons!

    2. Caroline schreef:

      Je kan eigenlijk niks toevoegen aan chocolade die weer hard moet worden, geloof ik. Ik heb de truffels al ’n paar keer gemaakt en laat voordat ik ze indoop, mét cocktailprikkers een nachtje in de vriezer staan. De chocola smelt ik au bain marie tot hij flink dun is en als hij te dun is geworden roer ik er nog wat gewone chocolade doorheen. Hij blijft dan wel 10 minuten op de goede temp. Maar het is lastig, mag niet te koud, niet te warm, etc. Ik geloof wel dat belangrijk is dat je een goede kwaliteit chocola gebruikt, die wordt weer het mooiste hard.

      1. Leandra schreef:

        Bedankt voor je tip…

        1. Caroline schreef:

          Ps. Las ook van je loslatende cocktailprikkers, steek je ze er wel helemaal doorheen?

          1. Leandra schreef:

            Nee, tot halverwege denk ik.
            Nu moet het volgende keer vast goedkomen met al die tips! 😀
            Dankjewel!

    3. Laura Kieft schreef:

      Melk of slagroom toevoegen kan niet, dan stolt de chocolade niet meer. Het is vooral een kwestie van snel werken en steeds een paar tegelijk (3-4) uit de vriezer pakken. Ik leg de truffels gewoon helemaal in de chocolade en vis ze er met een (bonbon)vork weer uit. Als de chocolade dikker wordt kun je het weer even verwarmen. Zorg ook dat je schaal niet te groot is, dan koelt de chocolade in verhouding sneller af.

      1. Leandra schreef:

        Bedankt voor je reactie Laura!
        Ik haalde de truffels allemaal tegelijk uit de vriezer, ga ik dat in ieder geval eens proberen.

  33. Molly schreef:

    Ik heb precies hetzelfde zelfde probleem😂 met au bain marie smelten en afkoelen blijft de chocolade wat dik.. wanneer je dan eindelijk chocolade eromheen heb en de cacao is het met eten soms ook niet een dun laagje 😂..
    In het filmpje van cees holtkamp gooit I ze erin en lijkt de chocolade veel dunner ik had echt een gevecht met chocolade.
    1x was het gewoon hard geworden kon het schaaltje met chocolade aan de vork optillen haha.

  34. Tanja schreef:

    Ik heb denk ik iets fout gedaan. Het slagroom mengels wordt niet echt hard in de vriezer. Dus zodra ik de chocolade eromheen wil doen is het eigenlijk alweer zo zacht dat het geen vormpje meer heeft. Wat kan ik fout gedaan hebben?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zo zonder informatie lastig te zeggen, heb je geen wijzigingen in het recept gedaan? Wat voor boter gebruik je? Verder raad ik aan om er steeds max 4 uit de vriezer te halen en niet alles tegelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *